Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα με ψησταριές, Γιαννούλα Κουλουρού και καντάδες μιας άλλης άλλης εποχής









Παραδοσιακό αποκριάτικο χρώμα θα έχει και φέτος η σημερινή γιορτή της Τσικνοπέμπτης στην Πάτρα. Στο κέντρο, στις γειτονικές, σε πεζοδρόμια, σε υπηρεσίες σε καταστήματα και σχολεία η πόλη γεμίζει με ψησταριές, δρώμενα, χορό, τραγούδι και αποκριάτικο κέφι.

Που θα τσικνήσουν αύριο οι Πατρινοί - Πού να φάτε, να πιείτε, να χορέψετε και τα καλύτερα πάρτι της Τσικνοπέμπτης



Επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων το απόγευμα η Άνω Πόλη και το δρώμενο «Ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς». Αφετηρία φέτος τα Ταμπάχανα στις 6 το απόγευμα. Η γαμήλια πομπή της Γιαννούλας της Κουλουρούς θα περάσει από την οδό Γερμανού και θα καταλήξει στο λιμάνι της πόλης όπου θα συναντήσει τον γαμπρό Γουίλσον.

Στη γαμήλια πομπή ,την πομπή του Γουίλσον και στα παραδοσιακά δρώμενα που θα παρουσιαστούν , συμμετέχουν η νύφη με τη συνοδεία της, καρναβαλιστές, φραγκοφορεμένοι, σκορπίζοντας παντού την εύθυμη καρναβαλική διάθεση .

Την ομάδα πλαισιώνει λεωφορείο με μεταμφιεσμένους και μέλη πληρωμάτων , ταβέρνα με μεταμφιεσμένους, το Μουσικό Άρμα και βέβαια αντίκα-αμάξι για τις ανάγκες των ξεχωριστών πρωταγωνιστών .



Ο Γουίλσον με την δέουσα καρναβαλική επισημότητα συνοδευόμενος από φραγκοφορεμένους επίσημους σμίγει στο λιμάνι της Πάτρας με τη νύφη.

Μετά την υποδοχή η πομπή γύρω στις επτάμιση συνεχίζει ακολουθώντας τη διαδρομή : Όθωνος Αμαλίας, Ερμού , Κορίνθου, Αγ.Νικολάου, και καταλήξει στην πλατεία Αγίου Γεωργίου όπου όλοι μαζί συμμετέχουν στο γαμήλιο τραπέζι και το γλέντι με τραγούδια των δεκαετιών του 30 και του 40 και όχι μόνο.

Το δρώμενο «Ο Γάμος της Γιαννούλας» πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Θεατρικής Ομάδας «Υποκριτές».

Στο δρώμενο συμμετέχουν μέλη της Θεατρικής Ομάδας «Υποκριτές»: Μάχη Αντωνοπούλου (Νύφη), Γιώργος Νταλιάνης (Ουίλσον), Θάνος Τσέρης, Μιλτιάδης Παπλάς, Ασημάκης Στρατογιάννης, Άρης Καρύδης, Σταύρος Σοκαλάκης (η παρέα του Ντόρου) επιχειρώντας μια όσο το δυνατό πιο πιστή και κοντά στη γνησιότητα αναπαράσταση του εθίμου.



Το δεύτερο πεδίο που θα ξετυλιχτεί η παραδοσιακή διασκέδαση της βραδιάς θα είναι  οι  αξέχαστες  μιας άλλης  άλλης εποχής  καντάδες   των μελών και φίλων του Συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη», που θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου στο ύψος της οδού Κανακάρη.

Καντάδες και αξέχαστα παλαιά, παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια θα ζωντανέψουν από τις φωνές, τις κιθάρες και το ακορντεόν αφήνοντας τη γλυκιά, ευγενική πινελιά τους και ενεργοποιώντας μνήμες του παρελθόντος όταν η Αποκριά και το Καρναβάλι χαρακτηρίζονταν από άλλα ήθη, συνήθειες, συναισθήματα και ακούσματα.



Μετά το τέλος της εκδήλωσης  τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη» θα αναβιώσουν τη γνωστή περαντζάδα βολτάροντας, τραγουδώντας και παίζοντας καντάδες και άλλα αξέχαστα τραγούδια τόσο στους γραφικούς στενούς δρόμους της Γεροκωστοπούλου και της Ηφαίστου όσο και στο κέντρο της πόλης μεταφέροντας μια νοσταλγική αύρα. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν είναι: Γεροκωστοπούλου – Ηφαίστου – Αγ. Νικολάου – Ρήγα Φεραίου – Παντανάσσης – Μαιζώνος – Πλατεία Γεωργίου.

Και οι δυο εκδηλώσεις θα αναβιώσουν στιγμές της Αποκριάς που συνδέθηκαν με την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού παλαιότερων εποχών διατηρώντας τη φρεσκάδα και τη γοητεία τους ως σήμερα.