Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΙΟΥΣΤΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ-ΑΡΓΥΡΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ


Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016



Ένα βιβλίο για μία μεγάλη αγάπη που γεννήθηκε σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου, ποιο δεν έχει σημασία. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερα άρτια δομημένα μέρη. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου η συγγραφέας μας αναφέρει με γραφή γεμάτη λυρισμό, τη συνάντηση του ζευγαριού, ενός αγροτικού γιατρού και μιας Ελληνοκαναδής τουρίστριας, που η μοίρα θέλησε να βρεθούν στο Νησί που κάνει ο πρώτος το αγροτικό του και να ερωτευτούν από την πρώτη ματιά. Μας μιλάει για τα έντονα συναισθήματα που έχει ο Πετρος για την Πολέτ αλλά και για τους φόβους του, τους οποίους η κοπελα καθησυχάζει μένοντας μαζί του, αφού εμπιστεύεται στα χέρια του το μέλλον της. Το δεύτερο μέρος ξεκινάει καθώς φεύγουν ο Πετρος και η Πολέτ από τη σιγουριά του ήσυχου νησιού και εγκαθίστανται στην Αθήνα, με τις τόσες ομορφιές αλλά και τις τόσες δυσκολίες της, αφού αρχίζουν να φαίνονται τα εμπόδια στον ορίζοντα της αγάπης τους. Εκτός από την αντιπάθεια των γονιών του γιατρού για την κοπέλα, ο Πέτρος αρχίζει και νιώθει ότι κουράζεται από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, χωρίς να έχουν αλλάξει όμως τα συναισθήματα του για την Πολέτ. Έτσι πέφτει θύμα των κρυφών αδυναμιών του, που όμως έχουν σοβαρές συνέπειες. Στο τρίτο μέρος της ιστορίας μας, η Πολέτ παλεύει στην Τρικυμία για τη ζωή της και καταφέρνει να φύγει, απογοητευμένη και κυνηγημένη, πίσω στον Καναδά. Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου γίνονται οι αποκαλύψεις που φέρνουν την κάθαρση για τους ήρωες μας. Παρά πολύ δυνατή ιστορία, γραμμένη με εξαιρετική μαεστρία από την κύρια Φραγκούλη-Αργύρη, που μέσα από αρκετές ανατροπές κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο ως τη λύτρωση των ηρώων. Θα κοπάσει επιτέλους η Τρικυμία στη ζωή τους για να επικρατήσει η πολυπόθητη νηνεμία;


ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Η Πολέτ κι ο Πέτρος θα γνωριστούν σε ένα ελληνικό νησί. Εκείνη, εξωτική σαν Ινδιάνα, είναι Ελληνίδα από τον Καναδά και βρίσκεται εκεί για καλοκαιρινές διακοπές. Ο Πέτρος είναι ο αγροτικός γιατρός του νησιού, γόνος εύπορης οικογένειας των Αθηνών.

Ο έρωτάς τους κεραυνοβόλος, θα τους σαρώσει σαν καταιγίδα, θα τους ενώσει σε μια σχέση που μοιάζει μοναδική, μια σχέση που θα περάσει μέσα σε τρικυμίες και νηνεμίες συναισθημάτων...

Η Πολέτ, βαθιά ερωτευμένη, θα εγκαταλείψει για πάντα τον τόπο της γέννησής της, το μακρινό Μόντρεαλ, πιστεύοντας στην αιώνια Αγάπη που της υπόσχεται ο Πέτρος.

Όμως ο έρωτάς τους θα σκοντάψει στην οικογένεια του Πέτρου και θα πνιγεί στην τρικυμία των δικών του κρυφών αδυναμιών...

Η Πολέτ, κυνηγημένη από μια σειρά μοιραία γεγονότα, θα επιστρέψει με το νεογέννητο μωρό της στον Καναδά. Εκεί, από πόλη σε πόλη, θα κρύβεται και θα κρύβει το παρελθόν της... ως τη στιγμή που ο Ρωμανός, ο γυιός της, θα ανακαλύψει την αλήθεια της καταγωγής του και θα τη διεκδικήσει...

Ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε βιωματική αφήγηση, γραμμένο με ιδιαίτερη
μαεστρία, που θα σας συγκλονίσει!

http://biblioexartisi.blogspot.gr/

Άποψη της Lia Panagiotidou στις 9:48:00 π.μ.

Το νησί, μέσα μας Γράφει η Ιωάννα Κολοβού //



29/06/2016, 12:30 ΜΜ

Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη «Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ», Εκδόσεις Ωκεανός



Θα μπορούσε να είναι μια ιστορία αγάπης. Μια ιστορία έρωτα. Έτσι αβίαστα μας οδηγεί η συγγραφέας στις πρώτες σελίδες όπου με μεγάλη μαεστρία και απίστευτη γλαφυρότητα σε παρασύρει να πιστέψεις κάτι τέτοιο. Παγιδεύεσαι στα δίχτυα της γραφής της και ταξιδεύεις σε ένα νησί του Αιγαίου, όπου ένας έρωτας γεννιέται θαρρείς μέσα από τα κύματα μιας τρικυμίας που κλυδωνίζει την περιοχή…

Ένας άνδρας και μια γυναίκα δυο νέοι άνθρωποι , κάποιο καλοκαίρι σε ένα νησί…

Εκείνη μικρή, εύθραυστη σαν πουλάκι που έπεσε πρόωρα από τη φωλιά του, με εξωτικές καταγωγές και δυστυχισμένα παιδικά χρόνια, που ξέρει να κρύβει καλά. Εκείνος σίγουρος για τον εαυτό του, πατά γερά στη γη και με εκείνη τη ελαφριά παρακμή (σήψη;) της μεγαλοαστικής καταγωγής του, να του σφίγγει ελαφρά το λαιμό, σαν μεταξωτή θηλιά, ίσα- ίσα για να του το θυμίζει….

Μα όλα αυτά ξεπλένονται από το αλμυρό νερό της θάλασσας του Αιγαίου, εξαγνίζονται από τη δύναμη του έρωτα, παραμερίζονται σαν να μην υπήρξαν…

Έχεις την αίσθηση πως έτσι θα συνεχίσει αυτή η ιστορία αγάπης και στις επόμενες σελίδες, αν και τόσο το εξαιρετικό εξώφυλλο του βιβλίου όσο και η ανατρεπτική γραφή της συγγραφέως, σε προετοιμάζουν για κάτι άλλο…

Δυο άνθρωποι ένα ζευγάρι που αισθάνεται αθάνατο επειδή αγαπιέται…

Μα η μοίρα κυβερνά…

Κι ενώ η συγγραφέας μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν η Κλωθώ, αυτή που περιέπλεκε το νήμα της ζωής των δύο ερωτευμένων, ήρθε η ώρα να γίνει η Λάχεσις. Η Μοίρα που συμβολίζει το παρελθόν και μοιράζει τους κλήρους… Τι θα λάχει στον καθένα… Το παρελθόν που επανέρχεται ξανά και ξανά σαν εφιάλτης…

Σ αυτό το σημείο μπαίνει το πρώτο μεγάλο ερωτηματικό που θέτει η συγγραφέας στους ήρωες της: ο έρωτας έξω από την προστατευτική «φωλιά» του Nησιού, μακριά από τους παγανιστικούς όρκους που έδωσαν, μέσα στην πολύβουη μεγαλούπολη με δυο άτεγκτους γονείς που άλλα ονειρεύονταν για το γιο τους, θα αντέξει;

Ο έρωτας είναι μεγάλος, όμως οι κλήροι του παρελθόντος και των δυο δεν φαίνονται ικανοί γι αυτό… Αυτό όμως δεν το ξέρουν ακόμα…

Η Πολέτ το μικρό πουλάκι πιάνεται στο δόκανο. Γαντζώνεται στον Πέτρο, σαν να βρήκε σωσίβιο, ναυαγισμένη στο πέλαγος!! Μαζί της πάντα ο Πέτρος που όμως μπαίνει στον ολετήρα του συστήματος και βγαίνει ο μέσος Έλληνας μεγαλοαστός με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Καριέρα, ακριβά αυτοκίνητα, ερωμένες…



Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη



Το νησί δεν είναι εκεί για να τους προστατεύσει. Έχουν φύγει μακριά του. Κι εδώ στη στροφή του δρόμου, και της μοίρας που καραδοκεί και παραφυλάει μέρα με τη μέρα, για να δώσει το τελικό χτύπημα, η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, «αναγνωρίζει» το Νησί, και τους πρώτους κατοίκους του. Είναι το Νησί του Πρόσπερου, το Νησί του ήρωα της «Τρικυμίας» του Σαίξπηρ. Στην πραγματικότητα, το γνώριζε από πάντα, το αναγνώριζε από την αρχή. Γι αυτό και δεν του έδωσε όνομα, είναι το Νησί. Το Νησί που περιβάλλεται από την τρικυμιώδη θάλασσα, το Νησί με τις παγανιστικές σπηλιές, εκεί που «θυσίασαν» οι ήρωές μας, εκεί που σκάλισαν στο βράχο τα ονόματά τους για να μείνουν αθάνατοι. Είναι το Νησί της Άριελ του καλού πνεύματος, είναι το Νησί εντός μας… Σ αυτό το Νησί που η Τρικυμία όμως δε λέει να κοπάσει, οι δυο πρωταγωνιστές της ιστορίας μας κλυδωνίζονται επικίνδυνα . Μα δεν βουλιάζουν. Την τελευταία στιγμή, ένα θείο δώρο έρχεται σαν Φάρος μέσα στη σκοτεινιά. Ο γιος που κοιλοπονεί η Πολέτ! Ο Ρωμανός! Κι εκεί που λες πως «όλα θα πάνε καλά» τώρα πια, έρχεται η συντριβή! Η ολική καταστροφή. Η Οδύσσεια αρχίζει μόλις τώρα!! Με όλες τις τρικυμίες που διαθέτει μια Οδύσσεια.

Εδώ μπαίνει το δεύτερο μεγάλο ερωτηματικό που εισάγει η συγγραφέας: πόσα μπορεί να αντέξει ολομόναχη μια κυνηγημένη από την μοίρα και τους ανθρώπους μάνα;

Η συγγραφέας μας οδηγεί –με τη σιγουριά της έμπειρης πένας της και τη λάμψη του ταλέντου της- μέσα από τα σκοτεινά μονοπάτια μιας ανελέητα σκληρής μοίρας, σε ατραπούς ολοένα πιο δύσβατους, καθώς ένα –ένα τα τραγικά λάθη και οι αιμάσσουσες πληγές του παρελθόντος βγαίνουν στην επιφάνεια…

Μα η Πολέτ έχει ένα νεογέννητο γιο, τον Ρωμανό, ένα ακριβό δώρο εκ θεού, να προστατεύσει. Ένα μωρό που γίνεται παράτυπος μετανάστης από την κούνια του, που περνάει τον Ατλαντικό κυνηγημένος από κακά πνεύματα με μορφή ανθρώπων…

Η «ηθική» μυθιστορήματος είναι ο Ρωμανός. Ο Ρωμανός που εξ αιτίας της μητέρας του, που έντρομη θέλει να τον προστατεύσει, κλειδώνεται τελικά σε ένα νοητό χρυσό κλουβί. Του αποκρύπτει την καταγωγή του, προσπαθεί να σβήσει το παρελθόν , του φτιάχνει ένα σαθρό παρόν…

Μα η μοίρα κυβερνά…

Ο Ρωμανός είναι αυτός που θα άρει τελικά τις αμαρτίες της οικογένειάς του. Αυτός που θα προσπαθήσει να λύσει το Γόρδιο Δεσμό, θα ανακαλύψει τα μυστικά που επτασφράγιστα τα είχαν κλειδωμένα και θα κλείσει τις πληγές. Της ρημαγμένης μάνας του αρχικά… Θα συγχωρήσει ποτέ άραγε τον ματαιόδοξο πατέρα του και «φευγάτο» από τη στιγμή της γέννησής του; Θα κάνει το ίδιο για τους ανελέητους παππούδες του;

Ο Ρωμανός θα μάθει την αλήθεια. Θα συμπληρώσει σιγά-σιγά το παζλ της μικρής, γεμάτης ερωτηματικά ζωής του. Και αποφασίζει να ταξιδέψει στο Νησί. Κρυφά από τη μητέρα του.

Ο Ρωμανός σώζεται τελικά. Διασώζεται χάρις στον έρωτα… Που γνωρίζει στο ίδιο Νησί. Στο Νησί των γονιών του, το Νησί του Πρόσπερου… Ο λόγος τώρα στη συγγραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη. Που κάνει συγκλονιστική «έξοδο» στις τρεις τελευταίες σελίδες, του βιβλίου, σαν σε αρχαία τραγωδία… Η Πολέτ ξαναγυρίζει στο Νησί. Το προσεγγίζει ταξιδεύοντας μέσα σε ένα χιλιοτσακισμένο από την Τρικυμία πλεούμενο, και προσπαθώντας μέσα από τη καταχνιά να το δει, αναθυμάται: Τα λάθη. Το κακό. Το μεγάλο κακό. Την εξορία. Αυτοεξορίστηκε για να προστατεύσει τον Ρωμανό. Από τα κακά ανελέητα πνεύματα που τον ήθελαν για δικό τους. Που θέλησαν να του στερήσουν τη μάνα. Μα τώρα ο Ρωμανός είναι ασφαλής. Έλυσε ένα-ένα όλα τα μυστήρια και βρήκε το καλό πνεύμα που θα τον προστάτευε. Την Άριελ –Μυρτώ… Η μάνα, η Πολέτ που ξαναπήρε παλικαρίσια το ρόλο που θέλησαν να της στερήσουν, αυτόν της μάνας, θα αναληφθεί τώρα… Στο δικό της Νησί…



Μοιραστείτε το άρθρο:




http://fractalart.gr/trikymia-review/

«Η Τρικυμία της καθηλωτικής αφήγησης και της μυθοπλαστικής πρωτοτυπίας» Του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής κ. Σπυρίδωνος


01/06/2016, 10:42 ΠΜ

Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη «Η Τρικυμία», εκδ. Ωκεανός

Σημ. της συγγραφέως: Ενώ το βιβλίο ταξιδεύει ήδη στις καρδιές των αναγνωστών (η ανταπόκριση είναι ενθουσιώδης), έλαβα την πρώτη κριτική για το έργο απο την γραφίδα του Αρχιεπισκόπου, πρώην Αμερικής Σπυρίδωνος.

Εχω ευλογηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων να είναι ο δεύτερος αναγνώστης μου στη μεγάλη λίστα των αναγνωστών του Τυπωθήτω. Πρώτη είναι πάντα η τρομερή βιβλιοπώλισσα Σοφίκα Ελευθερουδάκη, που μυρίζεται το βάρος και το εύρος κάθε αναγνώσματος.


Η Τρικυμία: Ενα έργο καθηλωτικής αφήγησης και μυθοπλαστικής πρωτοτυπίας!


Ξαφνιάζει το καινούριο μυθιστόρημα της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη με τίτλο «Η Τρικυμία» απο τις εκδόσεις «Ωκεανός». Ο μονολεκτικός τίτλος, εμπνευσμένος απο το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ καθορίζει το περιεχόμενο του μυθιστορήματος, που αναφέρεται στις εκτροπές της ανθρώπινης ζωής.

«Όλο το παρελθόν είναι ένας Πρόλογος», αυτή η Σαιξπηρική φράση οδηγεί τους ήρωες της Ιουστίνης σε ένα μονόδρομο που βρέχεται απο τα βίαια κύματα της τρικυμίας, μιας τρικυμίας που έχει πολλαπλούς συμβολισμούς στο έργο. Η τρικυμία αλλού περιγράφεται με λεπτομέρεια σαν μια εντυπωσιακή κινηματογραφική σκηνή με δεκάδες αποχρώσεις κι αλλού δονεί τον εσωτερικό κόσμο των πρωταγωνιστών με τρομακτική ένταση και σαρωτικές συνέπειες.

Το μυθιστόρημα ξεκινάει με τον απρόσμενο έρωτα δύο νέων απο δύο διαφορετικές πατρίδες. Ο αγροτικός γιατρός Πέτρος Υπερείδης γνωρίζει την εξωτική Ελληνοκαναδή Πολέτ σε ένα ελληνικό νησί ένα κάποιο καλοκαίρι.

Στο πρώτο μέρος κυριαρχεί ο έρωτας. Το περιβάλλον του νησιού, η λεπτομερής καταγραφή ενός κεραυνοβόλου έρωτα που σώζεται απο το μπουρίνι, οι καθημερινές σκηνές της ζωής των απλών ανθρώπων αποτελούν το υπόβαθρο της γραφής, που είναι λογοτεχνικά άρτια, με αποκορύφωμα τις σκηνές της τρικυμίας. Οι σύντομες φράσεις, οι αναλυτικές περιγραφές των λεπτομερειών που συνθέτουν τη δεδομένη καθημερινότητα προσδίδουν στο λογοτέχνημα μια πανοραμική άποψη του αυταπόδεικτου, που ανατρέπεται απο τις συνθήκες, όπως ένα σκαρί αναποδογυρίζει απο τα κύματα της τρικυμίας.

Η Πολέτ και ο Πέτρος, δύο οντότητες ολότελα διαφορετικές μεταξύ τους. Η συγγραφέας σμιλεύει με εξαιρετικό τρόπο τους χαρακτήρες, που αποδομούνται απο τις αδυναμίες τους και τα ίδια τα γεγονότα. Ο συμβιβασμός του γάμου, η ένταξη στην καθημερινότητα γίνονται η αχίλλεια πτέρνα του καλοκαιρινού έρωτα.



Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη



Το δεύτερο μέρος του βιβλίου κυλάει καταιγιστικά. Οι εναλλαγές των σκηνών είναι βρεγμένες με την αρμύρα των δακρύων, είναι ποτισμένες απο την λαίλαπα των γεγονότων που δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Αριστοτεχνικά η συγγραφέας αφήνεται στις εξελίξεις, διακριτικά παρακολουθεί τους ήρωές της στη δίνη τους. Τους αφήνει να τρέξουν πίσω απο τα γεγονότα, να ταξιδέψουν, να θαλασσοβραχούν, να ονειρευτούν, να ακυρωθούν, να ελπίσουν. Η μαγική της πένα παρασύρει τον αναγνώστη στο στρόβιλο των εξελίξεων επιτρέποντας ελάχιστες ανάπαυλες στον αναγνωστικό οίστρο.

Οι σκηνές του προαυλισμού στο ψυχιατρείο, ο χορός της Πολέτ με τα σκισμένα χαρτάκια της απιστίας, οι περιπλανήσεις της απο τόπο σε τόπο με τον γιό της Ρωμανό συνθέτουν την δική της οδύσσεια που προετοιμάζει με μοναδικό ταλέντο την κορύφωση του επικού έργου.

Οι μικρές λογοτεχνικές εκρήξεις της συγγραφέως, καθώς περιγράφει εδώ κι εκεί τρικυμίες και μπουρίνια, συνθέτουν ένα ζωγραφικό πίνακα σε όλες τις αποχρώσεις της θάλασσας και του ωκεανού. Οι φοβίες εναλλάσσονται με τις ανατάσεις, η αναμονή με την ακύρωση, η απελπισία με την ελπίδα.

Η συγγραφέας φέρνει στο μυθιστόρημα τους δύο τόπους της, την Ελλάδα και τον Καναδά. Τους παντρεύει, τους δένει, τους χωρίζει, τους απομακρύνει και τελικά τους γεφυρώνει. Η αναζήτηση της ταυτότητας αποτελεί επίσης ένα τεράστιο ζήτημα που την απασχολεί στο πρόσωπο του νεαρού της ήρωα Ρωμανού.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη εν τέλει αποδεικνύει και σ΄αυτό το έργο της ότι είναι αρχιτεκτόνισσα του μυθιστορηματικού λόγου. Με βαθειά γνώση της ανθρώπινης ψυχολογίας, χτίζει ήρωες απο γερά υλικά, ήρωες που δεν χεραγωγούνται απο τη γραφή της αλλά αφήνονται ελεύθεροι στη δίνη των επιλογών τους.

Αυτό που μεγιστοποιεί τη δύναμη του συγκεκριμένου μυθιστορήματος είναι ότι η συγγραφέας επιλέγει να έχει έναν άντρα ως πρωταγωνιστή του πρώτου μέρους της ερωτικής ελεγείας, τον Πέτρο. Και για το δεύτερο μέρος του έργου αφήνει την Πολέτ να πρωταγωνιστήσει σε όσα η ζωή απρόσμενα της φέρνει. Οι ρόλοι άνδρα-γυναίκας και γυναίκας-άνδρα συχνά ανατρέπονται, συγκρούονται και αλληλοσυμπληρώνονται.

Η Φραγκούλη πρωτοτυπεί στη μυθιστορία αλλάζοντας τα κύρια πρόσωπα του έργου της στις δύο φάσεις του και πραγματικά δημιουργεί μυθοπλαστική πρωτοτυπία.

Η Τρικυμία είναι ένα έργο πλούσιο σε λόγο, πλοκή, ηρωισμό και αφηρωισμό. Οι λέξεις είναι λίγες να περιγράψουν το βάθος και το εύρος του, που αφήνεται στον αναγνώστη να το εξερευνήσει ο ίδιος!

http://fractalart.gr/trikymia-review/

Η τρικυμία ! η Νέα εκπληκτική συνέχεια της Ιουστίνης Φραγκούλη - Αργύρη








Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα [DDC: 889.3]

Η Πολέτ κι ο Πέτρος θα γνωριστούν σε ένα ελληνικό νησί. Εκείνη, εξωτική σαν Ινδιάνα, είναι Ελληνίδα από τον Καναδά και βρίσκεται εκεί για καλοκαιρινές διακοπές. Ο Πέτρος είναι ο αγροτικός γιατρός του νησιού, γόνος εύπορης οικογένειας των Αθηνών.

Ο έρωτάς τους κεραυνοβόλος, θα τους σαρώσει σαν καταιγίδα, θα τους ενώσει σε μια σχέση που μοιάζει μοναδική, μια σχέση που θα περάσει μέσα σε τρικυμίες και νηνεμίες συναισθημάτων...

Η Πολέτ, βαθιά ερωτευμένη, θα εγκαταλείψει για πάντα τον τόπο της γέννησής της, το μακρινό Μόντρεαλ, πιστεύοντας στην αιώνια Αγάπη που της υπόσχεται ο Πέτρος.

Όμως ο έρωτάς τους θα σκοντάψει στην οικογένεια του Πέτρου και θα πνιγεί στην τρικυμία των δικών του κρυφών αδυναμιών...

Η Πολέτ, κυνηγημένη από μια σειρά μοιραία γεγονότα, θα επιστρέψει στον Καναδά. Εκεί, από πόλη σε πόλη, θα κρύβεται και θα κρύβει το παρελθόν της... παλεύοντας με την τρικυμία που στοιχειώνει τη ζωή της!


Ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε βιωματική αφήγηση, γραμμένο με ιδιαίτερη
μαεστρία, που θα σας συγκλονίσει!

Κριτικές - Παρουσιάσεις
Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων, «Η Τρικυμία της καθηλωτικής αφήγησης και της μυθοπλαστικής πρωτοτυπίας», "Fractal", Ιούνιος 2016Ιωάννα Κολοβού, Το νησί, μέσα μας, "Fractal", Ιούνιος 2016

Παλιό αφιέρωμα της ΕΤ-2 στους Λευκαδίτες ποιητές ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗ



http://www.meganisitimes.gr



Από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ προέρχεται το βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάστηκε στην κρατική τηλεόραση το 1988. Μεταγράφουμε τα στοιχεία της εκπομπής από την τότε ΕΤ-2:
Τύπος ψηφιακού αρχείου
Βίντεο

Τίτλος
ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ
Επεισόδιο:002
ΛΕΥΚΑΔΑ

Χρονολογία Παραγωγής / Πρώτης Εκπομπής
Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 1988

Σκοπός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Είδος
ΣΥΝΘΕΤΟ-ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ / ΟΧΙ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

Χαρακτηρισμός
ΣΕΙΡΑ

Κατηγορία
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ)

Περιγραφή περιεχομένου
Το επεισόδιο της σειράς «ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ» περιηγείται στο νησί των κορυφαίων μας ποιητών, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ και ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ, την πανέμορφη ΛΕΥΚΑΔΑ, που σου λέει «καλωσόρισες», ακόμα κι όταν την αποχαιρετάς. Μέσα από τις ιστορικές αναδρομές των δύο τελευταίων αιώνων, προβάλλει η ποιητική φυσιογνωμία του ΙΩΑΝΝΗ ΖΑΜΠΕΛΙΟΥ, σύγχρονου του ΟΥΓΚΟ ΦΩΣΚΟΛΟΥ κι ακολουθεί η περιγραφή των προσωπικοτήτων και του ποιητικού έργου του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ και του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ, που ο καθένας ύμνησε με τον δικό του ενθουσιασμό τις εποποιίες της εποχής του.



Κάντε κλικ στο παρακατω νήμα για να δείτε την εκπομπή:

http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=24795&tsz=0&act=mMainView

(Πηγή: ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ)
Παλιό αφιέρωμα της ΕΤ-2 στους Λευκαδίτες ποιητές

Ηράκλειτος: ο φιλόσοφος της αέναης κίνησης και μεταβολής Παρασκευή, 28 Ιανουάριος 2011 13:59 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ - physics4u.gr




Ο αινιγματικός Ηράκλειτος από την αρχαιότητα κιόλας είχε κερδίσει το τίτλο ο "σκοτεινός" και "αινικτής". Τη φιλοσοφία του τη διατύπωσε στο σύγγραμμά του Περί φύσεως, χωρίς ακριβείς αποδείξεις, με χτυπητούς αφορισμούς, σύντομους, που να μοιάζουν σαν χρησμοί. Για το ύφος του αυτό τον ονόμασαν "σκοτεινό". Οι αρχαίοι τον θεωρούσαν από τους πιο βαθυστόχαστους φιλοσόφους στην εποχή του, αλλά και σήμερα τον κατατάσσουν, μαζί με το Δημόκριτο, στους προδρόμους των σύγχρονων φυσικών επιστημών.

Αν και οι ακριβείς χρονολογίες της ζωής του είναι άγνωστες - θα πρέπει να άκμασε στο μεταίχμιο των αιώνων 6ου και 50υ π.Χ. - η θέση του στην ιστορία της φιλοσοφίας έχει σαφώς καθοριστεί από το γεγονός ότι άσκησε επώνυμη κριτική στον Πυθαγόρα και από το ότι ο Παρμενίδης τον υπαινίσσεται με τρόπο αρκετά σαφή. Είναι ο διασημότερος και βαθύτερος από τους μεγάλους προσωκρατικούς φιλοσόφους.


"Τα πάντα ρει και ουδέν μένει."

Αν τον θεωρούμε δυσνόητο, τούτο οφείλεται όχι μόνο στο ότι διαθέτουμε λίγα μόνο αποσπάσματα απ' ό,τι πράγματι έγραψε. Ήταν σαφώς πνεύμα αλαζονικό και υπεροπτικό και του άρεσε να εξαπολύει μεμονωμένα ρητά που θύμιζαν χρησμούς, παρά να αναπτύσσει μια υπομονετική και συνεχή σειρά επιχειρημάτων. μέθοδος με την οποία επικοινωνούσε με τους άλλους έμοιαζε με του Δελφικού μαντείου, το οποίο, όπως έλεγε, "ούτε λέγει, ούτε κρύπτει, άλλά σημαίνει".

Η ασάφεια αυτή των λόγων του ίσως να οφείλεται στο γεγονός πως το βιβλίο του γρά­φτηκε στην ιωνική διάλεκτο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται, όπως το είχε επισημάνει ήδη ο Αριστοτέλης, πολυάριθμα γραμματικά ζητήμα­τα. Πολλοί είναι, ωστόσο, αυτοί που ισχυρίζονται πως το σκοτεινό ύφος του Ηράκλειτου ήταν ηθελημένο, καθώς κι ότι ο Εφέσιος πρέπει να κατέφυγε στον ερμητισμό, ώστε να είναι καταληπτός μόνο από έναν περιορι­σμένο αριθμό μυημένων ο ίδιος ο Σωκράτης άλλωστε ομολογούσε πως, για να διαβάσει τέτοιο βιβλίο δίχως να πνιγεί μέσα του, θα χρειαζόταν τη βοήθεια ενός δεινού «Δηλίου κολυμβητή».




"Εάν μη έλπηται ανέλπιστον, ουκ εξευρήσει" (δηλαδή "αν δεν ελπίζεις το ανέλπιστο, δεν θα το βρεις")

Όμως αξίζει τον κόπο να γνωρίσουμε κάποιες από τις ιδέες που βρίσκονται κάτω από τις, ασύνδετες μεταξύ τους, φράσεις του. Αποκαλύπτουν ένα ενδιαφέρον στάδιο της ιστορίας της σκέψεως..

Ο στόχος της κριτικής του κατά του Πυθαγόρα και άλλων ήταν οι έρευνές τους στην έξω φύση, η αναζήτηση εκ μέρους τους γεγονότων.
"Η πολυμάθεια δεν μας βοηθεί στην κατανόηση", έγραψε. Διαφορετικά θα είχε διδάξει τον Ησίοδο και τον Πυθαγόρα, τον Ξενοφάνη και τον Εκαταίο"

Τέτοια μάθηση μας προσφέρουν οι αισθήσεις, αλλά "Μάτια και αυτιά είναι κακοί μάρτυρες, αν η ψυχή δεν εννοεί". Οι αισθήσεις μας παρουσιάζουν ένα διαφορετικό κόσμο στον καθένα. Κοίταξε μέσα σου - δηλ. μέσα στο νου σου - και θα βρεις τον "λόγον" δηλαδή την αλήθεια που είναι κοινή για όλα τα πράγματα. Είναι το πρώτο σαφές βήμα για την υπονόμευση των αισθήσεων ως οδηγών προς την αλήθεια.

Ο κρυμμένος νόμος της φύσης, τον οποίο ισχυριζόταν πως είχε ανακαλύψει ήταν - όπως φαίνεται - ότι όλα τα πράγματα βρίσκονται σε σύγκρουση, η οποία είναι ουσιώδης για τη ζωή και επομένως καλή. Το πυθαγόρειο ιδεώδες ενός κόσμου ειρηνικού και αρμονικού το απέρριπτε, ως ιδεώδες θανάτου. "Ο πόλεμος είναι ο πατέρας όλων" και "Η φιλονικία είναι δικαιοσύνη". 


Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς. Και τους μεν θεούς έδειξε, τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε, τους δε ελευθέρους.

Τα ρητά αυτά πιθανώς είχαν στόχο τον Αναξίμανδρο που είχε περιγράψει τη συνεχή αλληλοδιείσδυση των αντιθέτων στοιχείων ως αδικία, για την οποία τα στοιχεία αυτά θα έπρεπε με τη σειρά τους να τιμωρηθούν. Ως τώρα οι φιλόσοφοι αναζητούσαν το μόνιμο και το σταθερό. Δεν υπάρχει τέτοιο, λέει ο Ηράκλειτος, ούτε κανείς θα επιθυμούσε έναν κόσμο στάσιμο. Ό,τι ζει, ζει χάρη στο θάνατο κάποιου άλλου. "Ή φωτιά ζει με το θάνατο του αέρα, και ο αέρας ζει με το θάνατο της φωτιάς το νερό ζει με το θάνατο της γης και η γη με το θάνατο του νερού"


Εκ πάντων εν και εξ ενός πάντα.

Ο Ηράκλειτος. διακήρυττε πως όλα μεταβάλλονται, τίποτε δε μένει σταθερό, ακίνητο: "τα πάντα ρει,δις εις τον αυτόν ποταμόν ουκ αν εμβαίης, αεί γίγνεσθαι και μεταβάλλεσθαι και μηδέποτε το αυτό μένειν". Την αδιάκοπη αυτή κίνηση (ροή), κατά την οποία τα πάντα γίνονται και καταστρέφονται, ο Ηράκλειτος την έβλεπε ως μια αέναη πάλη αντίθετων αρχών, "εναντιοδρομία": "πάντα κατ' έριν γίγνεσθαι". Την κίνηση αυτή και την αλλαγή την υπηρετούν ευεργετικές αντιθέσεις: "το αντίξοον συμφέρον και εκ των διαφερόντων καλλίστην αρμονίην".


"Είς εμοί μύριοι, εάν άριστος ήι." (Για εμένα ο ένας αξίζει όσο δέκα χιλιάδες, εάν είναι άριστος)

Οι Πυθαγόρειοι μίλησαν για την αρμονία των αντιθέτων, αλλά πώς μπορούν τα αντίθετα να ζουν αρμονικά, παρά μόνο χωρίς τη θέλησή τους; Πρόκειται, είπε, για συγκερασμό αντίθετων τάσεων, όπως αυτός που συμβαίνει στο τόξο. Θα πρέπει να φανταστούμε, έτσι νομίζω, ένα τόξο μόλις τανυσμένο αλλά ακινητοποιημένο. Καθώς σκοπεύει, δεν αντιλαμβανόμαστε καμιά κίνηση, και το θεωρούμε σαν αντικείμενο στατικό, σε τέλεια ακινησία. Αλλά στην πράξη έχουμε μια συνεχή διελκυστίνδα, που μπορούμε να την αντιληφθούμε, μόλις η χορδή ελευθερωθεί. Το τόξο θα βρεθεί αμέσως σε πλεονεκτική θέση, θα τιναχτεί και θα τεντωθεί στην αρχική θέση. Η βάση της ισορροπίας είναι ο αγώνας, που είναι καθαυτόν καλός, αφού αποτελεί την πηγή της ζωής. Είναι άτοπο να θεωρούμε τη μία του πλευρά ή φάση αγαθή και την άλλη κακή.

"Ο κόσμος", λέει ο Ηράκλειτος, "είναι μια αιώνια φωτιά, που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο" . Αν υποθέσουμε, όπως για τους Ίωνες, ότι παραδέχονταν μία πρωταρχική ουσία, από την οποία προήλθε εξελικτικά ο κόσμος, τότε η φωτιά είναι κατά τον Ηράκλειτο η πρώτη αρχή. Αλλά ο Ηράκλειτος δεν ήταν σαν τους Ίωνες. Δεν πίστευε σε καμιά κοσμογονία, όπως αυτή του Αναξίμανδρου, σε μια εξέλιξη του κόσμου από μια αρχική απλή κατάσταση. "Υπάρχει, υπήρχε και θα υπάρχει" ό,τι και τώρα, και η φωτιά αποτελεί μάλλον ένα είδος συμβόλου της φύσης του κόσμου. Αποτελεί η φωτιά την καλύτερη υλική έκφραση (και κανένα άλλο είδος εκφράσεως δεν ήταν τότε δυνατό) των δύο του κύριων αρχών: (i) το παν γεννάται από τον αγώνα, και (ίί) το παν βρίσκεται σε συνεχή κίνηση. Γιατί η φωτιά μόνο ζει κατ' αρχήν καταστρέφοντας και εκμηδενίζοντας, και κατά δεύτερο λόγο συνεχώς μεταβάλλεται ως ύλη, έστω και αν φαίνεται - όπως η φλόγα του κεριού - σταθερή και διαρκής για αρκετό διάστημα. Αν ο όλος κόσμος μοιάζει κάπως έτσι, τότε είναι πετυχημένη η παρομοίωσή του με κάποια μορφή φωτιάς.

Η αντίληψη του Ηράκλειτου για το "λόγο" είναι περίεργη και δυσνόητη. "Ακούστε όχι εμένα, αλλά το "λόγο", λέει, και ο "λόγος" φαίνεται να έχει εδώ μια από τις συνηθισμένες του σημασίες: "λογαριασμός", "περιγραφή", αλλά και ένα είδος ύπαρξης ανεξάρτητης από τον χρησιμοποιούντα τη λέξη, έτσι που τα δύο αυτοί να μπορούμε να τα αντιπαραθέσουμε. Ο "λόγος" ισχύει πάντοτε, όλα τα πράγματα συμφωνούν μαζί του, είναι κοινός για όλα και "πρέπει κανείς να ακολουθεί ό,τι είναι κοινό. Ταυτίζεται, υποθέτουμε, με τη "γνώμη" (=σκέψη) , με τη βοήθεια της οποίας "διευθύνονται όλα τα πράγματα μέσα απ' όλα". Ένας κατοπινός φιλόσοφος λέει ότι, σύμφωνα με τον Ηράκλειτο, "ανασαίνovτας προσλαμβάνουμε τον θεϊκό λόγο? δηλ. το θείο πνεύμα που κατευθύνει το παν είναι (α) ταυτόσημο με το πνεύμα μέσα μας, όπως δέχονται και οι Πυθαγόρειοι, (β) είναι επίσης κάτι υλικό. Είναι το ίδιο πράγματι με το κοσμικό πυρ, γιατί σύμφωνα με έναν άλλον αρχαίο σχολιαστή του Ηράκλειτου . "λέει (ο Ηράκλειτος) ότι αυτή η φωτιά έχει νου και αυτός είναι η αιτία της τάξης του σύμπαντος". Η έννοια της λογικής φωτιάς δείχνει πόσο δύσκολο γίνεται το να εξηγήσει κανείς τα πάντα, χωρίς να προχωρήσει πέρα από την έννοια του υλικού.

Ο Ηράκλειτος έκλινε προς τον ορθολογισμό: "κακοί μάρτυρες ανθρώποισιν οφθαλμοί και ώτα". Το λογικό, ο λόγος, στον Ηράκλειτο δεν είναι δεμένος με μεταφυσικές, ιδεαλιστικές αντιλήψεις. Για το λόγο έκανε μια έκθεση, που η επίδρασή της φτάνει μέχρι τα χρόνια μας. Όλα στον κόσμο γίνονται λογικά, σύμφωνα μ' έναν αυστηρό νόμο, αδιάφορα αν δεν το αισθάνονται οι άνθρωποι. Ο λόγος είναι ο κοσμικός νόμος, η δύναμη που βρίσκεται μέσα στα πράγματα. Το ανθρώπινο λογικό είναι ένα κομμάτι, μια συνέπεια του κοσμικού λόγου. Παίρνοντας μέρος σ' αυτόν οι άνθρωποι γίνονται λογικοί. Γι' αυτό ο λόγος είναι κοινός και υποχρεωτικός για όλους, μ' όλο που οι άνθρωποι φαντάζονται και συλλογιούνται και ενεργούν ελεύθερα. Δικαιοσύνη και ηθική την πηγή τους την έχουν στον κοσμικό λόγο. Στον Ηράκλειτο η θεότητα είναι ενδοκοσμικός νους, που δημιουργεί (από μέσα του) τη φύση, την ιστορία, τη θρησκεία, το δίκαιο, την ηθικότητα.

Οι τρεις βασικές έννοιες του πανθεϊσμού του είναι: α) η ενότητα, β) η αιώνια αλλαγή, γ) ηαδιάσπαστη νομοτέλεια της κοσμικής τάξης.Η πρώτη ύλη του κόσμου είναι η φωτιά, η θερμότητα, που είναι το πρώτο ευκίνητο στοιχείο μέσα στη φύση. Το πέρασμα από την πρώτη αυτή ύλη σ' όλες τις άλλες (αέρα, νερό, χώμα) ο Ηράκλειτος το έβλεπε ως μια διαρκή αλλαγή της φωτιάς, δηλ. ως μια αιώνια κίνηση της φωτιάς, που σβήνει και ξανανάβει. Ο πόλεμος (η πάλη) των στοιχείων ("πόλεμος πάντων πατήρ"), η "εναντιοδρομία", έχει κίνητρο το πυρ. Περίσσευμα θερμότητας σημαίνει περίσσευμα κίνησης και περίσσευμα ψυχρού σημαίνει ακινησία και νέκρα. Ο κόσμος κατά τον Ηράκλειτο. δε δημιουργήθηκε από κανέναν: "κόσμος τόνδε, τον αυτόν απάντων, ούτε τις θεών, ούτε ανθρώπων εποίησεν, αλλ' ην αεί και έστιν και έσται πυρ αείζωτον". Ο Ηράκλειτος θεωρείται υλιστής φιλόσοφος και η αντίληψή του για τη σχετική κίνηση και εξέλιξη του κόσμου τον χαρακτηρίζει ως πρόδρομο του διαλεκτικού υλισμού

Η κεντρική ιδέα της φυσικής του είναι αυτή του κύκλου και της αρμονίας των αντιθέτων. Καθοδική κίνηση είναι αυτή της φωτιάς που τίκτει τη θάλασσα, από την οποία πάλι γεννώνται από τη μια η γη κι από την άλλη οι στρόβιλοι του ανέμου. Γιατί είναι αλήθεια, "όταν πέφτει ο κεραυνός, η βροχή γίνεται βίαια και θυελλώδης", και, όσον αφορά τη θάλασσα πάλι, ο Ηράκλειτος θα πρέπει να είχε ζήσει από πρώτο χέρι την αργή πρόσχωση του λιμανιού της Εφέσου, που έδιωχνε τη θάλασσα μακριά του. Η αντίθετη, ανοδική κίνηση επαναφέρει τη γη στο νερό και το νερό στη φωτιά μέσω των ξηρών εκπνοών που τρέφουν τα άστρα κι ιδιαίτερα τον ήλιο: γιατί οι εκπνοές αυτές συνιστούν την κατ' εξοχήν ασώματη αρχή, από την οποία τα πάντα απορρέουν κι η οποία βρίσκεται σε αέναη ροή. Ανευρίσκουμε λοιπόν και πάλι μέσα σε αυτή τη φυσική εξήγηση των ατμοσφαιρικών φαινομένων όχι μόνο ίο θέμα της ανακύκλησης και της ενότητας των αντιθέτων αλλά και αυτό του επιμερισμού του Ενός σε πολλά και της επιστροφής του πολλαπλού στο πρωταρχικό Εν.

Στο πεδίο της αστρονομίας τώρα, φαίνεται πως ο Ηράκλειτος γνώριζε την πορεία της Σελήνης και του Ηλίου καθώς και των πλανητών, έχοντας μελετήσει τις τροχιές τους, των οποίων μάλιστα ίσως είχε υπολογίσει την κλίση. Αν κατά παράδοξο τρόπο μας βεβαιώνει πως μέρα και νύχτα είναι ένα και το αυτό, συμβαίνει γιατί καθεμιά τους δίνει ζωή στην άλλη με τον ημερολογιακό ρυθμό, ρυθμό που δίνει υπόσταση στη θεματική της αρμο­νίας των αντιθέτων και της ανακύκλησης.

Ο Ηράκλειτος εκφράζεται με αινίγματα, έλεγαν οι Έλληνες, και υπήρχαν δύο κύριοι λόγοι για κάτι τέτοιο. Πρώτα πρώτα ο χαρακτήρας του ήταν τέτοιος που να τον ευχαριστεί μια γλώσσα εvτυπωσιακή και παραδοξολογούσα. Μπορούσε να μας προσφέρει σαφή παράδοξα, όπως "Καλό και κακό είναι ένα και το αυτό", ή άλλοτε μια παρομοίωση θελκτική αλλά βασανιστική, όπως: "Ο χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει ζάρια· δική του είναι η βασιλεία"· Κατά δεύτερο λόγο ο Ηράκλειτος είναι δύσκολος, γιατί η διανόηση στην περίπτωσή του έφτασε σε στάδιο παράξενα δύσκολο. Δεν μπορούσε να ανέχεται πια τις αφελείς ιωνικές κοσμογονίες, ούτε να θεωρεί εύκολο και φυσικό να περιορίζει τη ζωή και τη σκέψη στον ζουρλομανδύα της υλικής ουσίας. Ήταν σαφές πώς πολύ γρήγορα θα τον διερρήγνυε.

Η διάρρηξη συνέβη με τρόπο παράξενο και οφειλόταν τελικά στο έργο ενός διανοητή και δυνατού αλλά και περιορισμένου, του οποίου και η δύναμη και οι αυτο-περιορισμοί σχημάτισαν κάτι σαν κοιλάδα στην ελληνική σκέψη. Αυτός ο φιλόσοφος ήταν ο Παρμενίδης, που έζησε το πρώτο μισό του 50υ αιώνα και ήταν το ακριβώς αντίθετο του Ηράκλειτου. Για τον Ηράκλειτο οι μόνες πραγματικότητες ήταν η κίνηση και η μεταβ0λή, για τον Παρμενίδη η κίνηση δεν ήταν δυνατή και τη σύνολη πραγματικότητα αποτελούσε μία και μόνη, ακίνητη και αμετάβλητη ουσία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Γεννήθηκε στην Έφεσο, το 544 π.Χ. και πέθανε το 484 π.Χ. Ο Ηράκλειτος ανήκε σε μια εξαιρετικά διακεκριμένη αριστοκρατική οικογένεια της Εφέσου· φαίνεται, μάλιστα, πως σε όλη του τη ζωή διατήρησε κάποιο αίσθημα περιφρόνησης έναντι των ανθρώπων, λεπτομέρεια έκδηλη σε ορισμένα αποσπάσματα του, όπου στηλιτεύει τα πολιτικά ήθη των συμπολιτών του. Ήταν όμως αντίπαλος τόσο της τυραννίας, όσο και της δημοκρατίας. Πήρε μέρος στους πολιτικούς αγώνες της πατρίδας του, στο πλευρό πάντοτε των αριστοκρατών, καταδικάζοντας την αρχή της ισότητας.

Κάποια παράδοση τον θέλει μελαγχολικό χαρακτήρα ενώ ορισμένοι χριστιανοί, άρα αρκετά μεταγενέστεροι, συγγραφείς ισχυρίζονται πως διώχθηκε για αθεϊσμό. Για τους δασκάλους του δεν γνωρίζουμε και πολλά πράγματα· από ορισμένους μάλιστα θεωρήθηκε μαθητής του Ξενοφάνη: το πιθανότερο, όμως, είναι πως ο τελευταίος είχε ήδη εγκαταλείψει την Ιωνία όταν γεννήθηκε ο Ηράκλειτος. Εν πάση περιπτώσει, όμως, ο Ηράκλειτος θα πρέπει να είχε διαβάσει το ποίημα του και να γνώριζε τις κοσμολογίες των Μιλησίων, εφόσον μας λέει (απ. 38) πως ο Θαλής υπήρξε ο πρώτος αστρονόμος. Μνημονεύει ακόμα τον Πυθαγόρα (απ. 81) και τον Εκαταίο. Είναι πιθανόν, τέλος, ο Παρμενίδης να γνώριζε το έργο του Ηράκλειτου, που πρέπει να ήταν είκοσι πέντε χρόνια μικρότερος του.

Σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο "Όταν του ζήτησαν να θεσπίσει νόμους, αδιαφόρησε τελείως, επειδή είχε ήδη επικρατήσει κακός τρόπος κυβέρνησης της πόλης και πήγε στο ιερό της Αρτέμιδος κι έπαιζε με τα παιδιά αστραγάλους. Τελικά, μίσησε τους ανθρώπους και έφυγε για να ζήσει στα βουνά τρώγοντας χόρτα και βότανα. Επειδή όπως αυτό έγινε αιτία να αρρωστήσει από υδρωπικία, κατέβηκε στην πόλη και ρωτούσε αινιγματικά τους γιατρούς αν μπορούσαν μετά από πολλή βροχή να δη?ιουργήσουν ξηρασία. Οι γιατροί δεν καταλάβαιναν τι τους έλεγε και αυτός τάφηκε σ; ένα βουτοστάσιο ελπίζοντας πως η ζεστασιά της κοπριάς θα τραβήξει από ?έσα την βλαβερή υγρασία. Όπως ούτε αυτό είχε αποτέλεσ?α και έτσι πέθανε.

ΘΕΩΡΙΕΣ

Όπως και ο Ξενοφάνης, ο Ηράκλειτος ξεκινά από την παρατήρηση του κόσμου, τον οποίο θεωρεί και αυτός ως ενιαίο όλο, που ως τέτοιο ούτε γεννήθηκε ούτε και θα χαθεί ποτέ. Και ενώ εκείνος την ουσία του κόσμου τη βρίσκει στη θεότητα, ο Ηράκλειτος τη βλέπει σε μία νοητική αρχή, το λόγο. Η αδιάκοπη αλλαγή, αστάθεια κάθε μερικού, του δημιουργεί τόσο δυνατή εντύπωση, ώστε σ' αυτό βλέπει τον καθολικό κοσμικό νόμο. Σε αντίθεση με τον Ξενοφάνη και την Ελεατική Σχολή, που πίστευε στην ακινησία του "είναι", του όντος,

ο Ηράκλειτος. διακήρυττε πως όλα μεταβάλλονται, τίποτε δε μένει σταθερό, ακίνητο: τα πάντα ρει, δις εις τον αυτόν ποταμόν ουκ αν εμβαίης, "αεί γίγνεσθαι και μεταβάλλεσθαι και μηδέποτε το αυτό μένειν". Την αδιάκοπη αυτή κίνηση (ροή), κατά την οποία τα πάντα γίνονται και καταστρέφονται, ο Ηράκλειτος την έβλεπε ως μια αέναη πάλη αντίθετων αρχών, "εναντιοδρομία": πάντα κατ' έριν γίγνεσθαι. Την κίνηση αυτή και την αλλαγή την υπηρετούν ευεργετικές αντιθέσεις: το αντίξοον συμφέρον και εκ των διαφερόντων καλλίστην αρμονίην. Πηγή για τις σωστές αυτές γνώσεις είναι το λογικό, ο λόγος.

Προς τον ορθολογισμό κλίνει και ο Ηράκλειτος: κακοί μάρτυρες ανθρώποισιν οφθαλμοί και ώτα. Το λογικό, ο λόγος, στον Ηράκλειτο δεν είναι δεμένος με μεταφυσικές, ιδεαλιστικές αντιλήψεις. Για το λόγο έκανε μια έκθεση, που η επίδρασή της φτάνει μέχρι τα χρόνια μας. Όλα στον κόσμο γίνονται λογικά, σύμφωνα μ' έναν αυστηρό νόμο, αδιάφορα αν δεν το αισθάνονται οι άνθρωποι. Ο λόγος είναι ο κοσμικός νόμος, η δύναμη που βρίσκεται μέσα στα πράγματα. Το ανθρώπινο λογικό είναι ένα κομμάτι, μια συνέπεια του κοσμικού λόγου. Παίρνοντας μέρος σ' αυτόν οι άνθρωποι γίνονται λογικοί. Γι' αυτό ο λόγος είναι κοινός και υποχρεωτικός για όλους, μ' όλο που οι άνθρωποι φαντάζονται και συλλογιούνται και ενεργούν ελεύθερα. Δικαιοσύνη και ηθική την πηγή τους την έχουν στον κοσμικό λόγο. Στον Η. η θεότητα είναι ενδοκοσμικός νους, που δημιουργεί (από μέσα του) τη φύση, την ιστορία, τη θρησκεία, το δίκαιο, την ηθικότητα.

Οι τρεις βασικές έννοιες του πανθεϊσμού του είναι: α) η ενότητα, β) η αιώνια αλλαγή, γ) ηαδιάσπαστη νομοτέλεια της κοσμικής τάξης.Η πρώτη ύλη του κόσμου είναι η φωτιά, η θερμότητα, που είναι το πρώτο ευκίνητο στοιχείο μέσα στη φύση. Το πέρασμα από την πρώτη αυτή ύλη σ΄ όλες τις άλλες (αέρα, νερό, χώμα) ο Ηράκλειτος το έβλεπε ως μια διαρκή αλλαγή της φωτιάς, δηλ. ως μια αιώνια κίνηση της φωτιάς, που σβήνει και ξανανάβει. Ο πόλεμος (η πάλη) των στοιχείων ("πόλεμος πάντων πατήρ"), η "εναντιοδρομία", έχει κίνητρο το πυρ. Περίσσευμα θερμότητας σημαίνει περίσσευμα κίνησης και περίσσευμα ψυχρού σημαίνει ακινησία και νέκρα. Ο κόσμος κατά τον Ηράκλειτο. δε δημιουργήθηκε από κανέναν: "κόσμος τόνδε, τον αυτόν απάντων, ούτε τις θεών, ούτε ανθρώπων εποίησεν, αλλ' ην αεί και έστιν και έσται πυρ αείζωτον". Ο Ηράκλειτος θεωρείται υλιστής φιλόσοφος και η αντίληψή του για τη σχετική κίνηση και εξέλιξη του κόσμου τον χαρακτηρίζει ως πρόδρομο του διαλεκτικού υλισμού.

ΠΗΓΕΣ: W.Guthrie "Οι Έλληνες Φιλόσοφοι", και διάφορες ιστοσελίδες όπως η mythologia.8m.com,pireas.com/history/irakl_gr.htm

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ | ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ BLOG http://www.physics4u.gr/blog/ | 14/01/2011



ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΡΗΤΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ 
"Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ";
"ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΠΛΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΘΕΟΣ ΟΥΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΧΕ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ: ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΟΥ ΑΝΑΒΕΙ ΚΑΙ ΣΒΗΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ";
"ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΦΙΑ: ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ Η ΟΠΟΙΑ ΡΥΘΜΙΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ";
"Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΤΕΙΧΗ";
"ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ";
"ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΤΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ";
"ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΑ";
"ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, ΟΠΟΙΟ ΔΡΟΜΟ ΚΙ ΑΝ ΠΑΡΕΙΣ. ΤΟΣΟ ΒΑΘΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΗΣ";
"ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΡΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΥΚΝΩΣΗ";
"ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΥΛΑ ΣΑΝ ΠΟΤΑΜΙ";
"ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ";
"ΟΛΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ";
"ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΣΗ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΦΩΤΙΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ";
"ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ";
"ΑΝ Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΙΣ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ, ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΠΩΣ ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΟΤΑΝ ΒΡΟΥΝ ΛΑΘΟΥΡΙ ΝΑ ΦΑΝΕ";
"Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΘΑΡΤΗ";
"ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΥΡ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΟ ΚΑΙ Η ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΑ ΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΝΤΙΟΔΡΟΜΙΑ";
"ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ";
"Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ";
"Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΧΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ";
"ΕΝΩ Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ, ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΛΗΘΗ ΖΟΥΝ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΙΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΟΥΣ";
"ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΣΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΞΥΠΝΙΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΝΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ";
"Ο ΗΛΙΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΕΟΣ ΣΥΝΕΧΩΣ";
"ΤΟ ΑΝΤΙΡΡΟΠΟ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΣΥΝΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ";
"ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΑ: ΤΑ ΣΥΝΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗ-ΣΥΝΟΛΑ, ΤΑ ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΚΛΙΝΟΝΤΑ, Η ΣΥΓΧΟΡΔΙΑ ΚΑΙ Η ΜΟΝΩΔΙΑ. ΟΛΑ ΣΥΝΤΑΙΡΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΛΑ";
"Ο ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΡΥΠΑΡΟΣ Ή, ΑΚΑΘΑΡΤΟΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΣΤΑ ΒΡΟΜΟΝΕΡΑ";
"ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ Ν? ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΟ ΦΩΣ, ΤΟ ΝΟΗΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ";
"ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕ ΣΤΟΧΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΤΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ";
"ΑΝ ΔΕΝ ΕΛΠΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΑΝΕΛΠΙΣΤΟ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΟ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΙΤΟ";
"ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ Ν? ΑΚΟΥΝ, ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ";
"ΟΣΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΞΥΠΝΙΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ, ΟΣΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΙ, ΥΠΝΟΣ";
"ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΠΟΛΥ ΧΩΜΑ ΣΚΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΒΡΙΣΚΟΥΝ";
"ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ";
"ΟΣΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥΣ ΤΙΜΟΥΝ ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ";
"Η ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ";
"ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΟΥΝ, ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΦΑΝΤΑΖΟΝΤΑΙ";
"ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΝΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΕΝΑ ΜΟΝΟ: ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΡΚΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΧΟΡΤΑΙΝΟΥΝ ΣΑΝ ΤΑ ΖΩΑ";
"Η ΠΟΛΥΜΑΘΕΙΑ ΔΕ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΟΝ ΝΟΥ";
"ΤΟ ΕΝΑ, ΤΟ ΣΟΦΟ ΚΑΙ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΖΕΥΣ";
"ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ";
"ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΛΟΓΟ, ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΟΥΦΟΥΣ. ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΗΤΟ: ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ";
"ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΚΡΙΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ";
"ΟΙ ΨΥΧΕΣ, ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΗ. ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΙ ΑΠ? ΤΟ ΝΕΡΟ Η ΨΥΧΗ";
"ΟΙ ΧΟΙΡΟΙ ΠΛΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΣΠΗ, ΤΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΣΤΗ ΣΚΟΝΗ Ή, ΣΤΗ ΣΤΑΧΤΗ";
"Η ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ: ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΟΡΘΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΕΙΣ";
"Η ΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΘΕΟΣΤΑΛΤΗ";
"ΑΣ ΜΗ ΣΤΟΧΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ";
"ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΒΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ, ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ";
"ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΞΙΖΕΙ ΟΣΟ ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ";
"ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ, ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ";
"ΤΟ ΠΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΙΡΕΤΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ, ΓΕΝΝΗΤΟ ΚΑΙ ΑΓΕΝΝΗΤΟ, ΘΝΗΤΟ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟ, ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ, ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΣ, ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ";
"ΟΣΟΙ ΑΚΟΥΣΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΝΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΛΟΓΟ, ΕΙΝΑΙ ΣΟΦΟ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ";
"ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ , ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ";
"Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΠΕΣΣΟΥΣ. Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ";
"Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ";
"ΑΥΤΟΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΔΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ";
"Η ΑΡΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΝΕΡΗ";
"ΠΡΟΤΙΜΗΤΕΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΚΟΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ";
"ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ";
"Ο ΑΝΗΦΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ";
"Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΑΘΑΡΤΟ ΝΕΡΟ: ΓΙΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΙΜΟ ΚΑΙ ΖΩΟΠΟΙΟ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΗ ΠΟΣΙΜΟ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ";
"ΘΕΟΙ ? ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ? ΘΕΟΙ: ΟΙ ΘΕΟΙ ΖΟΥΝ ΑΙΩΝΙΑ ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΟΙ ΘΝΗΤΟΙ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ";
"ΤΟ ΠΥΡ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ";
"ΤΟ ΠΥΡ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΡΙΕΥΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ";
"Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΡΗΝΗ, ΧΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑ";
"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ";
"Ο ΛΟΓΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ";
"ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΣΑΝ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΙ";
"ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΟΥΜΕ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΑΣ ? ΔΗΛΑΔΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ";
"ΟΙ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΟΙ ΣΕ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ";
"Η ΦΩΤΙΑ ΖΕΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΕΡΑ, ΚΙ Ο ΑΕΡΑΣ ΖΕΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ. ΤΟ ΝΕΡΟ ΖΕΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ Η ΓΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ";
"Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ";
"Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ";
"Η ΣΟΦΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΥΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΙΟ";
"ΤΟ ΘΕΪΚΟ ΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΜΩΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΠΡΟΣΦΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ";
"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΦΙΛΟΝΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: ΟΛΑ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΟΝΙΚΙΑ";
"Ο ΩΡΑΙΟΤΕΡΟΣ ΠΙΘΗΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΗΜΟΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ";
"Ο ΠΙΟ ΣΟΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΗΚΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ";
"Η ΦΩΤΙΑ ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠ΄ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΜΕΤΑΛΛΑΓΗ";
"ΤΟ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΟΧΘΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟ Μ? ΑΥΤΑ Ν? ΑΡΧΙΖΕΙΣ";
"ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ ΤΟ ΘΥΜΟ ΓΙΑΤΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΜΕ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ";
"ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΪΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ ΜΑΣ";
"ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΘΑΜΕΝΟ, ΤΟ ΞΥΠΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟ, ΤΟ ΝΕΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΡΑΣΜΕΝΟ: ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΜΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΔΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ";
"ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΥΠΝΙΟΥΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΣ, ΕΝΩ Ο ΚΑΘΕ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ Σ? ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟ";
"ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΦΩΤΙΑ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΧΡΥΣΑΦΙ";
"ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΤΑΜΙ";
"ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΥΒΕΙ, ΤΟΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ";
"ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΑ";
"ΣΕ ΜΙΑ ΠΛΗΡΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΟΡΑ, Η ΑΡΧΗ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ";
"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ";
"Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ, Η ΠΕΙΝΑ ΤΟΝ ΚΟΡΕΣΜΟ, Η ΚΟΥΡΑΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΥΣΗ";
"Η ΟΡΘΗ ΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ Η ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ, ΟΠΩΣ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ";
"Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΕΣΘΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ";
"ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΟΡΘΟΦΡΟΣΥΝΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ν? ΑΝΤΛΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΠΟΛΗ ΑΝΤΛΕΙ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ";
"ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΟΜΟ, ΤΟ ΘΕΙΟ ΝΟΜΟ: ΑΥΤΟΣ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΣΕ ΟΣΗ ΕΚΤΑΣΗ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΖΕΙ ΟΛΩΝ";
"ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ";
"ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ";
"ΛΑΜΨΗ ΣΤΟ ΒΛΕΜΜΑ, ΞΗΡΗ ΨΥΧΗ, Η ΠΙΟ ΣΟΦΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΗ. Ή ΜΑΛΛΟΝ: Η ΞΗΡΗ ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΟΦΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΗ";
"Ο ΔΑΙΜΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ";

100. "ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ";

102. "Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΟΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ";

103. "ΤΑ ΨΥΧΡΑ ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΙ, ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΨΥΧΡΑΙΝΟΝΤΑΙ, ΤΑ ΥΓΡΑ ΞΕΡΑΙΝΟΝΤΑΙ, ΤΑ ΞΕΡΑ ΥΓΡΑΙΝΟΝΤΑΙ";

104. "ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕΥΣΤΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ";
"ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΚΙΚΕΩΝΑΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΑΚΙΝΗΣΕΙΣ";

ΠΗΓΕΣ: W.Guthrie "Οι Έλληνες Φιλόσοφοι", και διάφορες ιστοσελίδες όπως η mythologia.8m.com,pireas.com/history/irakl_gr.htm

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ | ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ BLOG http://www.physics4u.gr/blog/ | 14/01/2011


Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 07 Φεβρουάριος 2011 00:23

Οι 147 Δελφικές Εντολές: Η κληρονομιά των Ελλήνων που όλοι πρέπει να διαβάσουμε




Τα Δελφικά Παραγγέλματα είναι οι σοφές εντολές που άφησαν στους Έλληνες οι σοφοί της Αχαίας Ελλάδας. Μια πολύτιμη κληρονομιά γνώσης και σοφίας για τις επερχόμενες γενεές.
Οι αρχαίοι Έλληνες ιερείς δεν έδιναν συμβουλές ούτε άκουγαν τις εξομολογήσεις των πιστών, αλλά ασχολούνταν μόνο με την τέλεση των θυσιών και των άλλων ιεροτελεστιών.
Η ηθική εκπαίδευση και καθοδήγηση των πολιτών ξεκινούσε μεν από τους παιδαγωγούς και παιδοτρίβες της νεαρής ηλικίας, αλλά συνεχιζόταν αργότερα στα μαντεία, τα οποία, εκτός από τις χρησμοδοτήσεις τους για τα μελλούμενα και τις θελήσεις των θεών, έδιναν και ένα πλήθος ηθικών παραγγελμάτων και προτροπών συμβουλευτικού χαρακτήρα για τα προβλήματα της καθημερινής ζωής.
Περίαπτη θέση βέβαια, κατείχε σε όλα αυτά ,το διάσημο σε όλο τον κόσμο Μαντείο των Δελφών, του οποίου τα ομώνυμα ηθικά παραγγέλματα είχαν καταγραφεί στους τοίχους του Προνάου του Ναού του Απόλλωνος,στο υπέρθυρο ή ακόμα και σε διάφορες στήλες που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά στις πλευρές του ναού.
Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα ή Πυθίας Γράμματα, ήταν λιτά αποφθέγματα ελαχίστων λέξεων και ανήκαν στους 7 σοφούς της αρχαιότητας:
Τον Θαλή τον Μιλήσιο, τον Πιττακό τον Μυτιληναίο, τον Βία τον Πρηνεύ, τον Σόλωνα τον Αθηναίο, τον Κλεόβουλο τον Ρόδιο, τον Περίανδρο τον Κορίνθιο και τον Χίλωνα τον Λακεδαιμόνιο.
Στο αέτωμα του ναού δέσποζαν τα τρία σπουδαιότερα Δελφικά Παραγγέλματα, τα οποία εύκολα μπορούσε να διακρίνει ο πλησιάζων επισκέπτης:




•Κάτω αριστερά το ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ (να γνωρίσεις τον εαυτό σου).
•Κάτω δεξιά το ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ (να κάνεις τα πάντα με μέτρο, αποφεύγοντας την υπερβολή).
•Ανάμεσά τους, στη κορυφή, το περίφημο «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ Ε» (ή ΕΙ), για το οποίο ο ιερέας των Δελφών Πλούταρχος έγραψε ολόκληρη πραγματεία («Περί τού έν Δελφοίς Ε»), προσπαθώντας να ερμηνεύσει την απωλεσθείσα σημασία του.
Ο θαυμασμός των αρχαίων Ελλήνων για τα ανηρτημένα αυτά αποφθέγματα στο Μαντείο των Δελφών ήταν τόσο μεγάλος, ώστε ο λυρικός ποιητής Πίνδαρος (522 π.Χ.) θεωρούσε τους επτά σοφούς, γιους του Ήλιου, που με την ακτινοβολία τους φώτιζαν και καθοδηγούσαν τον άνθρωπο στην οδό της αρετής. Αυτά τα σοφά παραγγέλματα χρησιμοποιήθηκαν στην συνέχεια και απο άλλους λαούς ,που τα παρουσίασαν σαν «θρησκευτικές εντολές».


Σας παραθέτουμε τα παραγγέλματα αυτά, όπως οι επισκέπτες της αρχαιότητας αντίκριζαν στους Δελφούς.
«Εν δέ τώ προνάω τά έν Δελφοίς γεγραμμένα, έστιν ώφελήματα άνθρώποις» Παυσανίας
Έπου θεώ. Ακολούθα τον θεό.
Νόμω πείθου. Να πειθαρχείς στο Νόμο.
Θεούς σέβου. Να σέβεσαι τους θεούς.
Γονείς αίδου. Να σέβεσαι τους γονείς σου.
Ηττώ υπέρ δικαίου. Να καταβάλεσαι για το δίκαιο.
Γνώθι μαθών. Γνώρισε αφού μάθεις.
Ακούσας νόει. Κατανόησε αφού ακούσεις.
Σαυτόν ίσθι. Γνώρισε τον εαυτό σου.
Εστίαν τίμα. Να τιμάς την εστία σου.
Άρχε σεαυτού. Να κυριαρχείς τον εαυτό σου.
Φίλους βοήθει. Να βοηθάς τους φίλους.
Θυμού κράτε. Να συγκρατείς το θυμό σου.
Όρκω μη χρω. Να μην ορκίζεσαι.
Φιλίαν αγάπα. Να αγαπάς τη φιλία.
Παιδείας αντέχου. Να προσηλώνεσαι στην εκπαίδευσή σου.
Σοφίαν ζήτει. Να αναζητάς τη σοφία.
Ψέγε μηδένα. Να μην κατηγορείς κανένα.
Επαίνει αρετήν. Να επαινείς την αρετή.
Πράττε δίκαια. Να πράττεις δίκαια.
Φίλοις ευνόει. Να ευνοείς τους φίλους.
Εχθρούς αμύνου. Να προφυλάσσεσαι από τους εχθρούς.
Ευγένειαν άσκει. Να είσαι ευγενής.
Κακίας απέχου. Να απέχεις από την κακία.
Εύφημος ίσθι. Να έχεις καλή φήμη.
Άκουε πάντα. Να ακούς τα πάντα.
Μηδέν άγαν. Να μην υπερβάλλεις.
Χρόνου φείδου. Να μη σπαταλάς το χρόνο.
Ύβριν μίσει. Να μισείς την ύβρη.
Ικέτας αίδου. Να σέβεσαι τους ικέτες.
Υιούς παίδευε. Να εκπαιδεύεις τους γιους σου.
Έχων χαρίζου. Όταν έχεις, να χαρίζεις.
Δόλον φοβού. Να φοβάσαι το δόλο.
Ευλόγει πάντας. Να λες καλά λόγια για όλους.
Φιλόσοφος γίνου. Να γίνεις φιλόσοφος.
Όσια κρίνε. Να κρίνεις τα όσια.
Γνους πράττε. Να πράττεις με επίγνωση.
Φόνου απέχου. Να μη φονεύεις.
Σοφοίς χρω. Να συναναστρέφεσαι με σοφούς.
Ήθος δοκίμαζε. Να επιδοκιμάζεις το ήθος.
Υφορώ μηδένα. Να μην είσαι καχύποπτος.
Τέχνη χρω. Να ασκείς την Τέχνη.
Ευεργεσίας τίμα. Να τιμάς τις ευεργεσίες.
Φθόνει μηδενί. Να μη φθονείς κανένα.
Ελπίδα αίνει. Να δοξάζεις την ελπίδα.
Διαβολήν μίσει. Να μισείς τη διαβολή.
Δικαίως κτω. Να αποκτάς δίκαια.
Αγαθούς τίμα. Να τιμάς τους αγαθούς.
Αισχύνην σέβου. Να σέβεσαι την εντροπή.
Ευτυχίαν εύχου. Να εύχεσαι ευτυχία.
Εργάσου κτητά. Να κοπιάζεις για πράγματα άξια κτήσης.
Έριν μίσει. Να μισείς την έριδα.
Όνειδος έχθαιρε. Να εχθρεύεσαι τον χλευασμό.
Γλώσσαν ίσχε. Να συγκρατείς τη γλώσσα σου.
Ύβριν αμύνου. Να προφυλάσσεσαι από την ύβρη.
Κρίνε δίκαια. Να κρίνεις δίκαια.
Λέγε ειδώς. Να λες γνωρίζοντας.
Βίας μη έχου. Να μην έχεις βία.
Ομίλει πράως. Να ομιλείς με πραότητα.
Φιλοφρόνει πάσιν. Να είσαι φιλικός με όλους.
Γλώττης άρχε. Να κυριαρχείς τη γλώσσα σου.
Σεαυτόν ευ ποίει. Να ευεργετείς τον εαυτό σου.
Ευπροσήγορος γίνου. Να είσαι ευπροσήγορος.
Αποκρίνου εν καιρώ. Να αποκρίνεσαι στον κατάλληλο καιρό.
Πόνει μετά δικαίου. Να κοπιάζεις δίκαια.
Πράττε αμετανοήτως. Να πράττεις με σιγουριά.
Αμαρτάνων μετανόει. Όταν σφάλλεις, να μετανοείς.
Οφθαλμού κράτει. Να κυριαρχείς των οφθαλμών σου.
Βουλεύου χρήσιμα. Να σκέπτεσαι τα χρήσιμα.
Φιλίαν φύλασσε. Να φυλάττεις τη φιλία.
Ευγνώμων γίνου. Να είσαι ευγνώμων.
Ομόνοιαν δίωκε. Να επιδιώκεις την ομόνοια.
Άρρητα μη λέγε. Να μην λες τα άρρητα.
Έχθρας διάλυε. Να διαλύεις τις έχθρες.
Γήρας προσδέχου. Να αποδέχεσαι το γήρας.
Επί ρώμη μη καυχώ. Να μην καυχιέσαι για τη δύναμή σου.
Ευφημίαν άσκει. Να επιδιώκεις καλή φήμη.
Απέχθειαν φεύγε. Να αποφεύγεις την απέχθεια.
Πλούτει δικαίως. Να πλουτίζεις δίκαια.
Κακίαν μίσει. Να μισείς την κακία.
Μανθάνων μη κάμνε. Να μην κουράζεσαι να μαθαίνεις.
Ους τρέφεις αγάπα. Να αγαπάς αυτούς που τρέφεις.
Απόντι μη μάχου. Να μην μάχεσαι αυτόν που είναι απών.
Πρεσβύτερον αιδού. Να σέβεσαι τους μεγαλύτερους.
Νεώτερον δίδασκε. Να διδάσκεις τους νεότερους.
Πλούτω απόστει. Να αποστασιοποιείσαι από τον πλούτο.
Σεαυτόν αιδού. Να σέβεσαι τον εαυτό σου.
Μη άρχε υβρίζων. Να μην κυριαρχείς με αλαζονεία.
Προγόνους στεφάνου. Να στεφανώνεις τους προγόνους σου.
Θνήσκε υπέρ πατρίδος. Να πεθάνεις για την πατρίδα σου.
Επί νεκρώ μη γέλα. Να μην περιγελάς τους νεκρούς.
Ατυχούντι συνάχθου. Να συμπάσχεις με το δυστυχή.
Τύχη μη πίστευε. Να μην πιστεύεις την τύχη.
Τελεύτα άλυπος. Να πεθαίνεις χωρίς λύπη.

