Ο Σύλλογος ΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΊΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ , ΣΤΟ Γαϊτανάκι της Ζωής στο κέντρο της Πάτρας



                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καρναβαλιζόμαστε ελεύθεροι από ουσίες και εξαρτήσεις




Μια υπαίθρια καρναβαλική δράση με παραδοσιακό χρώμα αλλά και με σαφές μήνυμα κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων, «Το Γαϊτανάκι της Ζωής» θα ξετυλιχτεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2017.

Στις 18.00 από την πλατεία Αγίας Σοφίας θα αρχίσει η παρέλαση μεταμφιεσμένων με γαϊτανάκια κατασκευασμένα από εκπολιτιστικούς συλλόγους της πόλης με τη συνοδεία του μουσικού άρματος σε ήχους καρναβαλικούς και παραδοσιακούς. Η διαδρομή που θα ακολουθήσει θα είναι Κωνσταντινουπόλεως – Μαιζώνος και θα καταλήξει στην πλατεία Γεωργίου Α΄. Εκεί οι εκπρόσωποι των εκπολιτιστικών συλλόγων θα μοιράζουν το παραδοσιακό γλύκισμα της Αποκριάς, το γαλακτομπούρεκο της παραγωγής τους.



Πάνω στη σκηνή της πλατείας Γεωργίου Α΄ και με την ηχητική και μουσική υποστήριξη του Μουσικού Άρματος θα παρουσιαστούν παραδοσιακά χορευτικά από τα χορευτικά τμήματα των εκπολιτιστικών συλλόγων προσφέροντας άφθονο αυθεντικό κέφι και διασκέδαση.

Μια διασκέδαση που αφορά τη ζωή μας κόντρα στη μάστιγα των ναρκωτικών, των εξαρτήσεων και της παθητικής στάσης ζωής, μήνυμα προσαρμοσμένο στο φετινό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού «Καρναβαλιζόμαστε ελεύθεροι από ουσίες και εξαρτήσεις», που θα τονιστεί και θα μεταδοθεί και από τα σχετικά πλακάτ που θα κρατούν οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων εκπολιτιστικών συλλόγων.

Οι εκπολιτιστικοί σύλλογοι που θα συμμετάσχουν στη δράση «Το Γαϊτανάκι της Ζωής» είναι: Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρών «Παρασκευή», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης Σωτήρος, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 20ου Δημοτικού Σχολείου Αρόης Πατρών, Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Παντελεήμων», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κρύα Ιτεών, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέου Σουλίου «Η Πρόοδος», Χορευτικό Τμήμα Συλλόγου των εν Πάτραις Λευκαδίων «Η Φανερωμένη» και Σύλλογος Λατινοαμερικάνων Πάτρας Union Latina.





Από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της Αποκριάς. Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο!

Στην αυθεντική αρχική του μορφή δεκατρία άτομα χρειάζονται για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Γύρω από το στύλο, 12 χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν μαζί, σε 6 ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν πλέκουν τις κορδέλες γύρω από το στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς.

Ο ένας χορευτής περνάει τη μια φορά μέσα και την άλλη από έξω από τον άλλον και έτσι οι κορδέλες πλέκονται πολύχρωμες πάνω στο κοντάρι δημιουργώντας διάφορα χρωματιστά σχέδια. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν γύρω από το στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα. Πιθανόν ο κυκλικός αυτός χορός να υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, από την χαρά στην λύπη, από τον χειμώνα στην άνοιξη, από την ζωή στον θάνατο και το αντίθετο

www.carnivalpatras.gr/