Γιορτή της Μητέρας



Η συγκινητική ιστορία πίσω από τη Γιορτή της Μητέρας
Η βαθειά οδύνη της απώλειας των οκτώ παιδιών της έκανε την Anna Jarvis να αφιερώσει τη ζωή της στην εξάλειψη των ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης, εξαιτίας των οποίων εξαπλώνονται γρήγορα θανατηφόρες ασθένειες.
Για τον λόγο αυτό, ίδρυσε τα 'Mothers' Day Work Clubs", που είχαν σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων, ώστε να προμηθεύουν με φάρμακα τις άπορες οικογένειες, μέλη των οποίων υπέφεραν από φυματίωση. Πραγματικά, οι Σύλλογοι Εργασίας αυτοί κατάφεραν να συνεργαστούν με επιστήμονες της Φυσικής και να φέρουν στην καθημερινή ζωή τόσων οικογενειών το καθαρό νερό και τον ασφαλή τρόπο απομάκρυνσης λυμάτων.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σύλλογοι αυτοί βοήθησαν πολύ στην επούλωση πληγών των τραυματισμένων στρατιωτών, ενώ τους παρείχαν, συγχρόνως, τροφή και ένδυση, έργο το οποίο συνέχισε και μετά το τέλος του πολέμου, βοηθώντας πλέον τις κοινωνίες των βετεράνων να ξεπεράσουν τις δεινές καταστροφές, που είχαν υποστεί.
Η Anna Maria Reeves Jarvis πέθανε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 9 Μαϊου 1905, όμως η κόρη της Άννα (1864-1948) δεν άφησε το τεράστιο έργο της μητέρας της να παραμείνει απλή ανάμνηση. Πάλεψε, λοιπόν, να καθιερώσει μια ημέρα τον χρόνο να είναι αφιερωμένη στo πνεύμα της αγωνιστικότητας και των προσπαθειών της μητέρας της για βελτίωση της ανθρώπινης ζωής, ώστε να τιμήσει το επίτευγμά της. Το 1914, μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Woodrow Wilson υπέγραψε ψήφισμα του Κογκρέσου, σύμφωνα με το οποίο καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως η Γιορτή της Μητέρας.
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας της, μάλιστα, η κόρη Anna Jarvis ειχε πει καυστικά: "Μη στέλνετε έτοιμες τυπωμένες κάρτες στις μανούλες σας. Αυτό δε δείχνει τίποτα περισσότερο από το πόσο τεμπέληδες είστε, που δε γράφετε λίγα δικά σας λόγια στον άνθρωπο, που έχει κάνει τόσα όμορφα πράγματα για σένα όσα ποτέ κανένας άλλος...".


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/306862/i-sygkinitiki-istoria-piso-apo-ti-giorti-tis-miteras#ixzz2TAGnAxZS