Μια κριτική του βιβλίου της Δέσποινας Καλέζου: «Μικρές και μεγάλες στιγμές», από την Αλέκα Κατσουλίδη




ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ
“Μικρές και Μεγάλες στιγμές” της Δέσπως Γράψα – Καλέζου από την Αλέκα Κατσουλίδη


Μικρές και μεγάλες στιγμές, το δεύτερο βιβλίο της Δέσποινας Καλέζου, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Το έναυσμα; Τα διαδραματιζόμενα σεκαθημερινή διάσταση γεγονότα. Ο φόβος για τα τεκταινόμενα και τις επιπτώσεις τους στο βίο και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους όταν, αντί να εξελίσσεται, υποδαυλίζεται και υποτιμάται. Όταν καταρρακώνεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Φοβάμαι: μια ποιητική απόδοση, ένα πραγματικό μανιφέστο των φόβων, μια διεκτραγώδηση παθημάτων και παθών των αρχηγετών.
«Φοβάμαι γιατί ζω σ’ αυτόν τον κόσμο που κατάργησε σύνορα και εθνότητες, έσμιξε και χώρισε τους ανθρώπους, στέγνωσε την ψυχή και φυλάκισε το συναίσθημα», γράφει, αλλά αυτόχρημα αντιδρά στο να γίνει «άθυρμα στις ορέξεις των μεγάλων γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων», καταλήγοντας στο να ελπίζει «στις μικρές συναισθηματικές οάσεις, στις εκρήξεις ανθρωπιάς» που θ’ αλλάξουν την ανθρώπινη μοίρα.
«Φοβάμαι», δηλώνει. Και πώς; Πόλεμοι, εκπατρισμοί, βανδαλισμοί, ομαδικές εκτελέσεις, κατατρεγμοί, πνιγμοί................





Η αδιαφορία των ειδικών την ξεσηκώνει μα και μια εσωτερική δύναμη πως η δικαιοσύνη θα επικρατήσει στο τέλος, την διακατέχει. Έτσι από τα καθημερινά και οικεία ξεκινώντας, προσεγγίζει με δέος τοπικά, πολιτειακά, παγκόσμια γεγονότα. «Η παγκοσμιοποίηση ή διεθνοποίηση είναι ελληνικό δημιούργημα», σημειώνει.
Όταν τα γεγονότα σε προλαβαίνουν, εικόνες τρομερές κι ανεκδιήγητες σε καθηλώνουν, η μια τραγωδία διαδέχεται την άλλη, πώς να μείνεις απαθής; και μάλιστα ένας άνθρωπος με ανθρωπιστικές σπουδές, και τριάντα πέντε χρόνια στην εκπαίδευση, όπως η Δέσποινα Καλέζου.

Έτσι καταγράφονται, σκιαγραφούνται, απεικονίζονται τα δρώμενα.
Γράφει, αναλύει, συνθέτει, φωνές- κραυγές.
Μια αυτοκτονία ένα πολιτικό μήνυμα: «Απρίλης του 2012 ο Δ. Χ στήνει το δικό του τραγικό σκηνικό στην Πλατεία Συντάγματος. Διάλεξε έναν τόπο με ιστορικό περιεχόμενο, έναν τόπο συμβολικό, όπως είναι και η τραγική πράξη- θυσία του. Διάλεξε έναν χώρο ιερό, όπου οι Μεγάλοι Έλληνες άναψαν τη φωτιά της επανάστασης ενάντια στον αυταρχισμό της μοναρχίας και της βαυαρικής εξουσίας, ενάντια στους ξένους διαφεντευτές και τους καταχραστές της νεοσύστατης ελεύθερης ζωής τους, απαιτώντας συνταγματικές ελευθερίες…έκανε τη δική του επανάσταση…ο ήχος (του όπλου) διαπέρασε και ράγισε κάθε ευαίσθητη ελληνική ψυχή. Το μήνυμα στάλθηκε…» και δεν σταματάει, αλλά συνεχίζει για το πώς την ερμήνευσαν ορισμένοι καταχωρίζοντάς την στις «παράπλευρες απώλειες»,στηλιτεύοντας τη στάση των πνευματικών ανθρώπων στην ελληνική κρίση: «Δυστυχώς απουσιάζουν οι φωνές τους εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων», σημειώνει επιβεβαιώνοντας το λόγο της με τη φωνή του Αιμίλιου Χουρμούζιου: «Ο πνευματικός άνθρωπος, περισσότερο από κάθε άλλον, ακόμα και από τον μαχητή του δρόμου που μεταβάλλει τους αγώνες των ιδεών σε πράξεις, έχει την ευθύνη των κοινωνικών και πολιτικών καθεστώτων που επιβάλλονται στην εποχή του…»1


Στη φράση που ξεστόμισε απερίφραστα ο υπουργός οικονομίας της ΓερμανίαςΣόιμπλε: «Οι Έλληνες να μάθουν να ζουν με μέτρο», δίνει ένα μάθημα για το «Μέτρον άριστον» των Ελλήνων, καταλήγοντας πώς αυτό επιτυγχάνεται μόνο με μια σωστή ανθρωποκεντρική παιδεία, ανταπαντώντας με τη φράση ενός μεγάλου Γερμανού προγόνου του Σόιμπλε που θαύμαζε απεριόριστα την ελληνική παιδεία, Werner Jarger: «Όταν ο Έλληνας λέει παιδεία εννοεί κάτι άλλο από τους υπόλοιπους λαούς, δηλαδή ακριβώς αυτό που η γερμανική γλώσσα δήλωσε με μια λέξη που ένιωσε πολύ ελληνικά, τη λέξη Bildung (διαμόρφωση-πλάσιμο).2



Στο δοκίμιο: Η επικοινωνιακή μέθοδος στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας, «Εμείς οι δάσκαλοι -γράφει- πρέπει να είμαστε συνεχώς στρατευμένοι με τη γλώσσα και όχι ευκαιριακά και δίνει την πραγματικότητα της γλώσσας όπως βιώνεται στη σχολική πράξη. «Γιατί η γλώσσα αν το σκεφτούμε καλά είναι η οντότητά μας, η κοινωνία μας, ο πολιτισμός μας. Είναι η ελευθερία και η υποδούλωσή μας, η ακμή αλλά και η παρακμή, η φθορά μας, η ανεξαρτησία και η εξάρτησή μας». 3


Βραδιά μνήμης η θεατρική παράσταση: Η γυναίκα και ο Λάθος του Ιάκωβου Καμπανέλλη. «Ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτούς που αντέταξαν τον παραλογισμό της ομορφιάς και του ονείρου στον παραλογισμό της βίας και της τυραννίας», γράφει χαρακτηριστικά. 4
«Φοβερά τσουνάμια πείνας και ανέχειας, αρρώστιες και δυστυχίες σαρώνουν τα περισσότερα μέρη της γης. Ποια είναι η παγκόσμια μέριμνα και αλληλεγγύη, για να αλλάξει η μοίρα των βασανισμένων της γης»; Κατάλογος ερωτηματικών.
Το τσουνάμι της παγκόσμιας αγάπης: «Τι κάναμε, τι κάνουμε και τι κάνουν “οι πολιτισμένες” χώρες για τα τσουνάμια των πεινασμένων, των απόκληρων της κοινωνίας;» 5
Και συνεχίζει στο ρυθμό των προσωπικών εκμυστηρεύσεων: Απόψε θα σας διηγηθώ ένα παραμύθι… ξετυλίγοντας το νήμα της δικής της διδακτικής πορείας σε μια συνάντηση με τους μαθητές της, ύστερα από τριάντα επτά χρόνια:


-«Θυμάσαι Δήμητρα; κάποτε ρώτησα: Τι πολίτευμα έχουμε σήμερα»;
«Ξέρω κι εγώ Κυρία; -μου απάντησες. Αυτοί που κυβερνούν το ονομάζουν δημοκρατία, αυτοί που κυβερνούνται δικτατορία. Ας πούμε δικτατορική δημοκρατία».
-«Δεν συμβιβάζονται και τα δυο».
«Το κάνουν οι κυβερνώντες και συμβιβάζονται» απαντάς. 6


Και το παιχνίδι της ζωής συνεχίζεται με βιβλιοκρισίες ανιχνεύοντας και διερευνώντας ενδεικτικές σκέψεις κι αφορμές για την προσωπική της ιδεολογία και κριτική θεώρηση. Αναφέρω επιλεκτικά το Παιχνίδι αιχμηρό, της Νόνης Σταματέλου.
«Ο τίτλος και μόνο παραπέμπει- κατά την Δέσποινα Καλέζου- στον πνευματικό κάματο, τον εσωτερικό πόνο και την αγωνία κάθε δημιουργού να φιλοτεχνήσει με τις λέξεις ένα πνευματικό σώμα, να τις ανασύρει από την ακινησία και τη νοητική αναμονή και να σκορπίσει στην πλάση τις ομορφιές τους»:
Οι δρόμοι που αγάπησα χάθηκαν
ή δεν τους αναγνωρίζω πια
και η αθωότητα από τα βάθη του μυαλού μου
επιμένει να μου ορίζει τον κόσμο…


«Βαρύ φορτίο, είναι το βαρύ ηθικό χρέος για τη διαφύλαξη μιας ζωής θεμελιωμένης στην ποιότητα. Θεμελιώσαμε μια ζωή όμορφη με ιδανικά και αξίες. Η νιότη μέσα από τα ακούσματά της, τα βιβλία μια τέτοια ζωή ονειρεύεται. Όταν όμως μπει μέσα στον στίβο της για ν’ αγωνιστεί, διαπιστώνει με πίκρα και απογοήτευση ότι άλλα διδάχτηκε, άλλα έμαθε και άλλα η πραγματικότητα παρουσιάζει…» 7
Η βία και η ποίηση τραβούσαν πάντα αντίθετους δρόμους -έγραφε ο Γκαίτε. Η βία διαμελίζει κορμιά, σκορπίζει τα κομμάτια της εδώ και εκεί. Ηποίηση ξαναμαζεύει ό,τι καταστράφηκε και ξαναφτιάχνει με αυτό ολάκερους ανθρώπους.
Τι καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει την κριτική της ανάλυση στις επόμενες ποιητικές συλλογές του Κ. Φωτεινού.
«Αν και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, αν και κάποιοι ισχυροί προσπαθούν να τον αποπροσανατολίσουν από ευγενείς στόχους, αν κάποιοι προσπαθούν να τον φέρουν στα μέτρα τους, να τον καταστήσουν ιδεολογικό τους φερέφωνο, δεν υποκύπτει, αντιστέκεται»:
Όμως εγώ αδέσποτος θα ’μαι
και αυτοί που γεωμετρούν ερήμην μου
δε θα με πιάνουν στις συνισταμένες τους. 8


Στην ποιητική συλλογή, Ο ρακοσυλλέκτης, επισημαίνει η Δ. Καλέζου, «…κυριαρχεί ο άνθρωπος ρακοσυλλέκτης που παίρνει καθολική, πανανθρώπινη διάσταση. Ο άνθρωπος κάθε κοινωνίας, ο ευαίσθητος, ο προβληματισμένος της σύγχρονης βάνδαλης εποχής, που προσπαθεί να σώσει τα ράκη της χαμένης ανθρωπιάς, της χαμένης πνευματικής και ηθικής νιότης, να αντισταθεί στη λεηλασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας …» 9
Από κάθε συλλογή αντλεί, όποιο στοιχείο την ευαισθητοποιεί και ενεργοποιεί τη σκέψη της. Ολοκληρώνει με ένα υπαρξιακό θέμα που απασχολεί τον καθένα μας, το θάνατο, ζωντανεύοντας μνήμες και αποδίδοντας ευγνωμοσύνη σε δασκάλους και μη, αναζητώντας «μια ζεστή ανθρώπινη παρουσία που θα ζεστάνει τις νοσταλγικές αναπολήσεις μας, πολύ συχνές, σχεδόν καθημερινές , γιατί είναι βαρύς ο χειμώνας της εποχής μας» όπως χαρακτηριστικά καταλήγει σε μια από τις «μνήμες» της.
Θα απαιτούσε χρόνο και σελίδες να καταγράψει κανείς τα συναισθήματα που διακατέχουν την ψυχή, διατρέχοντας τις ποικίλου περιεχομένου σελίδες της Δέσποινας Καλέζου. Η θεματολογία της μοιάζει με τηςμέλισσας που αγγίζει ό,τι την έλκει περισσότερο και το προσεγγίζει με μια ερευνητική, κριτική, εξεταστική ματιά, έτσι που δίνει μαθήματα ανθρωπιάς, παρατηρητικότητας και αισθαντικότητας.
Δημιουργός, και μετά την πορεία της στην εκπαίδευση, δίνει την εντύπωση ότι συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό να φτιάχνει ανθρώπους, να χτίζει.
Γι’ αυτό και οι σπόροι που έσπειρε, θερίζονται από τους μαθητές της.


Σημείωση: Οι ανωτέρω αριθμοί αναφέρονται στα θέματα και τη σελίδα από όπου εκμαιεύονται τα αποσπάσματα.
1-Η ελληνική κρίση και η στάση των πνευματικών ανθρώπων, σ.17
2-Η έννοια του μέτρου και ο Σόιμπλε, σ. 21
3-Η επικοινωνιακή μέθοδος στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας, σ. 22
4-«Η γυναίκα και ο λάθος», Ιάκωβου Καμπανέλλη, σ. 31
5- Το τσουνάμι της παγκόσμιας αγάπης, σ. 41
6-Μια συνάντηση μετά από 37 χρόνια, σ. 47
7-«Παιχνίδι αιχμηρό», Νόνης Σταματέλου, σ. 55
8-Ποιητικές συλλογές: «Οι δρόμοι της Αριάγνης», σ. 61 και
9-«Ο ρακοσυλλέκτης», Κώστα Φωτεινού, σ. 65


Αλέκα Κατσουλίδη
......................................................................
Σημείωση: Η Δέσποινα Καλέζου κατάγεται από την Βόνιτσα, και για πολλά έτη δίδαξε ως εκπαιδευτικός Φιλόλογος σε Γυμνάσια-Λύκεια της Λευκάδας. Από την Δημόσια εκπαίδευση απεχώρησε ως Λυκειάρχης. Ασχολήθηκε με τον Δήμο Λευκάδας, και είχε το αξίωμα του Αντιδημάρχου. Είναι βασικός συνεργάτης της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων. Στο συγγραφικό της έργο εκτός από πολλά άρθρα, έχουν κυκλοφορήσει τρία βιβλία της. Τη περίοδο αυτή ασχολείται με το Project για την παρουσία των Ακαρνάνων στα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων.




Αναρτήθηκε από ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS στις 12/17/2015

Ο εφιάλτης που λεγόταν κατασκήνωση!!!

http://aromalefkadas.gr/
Ιουστίνη Φραγκούλη - Αργύρη21 July, 2016
Share 3


Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Ε! Λοιπόν ποτέ δεν τη ζήλεψα την κατασκήνωση κι ας έρχονταν τα ξαδέλφια μου (του θείου Μαραγκού του δάσκαλου) κι ας έλεγε η Κάτια πως περνούσαν τόσο ωραία και τόσο ωραία με τα άλλα παιδιά στους κοιτώνες. (Είχε βέβαια φύλακα φρουρό τον δάσκαλο-πατέρα της και η μητέρα της εκεί βρισκόταν εξάλλου).

Και ήμουν ευτυχής που η μαμά φοβόταν μην πιάσουμε ψείρες κι έτσι, όχι μόνο δεν μας έστελνε στην κατασκήνωση του Πασά, αλλά την απαρνιόταν μετά βδελυγμίας. Εβγαζε φλίχταινες όταν άκουγε για κατασκήνωση.

Αλλά μας έπιασε δυστυχώς η φάκα της κατασκήνωσης. Ηταν τότε που ο Μτροπολίτης Νικηφόρος βρισκόταν στη νεότητά του και είχε κτίσει με ενθουσιασμό τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στο ειδυλλιακό σημείο του λόφου της Φανερωμένης με θέα το Ιόνιο Πελαγος και τους Μύλους της Λευκάδας.

«Ανάγκα και θεοί πείθονται», όμως κι έτσι η μαμά αναγκάστηκε και μας ανάγκασε να πάμε στην κατασκήνωση της Μητρόπολης για να δώσουμε το καλό παράδειγμα και να ακολουθήσουν κι άλλοι έφηβοι στο δρόμο που θα χαράζαμε εμείς τα παπαδόπουλα.

Ο αδελφός μου με τα πρώτα μου ξαδέλφια, τον Κώστα και το Νιόνιο, πήγαν την πρώτη περίοδο και ήταν κατενθουσιασμένοι και οι τρείς γιατί έπαιζαν ποδόσφαιρο, μπάσκετ κι άλλα ιερά σπόρτς, οπότε ήταν η καλύτερή τους. Επίσης, γνωρίστηκαν με ομαδάρχες νεαρούς φοιτητές που είχαν καταπλεύσει απο την Αθήνα και τους μάθαιναν αθηναϊκές καινοτομίες.

Εμείς τα κορίτσια, η Πεταλούδα, η Λίτσα και η Καίτη (πρώτες μου ξαδέλφες) πήγαμε τη δεύτερη χρονιά που είχαν ανοίξει οι κατασκηνώσεις και μάλιστα την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου που η Λευκάδα ζούσε την παραφορά του φεστιβάλ, των βραδυνών εξόδων και γενικά του τρελού καλοκαιριού της.

Εγώ ήμουν 12 ετών και μίσησα κυρολεκτικά την ώρα και τη στιγμή που με ανάγκασαν να υποστώ την ζωή της κατασκήνωσης.

Πρώτον δεν ήμουν παιδί της ομάδας,ήμουν πάντα της αυτοδιάθεσης και με ενοχλούσαν όλα: το ότι ξυπνούσαμε χαράματα (7 το πρωί στις διακοπές μας),ότι κάναμε τα πάντα μαζί μέσα σε αυστηρό πρόγραμμα που δεν παρέκκλινε με τίποτε.

Μισούσα την κοινή τράπεζα διότι ήμουν πάλι ο παρίας καθώς δεν έτρωγα το τυρί και όλα τα παιδιά με κορόιδευαν. Και ζούσα το βιασμό του κοινωνικού περίγυρου που δεν συγχωρούσε τις μικρές παρεκκλίσεις των άλλων παιδιών.

Μισούσα την τέντα στην οποία κοιμόμασταν ανά δώδεκα κορίτσια και δεν είχαμε ιδιωτική στιγμή να διαβάσουμε ένα βιβλίο πριν κοιμηθούμε. Μισούσα το χώμα στο οποίο ήταν στημένη η σκηνή και γέμιζε με σαρανταποδαρούσες όταν έβρεχε και φρίκαρα να τις βλέπω μέσα στις σαγιοναρίτσες μου.

Μισούσα τα πάντα, όλα, κι έκλαιγα απαρηγόρητη τα βράδυα όταν έγερνε ο ήλιος και τα φώτα της πόλης άναβαν στα πόδια μας. Κι εμείς αντί να είμαστε στο πάρτυ και στο χαλασμό, τραγουδούσαμε τραγουδάκια της αθωότητας και της χαράς.

Εκλαιγα, σπάραζα, τηλεφωνούσα στη μαμά να έρθει να με πάρει, να μας πάρει με την Κωνσταντίνα, αλλά εκείνη κι ο πατερούλης ήταν ανένδοτοι γιατί έπρεπε να γίνουμε το καλό παράδιεγμα, ήμασταν τα παπαδοκόριτσα κι αν εμείς δεν πηγαίναμε ποιά κορίτσια θα πήγαιναν;



Και μια φορά με την Κωντσταντίνα είπαμε να το σκάσουμε, να δραπετεύσουμε, παίρνοντας την κατηφόρα της Φανερωμένης. Κι εγώ ετοιμάσθηκα κι αναψοκοκκίνισα και φούσκωσα –ξεφούσκωσα και ξεκινήσαμε να πάμε προς τον κεντρικό δρόμο αλλά η αδελφή μου πάντα συνεπαρμένη απο το αίσθημα του καθήκοντος, έκανε πίσω κι απέτυχε η απόπειρα.

Τίποτε δεν με παρηγορούσε, ούτε οι φίλες μου, η Μαριάννα και η Αλέκα, που υφίσταντο τα ίδια δεινά με μένα. Ούτε το γεγονός ότι τουλάχιστον είχαμε ατέρμονες συζητήσεις και γέλια τις ελάχιστες ελεύθερες ώρες μας.

Το μαρτύριο της κατασκήνωσης κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια, τα τρία δεκαπενθήμερα που βίωσα την ομαδική ζωή μου φάνηκαν ατέρμονες πηγές δυστυχίας μέσα στα καλοκαίρια μου.



Κι ύστερα το 1974, ήρθε δυστυχώς το πραξικόπημα στην Κύπρο και έφυγαν οι άντρες στο στρατό και διακόπηκε βιαίως η κατασκήνωση και γυρίσαμε σπίτια μας. Ουφ, είπα απο μέσα μου γιατί δεν καταλάβαινα τη σοβαρότητα των γεγονότων, μόνο την απαλλαγή μου απο τον εφιάλτη.

Κι εγώ ήμουν πια 14 ετών και απο την επόμενη χρονιά πάτησα πόδι και δεν ξαναπήγα στην κατασκήνωση. Ωστόσο, θα θυμάμαι σαν ανάπαυλα, στην τόση απέχθεια προς την ομαδική ζωή, τις υπέροχες δεσποινίδες-ομαδάρχισσες, διδα Ειρήνη Γεωργάκη, διδα Λύτρα, διδα Φωτεινή, που ήταν κοσμοκαλόγριες και μας αγαπούσαν και μας ανεχόνταν μέσα στην εφηβική μας έκκρηξη. Τις θυμάμαι να με κοιτάζουν με κατανόηση κι αγάπη, μια αγάπη που τότε δεν καταλάβαινα γιατί μου ήταν περιττή.

Τώρα όμως τις συναντώ και αντιλαμβάνομαι τον μεγάλο και υπεύθυνο ρόλο τους, την υπέροχη συνάρτησή τους και την αιθέρια επιρροή τους στα παιδικά χρόνια της Λευκάδας.

Τζουστινάκι