Τρεις από τους σημαντικότερους ζωγράφους της νεώτερης γενιάς καλλιτεχνών της Λευκάδας κοντά μας !οι Κώστας Γλένης, Σωτήρης Θεριανός και Θανάσης Σίδερης εκθέτουν στην Πάτρα στην Έκθεση Εικαστικών Τεχνών , μελών του  ΕΕΤΕ


Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Διεθνούς Φήμης Ζωγράφων




Ο Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ευχαριστεί ,και καλωσορίζει στην πόλη μας, τους Λευκαδίτες καλλιτέχνες ,Κώστα Γλένη, Σωτήρη Θεριανό και Θανάση Σίδερη
Τους εύχεται παντοτινές ,δαχρονικές επιτυχίες !

Eίναι αυτονόητο ! Οταν έχεις γεννηθεί στη Λευκάδα,και έχεις στη καρδιά σου ,το πιο όμορφο νησί του κόσμου πράγματι μπορεί να σου συμβούν πράγματα υπέροχα ,να γεμίσεις μέσα σου φώς και να το μεταλαμπαδεύεις με το πνεύμα σου ταξιδεύοντας σ΄ένα αέναο ταξίδι τέχνης , παντού .
Στην παραπάνω εκδήλωση εκθέτουν τρεις από του σημαντικότερους ζωγράφους της νεώτερης γενιάς καλλιτεχνών της Λευκαδας: Ὁ Κώστας Γλένης, ὁ Σωτήρης Θεριανός και ὁ Θανάσης Σίδερης 

Και οι τρεις γεννήθηκαν μεγάλωσαν και ζουν στην Λευκάδα. Είναι σημαντικό το γεγονός αυτό διότι οι καλλιτέχνες αυτοί είναι φορείς μιας μεγάλης πνευματικής και καλλιτεχνικής παραδόσεως, η οποία ξεκινάει αμέσως μετά την απελευθέρωση του νησιού από τούς Τούρκους το 1684 και την αρχή της σύγχρονης ιστορίας του νησιού.                                                                                                                Την πρώτη περίοδο σφραγίζουν με την παρουσία τους και τα έργα τους ο Παναγιώτης και Νικόλαος Δοξαράς και πλειάδα άλλων σημαντικών ζωγράφων-αγιογράφων. Στα πλαίσια των Γιορτών Λόγου και Τέχνης που διοργανώνονται από το 1955 στην Λευκάδα, αναπτύχθηκαν εκτός του Λόγου και οι τέχνες, με πληθώρα εκδηλώσεων και εκθέσεων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά την μεταπολίτευση έρχεται από την Αμερική και μένει στην Λευκάδα μια μεγάλη μορφή του αφηρημένου εξπρεσιονισμού ,ο Θόδωρος Στάμος, πού κατάγεται από την Λευκάδα. Η παρουσία του συγχρόνως με την έλευση στις εκθέσεις ζωγραφικής άλλων διάσημων ζωγράφων ,δίνει μια νέα ώθηση στην καλλιτεχνική δημιουργία της Λευκάδας. Οι καλλιτέχνες πού σήμερα εκθέτουν στην συλλογική αυτή παρουσία έχοντας γνωρίσει την τοπική παράδοση και έχοντας θητεύσει κοντά στον διάσημο Στάμο, συνεχίζουν επαξίως την παράδοση με σημαντικά έργα που βέβαια ξεπερνούν τα σύνορα όχι μόνο του νησιού αλλά και της Ελλάδας.

Ας τους γνωρίσουμε έναν –έναν από κοντά ( Αλφαβητική σειρά )
Κώστας Γλένης
 

<< χωρίς τίτλο >> Λάδι σε μουσαμά 33,2Χ42,5 εκ. 2012

Ο Κώστας Γλένης www.glenis.gr γεννήθηκε στη Λευκάδα.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (τμήμα Μέσων και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Το 1974 γνωρίζεται με τον Θεόδωρο Στάμο και συνδέεται μαζί του με στενή φιλία μέχρι το θάνατο του(1997). Μαθητεύει κοντά του όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα φιλοξενείται για ένα διάστημα στο σπίτι του στην Νέα Υόρκη , όπου και παρακολουθεί μαθήματα στη τάξη του Στάμου στο Arts Students League (1979-1980)
Ιδρυτικό μέλος της Ομάδας «Δρόμοι στην Τέχνη» ,1978.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.


Σωτήρης Θεριανός
Κάντε κλικ για επιλογέςΚάντε κλικ για επιλογές

<< W.series ( 3 )2008-2013 >>Μικτή Τεχνική ,65Χ51 εκ.2013

Η ηθική στην τέχνη, είναι ένας δρόμος για τη δημιουργία.Το επιβεβαίωσα για τριανταπέντε χρόνια στα μουσεία όλου του κόσμου. Δουλεύω για να ανακαλύψω το επόμενο βήμα, πιστεύοντας πως η τέχνη είναι η δεύτερη φύση μας. Και για μένα (απάγκειο). Με εκπλήσσει κάθε φορά που, περπατώντας ανάμεσα, μου παρουσιάζονται νέοι Δρόμοι, χωρίς να τους ακολουθώ (Είναι οι σειρήνες). Είμαι ευχαριστημένος παρατηρητής, κάνω τη δουλειά μου ανενόχλητος πια. Έχω ησυχάσει μέσα μου. Και τα πράγματα κυλούν σαν το νερό, κι εγώ παίρνω σταγόνες κι ανακατεύω τα χρώματά μου. Χωρίς να το ξέρω, ζήτησα μια καλή ευκαρία για να κατανοήσω την τέχνη κι αυτή μου δόθηκε. Οι δάσκαλοι που ήταν δίπλα μου, ήταν ένα με τη φύση κι εγώ προέρχομαι από κει. Χρειάστηκε να ακούω και να επιλέγω, δεν ήταν δύσκολο τελικά. Ίσως χρειάζονται χίλια χρόνια για να δουλέψω αυτά που μου παρουσιάζονται τόσο φρέσκα. 1 2 Μα κι αυτό το πρόβλημα το λύνω, αλλάζοντας το χρόνο, κάνοντας τις εικοσιτέσσερις ώρες – σαράντα οχτώ μισάωρα κι έτσι προλαβαίνω κάτι. Η Λευκάδα με συνοδεύει παντού στα ταξίδια μου και στις αναζητήσεις μου. Απάγκειο είναι κι αυτή. Νιώθω όμως πιο ελεύθερος, όταν την αφήνω στο παγκάκι του New York Metropolitan Museum, ή στο Μουσείο του Καϊρου, να περιμένει για λίγο. Νιώθω ότι με αγαπά περισσότερο και χαίρεται να της φέρνω πράγματα νέα μέσα στη δουλειά μου, που με κάνουν χαρούμενο. Οι ιδέες που εισπράττω, ατέρμονες,

σαν γραμμές (ΝΕΟΝ), δεν χρειάζεται πια να δώσουν φως, να κάνουν την αναγκαία δουλειά. 

Αυτό το κάνει ο ήλιος,ολόγραμμα, καθρεφτίζει τη φύση στο νού.

Εγώ με φειδώ, κόβω κομμάτια απ’ τις γραμμές κι ετσι έχω φαΐ.

Κι’ είναι πολλές 

Σωτήρης Θεριανός Λευκάδα, 10 Νοεμβρίου, 2011

*****************

Θανάσης Σίδερης






<< Καθρέπτισμα αδιαφορίας >>Ακρυλικό σε Μουσαμά ,80Χ1.30 εκ.1996



Ο Θανάσης Σίδερης ,γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1939.
Είναι γόνος της οικογένειας ζωγράφων Σίδερη, η οποία έχει τις ρίζες της στους ζωγράφους - αγιογράφους Νικόλαο Δοξαρά, Παναγιώτη Δοξαρά και Σπύρο Γαζή. Ελεύθερες σπουδές στους Λεωνίδα και Βασίλη Σίδερη.
Σημαντική θεωρεί την γνωριμία του με τον ζωγράφο Θεόδωρο Στάμο.
Υπήρξε μέλος της "ομάδας ζωγράφων Θ. Στάμου"
Παράλληλα με την ζωγραφική έχει ασχοληθεί με την αγιογραφία, συντήρηση έργων τέχνης, σκηνογραφία και διακόσμηση.
Αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο.
Αξιόλογη είναι η προσπάθειά του για την διάσωση και διατήρηση της αρχιτεκτονικής ταυτότητας της Λευκάδας.
Το 1987 δημιούργησε μαζί με άλλους κανταδόρους την "Αγιομαυρίτικη Παρέα", προβάλλοντας την επτανησιακή καντάδα.
Το 1984, με δική του πρωτοβουλία, δημιουργήθηκε ο "Σύλλογος καρναβαλιστών", οργανώνοντας καρναβαλικές εκδηλώσεις".
Αργότερα το Συμβούλιο παρέδωσε τη σκυτάλη στο Δήμο Λευκάδας.
Ο σχετικός τίτλος "ΦΑΡΟΜΑΝΗΤΑ" είναι δική του πρόταση.
Με πρότασή του γίνεται κάθε χρόνο στη Λευκάδα έκθεση επτανησίων ζωγράφων, στην επέτειο της ένωσης της Ελλάδας με τα Επτάνησα.
'Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 10 ατομικές και 30 ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ αυτών:
Διαβαλκανική έκθεση στη Θεσσαλονίκη, Στην Γκαλερί "Αέναον" Αθήνα, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Νικσίκ Σερβίας (Γκαλερί Νικολάι) και στο μουσείο της πόλεως της Μόσχας.
Το 2004 συμμετείχε στην έκθεση "Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους" στο Μουσείο πόλης των Αθηνών, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας.
Έργα του βρίσκονται στην πινακοθήκη "Χρ. & Σοφ. Μοσχανδρέου" στο Μεσολόγγι, στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στο "Μουσείο Πόλης των Αθηνών", στην Πινακοθήκη Δήμου Λευκάδας, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Έλαβε τιμητική διάκριση από την Ένωση Λογοτεχνών Ελλάδας. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ.











Δεν υπάρχουν σχόλια: