Λίγο έξω από το κέντρο της πόλης της Λευκάδας, στον δρόμο για το Νυδρί, στην τοποθεσία Μεγάλη Βρύση, υπάρχει ένα ξεχασμένο θρησκευτικό μνημείο, που ελάχιστοι γνωρίζουν. Η Φραγκοκλησιά.
Πρόκειται για λατινικού δόγματος εκκλησία η οποία πλέον είναι ερειπωμένη. Βρίσκεται σε κάθετη στον επαρχιακό δρόμο Λευκαδάς Νυδριού, οδό, η οποία οδηγεί σε τοποθεσίες στον λόφο Κούλμο, στη θέση Μεγάλη Βρύση.
Την ονομάζουν Φραγκοκλησιά, χωρίς άλλο όνομα να τη συνοδεύει, καθώς στοιχεία σχετικά με το σε ποιον άγιο ή αγία της καθολικής εκκλησιάς ήταν αφιερωμένη δεν υπάρχουν. Πληροφορίες πιθανολογούν ότι πρόκειται για καθολικό μοναστήρι που ιδρύθηκε από καπουκίνους μοναχούς στα μέσα του 19ου αιώνα και έπαψε τη λειτουργία του στα μέσα της δεκαετίας του ΄20. Εκεί ήταν ο χώρος ταφής των καθολικών που ζούσαν στο νησί.
Πρόκειται για μικρό ναό, με θολωτή πόρτα και ημικυκλικά παράθυρα, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν δυο ταφικές πλάκες. Σχετικά με τις πλάκες αυτές είναι και η μόνη ξεκάθαρη πληροφορία που έχουμε για αυτό το μνημείο.
Πρόκειται για τους τάφους του Ιταλού συνταγματάρχη Ottalevi και ενός ανθυπασπιστή του, οι οποίοι εκτελέστηκαν από Γερμανό στρατιώτη, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1943, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων παράδοσης των ιταλικών στρατευμάτων του νησιού στους Γερμανούς. Ο Ottalevi αργούσε να δώσει απάντηση στον Γερμανό αξιωματικό, καθώς περίμενε εντολές από την προϊστάμενη του στρατιωτική αρχή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μικροσυμπλοκή που οδήγησε στο θάνατο του Ιταλού συνταγματάρχη, του ανθυπασπιστή του και ενός Γερμανού αξιωματικού.
Η κηδεία του Ottalevi και του ανθυπασπιστή, έγινε την επόμενη ημέρα (10 Σεπτεμβρίου 1943), σε λατινική εκκλησία (ναός των Φλάρων) που υπήρχε στην παραλία της Λευκάδας, περίπου εκεί που σήμερα είναι το ξενοδοχείο Ionian Star, και η ταφή τους έγινε το απόγευμα της ίδια μέρας στην Φραγκοκλησιά. Μάλιστα οι Ιταλοί παρακολούθησαν την κηδεία χωρίς όπλα, με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα της Καραμπιναρίας που της επετράπη οπλισμός για την απόδοση τιμών στον νεκρό. Ο ναός δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμος.
Να σημειώσουμε εδώ ότι στη Λευκάδα υπήρχαν λατινικοί ναοί σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού. Κάποιες από αυτές δεν είναι παρά ερείπια, όπως η συγκεκριμένη, αλλά και ο ναός του Παντοκράτορα (San Salavatore) που βρίσκεται στο κάστρο της Αγίας Μαύρας στην είσοδο του νησιού, που μετατράπηκε από τζαμί σε λατινικό ναό το 1684 από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι.Σε λατινικό επίσης μετετράπη την ίδια χρονολογία (1684) και ο ναός της Αγίας Μαύρας επίσης στο κάστρο, που βρισκόταν όμως σε διαφορετική θέση από τη σημερινή.
Υπήρχε, και πλέον είναι γνωστή μόνο η θέση της, όπως ήδη αναφέραμε στο παραπάνω ιστορικό, και λατινική εκκλησία στην παραλία της πόλης της Λευκάδας. Λατινικού δόγματος ναός (Ασπίλου Συλλήψεως), υπήρχε και στην κεντρική πλατεία της πόλης της Λευκάδας από το 1723 μέχρι και το 1825 όπου κατέρρευσε από σεισμό.
Στο υπόλοιπο νησί, λατινικοί (και στη συνέχεια ορθόδοξοι), υπήρξαν, ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Καλιγόνι (προάστιο της πόλης στο δρόμο προς το Νυδρί) και ο ναός των Αγίων Αποστόλων στον Άγιο Πέτρο, χωριό της νότιας Λευκάδας.
Είναι σίγουρα λυπηρό που μνημεία σαν κι αυτό δεν είναι επισκέψιμα, καθώς πολλοί είναι οι επισκέπτες καθολικού δόγματος που επισκέπτονται το νησί και θα ήθελαν να τα επισκεφτούν.
Πηγές:
Ζωής Τ. Κουτσαύτης, Η Εθνική Αντίσταση στη Λευκάδα
Κωνστ. Γ. Μαχαιράς, Ναοί και Μοναι Λευκάδος
Πηγή: Go Lefkas
/www.mylefkada.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου