Το Λειβάρτζι μας Προσκαλεί ! Το Λειβάρτζι: Ένα μικρό χωριό των Καλαβρύτων δείχνει τον δρόμο





Τί σχέση μπορεί να έχει το Λειβάρτζι το αγαπημένο , με το Σύλλογο των Λευκαδίων της Πάτρας  ; 

Όμορφη,χαρούμενη ,απλή ! 
Μας ενώνει η παράδοση ,η λαογραφία ,ο πολιτισμός !
Οι Λειβαρτζινοί ,έχουν τον πολιτισμό μέσα τους και θέλησαν να σμίξουν  στις γιορτές τους , με την επτανησιακή μας κουλτούρα  Και εμείς τραγουδάμε ,
ΤΡΑΓΟΥΔΆΜΕ για τα βουνά τους , για τους κάμπους τους για  τα  λιβάδια τους ,για τη Λεβέντικη καρδιά τους 
Στις 27 Μαιου ,το χωριό γιορτάζει την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος κι όλοι μαζί  πάμε    χωριό ! να τραγουδήσουμε Καντάδες ! 




Το σχήμα του Συλλόγου μας
<< Οι Κανταδόροι της Santa maura >> με τη Μαέστρο μας Δήμητρα Αψόμωτου

 Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί τον πρόεδρο 
των εν Αθήναις Λειβαρτζινών κ Φράγκο Παναγιώτη 
και όλο το ΔΣ για την ευγενική τους Πρόταση ! 
Οι κανταδόροι ,μας  :  Μαέστρος Αψόμωτου Δήμητρα ---
ΟΙ Μουσικοί μας !Γρηγορόπουλος Βασίλης,Λουκοπούλου Ελένη ,
Μιχαλόπουλος Γιώργος ,Μπάσσης Αντώνης Μπράβος Ηλίας,
Οι ΚανταδόροιΑναστασόπουλος Νίκος -Γασπαρινάτος Δημήτρης,Γασπαρινάτου Γιόλα - -Μαρία  
Γιαννακοπούλου  ,Ζακυνθινός Στάθης -Κακλαμάνη Νόνη -Κάνιστρα Μαρία , Κονδύλης Βασίλης, Κανδύλη-Μπάστα Άννα, ,ΚΆΤΣΙΟΥ Μαντώ   Κούτση Ουρανία  Μουζακίτη  Mαρία  ,Μπαρδακλής Γρηγόρης ,Μπάσση Τώνια -Μακρυγιώργος Θέμις Μακρυγιώργου Μαρία Μακρυγιώργου Βιργινία,Μυλωνάς Δάκης Πάλμου Κόκκινου Ρένα -Παρίση Μάρθα 










Δυό λόγια για αυτό το Υπέροχο Λεβέντικο χωριό που δίνει ζωή στα Βουνά και τους κάμπους των Καλαβρύτων 

Της Αγίας Τριάδος-Ιερά Μονή Αγ.Τριάδος Λειβαρτζίου (1650).


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014, 12:30


27


Αποστολή: Κώστας Μπετινάκης

Πόσοι από μας γνωρίζουμε πως υπάρχει ένα ορεινό χωριό, στις πλαγιές του Ερύμανθου που λέγεται Λειβάρτζι;

Κι όμως, αυτό το χωμένο στις καστανιές χωριό, με τους 100-150 κατοίκους το χειμώνα, μπορεί να αποτελέσει ένα από τα φωτεινά παραδείγματα για την πολιτιστική παράδοση.

Όταν πριν τρία χρόνια, έκλεισε (ας ελπίσουμε όχι για πάντα) το σχολείο στο Λειβάρτζι ελλείψει (πολλών) μαθητών –ας όψονται η οικονομική κρίση και οι ανιστόρητες εντολές της υπάκουης κεντρικής κυβέρνησης- κάποιοι σκέφτηκαν να διατηρηθεί η πολιτιστική ιστορία του τόπου. Ήταν ο πολιτιστικός σύλλογος Λειβαρτζινών, με πρόεδρο τον ακούραστο Παναγιώτη Φράγκο, που σκέφτηκαν να δημιουργήσουν στο χώρο του σχολείου ένα μικρό λαογραφικό Μουσείο.

Το Μουσείο αυτό, που λειτουργούσε αρχικά σε μία από τις εγκαταλειμμένες αίθουσες διδασκαλίας, επεκτάθηκε χτες, με δεύτερη αίθουσα, όπου πλέον την κοσμεί και ακριβές αντίγραφο ιστορικής φορεσιάς Καλαβρυτινού Επαναστάτη του ’21.

Η τελετή αυτή, συγκέντρωσε όχι μόνο τους μόνιμους κατοίκους τους Λειβαρτζίου, αλλά και πλήθος επισκεπτών από Πάτρα και Αθήνα, ακόμη και Κρήτη για να παραστούν στα εγκαίνια της νέας αίθουσας του Μουσείου, αλλά και στην καθιερωμένη πια γιορτή του τσίπουρου…

Έτσι μετά την γιορτή στον αυλόγυρο του σχολείου-μουσείου το γλέντι συνεχίστηκε κάτω από τα πλατάνια στην πλατεία του χωριού.

Κι όταν λέμε γλέντι, κυριολεχτούμε. Επειδή στην γιορτή υπήρχε και εθελοντική συμμετοχή από δύο χορευτικές ομάδες, μία από την πάτρα και μία από τη Γλυφάδα, που είχαν φτάσει προσκεκλημένες του συλλόγου με παραδοσιακές στολές και αριθμούσαν πλέον των εξήντα ατόμων.


Δύο καζάνια για την παραγωγή τσίπουρου, δούλεψαν νυχθημερόν…





αναμνηστικά από τις προθήκες του μουσείου



Παναγιώτης Φράγκος. Ο εμπνευστής και η ψυχή του Μουσείου Λειβαρτζινής παράδοσης



Παραδοσιακές φορεσιές και νυφικά στις προθήκες



Ο αργαλειός του μουσείου



Παραδοσιακές στολές του 21 στην είσοδο του σχολείου-μουσείου



Αυτή η φορεσιά θα κοσμεί μία από τις βιτρίνες του μουσείου



Το χωριό θαυμάζει τη φορεσιά που θα κοσμεί το μουσείο τους-Το γλέντι στην αυλή ξεκινά




Λειβάρτζι


Το Λειβάρτζι είναι ένα από τα 73 χωριά της επαρχίας Καλαβρύτων. Απέχει 41 χλμ από τα Καλάβρυτα, 226 χλμ από Αθήνα και 100 χλμ από Πάτρα. Ορεινό χωριό ιδιαίτερα δυσπρόσιτο βρίσκεται μεταξύ των παραφυάδων του ιστορικού Ερύμανθου το χαρακτηρίζει ο Λειβαρτζινός Περικλής Δουδούμης στο βιβλίο του «Ιστορία της Κωμοπόλεως Λειβαρζίου των Καλαβρύτων».
Χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες το Μεσοχώρι, τους Περιτσέους, τον Αι – Γιάννη και την Απανάκρη ενώ έχει και δύο ακόμα οικισμούς το Λειβάδι και το Λειβαρτζινό. Επίσης, αυτό που ξεχωρίζει είναι οι 13 εκκλησίες με προεξέχουσα την Ιερή Μονή της Αγίας Τριάδας, η οποία είναι και Πολιούχος του χωριού.
Το Λειβάρτζι διακρίνεται για την φυσική του ομορφιά και τα πέτρινα χτίσματα, όπως βρύσες, πύργους. Οι επιλογές για πεζοπορία εντός και εκτός του χωριού είναι αρκετές αν και τα μονοπάτια δεν είναι χαρτογραφημένα. Αν και στο παρελθόν δέσποζαν πολλοί μύλοι στο χωριό μας τώρα υπάρχουν μόνο κάποια χαλάσματα να μαρτυρούν το παρελθόν με την μεγάλη εμπορική δραστηριότητα της περιοχής. Στην ακμή του, στις αρχές του 20ού αιώνα, διέθετα και κλινική - του γιατρού Θούα..
http://www.zougla.gr/greece/article






Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Λειβαρτζίου Αχαΐας, ανηγέρθη – ως έχει σήμερα – το 1650 (κείμενο του αγιογράφου της μονής – Λειβαρτζινοί συγγραφείς). Αγιογραφήθηκε 100 χρόνια αργότερα, από τον εκ Νεζερών αγιογράφο Αντώνιο…, που αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας. Γνώρισε πολύ μεγάλη ακμή. Σύμφωνα με γραπτές πηγές (Λειβαρτζινοί συγγραφείς), στα μέσα του 19ου αιώνα είχε 40 μοναχούς. Επί τουρκοκρατίας παρείχε μεγάλες υπηρεσίες στο Έθνος, ως Κρυφό Σχολειό και με μεγάλη Βιβλιοθήκη. Η παρακμή άρχισε μετά το 1900, ο δε τελευταίος μοναχός πέθανε στη δεκαετία του 1950. Τελευταίος στυλοβάτης του μοναστηριού ήταν ο παπα-Σωτήρης Κλεπετούνας, που φρόντιζε για τη συντήρησή του. Και μετά απ’ αυτόν όμως, ο Μεγάλος Λειβαρτζινός Ευεργέτης (και ευεργέτης όλης της επαρχίας) κ. Γιάννης Ανδρόπουλος, χρηματοδότησε μεγάλες εργασίες στο μοναστήρι. Αποτέλεσμα να είναι σήμερα σε άριστη κατάσταση και παρέχει τη δυνατότητα διαμονής μοναχού – μοναχών (τα στοιχεία έχουν ληφθεί από γραπτά κείμενα Λειβαρτζινών Συγγραφέων).

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 βρέθηκε η Σφραγίδα του στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, από τον εκεί Μοναχό Μάξιμο (από το γειτονικό χωριό Καμενιάνους).

Το 2006 ξεράθηκε και το συνομήλικο με τη Μονή κυπαρίσσι, τεράστιου ύψους. Σημειώνεται ότι υπήρχε πολλά χρόνια πριν η Μονή, στη θέση «Θουγέικα» (του Λειβαρτζίου), απ’ όπου «μετακόμισε», λόγω της περιορισμένης έκτασης του εδάφους.

Η μονή είναι γνωστή σε όλη την ευρύτερη περιοχή Αχαΐας.

http://www.kalavrytapress.gr/l

Δεν υπάρχουν σχόλια: