29η PHILOXENIA


Έντονη η παρουσία της Λευκάδας στην 29η PHILOXENIA
http://www.kolivas.de/archives/167551


Πέφτει σήμερα η αυλαία της 29ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού PHILOXENIA στη Θεσσαλονίκη, που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013 το βράδυ από την Υπουργό Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη. Η κ. Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε τη φετινή διοργάνωση ως ένα «τουριστικό Φόρουμ με διεθνή ακτινοβολία» και ότι «αποτελεί ένα ξεχωριστό εμπορικό γεγονός καθώς κατά τη διάρκεια της Έκθεσης υπογράφονται σημαντικές συμφωνίες και συνεργασίες».









Η μεγάλη αυτή διοργάνωση φιλοδοξεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να καταστεί Περιφερειακό σημείο συνάντησης του διεθνούς τουριστικού κλάδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 235 ήταν φέτος οι εκθέτες (με συμμετοχή και της Ρωσίας μετά από πολλά χρόνια απουσίας) και περισσότεροι από 100 οι προσκεκλημένοι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες από συνολικά 33 χώρες, οι οποίοι αναμένονταν να έχουν πάνω από 1.000 προκαθορισμένα ραντεβού με Έλληνες εκθέτες. Από τους ξένους εμπορικούς επισκέπτες, το 74% προέρχεται από την Ευρώπη, το 15% από τα Βαλκάνια, το 14% από την Ασία, το 10% από την Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς και Βραζιλία) και το 2% από την Αφρική. Εξ αυτών, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία των διοργανωτών, το 39% είναι διοργανωτές εκδηλώσεων, το 34% τουριστικοί πράκτορες, το 30% ταξιδιωτικά γραφεία wholesaler και το 29% ταξιδιωτικά γραφεία retailer. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φετινή διοργάνωση ο στεγασμένος εκθεσιακός χώρος ήταν αυξημένος κατά 10% φτάνοντας τα 3.200 τ.μ.


Πέρα από το διεθνές όμως στοιχείο, έντονη ήταν στην 29η PHILOXENIA η εκπροσώπηση από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, καθώς συμμετέχει σε αυτή η πλειονότητα των Περιφερειών, προβάλλoντας τις αρετές των περιοχών τους και προσκαλώντας τη διεθνή τουριστική αγορά να τις γνωρίσει.


Μεγάλη και αναμενόμενη ήταν επίσης η συμμετοχή στην έκθεση εκπροσώπων του νησιού μας που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, καθώς, μεταξύ άλλων, η Εγνατία οδός έχει φέρει πιο κοντά τη Λευκάδα με τη Βόρεια Ελλάδα και κατ΄ επέκταση με τους κατοίκους των Βαλκανικών χωρών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Παρουσιάζεται λοιπόν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδείξουν τις επιχειρήσεις τους και τις ομορφιές της Λευκάδας στους επισκέπτες της έκθεσης. Πέρα από το περίπτερο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων η Λευκάδα συμμετείχε ακόμη στην έκθεση με το ξεχωριστό περίπτερο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Λευκάδας.


Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι αγόρια και κορίτσια, που δραστηριοποιούνται σε χορευτικά τμήματα πολιτιστικών συλλόγων του τόπου μας, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης παραδοσιακούς χορούς του νησιού μας, απ΄ όπου και οι πιο κάτω φωτογραφίες. Να ευχαριστήσουμε την κ. Αρετή Γαβρίλη – Κολυβά για την ευγενή παραχώρησή τους.




[View with PicLens]





















































Philoxenia στη Θεσσαλονίκη

20-11-2013

Ξεκίνημα για την 29η Philoxenia στη Θεσσαλονίκη

http://www.lefkadaslowguide.gr/le

Πρώτο Προηγούμενα Επόμενο Τελευταίο
Ξεκίνημα για την 29η Philoxenia στη Θεσσαλονίκη
21 - 24 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο ΘεσσαλονίκηςΗ Philoxenia αποτελεί την επίσημη εκθεσιακή «φωνή» της χώρας μας στην παγκόσμια τουριστική αγορά, συνδράμοντας επί 28 συνεχή χρόνια το επιχειρείν του κλάδου.

Φέτος η 29η Philoxenia, θα αναδειχθεί σε τόπο συνάντησης  τουριστικών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα, αλλά και σε σημείο αναφοράς για 100 εμπορικούς επισκέπτες από τη διεθνή τουριστική αγορά. Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί για μία ακόμη φορά να θέσει στο επίκεντρο διεθνείς και τοπικούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς και να προβάλλει το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Πέραν όμως του εγχώριου ενδιαφέροντος της Philoxenia, η έκθεση θα έχει και διεθνή χαρακτήρα. Άλλωστε οι 100 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες που θα φιλοξενηθούν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του διευρυμένου προγράμματος των Hosted Buyers, προέρχονται από χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Τσεχία, η Δανία, η Γαλλία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ινδία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Νιγηρία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Τουρκία, η Ουκρανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Σημαντικό κομμάτι της φετινής διοργάνωσης θα είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, με επίκεντρο το Συνέδριο που διοργανώνει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και θέμα: «Μακεδονία-Θράκη: Τόποι Αγίων, Τόποι Προσκυνητών», αλλά και το Ετήσιο Συνέδριο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας-Θράκης με αντικείμενο: «Ο Ρόλος των νέων αγορών στην ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού» ενώ παράλληλα η Πανελλήνια Ομοσπονδία  Ξενοδόχων προγραμμάτισε την πραγματοποίηση του Δ.Σ. και του Συμβουλίου των Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων και το Ξενοδοχειακό  Επιμελητήριο της Ελλάδος το Δ.Σ. και την παρουσίαση του πρότυπου πρωινού Θεσσαλονίκης σε ξενοδόχους και δημοσιογράφους

 Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στις 23 και 24 Νοεμβρίου, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί την έκθεση και να ανακαλύψει νέους τουριστικούς προορισμούς.

Στιγμιότυπα από την πρώτη μέρα λειτουργίας της έκθεσης





Αντιπροσωπεία των τοπικών ΜΜΕ!


Συνέδριο «Κοινωνική διάρθρωση και πολιτιστικά ρεύματα στη Λευκάδα

Συνέδριο «Κοινωνική διάρθρωση και πολιτιστικά ρεύματα στη Λευκάδα: διαχρονική θεώρηση»

http://www.lefkadaslowguide.gr/lefkada-zin

Πρώτο Προηγούμενα Επόμενο Τελευταίο
Συνέδριο «Κοινωνική διάρθρωση και πολιτιστικά ρεύματα στη Λευκάδα: διαχρονική θεώρηση»
Ανακοίνωση - Πρόσκληση

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το επιστημονικό συνέδριο με θέμα

«Κοινωνική διάρθρωση και πολιτιστικά ρεύματα στη Λευκάδα: διαχρονική θεώρηση».
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 29 και 30 Νοεμβρίου στη Λευκάδα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

Τον τελευταίο καιρό αναδύονται στην ελληνική κοινωνία (σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα και σε ποικίλα δημόσια βήματα) σύνθετοι προβληματισμοί σχετικά με τις τοπικές αναπτύξεις και την αναγνώριση του ρόλου τους στην ελληνική πραγματικότητα μέσα στην ευρύτερη έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αντιλήψεις μας για τη Λευκάδα κυμαίνονται ανάμεσα στην αναγνώριση των θετικών δυνατοτήτων κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τους ίδιους τους Λευκάδιους μέσα και έξω από το νησί, και στην έμμονη διατήρηση των κεκτημένων από το παρελθόν, χρεώνοντας με ανοικτό ή συγκεκαλυμμένο τρόπο στους μηχανισμούς του κράτους πολιτικές, που τείνουν να διαμορφώσουν το αύριο της πόλης και του νησιού της Λευκάδας ερήμην των εγχώριων δυνάμεων, των φορέων συλλογικής έκφρασης και των άλλων τοπικών παραγόντων.

Το γεγονός ότι ορισμένες από τις προοπτικές του νησιού μετά το 1864 δίνουν την εντύπωση ότι συνυφαίνουν τις τύχες του ελληνικού κράτους δεν απομειώνει τις πλούσιες παραδόσεις της κοινωνικής ζωής ούτε και το μερισμό της Λευκάδας σε μείζονος κλίμακας ιστορικά γεγονότα και σε πολιτιστικές εκφράσεις που καταγράφονται κατά τους νεώτερους χρόνους: Η Λευκάδα ως σύνορο ανάμεσα στον οθωμανικό και στον ευρωπαϊκό κόσμο· η Λευκάδα ως μέτοχος μιας ευρωπαϊκού τύπου νεωτερικότητας μέσω του βενετικού φίλτρου· η Λευκάδα ως διαδοχικό έρμαιο της ανατολικής πολιτικής των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και του ανταγωνισμού για τη Ν.Α. Μεσόγειο˙ η Λευκάδα των κοινωνικών εξεγέρσεων και των εθνικών προσδοκιών. Όλες αυτές οι διαδοχικές εκφράσεις, κατανεμημένες ή συνυπάρχουσες μέσα στον ιστορικό χρόνο, μπορεί να παρωθούνται από διαφορετικούς και συχνά αντικρουόμενους σκοπούς, απολήγουν όμως σε συγκεκριμένες πολιτιστικές και θεσμικές εκφράσεις, οι οποίες «σχεδιάζουν» τη συμμετοχή της Λευκάδας στον εθνικό και στον ευρύτερο περίγυρο. Η ιστορία των Λευκαδίων, που εξασφαλίζουν με τη δραστηριότητα και το έργο τους τις γεφυρώσεις ανάμεσα στην κοινωνία του νησιού και σε ένα ελληνικό ή διεθνές περιβάλλον, δεν είναι απλώς γοητευτικά μοναδική, υποδεικνύει ένα εγχώριο πολιτιστικό πλεονέκτημα, το οποίο η διημερίδα φιλοδοξεί να αναδείξει, όχι ως μια ακόμη έκφραση νησιωτικού εγωτισμού, αλλά ως κύημα μιας ήπιας πολιτικής επιλογής και ενός ορισμένου κοινωνικού και πολιτιστικού προσανατολισμού μετοχής στις τύχες της όλης ελληνικής ζωής. Το μέτρο της δέσμευσης των Λευκαδίων (προσώπων ή συσσωματώσεων) στα πολιτιστικά ρεύματα της ευρύτερης περιοχής συνιστά επιπλέον μέτρο για να κατανοήσουμε ακριβέστερα τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας και τις αντιλήψεις της σχετικά με τη συμμετοχή της στο ευρύτερο ιστορικό περιβάλλον πριν και μετά την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος.

Στην διημερίδα της 29ης και 30ης Νοεμβρίου 2013 καλούνται να συμβάλλουν επιστήμονες από διαφορετικά πεδία ειδίκευσης στις ιστορικές και πολιτικές επιστήμες. Οι ανακοινώσεις τους θα καλύπτουν χρονικά τις μείζονες φάσεις της ιστορίας του νησιού, την τουρκική, τη βενετική, τη γαλλική-ρωσική-αγγλική και την πλέον πρόσφατη· τοπικά δεν θα εξαντλούνται στην πόλη και στο νησί της Λευκάδας, αλλά θα καλύπτουν την περιφέρειά της και θα εκτείνονται έως τη Βενετία και την ακόμα πιο μακρινή Ρωσία.

Κατά τη διημερίδα θα αναπτυχθούν με τη συμμετοχή ιστορικών, πολιτικών επιστημόνων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης προβληματισμοί σχετικά με το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και με αφετηρία το παράδειγμα της Λευκάδας. Στη διημερίδα θα παρουσιαστούν επιπλέον τα πορίσματα αρχειακής έρευνας που αφορά σε μια παραδειγματικά διαφορική οικογενειακή ιστορία, την ιστορία της οικογένειας Φλογαΐτη, η οποία εκτείνεται και σε βάθος χρόνου και σε πεδία δραστηριότητας από την Κρήτη και την Κέρκυρα, τη Βενετία και την Οδησσό έως την Εύβοια και την Αθήνα.

Αίθουσα Συνεδρίων Πνευματικού Κέντρου
29-30 Νοεμβρίου 2013


ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Κώστας Αραβανής, Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου-Δήμαρχος Λευκάδας
2. Αναστάσιος Γαζής, Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου
3. Γεώργιος Κοντογιώργης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, τ. Αντιπρύτανης
4. Χάρης Μελετιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
5. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Ακαδημαϊκός
6.Lilia Beloousova, Υποδιευθύντρια του Κρατικού Αρχείου του Νομού της Οδησσού
7. Βασίλης Ν. Δούκουρης, ΓΑΚ – Τοπικό Αρχείο Λίμνης Ευβοίας
8. Κατερίνα Παπακώστα, Ιστορικός-Ερευνήτρια Τοπικό Αρχείο Λευκάδας
9.Σπύρος Σκλαβενίτης, Διδάκτωρ Ιστορίας, προϊστάμενος των ΓΑΚ - Αρχείων Ν. Πρέβεζας
10. Αντώνης Παπαναστασόπουλος, Διδ. ΕΜΠ-Ιστορικός 11. Κατερίνα Χέλμη, Ηθοποιός
12. Σπυρίδων Λουκάτος, Ιστορικός
13. Μαρία Καμονάχου, Διδ. Ιστορίας - ΓΑΚ- Αρχεία Ν. Κέρκυρας (αρχειονόμος)

.ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΒΙΛΕΣ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΜΑΡΙΝΑ στο Μεγανήσι ενδιαφέρον για αγορά γης έχει εκδηλώσει ο Βρετανός γλύπτης Α. Καπούρ, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο πρίγκιπας Κάρολος, η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας και η Νικόλ Κίντμαν

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113151930

http://www.kolivas.de/archives/167593
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΒΙΛΕΣ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΜΑΡΙΝΑ

Το master plan της επένδυσης του Ρότσιλντ στο Μεγανήσι

Το master plan της επένδυσης του Ρότσιλντ στο Μεγανήσι
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
«Σάρκα και οστά» αναμένεται να πάρει τα επόμενα χρόνια μια από τις σημαντικότερες παραθεριστικές - τουριστικές επενδύσεις, η οποία ήδη έχει προσελκύσει πολύ γνωστά ονόματα επιχειρηματιών και ανθρώπων του διεθνούς jet set. Ο λόγος για την κατασκευή του πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών που συνδυάζεται με ξενοδοχεία πέντε αστέρων και μαρίνες στο Μεγανήσι στην περιοχή «Κεφάλι». Ολες οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ είναι έτοιμο το master plan της επένδυσης που αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Η «ΗτΣ» παρουσιάζει σήμερα το αρχιτεκτονικό σχέδιο που έχει? λονδρέζικο αέρα καθώς εκπονήθηκε από ένα από τα γνωστότερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Βρετανίας, το «Studio Seilern Architects».
Ο σχεδιασμός του σημαντικού αυτού project στο Μεγανήσι ξεκίνησε με βασικό σκεπτικό ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η φυσιογνωμία του νησιού αλλά και να εξασφαλιστεί η ιδιωτικότητα των «rich and famous» που ήδη αγοράζουν πολυτελείς βίλες. Η «ιέρεια» της μόδας, Μιούτσια Πράντα, προχώρησε πρόσφατα στην αγορά οικοπέδου στο Μεγανήσι και συγκεκριμένα εντός της έκτασης των 2.850 στρεμμάτων που ανήκει στον λόρδο Τσαρλς Τζέικομπ Ρότσιλντ, έναν από τους ισχυρότερους Βρετανούς τραπεζίτες, η οικογένεια του οποίου συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες του πλανήτη.
Το master plan της επένδυσης του Ρότσιλντ στο Μεγανήσι
Η Πράντα αγόρασε την προνομιούχο έκταση προκειμένου να κτίσει δύο πολυτελείς βίλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εταιρεία του λόρδου Ρότσιλντ, Gmax, έχουν απευθυνθεί κι άλλοι υποψήφιοι αγοραστές. Μεταξύ αυτών είναι ο Παύλος, υιός του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου, μαζί με τη σύζυγό του, Μαρί Σαντάλ. Επίσης, ενδιαφέρον για την αγορά γης έχει εκδηλώσει ο Βρετανός γλύπτης Α. Καπούρ, ενώ σε διαπραγματεύσεις φέρεται να βρίσκονται ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο πρίγκιπας Κάρολος, η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας και η Νικόλ Κίντμαν.
Όπως φαίνεται στο master plan των Βρετανών αρχιτεκτόνων στους οποίους απευθύνθηκε η οικογένεια Ρότσιλντ, το συγκρότημα με τις πολυτελείς βίλες βρίσκεται σε μοναδική θέση πάνω στο Μεγανήσι. Τα οικόπεδα έχουν θέα 360 μοιρών και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και στο υπόλοιπο νησί μέσω του οδικού δικτύου. Ηδη, έχει ολοκληρωθεί ο βασικός δρόμος που θα οδηγεί στο συγκρότημα με τις βίλες, η δαπάνη του οποίου έφτασε τα 4 εκατ. ευρώ.
Το master plan της επένδυσης του Ρότσιλντ στο Μεγανήσι
Πώς θα αξιοποιηθεί
Οι αρχιτέκτονες του γραφείου Seilern χώρισαν τη χερσόνησο στο «Κεφάλι» σε δύο μέρη. Η μία πλευρά διαθέτει μεγάλα οικόπεδα στα οποία θα κτιστούν οι επαύλεις των πλουσίων, ενώ η βόρεια πλευρά είναι κατάλληλη για τουρισμό και αναψυχή.
Η ανάπτυξη του ιδιωτικού «χωριού» πλουσίων γίνεται σε οκτώ προνομιούχα οικόπεδα, που κυμαίνονται από 4 έως 40 εκτάρια το καθένα (δηλαδή 40 έως 400 στρέμματα), τα οποία διατηρούν την ιδιωτικότητά τους και την ασφάλεια των υψηλών καλεσμένων. Καθεμία από τις επαύλεις δηλαδή θα είναι απομονωμένη από τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες και θα είναι απόλυτα προστατευμένη.
Το master plan της επένδυσης του Ρότσιλντ στο Μεγανήσι
Εκτός από τις πολυτελείς επαύλεις, το master plan περιγράφει και την ανάπτυξη τουριστικών και παραθεριστικών υποδομών. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων, το ένα με θέα προς την Κεφαλλονιά και το δεύτερο με δυτικό προσανατολισμό και συγκεκριμένα προς τα νησιά Κάλαμος και Καστός.
Στο αρχιτεκτονικό σχέδιο δεσπόζει μια μεγάλη πολυτελής μαρίνα, κάτω από το «Port Hotel», η οποία θα εξυπηρετεί τα σκάφη των ιδιοκτητών και των υψηλών προσκεκλημένων. Επίσης, στα ανατολικά της έκτασης έχει προβλεφθεί και δεύτερη μαρίνα σκαφών αναψυχής. Ωστόσο, σημαντικό είναι ότι θα αναπτυχθεί επίσης ένα ολόκληρο χωριό πολυτελών κατοικιών, ξεχωριστά από τις βίλες των πλούσιων ιδιοκτητών. Η κατασκευή των κατοικιών, που εκτιμάται ότι θα είναι από 100 έως 500 τ.μ. η καθεμία, θα εξαρτηθεί από τις πωλήσεις που θα γίνουν. Κάθε ένα από τα εξοχικά θα αναπτυχθεί σε μεγάλη έκταση.
Κοντά στο συγκρότημα των εξοχικών σπιτιών έχει προβλεφθεί η ανάπτυξη καταστημάτων για την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών, ταβέρνα, μίνι μάρκετ, μια εκκλησία αλλά και μικρό ξενοδοχείο για τη διαμονή του προσωπικού των πολυτελών κατοικιών. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη και την κατασκευή ενός μεγάλου μνημείου αλλά και spa πολυτελείας.
Αξιοσημείωτη είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία αγροκτήματος παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Εκεί, σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο, θα μπορούν να αναπτυχθούν αγροτικές καλλιέργειες και εκτροφή ζώων.
Το νησί Κυθρός
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Ρότσιλντ, εκτός από τα περισσότερα από 2.700 στρέμματα που έχει αγοράσει στο Μεγανήσι, διαθέτει και το κοντινό νησάκι Κυθρός, το οποίος έχει έκταση 800 στρεμμάτων. Το σχέδιο προβλέπει την παράλληλη ανάπτυξη των δύο νησιών, με τον Κυθρό να μετατρέπεται σε παραθεριστικό προορισμό με την κατασκευή περιορισμένου αριθμού εξοχικών, γηπέδου γκολφ εννέα οπών, καθώς κι ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων που θα διαθέτει και κέντρο θαλασσοθεραπείας, spa κ.λπ.
Το εντυπωσιακό έργο στο Μεγανήσι έρχεται να συμπληρώσει το παζλ στο Ιόνιο Πέλαγος και στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία έχει ήδη ονομαστεί «γειτονιά των Κροίσων και διασήμων». Το Μεγανήσι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Λευκάδα και μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα με αεροπλάνο, που μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ακτίου. Στην ίδια γειτονιά βρίσκεται ο Σκορπιός του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αλλά και δίπλα στη νήσο Αρκούδι, στην οποία η οικογένεια Περρωτή έχει προγραμματίσει την κατασκευή συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών. Λίγα μίλια δυτικότερα βρίσκονται οι Εχινάδες νήσοι και ειδικά η νήσος Οξυά του Εμίρη του Κατάρ. Ο σεΐχης Αλ Θάνι σχεδιάζει την κατασκευή ενός art island, ενός νησιού για τον πολιτισμό, στο οποίο θα δημιουργηθούν μουσείο, αίθουσες τέχνης και κατοικίες που θα φιλοξενούν τα πιο γνωστά ονόματα του πολιτισμού παγκοσμίως. Το έργο αναμένεται να κοστίσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια περιοχή, και συγκεκριμένα στην Ιθάκη, έχουν κατατεθεί προτάσεις για την ανάπτυξη μεγάλων παραθεριστικών συγκροτημάτων. Η εταιρεία ΑΓΥΙΑ Α.Ε. έχει ήδη καταθέσει φάκελο προς έγκριση στο Invest in Greece για την ένταξή της στις διατάξεις περί στρατηγικών επενδύσεων - fast track, με σκοπό την αξιοποίηση ιδιόκτητης έκτασης συνολικής επιφάνειας περί τα 12.000 στρέμματα. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία του πολυτελούς θέρετρου «Ithaca Resort», που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη παραθεριστικού-τουριστικού χωριού, ένα 5άστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα, κέντρο θαλασσοθεραπείας, γήπεδο και κτίριο λέσχης γκολφ, μαρίνα, συνεδριακούς χώρους αλλά και παραθεριστικές κατοικίες.
Παράλληλα, για την Ιθάκη υπάρχει πρόταση Αυστραλών επενδυτών για την ανάπτυξη έργου συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ σε μία έκταση συνολικής επιφάνειας 3.000 στρεμμάτων.
Λονδρέζικος... αέρας
Ποιο είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο που έκανε τη μελέτη
Το Studio Seilern Architects ιδρύθηκε το 2005 από την αρχιτέκτονα Christina Seilern. Εχει ιδιαίτερη εμπειρία στον σχεδιασμό πολυτελών κατοικιών, εμπορικών ακινήτων, μεικτών χρήσεων καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Βασικό αρχή του γραφείου είναι ότι η αρχιτεκτονική δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο στον σχεδιασμό και την καινοτομία, αλλά στην ικανότητα να παραδώσει ένα έργο από τη σύλληψη μέχρι την ολοκλήρωσή του. Εχει υλοποιήσει έργα στη Βρετανία, την Ευρώπη και την Αφρική κατά κύριο λόγο, με βασικότερα: συγκρότημα κατοικιών στην ακριβότερη περιοχή του Λονδίνου, το Kensington, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξοχικές κατοικίες στο Γκστάαντ. Σε εξέλιξη είναι η ανάπτυξη συγκροτήματος κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων 74.000 - 92.500 χιλιάδων τ.μ. στη Γκάνα, κατοικίες στο Λάγος της Νιγηρίας καθώς και το Banana Island στην ίδια περιοχή, ένα εξαιρετικό συγκρότημα κατοικιών και γραφείων προϋπολογισμού 19 εκατ. δολαρίων.
Αντιδράσεις για τις ιχθυοκαλλιέργειες
Η Πράντα γνωρίζει για τα... ψάρια;
Οι επενδύσεις που έχουν σχεδιαστεί στην περιοχή από τις Εχινάδες νήσους μέχρι τη Λευκάδα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν σε προϋπολογισμό το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το επενδυτικό «μπουμ» κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα καθώς η θαλάσσια περιοχή Αστακός - Μύτικας - Κάλαμος - Καστός έχει καθοριστεί ως ζώνη ιχθυοκαλλιέργειας Α3, σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο των ιχθυοκαλλιεργειών που είχε θεσπιστεί πριν από τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα εγκατασταθούν τεράστιες μονάδες, οι γνωστοί «κλωβοί» για ψάρια που, όμως, υπάρχει κίνδυνος να «εγκλωβίζουν» τις μεγάλες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Κινητοποιήσεις
Το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι προχωρούν σε συνεχείς κινητοποιήσεις κατά των ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ η υπόθεση έχει φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από ερώτηση Ιταλών ευρωβουλευτών. Όπως λένε χαρακτηριστικά κάτοικοι της περιοχής «δεν είναι δυνατόν σε απόσταση 7 - 10 μιλίων να σχεδιάζονται τεράστιες επενδύσεις και έργα τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, την ίδια ώρα που η θαλάσσια περιοχή θα γεμίσει από κλουβιά ψαριών. Και χαριτολογώντας τονίζουν: Η Πράντα, που αγόρασε οικόπεδο στο Μεγανήσι, γνωρίζει ότι θα είναι περικυκλωμένη από ιχθυοκαλλιέργειες;».
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κινηθεί δικαστικά για την επέκταση των καλλιεργειών και ζητούν να σταματήσει η ανεξέλεγκτη χωροθέτησή τους, η οποία, όπως τονίζουν, θα πλήξει τον τουρισμό της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός θα πρέπει να συμπεριλάβει οπωσδήποτε τα ακόλουθα:
1. Αναλυτική αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης (είδος, αριθμός μονάδων, παραγωγές, απασχολούμενοι στον τομέα, κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία, προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, καταγραφή παραμέτρων παρακολούθησης ποιότητας του περιβάλλοντος κ.λπ.).
2. Εκτίμηση και αξιολόγηση των δυνατοτήτων, προβλημάτων, περιορισμών κάθε περιοχής και διατύπωση προτάσεων με την προετοιμασία βασικών εργαλείων (χάρτες, σχέδια, στοιχεία) για την τεκμηρίωση των αποφάσεων.
3. Διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο για τις προτεινόμενες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Στις περισσότερες περιοχές το δίλημμα δε θα έπρεπε να περιορίζεται σε «τουρισμός ή υδατοκαλλιέργειες», αλλά στη δυνατότητα εξεύρεσης της βέλτιστης λύσης με τη συναίνεση και των κατοίκων, αφού ληφθούν υπόψη.