Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσεις τη Λευκάδα είναι περπατώντας

 
https://blog.lefkadaslowguide.gr/el/article-list/%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-

Σεπτέμβριος 03, 2020


Είναι φτηνό, είναι εύκολο και προπαντός σου επιτρέπει να παραδοθείς στην αυθεντική ατμόσφαιρα του νησιού. Η Λευκάδα είναι ο παράδεισος των περιπατητών και αυτό είναι κάτι που ακόμα δεν το γνωρίζουν πολλοί.

Το νησί τα έχει όλα· εντυπωσιακή βλάστηση, όμορφες διαδρομές που περνούν μέσα από μικρά ανέγγιχτα από τον χρόνο χωριουδάκια, εντυπωσιακούς καταρράκτες και γωνιές για να ξαποστάσετε. Αν είστε το είδος του ταξιδιώτη που απολαμβάνει να περπατάει, να χάνεται σκόπιμα μέσα στη φύση και να βρίσκει κρυμμένα σημεία, τότε απλώς βάλτε τα αθλητικά σας παπούτσια, προμηθευτείτε ένα μπουκάλι νερό και ετοιμαστείτε για μία πεζοπορική περιπέτεια.

Η Lida Out, συγγραφέας του βιβλίου Λευκάδα περπατώντας, μας προτείνει 30 διαδρομές από χωριό σε χωριό για να ανακαλύψουμε το νησί.

Αυτή τη φορά θα ανακαλύψουμε το χωριό Κολυβάτα, το ανυπέρβλητης ομορφιάς δάσος των Σκάρων και τα γραφικά Πλατύστομα. Θα επισκεφτούμε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και την εντυπωσιακή Κόκκινη Εκκλησιά. Η διαδρομή είναι περίπου 17 χιλιόμετρα και διαρκεί γύρω στις 5 ώρες.


Το δάσος των Σκάρων στη Λευκάδα, διαδρομή για φυσιολάτρες




Πεζοπορική διαδρομή με σημείο εκκίνησης τα Κολυβάτα

Κολυβάτα – Μονή Αγίου Γεωργίου – Σκάροι – Κόκκινη Εκκλησιά – Πλατύστομα – Κολυβάτα

16.9 χιλιόμετρα

5 ώρες



Κείμενο & φωτογραφίες: Lida Out
Ο χάρτης της διαδρομής


Μια υπέροχη, μεγάλη διαδρομή με πολλές εναλλαγές στο τοπίο, περνάει από παραδοσιακά χωριά και εντυπωσιακά μοναστήρια. Αρχίζετε στα Κολυβάτα, ένα χωριό κρυμμένο στο πράσινο, φτάνετε στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και από εκεί ανηφορίζετε σ’ ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια του νησιού, προς το βελανιδόδασος των Σκάρων, όπου φυτρώνει ένα μοναδικό είδος βελανιδιάς. Στο δάσος βόσκουν γουρούνια και αγελάδες και η πιθανότητα να δείτε γίδες και πρόβατα είναι πολύ μεγάλη. Αφού θαυμάσετε την καταπληκτική θέα, θα κατηφορίσετε μέσα από ένα ειδυλλιακό τοπίο προς το μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς. Για λίγο περπατάτε σ’ έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο και συνεχίζοντας σε χωματόδρομο φτάνετε στα Πλατύστομα, ένα χωριό που έχει κρατήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Βαδίζοντας σε αγροτικούς δρόμους, ανάμεσα σε ελαιώνες και αμπέλια, φτάνετε σε μια κοίτη ποταμού που από τη διάβρωση έχει αποκτήσει ενδιαφέροντα γεωλογικά χαρακτηριστικά. Είστε κάτω από το χωριό Κολυβάτα όπου, ενδεχομένως, μπορείτε να ξεκουραστείτε και να τσιμπήσετε κάτι στην ταβέρνα της Μαρίας.
Το δάσος των Σκάρων στη Λευκάδα, διαδρομή για φυσιολάτρες


Ξεκινάτε τον περίπατο από την πλατεία στα Κολυβάτα, στην ταβέρνα της Μαρίας. Δεξιά από την ταβέρνα ανηφορίζει ένα μονοπάτι, το παίρνετε και στρίβετε αμέσως δεξιά. Ακολουθήστε το μονοπάτι που περνάει αριστερά από ένα σπίτι. Ύστερα από 5 λεπτά θα δείτε στο αριστερό σας χέρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ακολουθήστε το μαντρότοιχο στα δεξιά της εκκλησίας, μείνετε δεξιά στο χωματόδρομο και αμέσως μετά τη δεξιά στροφή θα δείτε στο αριστερό σας χέρι ένα μονοπάτι να ανηφορίζει. Πάρτε το μονοπάτι και σε 3 λεπτά φτάνετε στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου


Η Μονή του Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε το 1611 και ύστερα από δωρεά απέκτησε το δάσος των Σκάρων. Το 18ο αιώνα η μονή γνώρισε μεγάλη ακμή και είχε στην κατοχή της αρκετές εκκλησίες, χωράφια και 900 γιδοπρόβατα. Στα μέσα του περασμένου αιώνα η μονή σταμάτησε να λειτουργεί.


Συνεχίζοντας, το μονοπάτι από το χωριό πάει ευθεία στα αριστερά του μοναστηριού. Παίρνετε το μονοπάτι και ανηφορίζετε σε ένα πολύ καλά διατηρημένο παλιό μονοπάτι. Mετά από 15 λεπτά το μονοπάτι πλαταίνει και γίνεται πιο πετρώδες. Ύστερα από 25 λεπτά περπάτημα από το μοναστήρι φτάνετε σε ένα άνοιγμα με πολλές αναβαθμίδες. Δέκα περίπου λεπτά αργότερα σταματάει το μονοπάτι σε ένα άνοιγμα. Μπροστά σας βλέπετε τις κορυφές των βελανιδιών.

Το άνοιγμα όπου πηγαίνετε δεξιά, ανάμεσα στα 2 δέντρα


Εδώ πηγαίνετε δεξιά, το μονοπάτι συνεχίζει ανάμεσα από δύο μικρά δέντρα. Στη συνέχεια το μονοπάτι κατηφορίζει στα αριστερά – τις βελανιδιές τις έχετε στο αριστερό σας χέρι. Το μονοπάτι περνάει ανάμεσα από μια λιθιά και από θάμνους. Ακολουθήστε το μονοπάτι που γίνεται πολύ πετρώδες. Στο τέλος δεν είναι πολύ ευκρινές, αλλά πρέπει να κατηφορίσετε από τη δεξιά μεριά των στάβλων. Συνεχίστε ευθεία κατά μήκος του φράχτη και πηγαίνετε αριστερά μέχρι να βρείτε το χωματόδρομο. Ώς εδώ έχετε περπατήσει περίπου 50 λεπτά από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.


Στο χωματόδρομο στρίψτε δεξιά και ύστερα από 10 λεπτά περάστε έναν ακόμη στάβλο. Μετά το στάβλο ο δρόμος στρίβει δεξιά. Δέκα λεπτά από το δεύτερο στάβλο υπάρχει μια διασταύρωση δεξιά. Εδώ θα επιστρέψετε αργότερα. Συνεχίζετε ευθεία για 15 λεπτά ακόμα και φτάνετε σε ένα σημείο όπου μπορείτε να απολαύσετε τη φανταστική θέα.


Αριστερά, πριν την κεραία, βλέπετε την ανατολική ακτή του νησιού και απέναντι την ηπειρωτική Ελλάδα. Λίγο μετά την κεραία η θέα προς τη Λευκάδα και τα γύρω νησιά είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Από την αρχή του περίπατου έχετε περπατήσει μιάμιση ώρα γεμάτη.

Περπατάτε περίπου ένα τέταρτο ξανά, μέχρι να επισδτρέψετε στη διαστάυρωση στα αριστερά σας. Εδώ στρίψτε αριστερά, ακολουθήστε το χαλικόστρωτο δρόμο κατηφορίζοντας και αγνοήστε όλες τις διασταυρώσεις. Μετά από μία ώρα κατάβασης, θα δείτε στα δεξιά σας τη διασταύρωση για Κόκκινη Εκκλησιά.


Ακολουθήστε το δρόμο για 10 ακόμη λεπτά και φτάνετε στην άσφαλτο από το Περιγιάλι για τα Πλατύστομα. Εδώ στρίψτε δεξιά. Πέντε λεπτά αργότερα, βλέπετε στο δεξί σας χέρι μια πηγή. Ύστερα από 10 λεπτά ανηφόρας στην άσφαλτο, η οποία μετά από μερικές στροφές γίνεται ευθεία, θα δείτε στα αριστερά της ασφάλτου έναν χαλικόστρωτο δρόμο που πάει απότομα αριστερά.
Το μονοπάτι του Harry Potter




Στρίψτε σ’ αυτόν το δρόμο και ακολουθήστε τον για περίπου μισή ώρα, αγνοήστε τις διασταυρώσεις και περίπου στα μισά, σε μια διασταύρωση, πηγαίνετε ευθεία στο χωματόδρομο. Μετά από περίπου μισή ώρα, θα συναντήσετε ξανά την άσφαλτο για τα Πλατύστομα, όπου θα στρίψετε αριστερά.

Ακολουθήστε το δρόμο δίπλα στην παιδική χαρά και, μετά από 5 λεπτά, θα φτάσετε στην πλατεία στο κέντρο του χωριού, όπου υπάρχει μια στάση του ΚΤΕΛ και ένας χάρτης του χωριού. Εδώ στρίψτε δεξιά και, μετά από 3 λεπτά, στρίψτε στο χωματόδρομο δεξιά σας. Στη διχάλα μείνετε στα αριστερά και συνεχίστε σ’ αυτόν το δρόμο. Θα περάσετε ένα μύλο κι ο περίπατος συνεχίζει ανάμεσα σε αμπελώνες, ώσπου, μετά από 15 λεπτά, συναντάτε την άσφαλτο από τα Πλατύστομα στον Αλέξανδρο. Στρίψτε δεξιά και ακολουθήστε αυτόν το δρόμο για 15 περίπου λεπτά, μέχρι την πινακίδα Αλέξανδρο.

Εδώ στρίψτε δεξιά στο χωματόδρομο. Μετά από λίγα λεπτά, φτάνετε σε μια διασταύρωση, όπου συνεχίζετε ευθεία στον δεξιό χωματόδρομο. Μετά από 7 λεπτά κατάβασης, μείνετε αριστερά, περάστε μια τσιμεντένια γέφυρα και, 40 μέτρα από τη γέφυρα, παίρνετε το στενό μονοπάτι στα αριστερά, με κατεύθυνση ένα τούβλινο σπιτάκι. Μένετε δεξιά και φτάνετε σ’ έναν πλατύτερο χωματόδρομο τον οποίο και ακολουθείτε, αγνοώντας τις διασταυρώσεις. Μετά από 5 λεπτά, διασχίζετε την κοίτη ενός ρυακιού και φτάνετε σ’ ένα χωράφι μ’ έναν μεγάλο πλάτανο και μια πηγή.

Από την κοίτη του ρυακιού ακολουθείτε το δρόμο, λίγο ή πολύ ευθεία, αφήνετε την πηγή αριστερά και φτάνετε σ’ ένα μονοπάτι [όχι αυτό στα δεξιά]. Ακολουθήστε αυτό το ανηφορικό μονοπάτι. Μερικές φορές είναι δυσδιάκριτο επειδή έχει πολλές πέτρες, αλλά συνεχίστε την ανάβαση και μείνετε δεξιά μέχρι να ξαναδείτε καθαρά το μονοπάτι. Στα δεξιά σας, θα δείτε έναν γκρίζο βράχο διαβρωμένο από τα νερά ενός ποταμού. Το μονοπάτι σάς βγάζει κάτω από τα Κολυβάτα και βλέπετε στα δεξιά σας μαντρότοιχους. Στο μικρό άσπρο σπιτάκι παίρνετε το μονοπάτι στα αριστερά του σπιτιού και, τελικά, ύστερα από 20 λεπτά περπάτημα από την κοίτη του ρυακιού, φτάνετε στην πλατεία του χωριού στα Κολυβάτα.

Περισσότερες διαδρομές εδώ


*** Πρόσφατα καθαρίστηκε ένα υπέροχο μονοπάτι μέσα στο δάσος. Ξεκινάει από την Κόκκινη Εκκλησιά μέχρι να συναντήσουμε ξανά τη διαδρομή που αναφέρει την τσιμεντένια γέφυρα. Έτσι η διαδρομή μικραίνει κατά 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Η διαδρομή είναι εύκολο να ακολουθηθεί, κατά μήκος της υπάρχουν μπλε, κόκκινα και πορτοκαλί σημάδια. Από την κύρια είσοδο του μοναστηριού προχωράτε ευθεία, κατεβαίνετε ένα σκαλί και μένετε δεξιά. Κατεβαίνετε περίπου 3 αναβαθμίδες έχοντας την αρχή του δάσους στα δεξιά σας. Ύστερα από λίγο βλέπετε την είσοδο στο δάσος. Ακολουθήστε το μονοπάτι και μετά από περίπου 20 λεπτά βγαίνετε από το δάσος. Στρίψτε δεξιά, στην επόμενη διασταύρωση μετά από περίπου 10 λεπτά μείνετε στον δρόμο αριστερά και 10 λεπτά αργότερα βλέπετε ένα μονοπάτι δεξιά με κατεύθυνση ένα τούβλινο σπιτάκι. Αυτό είναι το σημείο με τη γέφυρα που προαναφέρθηκε. ***