Αγαπητοί Συνάδελφοι ,ο Σύλλογός μας , την Παρασκευή 5 Απριλίου Μαρτίου 2019 ,
θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική εξόρμηση ,στην Ιερά Moνή Παναγίας Ελεούσας ή Μονή Αγίας Ελεούσης,για την παρακολούθηση των Δ¨ Χαιρετισμών.
θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική εξόρμηση ,στην Ιερά Moνή Παναγίας Ελεούσας ή Μονή Αγίας Ελεούσης,για την παρακολούθηση των Δ¨ Χαιρετισμών.
Αναχώρηση την Παρασκευή 5 Απριλίου Μαρτίου 2019 , και ώρα 3.30 μ.μ.από την
Πλ.Γεωργίου τα γραφεία του Συλλόγου
Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα2614016018 , 2610453233 , 2610- 341484
για τον Σύλλογο
το Δ.Σ.
Δυό λόγια για το μοναστήρι
Η Μονή Παναγίας Ελεούσας ή Μονή Αγίας Ελεούσης, όπως ονομάζεται επίσημα
Βρίσκεται σε υψόμετρο 610 μέτρων περίπου στις βορειοανατολικές υπώρειες του Παναχαϊκού, κοντά στις νότιες απολήξεις της Ζήριας , παραφυάδας του.
Βρίσκεται πάνω στον νότιο δρόμο, που οδηγεί από τον Άγιο Βασίλειο Ρίου
στις Καμάρες, ανάμεσα στα χωριά Βοτένη και τους οικισμούς του Σαλμενίκου. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με αυτοκίνητο
Πρόκειται για σύγχρονο μοναστήρι, το οποίο ωστόσο
είναι άγνωστο πότε δημιουργήθηκε αρχικά, ίσως τον 14ο αιώνα ή αργότερα.
Το Μοναστήρι ,κτισμένο πάνω στον αυχένα ενός λοφίσκου, μοναχικό, μέσα στο δάσος, κάτασπρο, πολύ περιποιημένο, σου δίδει από μακρυά την εντύπωση μιας επαύλεως που στεφανώνει το δάσος. Στους πρόποδες του λοφίσκου, ένας μικρός παλαιότατος συνοικισμός (προ του 1821), το Βοτένι, που στα "Ελληνικά" του ο Ραγκαβής το ονομάζει Βοτέλι και Βοτάλη. Δεξιά του, προσβλέπεις λεύτερα τον ποταμό Φοίνικα, έως τις εκβολές του στον Πατραϊκό. Πίσω του ο Παναχαϊκός και τα γραφικά και κατάφυτα υψώματα "Ψηλός", "Όχτος" και τα "Γαβρίλια".
Από την πανήγυρη της Μονής (15 Αυγούστου). Προΐσταται ο πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. κ. Ιερόθεος.
Ο Κοφινιώτης αναφέρει ως έτος ιδρύσεως της Μονής το 1510. Κατά την παράδοση το πρώτο Μοναστήρι είχε κτιστεί στον Παναχαϊκό στο μέσον των ελάτων σε σπήλαιο, όπου μέχρι σήμερα ευρίσκεται η εκκλησία της Αναλήψεως. Προ του σπηλαίου, υπάρχουν ερείπια κελλιών και του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους. Εντός του σπηλαίου, διασώζονται μεταβυζαντινές τοιχογραφίες. Κατά την εορτήν της Αναλήψεως, από του όρθρου της εορτής μεταβαίνουν στο σπήλαιον οι μοναχές, πιστοί από τις γύρω περιοχές και λειτουργούν. Πάντα κατά την παράδοση, λόγω του ψύχους και του δυσκόλου της διαβιώσεως, οι τότε μοναχοί, υποχρεώθηκαν να μεταφερθούν στον χώρο της σημερινής Μονής. Λέγεται δε πως ο ακριβής τόπος επελέγη από την ίδια την Παναγία, εκφράσασα κατά δήλον τρόπον την επιθυμία της: Ο τότε Ηγούμενος ευρήκε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας εκριβώς εις το σημείον όπου σήμερα είναι κτισμένο το ιερό του Ναο
Από την πανήγυρη της Μονής (15 Αυγούστου). Προΐσταται ο πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. κ. Ιερόθεος.
Σήμερον στην Μονή διασώζεται η ιδιότυπη και μέχρι σήμερα θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας - Ελεούσα του Κύκκου - 17ου αιώνος, διαφυλάσσονται δε και Ιερά Λείψανα του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Μερκουρίου, της Αγίας Παρασκευής και πολλών άλλων Αγίων. Η Μονή εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Μέχρι το 1947 η Μονή ήταν ανδρική, έκτοτε έγινε γυναικεία με Βασιλικόν Διάταγμα.
Σήμερα στη Μονή εγκαταβιούν 9 μοναχές και 3 δόκιμες. Ασχολούνται με την διακονίαν του χρυσοκεντήματος, της αγιογραφίας, της παρασκευής θυμιάματος και διαφόρων άλλων χειροτεχνημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου