ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ Εφυγε ο άνθρωπος που γκρέμισε το απαρτχάιντ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=

ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ

Εφυγε ο άνθρωπος που γκρέμισε το απαρτχάιντ

Η ανθρωπότητα έχασε χθες έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες στην ιστορία της, τον άνθρωπο που πολέμησε όσο κανένας άλλος την ανισότητα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε για τα πιστεύω και τους αγώνες του και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

Εφυγε ο άνθρωπος που γκρέμισε το απαρτχάιντ
Ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα σε ηλικία 95 ετών, παρότι η υγεία του χειροτέρευε διαρκώς τα τελευταία δύο χρόνια, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Εμφανώς θλιμμένος, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο Μαντέλα "πήγε στο σπίτι του" και ότι ο κόσμος έχασε έναν από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή, κουράγιο και καλοσύνη. Η μεγαλύτερη κληρονομιά που άφησε ο Μαντέλα ήταν ότι η Νότια Αφρική βρίσκεται σε ειρήνη με τον κόσμο, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, που προσέθεσε ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη δική του ζωή χωρίς το πρότυπο του Μαντέλα.
Ο Νέλσον Μαντέλα πάλεψε εναντίον του ρατσιστικού απαρτχάιντ, καταφέρνοντας να κερδίσει συμπάθεια αλλά και σεβασμό παγκοσμίως, κυρίως λόγω της στροφής που έκανε προσπαθώντας να πείσει για την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης με την ώς τότε καταπιεστική μειονότητα των λευκών.
Ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής 30 χρόνια αργότερα, κλήθηκε να δημιουργήσει ένα νέο έθνος από μια χώρα κατακερματισμένη από τον διχασμό και το φυλετικό μίσος. Θεώρησε καθήκον του να προωθήσει την εθνική συμφιλίωση, αλλά και να επουλώσει τα τραύματα που είχαν αφήσει δεκαετίες αδικίας και καταπίεσης των μαύρων από τους λευκούς.
Ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα σε ηλικία 95 ετών, παρότι η υγεία του χειροτέρευε διαρκώς τα τελευταία δύο χρόνια, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση
Ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα σε ηλικία 95 ετών, παρότι η υγεία του χειροτέρευε διαρκώς τα τελευταία δύο χρόνια, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση
Ισως το πιο εμβληματικό του έργο ήταν η σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, που διερεύνησε τα εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί και από τις δύο πλευρές. Αλλωστε ήδη από τη διαβόητη δίκη του 1963, όπου καταδικάστηκε επειδή υποκινούσε μαύρους εργάτες σε απεργία, είχε κάνει μια δήλωση που συνόψιζε την κοσμοθεωρία του και την πολιτική του κληρονομιά: "Αφιέρωσα όλη μου τη ζωή στον αγώνα για τον αφρικανικό λαό. Πάλεψα ενάντια στη λευκή ηγεμονία και πάλεψα ενάντια στη μαύρη ηγεμονία". Η επιτροπή αυτή και οι λεπτοί χειρισμοί από πλευράς Μαντέλα έγιναν πρότυπο για όλες τις χώρες που είχαν να αντιμετωπίσουν φυλετικές συγκρούσεις.
Εκτός από το βραβείο Νόμπελ, που μοιράστηκε το 1993 με τον Φρεντερίκ ντε Κλερκ, τιμήθηκε για το έργο του πολλές φορές. Ενόσω ήταν ακόμη κρατούμενος, το 1988, το Ευρωκοινοβούλιο του είχε απονείμει το βραβείο Ζαχάροφ "για την ελευθερία του πνεύματος", ενώ το 1992 τιμήθηκε με το τουρκικό βραβείο "Κεμάλ Ατατούρκ", αλλά αρχικά αρνήθηκε να το παραλάβει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, και το δέχτηκε μόνο το 1999. Το 1998 είχε τιμηθεί από τον Μπιλ Κλίντον με το χρυσό μετάλλιο του Κογκρέσου, ενώ το 2006 η Διεθνής Αμνηστία τον ανακήρυξε "Πρεσβευτή της Συνείδησης". Τον Νοέμβριο του 2009 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε τη 18η Ιουλίου "Ημέρα του Μαντέλα" και κάλεσε τους ανθρώπους να αφιερώσουν 67 λεπτά για να κάνουν κάτι θετικό για τον πλησίον τους, τιμώντας τα 67 χρόνια που ο Μαντέλα αφιέρωσε στον αγώνα του κατά του ρατσισμού. Το 1994 είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ Νομικής του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Οι ιστορικές φράσεις του Νέλσον Μαντέλα http://www.ethnos.gr/article.asp?catid

ΕΣΒΗΣΕ ΣΤΑ 95 ΤΟΥ

Οι ιστορικές φράσεις του Νέλσον Μαντέλα

Ο εμβληματικός ηγέτης της Νότιας Αφρικής έφυγε χθες από τη ζωή στα 95 του χρόνια, ήρεμος και «γαλήνιος». Η παγκόσμια κοινότητα θρηνεί την απώλεια του ανθρώπου που «γκρέμισε» το Απαρτχάιντ και συνέβαλε στην εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων.

Οι ιστορικές φράσεις του Νέλσον Μαντέλα
Μία φυσιογνωμία σύμβολο που πέρασε στην ιστορία τόσο ο ίδιος και ο αγώνας του, όσο και οι φράσεις που είχε πει σε διάφορες περιστάσεις της ζωής του.
26 Ιουνίου 1961 στο Νοτιοαφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο: «Από την πλευρά μου έχω κάνει την επιλογή μου. Δεν θα εγκαταλείψω τη Νότια Αφρική, ούτε θα παραιτηθώ. Μόνο μέσω κακουχιών, θυσιών και μαχητικής δράσης μπορεί θριαμβεύσει η ελευθερία. Ο αγώνας είναι η ζωή μου. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ελευθερία μέχρι το τέλος των ημερών μου».
20 Απριλίου του 1964 - κατά τη διάρκεια της δίκης του: «Στη διάρκεια της ζωής μου έχω αφιερώσει τον εαυτό μου στον αγώνα του αφρικανικού λαού. Έχω αγωνιστεί εναντίον της κυριαρχίας των λευκών και έχω αγωνιστεί ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Έχω στην καρδιά μου το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα συμβιώνουν αρμονικά με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό που ελπίζω να ζήσω αρκετά ώστε να το δω να υλοποιείται. Αλλά, Θεέ μου, αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να πεθάνω».
11 Φεβρουαρίου 1990 όταν απελευθερώθηκε από τη φυλακή:«Στέκομαι εδώ μπροστά σας όχι ως προφήτης αλλά ως ταπεινός υπηρέτης του λαού. Οι ακούραστες και οι ηρωικές σας θυσίες έχουν καταστήσει δυνατό για εμένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα. Για τον λόγο αυτόν εναποθέτω τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου στα χέρια σας».
10 Μαΐου 1994 κατά την ορκωμοσία του ως πρόεδρος της Νότιας Αφρικής: «Η ώρα για την επούλωση των πληγών έχει έρθει… η στιγμή για να γεφυρωθεί το χάσμα που μας χωρίζει έχει έρθει. Η ώρα να χτίσουμε βρίσκεται στα χέρια μας», είχε πει
Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο Long Way To Freedom: «Κανείς δεν γεννιέται μισώντας τον πλησίον του εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του ή του παρελθόντος ή της θρησκείας. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μάθουν να μισούν, μπορούν να μάθουν και πώς να αγαπούν, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά από ότι το αντίθετό της».
«Αυτό που έχει σημασία στη ζωή δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχουμε ζήσει. Η διαφορά έχουμε κάνει στις ζωές των άλλων είναι που καθορίζει τη σημασία της ζωής που ζούμε».
Στις 2 Ιουλίου 2005 κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Γιοχάνεσμπουργκ: «Ζούμε σε ένα κόσμο όπου η γνώση και η πληροφόρηση έχουν κάνει τεράστια άλματα, αλλά εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία στη μάθηση. Ζούμε σε ένα κόσμο όπου η πανδημία του AIDS απειλεί την ίδια τη δομή της ύπαρξής μας. Ωστόσο, εμείς ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για όπλα και όχι για τη θεραπεία και την υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του HIV. Είναι ένας κόσμος όπου η ελπίδα και οι δυνατότητες μπορούν να θριαμβεύσουν. Είναι επίσης ένας κόσμος γεμάτος απελπισία, ασθένειες και πείνα», είχε πει
«Την τελευταία ημέρα της ζωή μου θέλω να ξέρω ότι όσοι αφήνω πίσω μου θα πουν : «Ο άνθρωπος που κείτεται εδώ έκανε το καθήκον του για τη χώρα και το λαό του», είχε δηλώσει το 1999.