«Ώρα για αφύπνιση…»
Παρέμβαση του πρώην Δημάρχου Απολλωνίων κ. Γιώργου Λογοθέτη ενόψει της Διημερίδας για τους σεισμούς της Λευκάδας που συνδιοργανώνουν το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και ο Δήμος Λευκάδας και οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα στις 05:00 το απόγευμα στην Αίθουσα του Διοικητηρίου.
Ο κ. Λογοθέτης αφού επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τιςκατολισθήσεις βράχων, σε συνάρτηση με την έντονη σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής μας, στις βραβευμένες και φημισμένες παραλίες του νησιού μας «Εγκρεμνοί» και «Πόρτο Κατσίκι», αναφέρεται στις ενέργειες που έκανε από την ανάληψη ακόμη των καθηκόντων του ως Δήμαρχος και τις εκκλήσεις του προς κάθε αρμόδια Αρχή με σκοπό την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και την προστασία στο μέγιστο δυνατόν βαθμό των λουόμενων.
Προσθέτει ότι όλες αυτές οι εκκλήσεις δεν είχαν καμία ανταπόκριση (Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου!), παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις, και ευελπιστεί ότι η διημερίδα «θα συμβάλλει οριστικά ώστε να παρθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών κινδύνων που ελλοχεύουν στην ευρύτερη περιοχή, ίσως να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους να πράξουν ότι δεν έπραξαν όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή να αναθέσουν σε επιστήμονες την σύνταξη μελέτης ώστε να ελαχιστοποιήσουμε πιθανά καταστροφικά αποτελέσματα για το μέλλον».
Το κείμενο της παρέμβασής του έχει ως εξής:
«ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ, Ο.Α.Σ.Π. ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Του Γιώργου Λογοθέτη
Η διημερίδα οργανώνεται προφανώς με αιτία τον μεγάλο σεισμό στις 17.11.2015 που εκτός από τις καταστροφικές ζημιές κόστισε και τη ζωή δύο γυναικών στον Άγιο Πέτρο και στο Αθάνι. Ελπίζουμε ότι οι ειδικοί που θα πάρουν μέρος στην σημαντική αυτή διημερίδα θα καταθέσουν και προτάσεις που θα βοηθήσουν να αποφύγουμε ακόμα πιο δραματικές επιπτώσεις στο μέλλον.
Να το πω απλά: Αν ο σεισμός γινόταν την τουριστική περίοδο και σε ώρες αιχμής με τις παραλίες στους Εγκρεμνούς και Πόρτο Κατσίκι κατάμεστες από τουρίστες, τα θύματα θα ήταν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, με ανυπολόγιστη ζημιά τόσο για τις οικογένειες των θυμάτων όσο και για τον Ελληνικό Τουρισμό.
Ανάλογη εμπειρία, χωρίς ευτυχώς θύματα και μεγάλες ζημιές, είχαμε στον σεισμό που έγινε το πρωί της Κυριακής 8 Ιουνίου 2008 που κράτησε μόλις 5 δευτερόλεπτα ταρακούνησε την Λευκάδα. Οι κατολισθήσεις προκάλεσαν μόνο ένα τραυματισμό. Λίγα λεπτά πριν το σεισμό ένα νεαρό ζευγάρι που είχε τοποθετήσει την σκηνή στην αμμουδιά στο Πόρτο Κατσίκι ήταν στην θάλασσα και σώθηκε αφού η σκηνή τους καταπλακώθηκε από τις κατολισθήσεις.
Εκκλήσεις για παρέμβαση της Πολιτείας
Από την αρχή του 2007 της θητείας μας στον πρώην Δήμο ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να ευαισθητοποιήσουμε όλες τις αρμόδιες αρχές για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες στο Πόρτο Κατσίκι σε περίπτωση σεισμικής δόνησης.
Με συνεχή έγγραφα προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια και την τότε Νομαρχία, επισημαίναμε τους μεγάλους κινδύνους κατολισθήσεων στην προσπάθειά μας ως Δημοτική Αρχή να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμόδιους να πάρουν τα αναγκαία και βασικά μέτρα για την προστασία των λουομένων.
