Υπόκλιση στην κοιτίδα του πολιτισμού!



Δημοσιογράφος και Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε: 16/11/2016 1:36 μμ Ενημερώθηκε: 16/11/2016 1:37 μμ



Η διήμερη επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να εκφωνήσει την τελευταία του επίσημη ομιλία σε ξένη χώρα, είναι μεγίστης σημασίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να κλείσει τον κύκλο των επίσημων επισκέψεων της προεδρικής θητείας του στην Αθήνα, τη μήτρα της δημοκρατίας, της τέχνης, της φιλοσοφίας, του δυτικού πολιτισμού.

Με κλασική παιδεία και βάθος παιδείας, ο αμερικανός πρόεδρος άφησε για τελευταίο σταθμό των επίσημων περιοδειών του την Ελλάδα, κοίτη του πολιτισμού, του αθλητικού ιδεώδους, του θεάτρου, της αρχιτεκτονικής. Ήθελε να εκφωνήσει την τελευταία επίσημη ομιλία του στην Πνύκα με θέα την Ακρόπολη, με βλέμμα προς την αρτιότητα του Παρθενώνα, απολαμβάνοντας το τέλος της διαδρομής του στην εξουσία στα ιερά χώματα του τόπου, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία.

Πολλές είναι οι αναλύσεις και περισσότερες οι συζητήσεις για το περιεχόμενο της επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα. Δεν αντιλέγω πως και για την κρίση και για τη λιτότητα και για το προσφυγικό και για το Κυπριακό ενδιαφέρεται σε μια όντως ακαδημαϊκή βάση, καθώς το τέλος των καθηκόντων του ήγγικεν σχεδόν.

Η σημειολογία της επίσκεψης Ομπάμα στην Ελλάδα ως κύκνειο άσμα μιας οκταετούς προεδρικής θητείας είναι μεγάλη. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιλέγοντας τη χώρα μας ως τελευταίο σταθμό μιας πολύπλαγκτης και πολύεδρης προεδρικής περιόδου, αποδίδει την αξία στη χώρα που δίδαξε τις αρχές του δυτικού πολιτισμού.


Ο Μπαράκ Ομπάμα τοποθετεί στη σωστή της διάσταση την ελληνική διείσδυση σε όλη την υποδομή του δυτικού πολιτισμού. Βλέπει τις αρχετυπικές κορινθιακές, δωρικές, ιωνικές κολώνες της Ουάσιγκτον και των άλλων πρωτευουσών του κόσμου στη γενέτειρά τους... Αφουγκράζεται τους λόγους του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Ξενοφώντα, του Δημοσθένους... Κάτω απο την Ακρόπολη, εκεί που συνέβησαν όλα, εκεί που η τέχνη τελειοποιήθηκε, εκεί που ο λόγος έγινε ρητορία, εκεί που η ανάπτυξη των ιδεών έγινε φιλοσοφία. Εκεί που μεγάλωσαν όλα και κληροδοτήθηκαν ως έπος του κλασικού Ελληνικού πολιτισμού στην υπόλοιπη μεγάλη Δύση.



Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν κρύβει το θαυμασμό του για τη χώρα που γέννησε τους ήρωες, τους αντιήρωες, που έφτασε στην τελειότητα της γλυπτικής και της αρχιτεκτονικής πριν απο 2500 χρόνια, που καθιέρωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες όχι μόνο ως αθλητικό γεγονός για τον καλό αγώνα, αλλά που επινόησε την εκεχειρία, την παύση δηλαδή των εχθροπραξιών κατά την περίοδο της ευγενούς άμιλλας.

Με γνώσεις και αρχαία ρητά στη βαλίτσα του, με απέραντο θαυμασμό για το θαύμα του κλασικού Ελληνισμού ο πρόεδρος Ομπάμα με την επίσκεψή του αυτή αποδίδει την περηφάνεια της πληγωμένης Ελλάδας στους Ελληνες. Ναι, αποδίδει φόρο τιμής και θαυμασμό στους Ελληνες, θεωρώντας τους απόγονους μιας λαμπρής ιστορίας:

«Ολοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό πολιτισμό. Τα φώτα της φιλοσοφίας και των επιστημών έχουν τα φώτα τους, εδώ, στην Αθήνα. Υπάρχει μια έκφραση «καλός καγαθός» πρόκειται για έναν χαρακτήρα που χαρακτηρίζεται από αρετή. Αυτή η έκφραση περιγράφει τις σχέσεις των λαών Ελλάδας και ΗΠΑ», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ακούγονται και κυκλοφορούν πολλά και άστοχα για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, που δεν φαίνεται να έχει καμιά ουσιαστική επιρροή ούτε στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους ούτε και στο Κυπριακό, αφού θα μπορούσε και να πει εκεί κάτω απο την Ακρόπολη: «Εγώ τον δρόμον τετέλεκα».

Ομως, ο συμβολισμός αυτής της τελευταίας επίσημης επίσκεψης είναι πολυσήμαντος όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Εσπερία, που φέρθηκε ανάλγητα και ποταπά στη χώρα πάνω στην οποία στηρίχθηκε το δυτικό πρότυπο σκέψης και τέχνης.



Κατά τη γνώμη μου, το να ακουμπάει ο πιο πεπαιδευμένος πρόεδρος των ΗΠΑ την τελευταία του επίσημη ομιλία στην Αθήνα είναι ένα ράπισμα στη Γερμανία, που αποτελεί ένα ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι του για business. Η ιστορία εκδικείται και κανείς δε μπορεί να της αντισταθεί. Εκδικείται όσους προσπάθησαν να την προσβάλλουν και να μειώσουν την αξία της!

Περισσότερα:Ελληνικός πολιτισμόςΜπάρακ ΟμπάμαΑκρόποληΠαρθενώναςΗΠΑΔΙΕΘΝΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗ


http://www.huffingtonpost.gr/ioustini-frangouliargyris/

Δεν υπάρχουν σχόλια: