«Αληθινό θαύμα!» Οι New York Times υποκλίνονται στην Έκθεση του Ωνάσειου της Νέας Υόρκης





Newsroom , CNN Greece
16:36 Σάββατο, 14 Μαίου 2016





Την έκθεση, που φιλοξενεί σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα από την πόλη του Δίου στον Όλυμπο αλλά και εικαστικές εγκαταστάσεις κι εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια, Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία εξαίρει ο δημοσιογράφος της δημοφιλούς εφημερίδας The New York Times, που αριθμεί πάνω από 1,3 εκατομμύριο αναγνώστες, Holland Cotter.

Διαβάστε επίσης

Ώρα να λήξει η ελληνική τραγωδία του χρέους, γράφουν οι New York Times


«Ένα αληθινό θαύμα» είναι ο χαρακτηρισμός που δίνει ο αρθρογράφος στο αφιέρωμα που θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Κυριακής 15 Μαΐου 2016, ενώ έχει ήδη κυκλοφορήσει στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας κερδίζοντας επισκεψιμότητα και εντυπώσεις.
Για Θεούς και θνητούς

Πιστό στη δέσμευση του από το έτος ίδρυσης του το 2000, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο έχοντας παρουσιάσει 17 μεγάλες εκθέσεις, υποδεχόμενο περισσότερο από 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

Η έκθεση που εντυπωσιάζει είναι και η πρώτη μετά την ανακαίνιση του εκθεσιακού του χώρου στην καρδιά του Μανχάταν και προσφέρει στο κοινό μια σπάνια αρχαιολογική έκθεση, εγκαταστάσεις σύγχρονης τέχνης και μια ποικιλία εκδηλώσεων και υλικού, τόσο στον εκθεσιακό του χώρο όσο και διαδικτυακά, για ανθρώπους κάθε ηλικίας, στη διάρκεια ενός τριμήνου αφιερωμένου στη θεματική Θεοί και Θνητοί.

Ο Όλυμπος, η κορυφή του οποίου ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως η κατοικία των θεών, παρέχει την πραγματική και συμβολική τοποθεσία για αυτό το ευρείας κλίμακας πρόγραμμα.

Μέχρι και τις 18 Ιουνίου, οι επισκέπτες του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τα τοπία και τους ήχους του Ολύμπου, να μάθουν για τη ζωή των ανθρώπων που έχουν κατοικήσει και κατοικούν στις πλαγιές του, να βιώσουν αποκρίσεις σύγχρονων καλλιτεχνών σε αυτόν τον διαποτισμένο με ιστορία και μυθολογία τόπο , να συζητήσουν για την έκθεση και τα ζητήματα που αυτή θέτει για το σήμερα, με τον φιλόσοφο Σάιμον Κρίτσλεϋ αλλά και να παίξουν το ρόλο του αρχαιολόγου σε ένα βιντεοπαιχνίδι που δημιουργήθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση, με τίτλο Secrets of the Past – Excavating the City of Zeus (Μυστικά του παρελθόντος – Ανασκαφή στην πόλη του Δία).



Παράλληλα η αποκλειστική έκθεση σπάνιων αρχαιοτήτων από την πόλη του Δίου στον Όλυμπο -ορισμένα από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν στο κοινό, υπό την επιμέλεια του Δρα Δημήτριου Παντερμαλή, Προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης και Υπευθύνου Ανασκαφών στο Δίον προκαλεί δέος.

“Λέγεται ότι η ιστορία είναι αυτό που νομίζουμε ότι συνέβη πραγματικά, με βάση κυρίως τα ιστορικά στοιχεία που έχουν διασωθεί. Αυτή η έκθεση αποτελεί ένα “ζωντανό” παράδειγμα αυτής της ρήσης” δήλωσε σχετικά ο Δρ Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

“Κατά τ’ άλλα, εννοείται ότι ο καθένας από εμάς επιλέγει τους δικούς τους θεούς και τη διαδρομή του προς το δικό του “ιερό βουνό”. Αυτή η μεγάλη έκθεση, πραγματικά σηματοδοτεί την επαναλειτουργία του εκθεσιακού χώρου στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, μετά από τριετή ανακαίνιση. Αδημονούμε να καλωσορίσουμε επισκέπτες από την Αμερική, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο στο νέο μας χώρο, που πλέον είναι έτοιμος να φιλοξενήσει μια νέα σειρά από εκθέσεις Τέχνης και Πολιτισμού, οι οποίες, ακολουθώντας την καθιερωμένη παράδοση του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης, θα συνεχίσουν να διερευνούν και να παρουσιάζουν την ελληνική κληρονομιά, «αμφισβητώντας» όμως τα δεδομένα στερεότυπα περί των αρχαίων κοινωνιών και των πολιτισμών τους”.





Η έκθεση Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία, που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 18 Ιουνίου 2016, διερευνά τη σχέση μεταξύ της καθημερινής ζωής στην αρχαία πόλη, που ήταν χτισμένη στις υπώρειες του Ολύμπου, και της μυθολογικής κατοικίας των θεών στην κορυφή του. Μέσα σε ένα σαγηνευτικό σκηνικό περιλαμβάνονται περισσότερα από 90 εκθέματα –ανάμεσά τους, ψηφιδωτά, γλυπτά, κοσμήματα, κεραμικά, νομίσματα, γυάλινα αντικείμενα και εργαλεία, τα οποία χρονολογούνται από το 10ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Κανένα από αυτά τα αντικείμενα δεν έχει εκτεθεί στο παρελθόν στις ΗΠΑ.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα είναι τα μαρμάρινα αγάλματα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, που αναπαριστούν θεότητες όπως ο Δίας, η Δήμητρα και η Αφροδίτη, διακοσμητικά αντικείμενα και σκεύη που ανάγονται στο 1000 π.Χ., καθώς και ένα εντυπωσιακό σύνολο ψηφιδωτών από την «Οικία του Διονύσου», οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των οποίων πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ίδρυμα Ωνάση στις ΗΠΑ και το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης στην ιστοσελίδα του, www.onassisusa.org







271

NEW YORK TIMES
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΩΝΑΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
ΟΛΥΜΠΟΣ



Πηγή:http://www.cnn.gr/style/politismos/story/32165/alithino-thayma-oi-new-york-times-ypoklinontai-stin-ekthesi-toy-wnaseioy-tis-neas-yorkis#ixzz48gzX0lzw

http://www.cnn.gr/style/politismos/story

Ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία ο αρχαιότερος πέλεκυς με λαβή





Είναι ηλικίας 49.000 ετών
AddThis Sharing Buttons


15 May 2016

Αυστραλοί αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν στην περιοχή Κίμπερλι της Δυτικής Αυστραλίας τμήμα του αρχαιότερου στον κόσμο πέλεκυ με λαβή, ο οποίος χρονολογείται προ 46.000 έως 49.000 ετών, λίγο μετά την εποχή που οι άνθρωποι έφθασαν στη νησιωτική ήπειρο πριν περίπου 50.000 έως 55.000 χρόνια.

Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί -άλλοι επιστήμονες διατηρούν πάντως τις αμφιβολίες τους- τότε η Αυστραλία και όχι η Ευρώπη διεκδικεί τον επίζηλο τίτλο του λίκνου της πιο προχωρημένης τεχνολογίας των λίθινων εργαλείων, τα οποία είχαν και ξύλινη λαβή. Η συνοδευτική λαβή πάντως δεν βρέθηκε.

Οι ερευνητές του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σου Ο'Κόνορ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αυστραλιανό αρχαιολογικό περιοδικό "Australian Archaeology". Το τμήμα του τσεκουριού που βρήκαν, έχει μέγεθος περίπου 11 χιλιοστών, δηλαδή σχεδόν όσο ένα νύχι, και εκ πρώτης όψεως μοιάζει απλώς με μια μικρή πέτρα.

«Πρόκειται για τον αρχαιότερο πέλεκυ με λαβή. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχει βρεθεί κάτι ανάλογο τόσο παλιό. Στην Ιαπωνία τέτοια τσεκούρια εμφανίζονται πριν από 35.000 χρόνια, ενώ στις περισσότερες χώρες του κόσμου κάνουν την εμφάνισή τους μαζί με τη γεωργία πριν από 10.000 χρόνια» δήλωσε η Ο'Κόνορ.

Η ανακάλυψη δείχνει ότι η πρώιμη τεχνολογία των ιθαγενών Αβοριγίνων δεν ήταν τόσο απλοϊκή, όσο είχε θεωρηθεί έως τώρα. Η προσαρμογή λαβής στον λίθινο πέλεκυ απαιτεί ξεχωριστή ικανότητα. Στο παρελθόν έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη και στην Αφρική πολύ παλαιότερα "τσεκούρια" από μαλακότερο υλικό, κυρίως πυριτόλιθο, όμως ήσαν διαφορετικά εργαλεία και χωρίς λαβή, απλώς μυτερές πέτρες που τις κρατούσαν στο χέρι τους.

Το αρχαίο αυστραλιανό τσεκούρι ήταν φτιαγμένο από σκληρό βασάλτη, ο οποίος είχε γυαλιστεί και πάρει το τελικό σχήμα του με τρίψιμο πάνω σε μαλακότερο πέτρωμα, όπως ψαμμίτη. Τα τσεκούρια αυτά θα ήσαν χρήσιμα σε πολλές εργασίες, όπως την κατασκευή δοράτων, το ξεφλούδισμα δέντρων κ.ά.

.http://neoskosmos.com/

Ο άνκορμαν από το Καστελόριζο που λατρεύουν οι Αυστραλοί


To success story του Tζον Μάγκου
AddThis Sharing Buttons145





Το 2000 στο Σίδνεϊ με τον Μπιλ Κλίντον και την σύζυγό του, Τάνη. Πολλές από τις συνεντεύξεις που έχει πάρει ο δημοσιογράφος έχουν προκαλέσει αίσθηση
7 Apr 2016

Tι και αν το ελληνικό του επώνυμο και παρουσιαστικό αποτέλεσαν αιτία να υποστεί μεγάλες διακρίσεις. Τι και αν χρειάστηκε να εργάζεται διπλά από τους υπόλοιπους, εκείνος δεν πτοήθηκε...

Σήμερα είναι ένας από τους πιο διάσημους και αγαπητούς δημοσιογράφους της Αυστραλίας και το πρώτο ελληνικής καταγωγής πρόσωπο που εισήλθε στον δυσπρόσιτο, για τους μη Αγγλοσάξονες, χώρο της αυστραλιανής τηλεόρασης.

Με 36 χρόνια μεγάλης καριέρας στη δημοσιογραφία, από τα οποία τα 33 στην τηλεόραση, ο Τζον Μάγκος είναι ο δημοφιλής παρουσιαστής ειδήσεων του βασικού δελτίου των μεγαλύτερων αυστραλιανών καναλιών, έχοντας στο ενεργητικό του συνεντεύξεις που ξεκινούν από τον Τζορτζ Μπους και τον Τζέσι Τζάκσον μέχρι την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Όμως από όποιο πόστο και αν πέρασε, στην ψυχή του υπήρχε πάντα η Ελλάδα, την οποία πρόβαλλε με κάθε τρόπο.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ως μέλος (μαζί με τον επίσης επιτυχημένο Ελληνοαυστραλό και πρόεδρο της πανίσχυρης εταιρείας Dow Chemical, Άντριου Λιβέρη) του Greek Hellenic Initiative και του ελληνοαυστραλιανού λόμπι, χρησιμοποιεί την επιρροή του προκειμένου να ανοίξει θέσεις εργασίας για νέους πτυχιούχους Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία.

Το «Έθνος της Κυριακής» είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον διάσημο ομογενή και μπορεί η συνέντευξη για λόγους ευκολίας να έγινε στα Αγγλικά, όμως ο κ. Μάγκος, αν και τρίτης γενιάς Έλληνας, μιλά και διαβάζει Ελληνικά.

«Ο παππούς μου Γιάννης Μάγκος μετανάστευσε το 1918 από το Καστελόριζο στη Μελβούρνη, όπου άνοιξε ένα cafe-restaurant. Το νησί του όμως ήταν συνεχώς στο μυαλό του. Άλλωστε, εδώ έχουμε μεγάλη κοινότητα Καστελοριζίων και είναι φανατικοί με τον τόπο τους. Ο πατέρας μου Κωνσταντίνος, ο οποίος γεννήθηκε στην Αυστραλία, παντρεύτηκε την μητέρα μου, που επίσης κατάγεται από το Καστελόριζο. Να φανταστείτε όταν εγώ παντρεύτηκα την σύζυγό μου, Τάνη, της οποίας οι γονείς είναι μεν Έλληνες, αλλά όχι από το Καστελόριζο... όλοι μου είπαν 'κρίμα Γιάννη, παντρεύτηκες ξένη...'» λέει ο 58χρονος δημοσιογράφος, χαμογελώντας.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Μεγάλωσε σε μια αγαπημένη οικογένεια έχοντας ακόμα δύο μικρότερους αδελφούς και μία αδελφή, όμως τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, γιατί βίωσε αρκετές διακρίσεις:

«Εκείνη την εποχή, το '60 και '70, οι διακρίσεις ενάντια σε Έλληνες, Ιταλούς και Ισπανούς από τους αγγλοσαξονικής καταγωγής Αυστραλούς ήταν μεγάλες. Αργότερα όταν άρχισαν να μεταναστεύουν εδώ οι Ασιάτες, οι διακρίσεις μετατοπίστηκαν προς αυτούς, ενώ αυτήν την εποχή τις βιώνουν οι μετανάστες που προέρχονται από τον ισλαμικό κόσμο. Πέρασα δύσκολα, ειδικά στο σχολείο. Όμως οι δυσκολίες σε κάνουν πιο δυνατό. Στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου, χρειάστηκε να εργαστώ δύο φορές πιο σκληρά από τους άλλους προκειμένου να αποδείξω την αξία μου», δηλώνει ο Τζον Μάγκος, ο οποίος παραδέχεται πως έγινε δημοσιογράφος γιατί ήθελε να ξεχωρίσει, ενώ αισθάνεται υπερήφανος όταν οι Έλληνες της Αυστραλίας του λένε: «Μπράβο, Γιάννη, εσύ άνοιξες τον δρόμο και για τα δικά μας παιδιά».

Σπούδασε Δημοσιογραφία στη Μελβούρνη και παράλληλα με τις σπουδές του εργαζόταν στην απογευματινή εφημερίδα «The Herald», όπου αναγκάστηκε να πει ψέματα για την ηλικία του προκειμένου να τον προσλάβουν.

Έπειτα από τρία χρόνια χτύπησε την πόρτα της τηλεόρασης και προσελήφθη στο εθνικής εμβέλειας Channel Nine, ένα από τα σημαντικότερα δίκτυα της χώρας: «Η καθαρόαιμη ελληνική φυσιογνωμία μου προκάλεσε δυσκολίες στην ανέλιξή μου. Όμως δεν το έβαλα κάτω, δούλεψα σκληρά. Ειδικεύτηκα στο πολιτικό ρεπορτάζ και κάλυπτα τα θέματα του Κοινοβουλίου.

Το 1986 πήρα προαγωγή και έγινα διευθυντής του γραφείου του Channel Nine στις ΗΠΑ. Έτσι μετακόμισα για τρία χρόνια στο Λος Άντζελες. Ήταν, θεωρώ, κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου, γιατί βρισκόμουν κοντά στις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Εκείνη την περίοδο κάλυπτα την προεκλογική εκστρατεία του Μάικλ Δουκάκη ενάντια στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Γνωριστήκαμε και έγινε καλός μου φίλος. Κρίμα που δεν εξελέγη, θα μπορούσε να προσφέρει πολλά γιατί ήταν προοδευτικός. Μού είχε πει ότι αν εκλεγόταν, το πρώτο που θα έκανε ήταν να βρει λύση στο Κυπριακό» θυμάται ο κ. Μάγκος.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Το 1989 δέχεται μια δελεαστική πρόταση από τον Γκράχαμ Κένεντι, το πιο δημοφιλές πρόσωπο της αυστραλιανής τηλεόρασης εκείνη την εποχή, για να γίνει συμπαρουσιαστής του στο πρόγραμμα «Coast to Coast» και έτσι επέστρεψε στην Αυστραλία: «Ήταν η πιο επιτυχημένη εκπομπή τότε. Επρόκειτο για ένα ειδησεογραφικό σόου με πολιτική κυρίως θεματολογία, το οποίο όμως περιελάμβανε χιουμοριστικά σχόλια και απίστευτη σάτιρα. Μέσα από αυτό προέβαλλα όσο μπορούσα την ελληνική κουλτούρα. Πώς κάνουμε Πάσχα στην Ελλάδα, τα ήθη και τα έθιμά μας...» λέει ο δημοσιογράφος.

Αργότερα συνεργάστηκε με το υψηλής τηλεθέασης Channel Seven παρουσιάζοντας την εκπομπή «At Home With John Mangos», η οποία περιελάμβανε συνεντεύξεις με σπουδαίες προσωπικότητες και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Από τις σημαντικές στιγμές της καριέρας του ήταν όταν το διάσημο Sky Νews Australia τού πρότεινε τη θέση του παρουσιαστή στο βασικό δελτίο ειδήσεων, την οποία κράτησε για δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια. Το μακροσκελές βιογραφικό του συμπληρώνουν ακόμη συνεργασίες με το Channel Τen, με τον γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό 2KY κ.ά. Όσο για τις συνεντεύξεις του που προκάλεσαν αίσθηση ξεχωρίζουν εκείνες των Τζορτζ Μπους, Μάικλ Δουκάκης, Τζέσι Τζάκσον, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Τζέιν Φόντα, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, του καλού του φίλου Ράσελ Κρόου κ.ά.

Δύσκολη στιγμή για εκείνον ήταν η λύση της συνεργασίας του με το Sky Νews το 2011, όταν ένα χιουμοριστικό σχόλιό του θεωρήθηκε από την ηγεσία του σταθμού ως ρατσιστικό: «Πρόκειται για τον νικητή του κινέζικου Λότο, ο οποίος εμφανίστηκε φορώντας μάσκα του Spiderman προκειμένου να μην τον αναγνωρίζουν. Εγώ σχολίασα ότι δεν χρειαζόταν να φορέσει μάσκα, γιατί, αφού έχει τα ίδια μαύρα μαλλιά και σχιστά μάτια με τους υπόλοιπους Κινέζους, πάλι δύσκολα θα αναγνωριζόταν. Έκανα χιούμορ, τίποτα περισσότερο. Ο πραγματικός λόγος ήταν ότι δεν τα πήγαινα καλά με τον διευθυντή του καναλιού» αποκαλύπτει ο Τζον Μάγκος.

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο Τζον Μάγκος σήμερα παρουσιάζει το δελτίο ειδήσεων τα Σαββατοκύριακα στο Channel Seven (το πιο δημοφιλές ίσως δίκτυο στην Αυστραλία), ενώ εμφανίζεται και στις πρωινές εκπομπές «Sunrise» και «Morning Show». Παράλληλα, από το 2011 ξεκίνησε και τη δική του επιχείρηση. Πρόκειται για μια σχολή η οποία εκπαιδεύει μεγαλοστελέχη εταιρειών ώστε να έχουν επιτυχημένη παρουσία στην επαφή τους με τα media. «Πελάτες μας είναι όλες οι μεγάλες τράπεζες της χώρας και εταιρείες όπως τα McDonald's» λέει ο διάσημος δημοσιογράφος,

Από όποιο πόστο και αν πέρασε η σκέψη του ήταν πάντα στην Ελλάδα: «Είμαι μέλος του Greek Hellenic Initiative και συμμετέχω στο ελληνοαυστραλιανό λόμπι. Και στα δύο αυτά έχει μεγάλη δραστηριότητα και ο Άντριου Λιβέρης, ο οποίος επίσης κατάγεται από το Καστελόριζο. Ασχολούμαστε με πολλά ελληνικά ζητήματα. Όταν ξεκίνησε η κρίση, αυξήθηκε κατακόρυφα η μεταναστευτική ροή των Ελλήνων προς την Αυστραλία, η οποία σήμερα έχει 23 εκατ. κατοίκους, από τους οποίους περίπου το ένα εκατ. είναι Έλληνες. Εδώ όμως δεν δέχονται με ευκολία μετανάστες, έτσι κάναμε επαφές με την αυστραλιανή κυβέρνηση και προτείναμε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για Έλληνες. Τελικά, τους πείσαμε να επιτρέπουν σε νέους Έλληνες απόφοιτους πανεπιστημίων να μπορούν να εργαστούν για έναν χρόνο στην Αυστραλία. Αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα» δηλώνει ο Τζον Μάγκος.

Είναι παντρεμένος με την Ελληνοαυστραλή οικονομολόγο Τάνη Τζανή, με την οποία απέκτησαν δύο γιους, τον Κωνσταντίνο και τον Αποστόλη: «Γνωριστήκαμε στο στούντιο όταν ήρθε να μιλήσει για κάποια οικονομικά ζητήματα. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά» εξομολογείται.

Κάθε καλοκαίρι ο Τζον Μάγκος με την οικογένειά του επισκέπτεται το Καστελόριζο, όπου διατηρεί σπίτι. Αγαπά τα τραγούδια των Ξυλούρη, Νταλάρα, Αλεξίου, Μικρούτσικου, Χαρούλη, ενώ λατρεύει τη ζωγραφική του Φασιανού. Όσο για τις αγαπημένες του ελληνικές γεύσεις: «Το ψάρι πλακί, το ρυζόγαλο, οι κουραμπιέδες... Με την Τάνη, η οποία μιλά άπταιστα Ελληνικά, μαθαίνουμε στα παιδιά μας τα ελληνικά έθιμα και να αισθάνονται Έλληνες. Πριν από λίγα χρόνια και εγώ και οι γιοι μου πήραμε την ελληνική υπηκοότητα. Ξέρετε, νιώθω περισσότερο Έλληνας. Όνειρό μου είναι να μπορέσω να περνάω τον μισό χρόνο στην Ελλάδα και τον μισό στην Αυστραλία» καταλήγει.

*Από το «Έθνος της Κυριακής»

.http://neoskosmos.com/

Γιατί ερχόμαστε (και παραμένουμε) στη Μελβούρνη


Έλληνας φοιτητής του Monash University εξετάζει τους λόγους που οι Έλληνες μετανάστες «νέας κοπής» παραμένουν ή απογοητεύονται και φεύγουν από τη Μελβούρνη

AddThis Sharing Buttons29744



Ο Νίκος Γκολφινόπουλος
18 Apr 2016
ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ο Νίκος Γκολφινόπουλος δεν είναι "νεομετανάστης", ούτε "νεοφερμένος" ή "παιδί της ελληνικής κρίσης", όπως συνηθίζεται να ονομάζονται οι Έλληνες που φτάνουν στην Αυστραλία εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα την τελευταία εξαετία.

Ο Νίκος αποφάσισε να έρθει στη Μελβούρνη διότι ήθελε να ερευνήσει, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, τις επιπτώσεις που έχει ο τρόπος ζωής της πόλης στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Η έρευνα του Νίκου Γκολφινόπουλου γίνεται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Αυστραλιανών Μελετών (National Centre for Australian Studies) που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Monash. "Θέλουμε να δούμε ποια είναι τα στοιχεία της πόλης που κάνουν την πόλη περισσότερο ή λιγότερο θελκτική στους νέους κατοίκους της που έφτασαν από την Ελλάδα" λέει ο Νίκος στο "Νέο Κόσμο".

Μέχρι στιγμής, έχει συγκεντρώσει αρκετό υλικό και συνεντεύξεις Ελλήνων. Η εργασία του τιτλοφορείται: "Η Μετανάστευση Ελλήνων στη Νέα Χιλιετία: Όνειρα και Ζωή στη Μελβούρνη" ("The New Greek-Millennial Immigration Wave: From Dreaming To Living Melbourne"). Εξετάζει τη μεταναστευτική ροή ατόμων που γεννήθηκαν μεταξύ 1977 και 1997 και μετανάστευσαν στη Μελβούρνη από το 2008 και έπειτα.

Η περίπτωση της Ελλάδας είναι ξεχωριστή. Αποτελεί ένα νέο μεταναστευτικό φαινόμενο, αφού για πρώτη φορά ίσως και στην παγκόσμια ιστορία, υπάρχει τέτοια μαζική έξοδος μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού από μία Δυτική χώρα, την Ελλάδα, σε άλλη, την Αυστραλία, σε καιρό ειρήνης.

"Η σημαντική διαφορά από τα προηγούμενα μεταναστευτικά κύματα είναι η επαγγελματική κατάρτιση των μεταναστών. Επίσης, παρά το γεγονός ότι η Μελβούρνη είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα, ο Ελληνισμός της πόλης είναι παράγοντας που ενισχύει τη μετανάστευση. Επιπλέον, πολλοί Έλληνες έχουν φίλους και συγγενείς οπότε το μεταναστευτικό κίνητρο ενισχύεται περαιτέρω".

Η ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ "ΔΙΩΧΝΕΙ" ΚΟΣΜΟ

"Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτουμε, υπάρχει μεγάλος αριθμός Ελλήνων, που δήλωσε ότι έφτασε στη Μελβούρνη, κυρίως για να διερευνήσει τις επαγγελματικές προοπτικές. Μία συχνή απάντηση είναι "Θα πάω να δω στη Μελβούρνη και βλέπουμε".

Σύμφωνα με τον νεαρό επιστήμονα, η Μελβούρνη δημιουργεί ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στην Αυστραλία και όχι μόνο. "Πολλοί νέοι άνθρωποι σπουδάζουν εδώ εξαιτίας του καλού επιπέδου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πολλοί δεν παραμένουν εδώ, συνεχίζουν τις σπουδές τους ή αναζητούν εργασία σε κάποια άλλη χώρα, κυρίως ευρωπαϊκή. Δηλαδή, η μεταναστευτική ροή είναι συνεχής".

Πολλοί δεν γνωρίζουν τίποτα για τη Μελβούρνη, και εντούτοις, αφού μείνουν κάποιο διάστημα την μαθαίνουν και αποφασίζουν να παραμείνουν. Δήλωσαν ότι παραμένουν στην πόλη λόγω της διασκέδασης, του φυσικού περιβάλλοντος, των πάρκων, των ταξιδιωτικών εμπειριών που προσφέρει η πόλη (ή η χώρα γενικότερα) και του πολυπολιτισμού της.

Αρκετοί απάντησαν ότι έχουν δυσαρεστηθεί από την υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι Έλληνες της Μελβούρνης. "Άλλα περίμεναν από τους εδώ Έλληνες, και άλλα συνάντησαν και βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης άλλου σταθμού στο μεταναστευτικό τους ταξίδι, και κυρίως σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα".

"ΝΙΩΘΩ ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ"

Γεννημένος στη Σαλαμίνα Αττικής, πριν 25 χρόνια, ο Νίκος ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά τη θητεία του στο Ναυτικό, έκανε αίτηση για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Εθνικό Kέντρο Αυστραλιανών Μελετών (National Centre for Australian Studies) του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης, όπου και έγινε δεκτός.

"O λόγος που μετανάστευσα στη Μελβούρνη πριν από 20 μήνες ήταν οι σπουδές. Η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει μόνο με την ανεργία, είναι πιο περίπλοκο το πρόβλημα. Ήθελα να κάνω ένα μεταπτυχιακό και η Μελβούρνη μου το πρόσφερε. Αν με ρωτήσεις αν θα μείνω ή αν θα φύγω από την Αυστραλία, δεν έχω την απάντηση. Η Μελβούρνη προσφέρει πολλά και διαφορετικά για τον καθένα χωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες ή τις επιθυμίες του".

"Το γεγονός ότι υπάρχει τόσο έντονο το ελληνικό στοιχείο στην πόλη αυτή, με έκανε να νιώσω πιο άνετα και πιο ασφαλής, όταν αποφάσισα να αιτηθώ για το μεταπτυχιακό μου".

* Μπορείτε να πάρετε μέρος στην έρευνα του Νίκου Γκολφινόπουλου, επικοινωνώντας μαζί του στο 0435 536 757, ή στο email: ngko1@student.monash.edu. Το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο μπορείτε να το δείτε και να το απαντήσετε εδώ:https://docs.google.com/forms/d/1r8JN2iPFCKaU2Nmtrq4cvpuaW0oSUzzAwgD4uSo..

Θαύμα μητρότητας


Ελληνίδα η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έγινε μητέρα με μόσχευμα ωοθήκης


Your rating: None





Η Βασιλική Μηλιόνη με τα δίδυμα κοριτσάκια της, την Αλέξις και την Κάγια


8 May 2015


ΤΗΣ BIBIAN ΜΟΡΡΙΣ


H Βασιλική Μηλιόνη ήταν μόλις 19 χρόνων όταν δέχτηκε την πρώτη επίθεση του καρκίνου. Φοιτήτρια Φυσικής, δεν επαναπαύτηκε στις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών ότι "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας". Επέμεινε, μέχρι που η διάγνωση απέδειξε ότι στη μία των ωοθηκών της είχε εγκατασταθεί ο καρκίνος, σε σχήμα και μέγεθος μπάλας του γκολφ.


"Έπρεπε να αφαιρεθεί, πράγμα που σήμαινε ότι μια άλλη επίθεση θα αφαιρούσε κάθε ελπίδα να κρατήσω μια μέρα στην αγκαλιά μου ένα παιδί".


Αυτός ήταν και ο λόγος που, ενώ η μία ωοθήκη αφαιρέθηκε, η άλλη, η υγιής, τοποθετήθηκε στην κατάψυξη και το μόσχευμα χρησιμοποιήθηκε χρόνια αργότερα για να δώσει στην Βασιλική τη χαρά της μητρότητας.


Είναι η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέκτησε παιδί μ' αυτόν τον τρόπο τεχνητής γονιμοποίησης. Σήμερα η περίπτωσή της χρησιμοποιείται, μαζί με άλλες μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης, για να δώσει την ευκαιρία και σε άλλες καρκινοπαθείς να απολαύσουν τη χαρά της μητρότητας.


Η ίδια να έχει στην αγκαλιά της, όχι ένα, αλλά δύο δίδυμα κοριτσάκια, την Αλέξις και την Κάγια, 20 μηνών, ήταν ένα θαύμα που θέλει να μοιραστεί με τον κόσμο ολόκληρο.


ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ

"Με έσωσε το ότι έχω ερευνητικό νου και δεν καταθέτω τα όπλα" 

εξομολογείται η νέα μητέρα που ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει στο θαύμα.

Γυρίζει πίσω την ημέρα που, 19χρονη φοιτήτρια, πληροφορήθηκε ότι έχει καρκίνο των ωοθηκών.

"Αρχικά, αρνιόμουν να το πιστέψω. Χρειάστηκε να περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να συμφιλιωθώ με την ιδέα και να μπορέσω να αποφασίσω ποια θα ήταν η καλύτερη λύση.


Το πρώτο πράγμα που φοβήθηκα ήταν ότι δεν θα μπορούσα να γίνω μητέρα. Κι αυτό γιατί λατρεύω τα παιδιά. Θα ήταν η μεγαλύτερη τιμωρία που θα μπορούσε να μου επιβάλει κάποιος"

ΠΙΣΤΕΥΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ψηλή, λεπτή, με βλέμμα έξυπνο, ζεστό και αφοπλιστικό χαμόγελο, ανοίγει πρόθυμα το παλιό ημερολόγιο.

"Παρ' ότι φοβόμουν πολύ, δεν έπαυσα στιγμή να πιστεύω στην επιστήμη. Ήξερα, ότι αργά ή γρήγορα, στο χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης θα γινόταν το μεγάλο άλμα που θα είχε άμεση σχέση με τον δικό μου διακαή πόθο. Δεν είχα επιφυλάξεις να είμαι εγώ εκείνη στην οποία θα δοκιμαζόταν, για πρώτη φορά, το μόσχευμα της κατεψυγμένης ωοθήκης. Έπρεπε από την ημέρα της εμφύτευσης να περιμένω τρία χρόνια για να δω ότι πέτυχε. Άξιζε, όμως, κάθε λεπτό αγωνίας και πόνου που ένιωσα. Η αίσθηση της μητρότητας είναι ό,τι πολυτιμότερο για μένα. Εξάλλου, άνοιξε ένας άλλος δρόμος, ο οποίος δίνει ελπίδα σε πάρα πολλές άλλες γυναίκες που πριν μερικά χρόνια δεν μπορούσαν καν να διανοηθούν ότι μετά από μια τέτοια δραστική επέμβαση θα γινόταν μητέρες", λέει η ίδια.


Ερευνώντας το θέμα, βρίσκουμε ότι η ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγήτρια Kate Stem που διενήργησε τη μεταμόσχευση έχει προχωρήσει σήμερα σε μια άλλη ακόμη πιο προηγμένη και ασφαλέστερη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με την οποία τα ωάρια αναπτύσσονται εκτός του σώματος και εμφυτεύονται μετά.

Καθ' όλη τη διάρκεια της συνομιλίας μας, η Βασιλική αναφέρεται στην επάρατο ως "ένα ταξίδι" ("My cancer journey").

Απορώ. "Έρχεται, τον πολεμώ, τον νικώ και φεύγει για να ξαναγυρίσει πίσω δριμύτερος. Τώρα ζω την περίοδο της ειρήνης και την απολαμβάνω. Να σκεφτείς όμως ότι μέσα στη χαρά της γέννησης των παιδιών μου, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε γυρίσει. Δεν με φοβίζει, όμως, πια. Τον έχω συνηθίσει. Για μένα είναι ένας τρόπος ζωής. Προ πολλού, έχω αποφασίσει ότι δεν θα τον αφήσω να μου δηλητηριάσει τη ζωή, έστω κι αν είναι μέρος αυτής".

Ένα χτύπημα, είναι γεγονός, ότι αν δεν μας σκοτώσει, σίγουρα μας κάνει σοφότερους και δυνατότερους. Με την Βασιλική το βέβαιο είναι ότι ισχύει το δεύτερο.

Απόσταγμα της σοφίας της ότι "πρέπει να μάθουμε ν' ακούμε και να λαβαίνουμε σοβαρά, τις προειδοποιήσεις που μας κάνει αυτό το ίδιο το σώμα μας. Να αφουγκραζόμαστε το κάθε τι για να μπορούμε, αν χρειαστεί, να δίνουμε στην επιστήμη τα όπλα για να το πολεμήσει".

Η Βασιλική θα μιλήσει για την εμπειρία της σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το τμήμα "Αθηνά" της ΑΧΕΠΑ στις 17 Μαΐου.

Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει επίσης για τη δική της πάλη με τον καρκίνο της μήτρας, και μια άλλη γενναία Ελληνίδα, η Ελένη Χατζή, η οποία ζει και εκείνη τη δική της "Οδύσσεια".

http://neoskosmos.com/news/el/node/48678

AddThis Sharing Buttons

Read more from