Έλληνας φοιτητής του Monash University εξετάζει τους λόγους που οι Έλληνες μετανάστες «νέας κοπής» παραμένουν ή απογοητεύονται και φεύγουν από τη Μελβούρνη
AddThis Sharing Buttons29744
Ο Νίκος Γκολφινόπουλος
18 Apr 2016
ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Ο Νίκος Γκολφινόπουλος δεν είναι "νεομετανάστης", ούτε "νεοφερμένος" ή "παιδί της ελληνικής κρίσης", όπως συνηθίζεται να ονομάζονται οι Έλληνες που φτάνουν στην Αυστραλία εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα την τελευταία εξαετία.
Ο Νίκος αποφάσισε να έρθει στη Μελβούρνη διότι ήθελε να ερευνήσει, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, τις επιπτώσεις που έχει ο τρόπος ζωής της πόλης στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ηλικίας 20 έως 40 ετών.
Η έρευνα του Νίκου Γκολφινόπουλου γίνεται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Αυστραλιανών Μελετών (National Centre for Australian Studies) που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Monash. "Θέλουμε να δούμε ποια είναι τα στοιχεία της πόλης που κάνουν την πόλη περισσότερο ή λιγότερο θελκτική στους νέους κατοίκους της που έφτασαν από την Ελλάδα" λέει ο Νίκος στο "Νέο Κόσμο".
Μέχρι στιγμής, έχει συγκεντρώσει αρκετό υλικό και συνεντεύξεις Ελλήνων. Η εργασία του τιτλοφορείται: "Η Μετανάστευση Ελλήνων στη Νέα Χιλιετία: Όνειρα και Ζωή στη Μελβούρνη" ("The New Greek-Millennial Immigration Wave: From Dreaming To Living Melbourne"). Εξετάζει τη μεταναστευτική ροή ατόμων που γεννήθηκαν μεταξύ 1977 και 1997 και μετανάστευσαν στη Μελβούρνη από το 2008 και έπειτα.
Η περίπτωση της Ελλάδας είναι ξεχωριστή. Αποτελεί ένα νέο μεταναστευτικό φαινόμενο, αφού για πρώτη φορά ίσως και στην παγκόσμια ιστορία, υπάρχει τέτοια μαζική έξοδος μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού από μία Δυτική χώρα, την Ελλάδα, σε άλλη, την Αυστραλία, σε καιρό ειρήνης.
"Η σημαντική διαφορά από τα προηγούμενα μεταναστευτικά κύματα είναι η επαγγελματική κατάρτιση των μεταναστών. Επίσης, παρά το γεγονός ότι η Μελβούρνη είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα, ο Ελληνισμός της πόλης είναι παράγοντας που ενισχύει τη μετανάστευση. Επιπλέον, πολλοί Έλληνες έχουν φίλους και συγγενείς οπότε το μεταναστευτικό κίνητρο ενισχύεται περαιτέρω".
Η ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ "ΔΙΩΧΝΕΙ" ΚΟΣΜΟ
"Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτουμε, υπάρχει μεγάλος αριθμός Ελλήνων, που δήλωσε ότι έφτασε στη Μελβούρνη, κυρίως για να διερευνήσει τις επαγγελματικές προοπτικές. Μία συχνή απάντηση είναι "Θα πάω να δω στη Μελβούρνη και βλέπουμε".
Σύμφωνα με τον νεαρό επιστήμονα, η Μελβούρνη δημιουργεί ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στην Αυστραλία και όχι μόνο. "Πολλοί νέοι άνθρωποι σπουδάζουν εδώ εξαιτίας του καλού επιπέδου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πολλοί δεν παραμένουν εδώ, συνεχίζουν τις σπουδές τους ή αναζητούν εργασία σε κάποια άλλη χώρα, κυρίως ευρωπαϊκή. Δηλαδή, η μεταναστευτική ροή είναι συνεχής".
Πολλοί δεν γνωρίζουν τίποτα για τη Μελβούρνη, και εντούτοις, αφού μείνουν κάποιο διάστημα την μαθαίνουν και αποφασίζουν να παραμείνουν. Δήλωσαν ότι παραμένουν στην πόλη λόγω της διασκέδασης, του φυσικού περιβάλλοντος, των πάρκων, των ταξιδιωτικών εμπειριών που προσφέρει η πόλη (ή η χώρα γενικότερα) και του πολυπολιτισμού της.
Αρκετοί απάντησαν ότι έχουν δυσαρεστηθεί από την υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι Έλληνες της Μελβούρνης. "Άλλα περίμεναν από τους εδώ Έλληνες, και άλλα συνάντησαν και βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης άλλου σταθμού στο μεταναστευτικό τους ταξίδι, και κυρίως σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα".
"ΝΙΩΘΩ ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ"
Γεννημένος στη Σαλαμίνα Αττικής, πριν 25 χρόνια, ο Νίκος ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά τη θητεία του στο Ναυτικό, έκανε αίτηση για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Εθνικό Kέντρο Αυστραλιανών Μελετών (National Centre for Australian Studies) του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης, όπου και έγινε δεκτός.
"O λόγος που μετανάστευσα στη Μελβούρνη πριν από 20 μήνες ήταν οι σπουδές. Η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει μόνο με την ανεργία, είναι πιο περίπλοκο το πρόβλημα. Ήθελα να κάνω ένα μεταπτυχιακό και η Μελβούρνη μου το πρόσφερε. Αν με ρωτήσεις αν θα μείνω ή αν θα φύγω από την Αυστραλία, δεν έχω την απάντηση. Η Μελβούρνη προσφέρει πολλά και διαφορετικά για τον καθένα χωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες ή τις επιθυμίες του".
"Το γεγονός ότι υπάρχει τόσο έντονο το ελληνικό στοιχείο στην πόλη αυτή, με έκανε να νιώσω πιο άνετα και πιο ασφαλής, όταν αποφάσισα να αιτηθώ για το μεταπτυχιακό μου".
* Μπορείτε να πάρετε μέρος στην έρευνα του Νίκου Γκολφινόπουλου, επικοινωνώντας μαζί του στο 0435 536 757, ή στο email: ngko1@student.monash.edu. Το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο μπορείτε να το δείτε και να το απαντήσετε εδώ:https://docs.google.com/forms/d/1r8JN2iPFCKaU2Nmtrq4cvpuaW0oSUzzAwgD4uSo..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου