Η πρώτη ημέρα μιας πολύ ενδιαφέρουσας διημερίδας με θέμα τους σεισμούς και τις επιπτώσεις αυτών ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Λευκάδας.
Η διημερίδα έχει τίτλο “Οι σεισμοί και οι επιπτώσεις τους – Εμπειρίες Σεισμών – Η Διαχείριση της πρόσφατης σεισμικότητας” και συνδιοργανώνεται από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και τον Δήμο Λευκάδας.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, καθηγητής κ. Ιωάννης Δραγώνας, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα κτήρια του ΤΕΙ σε όλα τα νησιά είναι ασφαλή και ότι το ίδρυμα μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ, καθηγητής κ. Θανάσης Καλαφάτης, ο οποίος τόνισε ότι η διημερίδα αποτελεί ευρύτερη πολιτιστική εκδήλωση και όχι εκδήλωση συντονισμού φορέων και τοποθετήσεων αναφορικά με τον πρόσφατο σεισμό.
Ακολούθησαν οι πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις της κ. Χαράς Παπαδάτου και του κ. Ευθύμη Λέκκα. Η κ. Χαρά Παπαδάτου-Γιαννοπούλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στους σεισμούς της Λευκάδας ξεκινώντας από το 1469 και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Μίλησε για τις επιπτώσεις τους στην υγεία, στο περιβάλλον, στην οικονομία, κ.α. Έκανε σημαντικές επισημάνσεις που προκύπτουν από τις ιστορικές καταγραφές και την παρακολούθηση του φαινομένου, παρουσίασε την δομή των κτηρίων και τις εξαιρετικές παραδοσιακές κατασκευές της Λευκάδας, που τις συσχέτισε με τη ναυπηγική τεχνική, και πρότεινε στο τέλος των εργασιών ο Δήμος Λευκάδας να αιτηθεί στην UNESCO την καταγραφή και ανάδειξη της παραδοσιακής κατασκευαστικής τεχνικής ως μνημείο, μια τεχνική που διασώζει μια μεγάλη ιστορική διαδρομή της Ελλάδας.
Ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας παρουσίασε μεγάλα σεισμικά γεγονότα στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο πλανήτη και μίλησε για τις εμπειρίες που προέκυψαν από αυτά τα γεγονότα με σκοπό να μετουσιωθούν σε γνώση και ασφάλεια για το μέλλον.
Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ήταν το 1923 στο ΝΑ Αιγαίο, της τάξης των 7,5 R. Όμως ένας τόσο μεγάλος σεισμός μπορεί να συμβεί κάθε 50 ή 100 χρόνια. Στο ερώτημα εάν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε απάντησε «Ανάλογα τις εντάσεις… όμως μπορούμε να τις διαχειριστούμε» ενώ αναφερόμενος στις προβλέψεις κατέληξε λέγοντας «θέλουμε δρόμο για την έγκαιρη πρόβλεψη ενός σεισμού».
Όσον αφορά τον πρόσφατο σεισμό της Λευκάδας είπε σύντομα ότι οι καλοί αντισεισμικοί κανονισμοί και οι οδηγίες είχαν σαν αποτέλεσμα μικρές επιπτώσεις στο δομημένο ιστό κι έδωσε το λόγο στον Επίκουρο Καθηγητή Σεισμολογίας κ. Ιωάννη Κασσάρα να παρουσιάσει στοιχεία και αποτελέσματα του σεισμού της 17ης Νοεμβρίου 2015 στη Λευκάδα.
Έγιναν δυο καμπάνιες καταγραφής βλαβών από τον ΟΑΣΠ στο νησί μας. Συνολικά εγκαταστάθηκαν 15 σεισμογράφοι από διαφορετικά ινστιτούτα. Μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου κατεγράφησαν περισσότεροι από 2600 μετασεισμοί! Ο κ. Κασσάρας προχώρησε σε μια συγκριτική παρουσίαση του πρόσφατου σεισμού σε σχέση με τις επιπτώσεις του σεισμού το 2003. Συμπερασματικά τα κτήρια επέδειξαν πολύ καλή αντισεισμική συμπεριφορά λόγω της κατασκευής τους και των επισκευών που ακολούθησαν το σεισμό του 2003.
Περισσότερα σχετικά με τον πρόσφατο σεισμό θα αναπτυχθούν στη δεύτερη ημέρα που θα ξεκινήσει στις 17:00 μ.μ. στον ίδιο χώρο το απόγευμα του Σαββάτου 6/2.
Σύντομα το My Lefkada θα δημοσιεύσει αποσπάσματα από τις ομιλίες της πρώτης ημέρας εργασιών. Ακολουθούν φωτογραφίες από τη σημερινή, πρώτη ημέρα.
Κείμενο-φωτογραφίες: Ειρήνη Βονιτσάνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου