ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ http://enimerotiko.pblogs.gr/







Λευκάδα, το νησί που μαγεύει κάθε επισκέπτη του.Οι απέραντες κατάφυτες εκτάσεις, τα βαθυγάλαζα νερά του Ιονίου, ο λαμπερός ήλιος που λούζει με τις αχτίνες του το νησί τη μέρα και το γλυκό φως του φεγγαριού που κάθε βράδυ πλημμυρίζει τον ουρανό δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για ονειρεμένες διακοπές. 
Το πανέμορφο και ειδυλλιακό αυτό νησί ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων. Η ιδιαιτερότητα της Λευκάδας έγκειται στο γεγονός ότι είναι το μοναδικό νησί που έχει οδική πρόσβαση, γι' αυτό και είναι γνωστό ως το ΄΄στεριανό νησί΄΄. Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί του Ιονίου και έχει έκταση 302,5 τ. χλμ. Απέχει 100 μ. από την Ακαρνανία με την οποία συνδέετε με μια πλωτή γέφυρα. 
Το νησί της Λευκάδας μαζί με τα γύρω νησάκια Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστό, Σκορπιός, Μαδουρή, Σκορπίδι, Θηλειά, Σπάρτη και Κυθρό αποτελούν το νομό Λευκάδας. Πρωτεύουσά του είναι η πόλη της Λευκάδας, ενώ χωρίζεται σε έξι δήμους και δύο κοινότητες. 
Η Λευκάδα είναι ένα νησί με αστείρευτες φυσικές ομορφιές. Έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη, την οποία οφείλει κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην αγάπη που έτρεφε προς το υπέροχο αυτό νησί ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Έλληνας κροίσος επέλεξε να δημιουργήσει τον προσωπικό του παράδεισο σε αυτόν τον τόπο. Ο Σκόρπιος, το διάσημο νησί του Ωνάση που φιλοξένησε μερικές από τις μεγάλες προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας, βρίσκεται απέναντι από το Νυδρί. 
Η Λευκάδα είναι η γενέτειρα του μεγάλου μας ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ο οποίος εμπνεύστηκε και μεγαλούργησε στο νησί της Μαδουρής καθώς και του οικουμενικού ποιητή Αγγέλου Σικελιανού. 
Η περιήγηση στο νησί αποτελεί μια πραγματική έκπληξη για κάθε ταξιδιώτη. Παραλίες μοναδικής ομορφιάς όπως το Πόρτο Κατσίκι, το Κάθισμα, ο Άγιος Νικήτας, το Νυδρί, τα Πευκούλια, η Σκάλα Γιαλού, ο Μύλος, το Αγιοφύλλι, ο Πόρος κερδίζουν τους λάτρεις της κολύμβησης για την καθαρότητα των ακτών και των κρυστάλλινων νερών τους. 
Τα παραδοσιακά χωριά με τη νησιώτικη αρχιτεκτονική τους και οι Λευκαδίτες, με τη ζεστή φιλοξενία τους δημιουργούν μια οικεία ατμόσφαιρα. Η πόλη της Λευκάδας σύγχρονη και ταυτόχρονα παραδοσιακή αποτελεί μια ευχάριστη γνωριμία. Το ιστορικό κέντρο της διακρίνεται για το νησιώτικο χρώμα του και προσφέρεται για περιπάτους. Τα στενά πλακόστρωτα καντούνια που οδηγούν στις παλιές γειτονιές αποκαλύπτουν πτυχές της ιστορίας της πόλης. Εδώ, βρίσκονται τα μουσεία και τα περισσότερα ιστορικά κτίρια του νησιού. 
Όλο το νησί είναι ένα φυσικό αξιοθέατο. Αξίζει να γνωρίσετε τόσο τους παραθαλάσσιους οικισμούς όσο και τα ορεινά χωριά που είναι κτισμένα μέσα στην καταπράσινη φύση. Τα πευκοδάση και οι απέραντοι ελαιώνες κυριαρχούν στην ορεινή και πεδινή Λευκάδα. Τα βουνά του νησιού αποτελούν σημαντικούς βιότοπους στους οποίους ζουν και αναπτύσσονται πολλά σπάνια είδη φυτών, πτηνών και θηλαστικών. Σπήλαια, καταρράκτες και πηγές με γάργαρα νερά είναι κάποιες από τις εκπληκτικές ομορφιές που θα δείτε και θα φωτογραφήσετε στο οδοιπορικό σας. Το νησί φημίζεται και για τα περίφημα κεντήματα και υφαντά που κατασκευάζουν οι γυναίκες κυρίως στην περιοχή της Καρυάς. Τα Λευκαδίτικα υφαντά αποτελούν αξιοθαύμαστα δείγματα παραδοσιακής τέχνης και αξίζει να αγοράσετε. 
Η ποιότητα τα λευκαδίτικης κουζίνας βασίζεται στη χρήση των αγνών, ντόπιων υλικών και στις ιδιαίτερες συνταγές των επτανήσων. Στις ταβέρνες του νησιού θα δοκιμάσετε το μπουρδέτο, το μπακαλιάρο μπιάνκο, τη μαριδόπιτα, το φρυγαδέλι, διάφορες πίτες και συνταγές της ελληνικής κουζίνας. 
Η Λευκάδα είναι ένα πανέμορφο νησί που κάθε λάτρης των ταξιδιών πρέπει να επισκεφθεί. Προγραμματίστε τις διακοπές σας, στο στεριανό νησί του Ιονίου και απολαύστε το μεγαλείο της φύσης και την εγκάρδια φιλοξενία.

IΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η ιστορία της Λευκάδας ξεκινά από τα πανάρχαια χρόνια και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Αν και ανήκει στο σύμπλεγμα των Ιόνιων νησιών η μικρή της απόσταση από την Αιτωλοακαρνανία είχε σαν αποτέλεσμα να γνωρίσει την Τουρκική κατοχή διαφοροποιώντας έτσι την ιστορική της πορεία από τα υπόλοιπα Επτάνησα. 

Η Λευκάδα σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά της από τις Λευκές αμμουδιές και τα λευκά βράχια του ακρωτηρίου Λευκάτας. 

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η Λευκάδα κατοικείται τη Νεολιθική Εποχή. Η ιστορία της άρχισε να γράφεται από τα τέλη περίπου του 7ου π.Χ. αιώνα όταν αποίκησαν το νησί οι Κορίνθιοι. Η Λευκάδα μέχρι τότε ήταν ενωμένη με τις ακτές της Ακαρνανίας μέσο ενός στενού ισθμού, τον οποίο έκοψαν οι Κορίνθιοι και τη μετέτρεψαν σε νησί. Σιγά - σιγά η Λευκάδα εξελίχθηκε σε εμπορικό κέντρο. 

Η Λευκάδα συμμετείχε στην ναυμαχία της Σαλαμίνας, στη μάχη των Πλαταιών, και στον Πελοποννησιακό πόλεμο. 
Το 338 π.Χ. το νησί οι Μακεδόνες με αρχηγό τους τον βασιλιά Φίλιππο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατέλαβαν το νησί. 
Στις αρχές του 2ου π.Χ. αιώνα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. 

Τη Βυζαντινή περίοδο η Λευκάδα παρέμεινε στην αφάνεια. 
Το 1293 το νησί δίνεται ως προίκα στον Ιωάννη Ορσίνη από τον ηγεμόνα του Δεσποτάτου της Ηπείρου Νικηφόρο. Τότε κτίστηκε και το κάστρο της πόλης με σκοπό την προστασία της από τους πειρατές. Λίγο αργότερα κτίστηκε και ο ναός της Αγίας Μαύρας μέσα στο φρούριο, από τον οποίο πήρε και το κάστρο το όνομά του. 

Το 1479 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το νησί. Η Λευκάδα είναι το μοναδικό νησί του Ιονίου που γνωρίζει την Τουρκική κατοχή. 
Το 1684 η Λευκάδα περνά στην κυριαρχία των Ενετών. Αυτοί μετέφεραν την πρωτεύουσα από κάστρο της Αγίας Μαύρας στη σημερινή της θέση. Είναι η εποχή που το νησί γνωρίζει πνευματική, κοινωνική και οικονομική άνθηση. 
Το 1797, ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατέλυσε το Ενετικό Κράτος και τα Ιόνια νησιά περνούν στη κατοχή των Γάλλων. 
Το 1810, οι Άγγλοι κυριαρχούν στο Ιόνιο. 
Το 1815, τα Επτάνησα με τη Συνθήκη των Παρισίων γίνονται ανεξάρτητο κράτος. Το "Ηνωμένο Κράτος των Ιόνιων Νησιών" το οποίο βρίσκεται υπό την αρμοστεία των Άγγλων. Το 1864, τα Ιόνια Νησιά ενσωματώνονται με την Ελλάδα. 

Το1953 ένας ισχυρός σεισμός σχεδόν ισοπέδωσε την πόλη. Οι Λευκαδίτες ξανάκτισαν την πόλη τους και τις τελευταίες δεκαετίες το νησί αποτελεί έναν από τους δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς με διεθνή φήμη. 

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι από την Λευκάδα κατάγονταν μεγάλες προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας της χώρας μας. Όπως, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος, ο Νικόλαος Σβορώνος και ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας Λευκάδιος Χερν ή Ιακούμι Κοϊζούμι.



ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΑΣ

Είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Λευκάδας. Ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα για αμυντικούς κυρίως λόγους από τον Φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι. Είναι ένα από τα επιβλητικότερα κάστρα της εποχής και αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης των μεσαιωνικών χρόνων. 
Από αυτό το κάστρο οι Λευκαδίτες προσπαθούσαν να αποκρούσουν τις πειρατικές επιδρομές και τους Τούρκους. Όμως, το1479 οι Τούρκοι κυρίευσαν το κάστρο. Τότε κτίστηκε μια μεγάλη τοξωτή γέφυρα που διέσχιζε τη λιμνοθάλασσα ως τη θέση Καλκάνη όπου εκεί στηρίζονταν οι σωλήνες του Τούρκικου υδραγωγείου που έφερνε νερό στο κάστρο. Το έργο αυτό καταστράφηκε από τους σεισμούς. Όμως ένα τμήμα του σώζεται μέσα στη λιμνοθάλασσα. 
Στο περίβολο του Κάστρου σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση η εκκλησία της Αγίας Μαύρας, από την οποία πήρε το όνομά του το κάστρο.



ΟΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΣΤΗ ΓΥΡΑ

Θα δείτε τους τέσσερις ανεμόμυλους που σώζονται στην περιοχή από τους δώδεκα που υπήρχαν συνολικά. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ρώσικα ονόματα, όπως Ορλώφ, Μόσκοβας, Μετζίκωφ, κ.α. Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα χρησιμοποιούνταν για την άλεση μεγάλων ποσοτήτων σιτηρών, που έρχονταν κυρίως από τη Ρωσία.



ΛΕΥΚΑΔΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Αυτόματος Αριθμός Κλήσης 26450 
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας 21700 
Τμήμα Τουρισμού 21713 
Δήμος Λευκάδας 23000 
Δήμος Απολλωνίου 31930 
Δήμος Ελλομένου 93140 
Δήμος Σφιακιωτών 61275 
Δήμος Καρυάς 41800 
Δήμος Μεγανησίου 51329 
Αστυνομία 29375 
Τουριστική Αστυνομία 29379 
Λιμεναρχείο Λευκάδας 22176 
Λιμεναρχείο Νυδρίου 92509 
ΚΤΕΛ 22364 
Νοσοκομείο 25371, 25376 
Αρχαιολογικό Μουσείο 21635 
Ένωση Ξενοδόχων 24539 
Σύλλογος Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων 21266 - 7, 21608



ΛΕΥΚΑΔΑ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ


ΟΔΙΚΩΣ 
Η Λευκάδα έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι το μοναδικό νησί που προσεγγίσετε οδικώς. Μια γέφυρα συνεχούς ροής την ενώνει με την Ακαρνανία. 
Η Λευκάδα απέχει 378 χλμ. από την Αθήνα και από την Θεσσαλονίκη 420 χλμ. 
Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ από και προς τη Λευκάδα. 

Η υποθαλάσσια σήραγγα Πρεβέζης - Άκτιου καθιστά εύκολη την πρόσβαση στο νησί από τη βορειοδυτική Ελλάδα αλλά και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας από το οποίο απέχει 100 χλμ. Επίσης, η λειτουργία της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου διευκόλυνε σημαντικά τη σύνδεση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως με το λιμάνι της Πάτρας από το οποίο απέχει 170 χλμ. 

Από το Νυδρί και τη Βασιλική πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια με το φέρυ μπόουτ για το Μεγανήσι, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Τα τουριστικά καΐκια πραγματοποιούν καθημερινά εκδρομές στα γύρω νησάκια και τις παραλίες. 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ 
Το διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου απέχει μόλις 18 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας και εξυπηρετεί τους επισκέπτες του νησιού. Καθημερινά πραγματοποιούνται πτήσεις από το αεροδρόμιο των Σπάτων και της Θεσσαλονίκης. 
Την καλοκαιρινή περίοδο, από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο πραγματοποιούνται πτήσεις προς το Άκτιο και από πόλεις της Ευρώπης.


ΛΕΥΚΑΔΑ ΚΟΝΤΙΝΑ ΝΗΣΑΚΙΑ





Η Λευκάδα περιβάλλεται από μια συστάδα μικρών νησιών. Κάποια από αυτά κατοικούνται από λιγοστούς κατοίκους, όπως το Μεγανήσι και ο Κάλαμος, ενώ κάποια άλλα είναι ιδιωτικά, όπως ο Σκόρπιος το φημισμένο νησί του Ωνάση και η Μαδουρή το νησί της οικογένειας Βαλαωρίτη. 

ΜΕΓΑΝΗΣΙ 
Είναι το μεγαλύτερο νησί της συστάδας είναι το Μεγανήσι. Βρίσκεται στα ανατολικά της Λευκάδας και σε απόσταση 4 ναυτικών μιλίων από το Νυδρί με το οποίο συνδέεται καθημερινά με φέρι - μπόουτ. Είναι ένα μικρό καταπράσινο νησάκι που αποτελείται από τρεις οικισμούς: το Βαθύ, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε οικισμός διαθέτει και από ένα γραφικό λιμανάκι. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Κατωμέρι, που είναι και η έδρα του δήμου. 
Το Μεγανήσι, έχει αρκετούς όρμους στους οποίους θα απολαύσετε το μπάνιο σας και θα χαρείτε τις ομορφιές της φύσης. Αξίζει να επισκεφθείτε τη Σπηλιά του Παπανικολή. Είναι μια θαλάσσια σπηλιά με βάθος τριάντα περίπου μέτρων και αμμουδιά στο εσωτερικό της. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση η σπηλιά αυτή αποτελούσε μια από τις κρυψώνες του υποβρυχίου Παπανικολή. Έτσι, εξηγείται και το όνομά της. 
Τα σπίτια των τριών οικισμών είναι τα περισσότερα πέτρινα με κεραμοσκεπές. Ιδιαίτερη εντύπωση θα σας κάνουν οι μεγάλοι ελαιώνες και οι αμπελώνες που χαρίζουν στο νησί φυσική ομορφιά και εκλεκτά προϊόντα. 

ΚΑΛΑΜΟΣ 
Ο Κάλαμος είναι ένα κατάφυτο νησάκι. Χαρακτηριστικό του είναι το πυκνό πευκοδάσος που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του. Τα πανύψηλα πεύκα φτάνουν ως την ακροθαλασσιά και δημιουργούν ένα εξωτικό τοπίο. Καθώς το καράβι προσεγγίζει το νησί κάθε επισκέπτης εντυπωσιάζεται από την μοναδική ομορφιά του. 
Το λιμάνι του καλάμου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του και περίπου στο κέντρο του νησιού. Το νησί έχει δυο οικισμούς, του Καλάμου και της Επισκοπής. Ο πρώτος είναι κτισμένος αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι, ενώ για να πάτε στο δεύτερο οικισμό του νησιού διασχίζεται το πυκνό πευκοδάσος. Μια πανέμορφη διαδρομή που καταλήγει στο γραφικό χωριό τα Επισκοπής. Εκεί, θα δείτε το Κάστρο του Καλάμου ή το Καστρομονάστηρο. Σώζονται κάποια τμήματα από τα τείχη του, ενώ δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για το ιστορικό του επιβλητικού οικοδομήματος. Λέγεται ότι στο κάστρο αυτό είναι θαμμένη η μητέρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του αγωνιστή του 1821. 
Στον Κάλαμο θα βρείτε αρκετές μικρές κυρίως, βοτσαλωτές παραλίες με πεντακάθαρα νερά. Η Μυρτιά, το Ασπρογυάλι, η Αγριαπιδιά, οι Πεύκοι, ο Κέδρος, οι Κήποι και ο Τράχηλος είναι κάποιες από αυτές που σας συνιστούμε να κολυμπήσετε. 

ΚΑΣΤΟΣ 
Ο Καστός είναι ένα μακρόστενο νησάκι κατάφυτο από ελιές. Οι λιγοστοί του κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία και τη γεωργία. Τα καλοκαίρια καθημερινά επισκέπτονται το νησί εκατοντάδες τουρίστες και απολαμβάνουν τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων. 
Στην ανατολική πλευρά του νησιού θα συναντήσετε πολλές μικρές παραλίες, όπως τα Αμπελάκια, το Φύκι, η Λίμνη, το Βρισίδι, το καμίνι, κ.α. 
Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι. Από τα αξιοθέατα του νησιού ξεχωρίζει ο ενοριακός ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και οι ανεμόμυλοι. Μάλιστα ένας ανεμόμυλος διατηρείται με όλο το μηχανισμό του. Λειτουργούσε μέχρι το 1949 και είναι ο πιο καλοδιατηρημένος μύλος σε όλο το Ιόνιο. 
Από τα φυσικά αξιοθέατα του νησιού ξεχωρίζει η Φωκότρυπα. Πρόκειται για μια θαλάσσια σπηλιά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του λιμανιού του Καστού. Έχει βάθος 30 μ. και σ' αυτήν έβρισκαν καταφύγιο οι φώκιες. 
Ο Κάστος συνδέεται με καΐκι με την Ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα με τον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ 
Ο Σκορπιός είναι το διασημότερο ιδιόκτητο νησί της Ελλάδας. Ανήκει στην οικογένεια Ωνάση. Αγοράστηκε το1963 από τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος το μετέτρεψε σ' έναν επίγειο παράδεισο. Δεντροφύτεψε απ' άκρη σε άκρη το νησάκι με εξωτικά δέντρα και φυτά κι έκτισε στο νησί του μια επιβλητική έπαυλη, στην οποία φιλοξένησε όλες τις διασημότητες της εποχής (1960 - 1970). Στο Σκορπιό παραθέρισαν μέλη της οικογένειας Κέννεντι, η Μαρία Κάλλας, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, κ.α. 
Η αγάπη του Ωνάση για τη Λευκάδα και φυσικά για τον Σκορπιό, το νησί του συνέβαλε στην φήμη του Ιόνιου νησιού .Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες καταφθάνουν στη Λευκάδα για να γνωρίσουν το νησί που λάτρεψε ο Έλληνας μεγιστάνας και να δουν έστω από μακριά - αφού απαγορεύεται η αποβίβαση - το Σκορπιό, το μικρό νησί που φιλοξένησε τα πάθη της οικογένειας Ωνάση και όχι μόνο. Στο εκκλησάκι του Σκορπιού ο Ωνάσης παντρεύτηκε την Τζάκυ Κέννεντυ. Εδώ έζησε πολλές όμορφες στιγμές, αλλά και τραγικές όταν έχασε τον μονάκριβο γιο του. Ο ίδιος ο Ωνάσης επέλεξε τον γιο για κοιμητήριο της οικογένειάς του. Εδώ, είναι θαμμένος ο ίδιος ο Αριστοτέλης και τα δυο παιδιά του, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα. 

ΜΑΔΟΥΡΗ 
Ακριβώς απέναντι από το Νυδρί και απόσταση ενός μόλις ναυτικού μιλίου βρίσκεται η Μαδουρή, το ιδιόκτητο νησάκι της οικογένειας Βαλαωρίτη. Στην είσοδο του νησιού δεσπόζει και το επιβλητικό σπίτι στο οποίο έζησε και ο μεγάλος μας ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. 
Στο νησί υπάρχει κι ένας ναός γοτθικού τύπου, τον οποίο έχει κτίσει η οικογένεια. 
Η αποβίβαση στο νησί απαγορεύεται, ωστόσο αξίζει να το δει κανείς έστω και από μακριά.


ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 
Το αρχαιολογικό μουσείο της Λευκάδας στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων. Περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή από ευρήματα διαφόρων ιστορικών περιόδων. Αναλυτικότερα θα δείτε ευρήματα που χρονολογούνται από τη μέση παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους και έχουν έρθει στο φως από ανασκαφές σε διάφορες περιοχές του νησιού. 
Στο μουσείο, εκτίθενται σε ξεχωριστή αίθουσα τα ευρήματα των ανασκαφών του Γερμανού αρχαιολόγου Νταίρπφελντ, ο οποίος είχε αναπτύξει τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη, αλλά δεν αποδείχθηκε. 
Το μουσείο φιλοξενεί κεραμικά αντικείμενα, κοσμήματα, αγάλματα, κ.α. 
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η συλλογή από ταφικούς τύμβους που ανήκουν στην Πρώιμη και μέση εποχή του Χαλκού και ανασκάφηκαν στο Νυδρί και στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Λευκάδας. 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Λευκάδας ιδρύθηκε το 1953 και στεγάζεται μαζί τη Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων Επτανησιακής Τέχνης, στην οικία Ζουλίνου, ένα από τα παραδοσιακά αρχοντικά της πόλης. 
Η βιβλιοθήκη διαθέτει μεγάλο αριθμό εντύπων (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες), παλιές και νέες εκδόσεις καθώς και μια πλούσια συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων, κυρίως επτανησιακής τεχνοτροπίας. Οι περισσότερες από αυτές ανήκουν σε επτανήσιους αγιογράφους (Δοξαράς, Ρούσσος, Πατσαράς, κ.α.). 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΝΟΓΡΑΦΟΥ 
Το μουσείο Φωνογράφου είναι ιδιωτικό. Αποτελεί πρωτοβουλία ενός Λευκαδίτη συλλέκτη, ο οποίος με μεράκι και κόπο συγκέντρωσε όλα τα σπάνια αντικείμενα που εκτίθενται στο μουσείο και δημιούργησε μια αξιόλογη συλλογή που αξίζει να δείτε. Περιλαμβάνει φωνογράφους, δίσκους, διάφορα σπάνια χρηστικά αντικείμενα και πρωτότυπα διακοσμητικά. 

ΧΑΡΑΜΟΓΛΕΙΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 
Η Χαραμόγλειος βιβλιοθήκη έχει την ιδιαιτερότητα ότι φιλοξενεί έργα Λευκαδιτών. Περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή βιβλίων και εντύπων, τα οποία είναι γραμμένα από Λευκαδίτες συγγραφείς ή αναφέρονται σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με τη Λευκάδα. 
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδίτικη Βιβλιοθήκη έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο Γκίνες


ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ


Η ιστορία της Λευκάδας ξεκινά από τα πανάρχαια χρόνια και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Αν και ανήκει στο σύμπλεγμα των Ιόνιων νησιών η μικρή της απόσταση από την Αιτωλοακαρνανία είχε σαν αποτέλεσμα να γνωρίσει την Τουρκική κατοχή διαφοροποιώντας έτσι την ιστορική της πορεία από τα υπόλοιπα Επτάνησα. 

Η Λευκάδα σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά της από τις Λευκές αμμουδιές και τα λευκά βράχια του ακρωτηρίου Λευκάτας. 

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η Λευκάδα κατοικείται τη Νεολιθική Εποχή. Η ιστορία της άρχισε να γράφεται από τα τέλη περίπου του 7ου π.Χ. αιώνα όταν αποίκησαν το νησί οι Κορίνθιοι. Η Λευκάδα μέχρι τότε ήταν ενωμένη με τις ακτές της Ακαρνανίας μέσο ενός στενού ισθμού, τον οποίο έκοψαν οι Κορίνθιοι και τη μετέτρεψαν σε νησί. Σιγά - σιγά η Λευκάδα εξελίχθηκε σε εμπορικό κέντρο. 

Η Λευκάδα συμμετείχε στην ναυμαχία της Σαλαμίνας, στη μάχη των Πλαταιών, και στον Πελοποννησιακό πόλεμο. 
Το 338 π.Χ. το νησί οι Μακεδόνες με αρχηγό τους τον βασιλιά Φίλιππο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατέλαβαν το νησί. 
Στις αρχές του 2ου π.Χ. αιώνα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. 

Τη Βυζαντινή περίοδο η Λευκάδα παρέμεινε στην αφάνεια. 
Το 1293 το νησί δίνεται ως προίκα στον Ιωάννη Ορσίνη από τον ηγεμόνα του Δεσποτάτου της Ηπείρου Νικηφόρο. Τότε κτίστηκε και το κάστρο της πόλης με σκοπό την προστασία της από τους πειρατές. Λίγο αργότερα κτίστηκε και ο ναός της Αγίας Μαύρας μέσα στο φρούριο, από τον οποίο πήρε και το κάστρο το όνομά του. 

Το 1479 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το νησί. Η Λευκάδα είναι το μοναδικό νησί του Ιονίου που γνωρίζει την Τουρκική κατοχή. 
Το 1684 η Λευκάδα περνά στην κυριαρχία των Ενετών. Αυτοί μετέφεραν την πρωτεύουσα από κάστρο της Αγίας Μαύρας στη σημερινή της θέση. Είναι η εποχή που το νησί γνωρίζει πνευματική, κοινωνική και οικονομική άνθηση. 
Το 1797, ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατέλυσε το Ενετικό Κράτος και τα Ιόνια νησιά περνούν στη κατοχή των Γάλλων. 
Το 1810, οι Άγγλοι κυριαρχούν στο Ιόνιο. 
Το 1815, τα Επτάνησα με τη Συνθήκη των Παρισίων γίνονται ανεξάρτητο κράτος. Το "Ηνωμένο Κράτος των Ιόνιων Νησιών" το οποίο βρίσκεται υπό την αρμοστεία των Άγγλων. Το 1864, τα Ιόνια Νησιά ενσωματώνονται με την Ελλάδα. 

Το1953 ένας ισχυρός σεισμός σχεδόν ισοπέδωσε την πόλη. Οι Λευκαδίτες ξανάκτισαν την πόλη τους και τις τελευταίες δεκαετίες το νησί αποτελεί έναν από τους δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς με διεθνή φήμη. 

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι από την Λευκάδα κατάγονταν μεγάλες προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας της χώρας μας. Όπως, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος, ο Νικόλαος Σβορώνος και ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας Λευκάδιος Χερν ή Ιακούμι Κοϊζούμι.
http://www.holiday.gr

Οι δικές μας φωτογραφίες !


                                                   



























Δεν υπάρχουν σχόλια: