Ο δημοσιογράφος Τάσος Σταθόπουλος αφιέρωσε τη ζωή του
Ερευνώντας ...
Τον τιμούμε γράφοντας γι αυτόν ..
http://www.thebest.gr
Ο δημοσιογράφος Τάσος Σταθόπουλος μιλά στο thebest.gr για το νέο του βιβλίο και αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια
Ο Πατρινός αθλητικογράφος Τάσος Σταθόπουλος εκτός από το πολύ καλό αθλητικό ρεπορτάζ που κάνει για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος», τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει κι ένα πλούσιο και σημαντικό συγγραφικό έργο πάντα με αντικείμενο την αθλητική ιστορία της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας.
Μετά το βιβλίο του για την «Πατραϊκή Πυγμαχία», αυτό για τα 120 χρόνια
του Αχαϊκού ποδοσφαίρου αλλά και το βιβλίο με θέμα την «Ολυμπιάδα»,
κυκλοφόρησε ένα ακόμη αξιόλογο βιβλίο του δημοσιογράφου Τάσου
Σταθόπουλου με θέμα αυτή τη φορά «Στα Χρόνια του Στίβου».
Η έκδοση παρακολουθεί την μακρά ιστορία και διαδρομή του στίβου στην Πάτρα, μια ιστορία που από τον 19ο αιώνα, οπότε και ξεκινά, έχει να επιδείξει αλησμόνητες αθλητικές στιγμές και μεγάλους αθλητές.
Η παρούσα έκδοση ξεναγεί και στους χώρους αλλά επιμένει ιδιαίτερα στα πρόσωπα: στους προπονητές, στους αθλητές, στους παράγοντες αλλά και στους φιλάθλους, καθώς η δική τους πορεία, ο ιδρώτας, οι θυσίες και οι συγκινήσεις τους έχτισαν το οικοδόμημα του αχαϊκού στίβου.
Ο Τάσσος Σταθόπουλος συλλέγοντας κι εκθέτοντας αρχεία δεκαετιών, έγγραφα, δημοσιεύματα, φωτογραφίες, αποτελέσματα αγώνων, ρεκόρ και επιδόσεις, επιλέγοντας στατιστικούς πίνακες και λίστες μέσω των οποίων ξεπηδούν οι μεγάλες προσωπικότητες και τα αθλητικά επιτεύγματα της εποχής, συνθέτει ένα πλούσιο υλικό, το οποίο διέρχεται μέσα από δεκάδες Ολυμπιακούς αγώνες και παγκόσμια Πρωταθλήματα, ευρωπαϊκούς αγώνες και Βαλκανιάδες.
Πάτρα: Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Τάσσου Σταθόπουλου «Στα Χρόνια του Στίβου (1891-2016)» - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Με αυτήν την αφορμή, ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας μίλησε στο thebest.gr για το βιβλίο του και για τον αθλητισμό στην Πάτρα.
Διαβάστε αναλυτικά:
-Πόσο χρειαστήκατε για να γράψετε το τελευταίο σας βιβλίο;
«Για να γραφτούν τα κείμενα και τα στατιστικά χρειάστηκαν περίπου 5 μήνες, η έρευνα όμως για να βρεθούν όλα τα στοιχεία, οι φωτογραφίες και τα βιογραφικά, είναι έρευνα χρόνων. Περισσότερα από 5 χρόνια θα έλεγα.
Το σημαντικότερο ήταν να δημιουργηθεί ο πίνακας όλων των Αχαιών αθλητών που έχουν πάρει έστω και ένα μετάλλιο σε οποιοδήποτε Πανελλήνιο πρωτάθλημα όλων των ηλικιών, από το 1896 και μετά.
Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι πολύ δύσκολο και πολύ χρονοβόρο, ειδικά από την στιγμή που και η Ομοσπονδία δεν έχει οργανωμένο αρχείο παλιότερων ετών. Έγινε μια αναζήτηση με μεγάλη ακρίβεια και τυχόν ελλείψεις εκ παραδρομής, περιορίζονται στις απολύτως ελάχιστες.»
-Από πού αντλήσατε, λοιπόν, όλες αυτές της πληροφορίες και τα στοιχεία;
«Ειλικρινά, από όπου υπάρχει αρχείο και βιβλιοθήκη, από όλες τις πιθανές πηγές. Η Ομοσπονδία παρόλο που δεν έχει αρχειοθετημένο υλικό, βοήθησε αρκετά με τα ονόματα.
Ο κύριος όγκος των στοιχείων πάντως, δημιουργήθηκε από τα προσωπικά αρχεία των αθλητών και των συγγενών τους. Κάθε προσωπικό αρχείο, βιβλίο ή φωτογραφία ήταν πολύτιμη.
Υπάρχει φωτογραφία κάθε αθλητή, στοιχεία όλων των αγώνων και καταγεγραμμένα όλα τα μετάλλια των Αχαιών αθλητών. Όπως καταλαβαίνεται είναι αναζήτηση πολλών ετών και χρησιμοποιήθηκε κάθε δυνατή πηγή.
Τα ηλεκτρονικά μέσα δεν βοήθησαν τόσο, καθώς και η Wikipedia έχει περιορισμένα στοιχεία, αλλά και το site του ΣΕΓΑΣ χρειάστηκε κάποια αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια και δεν υπήρχε οργανωμένο αρχείο.»
-Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε αυτό το βιβλίο;
«Έχω συγκεντρώσει και δημοσιεύσει στο παρελθόν στοιχεία για το ποδόσφαιρο, τον στίβο της Ολυμπιάδας και την πυγμαχία. Κυρίως από αρχεία που είχα στην κατοχή μου και άξιζε να χρησιμοποιηθούν, ώστε να μην πάνε χαμένα.
Ο στίβος εξ αρχής ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Αυτό ήταν ουσιαστικά και το σημαντικότερο ερέθισμά μου ώστε να αρχίσω την έρευνα.
Σίγουρα μια προσπάθεια να μάθω τα μετάλλια που έχουν πάρει οι Αχαιοί στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, όσο δύσκολο και να είναι, ήταν πάντα στο μυαλό μου. Θα ήθελα να το μάθω και έτσι ξεκίνησα να το αναζητώ.»
-Έχετε κάτι άλλο σαν πλάνο για το μέλλον; Κάποιο άλλο άθλημα;
«Αυτό που υπάρχει στην άκρη του μυαλού μου πάντα είναι η κολύμβηση, όπως και το πόλο, που έχει προσφέρει πολλές διακρίσεις στην πόλη της Πάτρας.
Είναι μια σκέψη που κάνω, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο. Κυρίως διότι είναι ένα εγχείρημα πάρα πολύ δύσκολο, θεωρώ.
Το αρχείο του πόλο, υπάρχει και αυτό αποτελεί ένα βασικό κίνητρο αλλά η δυσκολία του εγχειρήματος κρατάει ακόμα την ιδέα στο μυαλό μου.»
-Τι σημαίνει αθλητισμός για την Πάτρα; Τι έχετε διαπιστώσει μετά από την έρευνά σας;
«Ο αθλητισμός στην Πάτρα έχει τεράστια ιστορία και πολύ μεγάλες επιτυχίες. Και σε βάθος χρόνου και σε αριθμό αλλά και σε ποικιλία αθλημάτων, αναλογικά με το πληθυσμό της.
Πολλοί σκέφτονται ότι το ποδόσφαιρο, και δη η Παναχαϊκή, δεν έχει φέρει τίτλους και διακρίσεις ανάλογες με άλλες επαρχιακές πόλεις. Όμως έχει βγάλει μεγάλους αθλητές, έχει πετύχει μεγάλες επιτυχίες και βεβαίως αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο.
Τα υπόλοιπα αθλήματα, το μπάσκετ με τις επιτυχίες του Απόλλωνα, το βόλεϊ και το χάντμπολ με τα πρωταθλήματα, το πόλο βεβαίως με πάρα πολλές διακρίσεις, αλλά κυρίως κάθε ατομικό και ομαδικό άθλημα που «καταπιάνεται» η πόλη φέρνει επιτυχίες.
Η Πάτρα είναι πρωτοπόρος στην σκοποβολή και στην ποδηλασία ενώ ο υγρός στίβος έχει φέρει τις περισσότερες διακρίσεις από όλα τα αθλήματα.
Η πόλη μας έχει πολλές και σύγχρονες εγκαταστάσεις, καλύπτοντας σχεδόν όλο το φάσμα των αθλημάτων. Διότι ένα κλειστό γυμναστήριο μπορεί να βρεθεί παντού, αλλά τα 2-3 κολυμβητήρια προδιαγραφών και σάλες για όλα τα αθλήματα δεν βρίσκεις συχνά.
Η Πάτρα λοιπόν έχει και ιστορία και τις απαραίτητες δομές και το ταλέντο αλλά κυρίως και τη γνώση, την θέληση, άρα έχει παρόν και μέλλον.»
*Οι φωτογραφίες είναι από την παρουσίαση του βιβλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου