Ο Τάσσος Σταθόπουλος περήφανος μαζί με Dionysios Simopoulos.
11 ώρες ·



Τίτλοι τιμής, έπαινοι σαν αυτούς που δεν παίρνουμε εύκολα στη ζωή μας. Είμαι τυχερός που το περασμένο Σάββατο μου ανέθεσε η εφημερίδα να καλύψω την εκδήλωση του ΝΟΠ με προσκεκλημένο τον Διονύση Σιμόπουλο.
Πόση χαρά καθώς μπορούσα να απολαύσω μια υπέροχη ομιλία για το πόσο θόρυβο κάνει το κατά τ’ άλλα μουγκό για εμάς σύμπαν!
Κι ήταν μοναδική έκπληξη όταν σήμερα το απόγευμα έλαβα στο μέιλ μου το εξής μήνυμα από τον διακεκριμένο επιστήμονα:

Αγαπητέ κύριε Σταθόπουλε,
Μόλις διάβασα το κείμενο που γράψατε για την προχθεσινή μου ομιλία στο κολυμβητήριο του ΝΟΠ. Οι τρεις τελευταίες φράσεις μάλιστα μοιάζουν με ένα ποίημα τόσο πολύ ώστε στο μέλλον ίσως με κάνει να σας το "κλέψω"! Σας ευχαριστώ πολύ. Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Διονύσης Σιμόπουλος

Ιδού και το κείμενο μου στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» που προκάλεσε τον έπαινο του κ. Σιμόπουλου:
«Σσσσ! Κάντε ησυχία και κοιτάξτε τον ουρανό. Ακούστε εκεί ψηλά τους ψιθύρους του σύμπαντος».
Αυτός είναι ο τίτλος της εντυπωσιακής εκδήλωσης που οργάνωσε με ιδιαίτερη μέριμνα ο ΝΟΠ το Σάββατο το βράδυ στο ιδιόκτητο ναυταθλητικό του κέντρο, με εκλεκτό προσκαλεσμένο και ομιλητή, τον Διονύση Σιμόπουλο.
Ο διακεκριμένος Ελληνας φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος διευθυντής του «Ευγενιδείου» Πλανηταρίου καθήλωσε τους εκατοντάδες των Πατρινών που κατέβηκαν από νωρίς στο κολυμβητήριο του Ομίλου.
Και δεν έχασαν! Απολαυστικός ο Διονύσης Σιμόπουλος επιβεβαίωσε την κοινή αίσθηση που υπάρχει, πως δηλαδή έχει τάξει εαυτόν, όχι μόνο στην έρευνα της επιστήμης του, αλλά και στη μετάδοση της γνώσης στις πλατιές μάζες.
Μίλησε για τις απαρχές του σύμπαντος, για το τι έγινε εκείνο το πρώτο υποχιλιοστό του δευτερολέπτου στη «Μεγάλη Εκρηξη», τότε που φτιάχτηκε όλη η ποσότητα του υδρογόνου που υπάρχει στο σύμπαν. Ούτε ένα μόριο υδρογόνου δεν φτιάχτηκε έκτοτε. Κι εμείς, οι άνθρωποι, κατά 62% είμαστε υδρογόνο. Φτιαγμένο τότε, πριν από 14 δισ. χρόνια.
Η ώρα περνούσε, ο κόσμος μαγευόταν. Ακουσε πώς άλλαξαν τόσα πολλά το 1609 με το πρώτο τηλεσκόπιο του Γαλιλαίου, για τον Αϊνστάιν, τον Χαμπλ και το πως ανακαλύφθηκε πρόσφατα, η σύγκρουση δύο πάλσαρ, αστεριών νετρονίου δηλαδή, κατάλοιπα έκρηξης άστρων, μετά το τέλος της ζωής του. Και πώς το 2015 και 2016 πλήθυναν οι ανακαλύψεις για τις συνενώσεις μαύρων τρυπών.
Οι οποίες όταν συμβαίνει αυτό, εκπέμπουν βαρυτικά κύματα. Τα οποία εντοπίσαμε εμείς στη γη. Οχι εμείς και εσείς, αλλά μια ομάδα επιστημόνων, που όπως προέβλεψε στην ομιλία του ο Δ. Σιμόπουλος, θα τύχουν της οφειλόμενης αναγνώρισης, αύριο το μεσημέρι κατά την απονομή των βραβείων νόμπελ Φυσικής της Σουηδικής Ακαδημίας.
Τα βαρυτικά κύματα είναι «ρυτιδώσεις» στον ιστό του χωροχρόνου και πηγή τους είναι μία σύγκρουση και συγχώνευση δύο τεράστιων μαύρων τρυπών, με μάζες περίπου 30 φορές μεγαλύτερη του ήλιου, σε απόσταση 1,3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Το συμβάν αυτό απελευθερώνει τεράστια μάζα-ενέργεια με τη μορφή βαρυτικών κυμάτων.
Μίλησε για τον παρόντα δάσκαλό του Γιώργο Πέρπερα και τα πρώτα του βήματα. Εξήγησε το ασύλληπτο από τον ανθρώπινο νου, των αποστάσεων του χώρου και του χρόνου στο σύμπαν. Πως όταν βλέπουμε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 100.000 έτη φωτός μακριά μας, ουσιαστικά βλέπουμε το αντικείμενο αυτό όπως ήταν πριν από 100.000 χρόνια.
Και απαντώντας στην ερώτηση της «Π», ήταν καταφατικός. Η σαββατιάτικη εκδήλωση, ίσως παρατηρηθεί από «εξωγήινα όντα» που θα ζουν π.χ. ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά από μας. Και οι οποίοι κοιτώντας με τα τηλεσκόπιά τους τη γη, θα τη δουν όπως ήταν ένα δισ. χρόνια πριν από αυτούς.
Είχε νυχτώσει πια, ο ουρανός στο θαλάσσιο πάρκο της Πάτρας λόγω της νέφωσης ή φωτορύπανσης, δεν βοηθούσε να δει κανείς τα αστέρια. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τόσο κόσμο να βγει από το κολυμβητήριο του ΝΟΠ και να κοιτάζει προς τα πάνω. Τα άστρα ψιθύριζαν…