Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας > Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη
Η Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη είναι ένας θεσμός στην πόλη της Λευκάδας που λειτουργεί από το 1991. Πρόκειται για μια συλλογή 29.000 τίτλων με τα έργα 714 Λευκαδίων και άλλο υλικό που καλύπτει 60 ενότητες λευκαδίτικων θεμάτων τα οποία υπερβαίνουν τις 34.000 και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέο υλικό.

Η Συλλογή είναι έργο του Λευκαδίτη Αριστοτέλη Χαραμόγλη ο οποίος από το 1973 μέχρι το θάνατό του το 2003, αφιερώθηκε με πάθος στη συγκέντρωση κάθε βιβλίου, μελέτης, διατριβής, άρθρου και αποσπάσματος για τη Λευκάδα με σκοπό να μη χαθεί τίποτε από την πνευματική δημιουργία του νησιού.

Έτσι, χάρη στις αγωνίες και τους αγώνες του Αριστοτέλη Χαραμόγλη, στήθηκε το πνευματικό αυτό μνημείο του νησιού το οποίο σήμερα περιλαμβάνει χιλιάδες βιβλία, έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, πολλές γκραβούρες, χάρτες , αφίσες, φωτογραφίες της Λευκάδας και αποτελεί σημαντικό κέντρο τεκμηρίωσης των κάθε μορφής ερευνών για τη Λευκάδα εξαιτίας της άμεσης σχέσης του περιεχομένου των βιβλίων της με το θέμα «Λευκάδα». Για το λόγο αυτό η Βιβλιοθήκη βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1987 και αναγράφηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness του 1994 ως η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη αποκλειστικού θέματος.

Η Συλλογή δωρήθηκε από τον ιδρυτή της στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων το 1984 και από το 1990 στεγάζεται σε δικό της κτίριο στην πλατεία Μαρκά


https://www.lefkasculturalcenter.gr