Ήδη στις 7.3.2007, δύο μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων στον Δήμο, στείλαμε έγγραφα προς τα υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης, την υπουργό κ. ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ – ΠΕΤΡΑΛΙΑ, στο Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Δ/σης & Αποκέντρωσης, στον Γενικό Γραμματέα Κ. Γεωργιάδη, και στο Υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά. Στα έγγραφα επισημαίναμε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Τα τελευταία χρόνια η παραλία στο Πόρτο Κατσίκι στο Δ.Δ. Αθανίου του Δήμου Απολλωνίων Λευκάδας, τιμάται με πολύ σημαντικά βραβεία, όπως για παράδειγμα το πρώτο βραβείο ως καλύτερη παραλία της Ελλάδας και τρίτη παραλία στον κόσμο. Το σημαντικό αυτό γεγονός δημιουργεί μεγάλες ευθύνες για το Δήμο ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ όπου ανήκει το Πόρτο Κατσίκι, αλλά και σε ολόκληρο το νησί της Λευκάδας….. Ως νέα Δημοτική Αρχή, κάνουμε έκκληση στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης αλλά και στα άλλα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και προβολή του μοναδικού σε φυσικό κάλλος, τοπίου της Ελλάδας..»
ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
Λίγο μετά τον σεισμό στείλαμε νέο έγγραφο στον Υπουργός Περιβάλλοντος και Δημοσίων έργων κ. Σουφλιά με κοινοποίηση στον επόμενο υπουργό Τουρισμού τον κ. Σπηλιωτόπουλο και προς τον Γ.Γ. Περιφέρειας κ. Βόσδο όπου τονίζαμε τα εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ.
Ο πρόσφατος σεισμός και ο τραυματισμός ενός επισκέπτη στο Πόρτο Κατσίκι έφερε με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα το θέμα της ασφάλειας των λουομένων στο Πόρτο Κατσίκι. Αν ο σεισμός γινόταν λίγο αργότερα ή τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο τα θύματα θα ήταν πολλά και οι επιπτώσεις για τον ελληνικό τουρισμό και ιδιαίτερα για τη Λευκάδα θα ήταν ανεπανόρθωτες! Αυτή τη φορά από τύχη αποφύγαμε τα χειρότερα. Ελπίζουμε όμως ότι το πάθημα θα μας γίνει μάθημα και η πολιτεία θα αναλάβει τις ευθύνες της για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στις υπηρεσίες των Υπουργείων σας υπάρχουν σχετικά έγγραφα και προτάσεις για το θέμα.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κοινοποίηση : 1. Γ.Γ, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Βόσδου
2. Υ.Π.ΕΧΩ.ΔΕ υπόψη κου Σουφλιά
3. Νομάρχη Λευκάδας κ. Αραβανή
4. κ. Θ.Σολδάτο Βουλευτή Λευκάδας»
Επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση, ήρθαμε σε επαφή με τον Τομέα Γεωγραφίας & Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε αντίθεση με τα υπουργεία βρήκαμε άμεση ανταπόκριση από την επίκουρο καθηγήτρια κ. Ε. Βερυκίου και τον Επικ. Καθηγητή κ. Σεραφείμ Πούλο. Οι δύο καθηγητές συνέταξαν επιστημονική έκθεση χωρίς κόστος για τον Δήμο που μας παράδωσαν στις 9.10.2008 και την στείλαμε στα αρμόδια υπουργεία και στην τότε βουλευτή κ. Γκερέκου. Με βάση την έκθεση η κ. Γκερέκου στις 25 Φεβρουαρίου 2009 κατάθεσε την εξής ερώτηση στην Βουλή:
«Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΣΔΔΑ, Τουριστικής Ανάπτυξης.
«Όπως είναι γνωστό, οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των επισκεπτών στην πολυβραβευμένη παραλία «Πόρτο Κατσίκι», στο Δ.Δ. Αθανασίου του Δήμου Απολλωνίων, μιας από τις ωραιότερες παραλίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά όλου του κόσμου.
Όπως προκύπτει σαφώς και από επιστημονική έκθεση (9/10/2008) του Τομέα Γεωγραφίας & Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εφόσον διαπιστώνεται το πρόβλημα, αλλά και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι για την παραλιακή ζώνη στο Πόρτο Κατσίκι, απαιτείται ολοκληρωμένη παράκτια γεωλογική / γεωμορφολογική μελέτη της ευστάθειας των πρανών, ώστε να προστατευθούν οι χρήστες της παραλίας από τυχόν καταπτώσεις, οι οποίες ήδη έχουν κοστίσει σε τραυματισμούς πολιτών. Αν οι κατολισθήσεις γίνονταν κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου θα θρηνούσαμε ανθρώπινες ζωές με ότι αυτό σημαίνει για τα θύματα, τις οικογένειες τους αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό, αναφέρεται επίσης. Στην ίδια έκθεση, σημειώνεται ότι η δεδομένη σεισμική διέγερση της ευρύτερης περιοχής επιτείνει τον κίνδυνο για τους λουόμενους και ο κίνδυνος για καταστροφικά αποτελέσματα είναι πλέον υπαρκτός.
Επιγραμματικά, προτείνεται:
Μελέτη όλων των φυσικών παραμέτρων (γεωλογικών, γεωμορφολογικών και παράκτιων ωκεανογραφικών) που διαμορφώνουν την παραλιακή ζώνη και επηρεάζουν τη σταθερότητα των ακτών,
Αποτύπωση και αξιολόγηση των ανθρωπίνων παρεμβάσεων (άμεσων και έμμεσων) και
Πρόταση μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των αιγιαλών στις παραπάνω θέσεις.
Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τα παραπάνω, υπενθυμίζουμε το με αρ. πρωτ. 7140/3-10-2008 έγγραφο του Δήμου Απολλόνιων του Ν. Λευκάδας, προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως επίσης αρ. πρωτ. 7430/ 15-10-2008 του Δήμου Απολλόνιων του Ν. Λευκάδας προς τον Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ, Τουριστικής Ανάπτυξης, τον Υπουργό ΥΠΕΣΔΔΑ, τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τον Βουλευτή Λευκάδας της Ν.Δ., την Ν.Α. Λευκάδας, όπου προκύπτει σαφώς πως ο οικείος Δήμος έχει αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Κατόπιν τούτων, Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
1. Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα του ζητήματος, σε συνέχεια και του με αρ. πρωτ. 7430/ 15-10-2008 του Δήμου Απολλωνίων του Ν. Λευκάδας, που σας έχει κοινοποιηθεί, ποιες είναι οι σχετικές ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί μέχρι σήμερα;
2. Οι πολιτικές ηγεσίες των συνερωτώμενων Υπουργείων, τι προτίθενται να πράξουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ασφάλειας των επισκεπτών στο Πόρτο Κατσίκι, αλλά και το πρόβλημα της διάβρωσης των μοναδικών ακτών της Δυτικής Ελλάδας;
3. Ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών και τελικά την αποτροπή κάποιου τραγικού γεγονότος που μπορεί να προκληθεί στην εν λόγω περιοχή, το οποίο όπως γίνεται αντιληπτό, θα προκαλέσει άλλο ένα σοβαρότατο πλήγμα στην διεθνή εικόνα της χώρας μας;»
25/2/2009 η βουλευτής Κέρκυρας και Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, με θέμα: «Ασφάλεια Επισκεπτών στο Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας».
Όμως ούτε αυτή τη φορά υπήρξε αποτέλεσμα. Ούτε όταν αργότερα όταν η κ. Γκερέκου έγινε υπουργός Τουρισμού! Έτσι επαναλήφτηκε για μια ακόμα φορά η νοοτροπία των ελλήνων πολιτικών και κομμάτων. Όταν είναι αντιπολίτευση κάνουν κριτική αλλά όταν έρθουν στην εξουσία τα πράγματα αλλάζουν..
Ώρα για αφύπνιση.
Ελπίζουμε λοιπόν ότι η διημερίδα θα συμβάλλει οριστικά ώστε να παρθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών κινδύνων που ελλοχεύουν στην ευρύτερη περιοχή, ίσως να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους να πράξουν ότι δεν έπραξαν όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή να αναθέσουν σε επιστήμονες την σύνταξη μελέτης ώστε να ελαχιστοποιήσουμε πιθανά καταστροφικά αποτελέσματα για το μέλλον.
Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί κάποιος να δει τι έγινε στην κοιλάδα των Τεμπών όπου έχουν τοποθετηθεί ειδικά πλέγματα στις πλαγιές του βουνού με πολύ καλά αποτελέσματα.
Όπως όλοι συμφωνούν ο Τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Αν πραγματικά είναι έτσι, τότε όλοι θα συμφωνήσουν ότι η Πολιτεία οφείλει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να προσφέρει ασφάλεια στους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που διαλέγουν την Ελλάδα και την Λευκάδα για διακοπές.
Διότι, εκτός από τις οικονομικές απώλειες που ένα καταστροφικός σεισμός στην περιοχή μας θα επιφέρει στην εθνική μας οικονομία, πολύ μεγαλύτερο θα είναι το μακροπρόθεσμο οικονομικό κόστος και ανυπολόγιστο θα είναι το κόστος για τις ανθρώπινες ζωές.
Ίσως ήρθε η ώρα όλοι οι φορείς της Λευκάδας και όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων να απαιτήσουν την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας,ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ».
* Ο Γιώργος Λογοθέτης είναι πρώην Δήμαρχος ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ
Φώτο Επιμέλεια Διονύσιος Κούρτης
Αναρτήθηκε από www.lefkaslive.blogspot.com στις 9:39 π.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου