O Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη» - καλωσορίζοντας το φθινόπωρο.αποχαιρετά το καλοκαίρι, με μια Βαρκαρόλα Αγάπης



Με τη «Βαρκαρόλα Αγάπης» την Κυριακή 23/9/2018 στις 20.00 μ.μ. , οι Λευκαδίτες της Πάτρας αναβιώνουν για μια ακόμη φορά στο Πατραϊκό κόλπο ένα έθιμο της γενέθλιας Ιόνιας Γης δίνοντας συγχρόνως και το μήνυμα της παντοτινής θύμησης του γενέθλιου τόπου τους. {  θα ξεκινήσουν με καντάδες από το θεατράκι στη Μαρίνα και θα καταλήξουν  στο μώλο Αγ. Νικολάου , εκτός αν ο ενθουσιασμός του κόσμο , αλλάξει το πρόγραμμα !!!!

Η βαρκαρόλα (από την ιταλική λέξη barca = βάρκα), ή επί το ελληνικότερο λεμβωδία είναι είδος τραγουδιού ή οργανικής μουσικής που συσχετίζεται με τη βαρκάδα, ειδικότερα δε αυτήν σε βενετσιάνικη γόνδολα.

Το κύριο χαρακτηριστικό της βαρκαρόλας δεν είναι άλλο από τη ρυθμική αγωγή της, η οποία σχεδόν απαρέγκλιτα είναι σε μέτριας ταχύτητας 6/8, θυμίζοντας το λίκνισμα της γόνδολας κατά την κωπηλασία. Αν και το είδος ήταν γνωστό κατά τον 18ο αιώνα, τα πλέον γνωστά δείγματα προέρχονται από τη ρομαντική περίοδο. Πρόκειται για ένα μοναδικό παραδοσιακό έθιμο που ξετυλίγει την ιστορία του νησιού συνδέοντάς τη με την αρχαία μυθολογία.

Μια χοροθεατρική παράσταση, «έναν ύμνος στη θάλασσα που την γεμίζει χρώματα φως και μουσική με τη συμμετοχή των μουσικών, των τραγουδιστάδων της αγάπης και των ψαράδων». Ένα φαντασμαγορικό σκηνικό, ένα έθιμο που συνδέει αρχαιότητα και νεότερη ιστορία μια κουλτούρα του τόπου, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Συντελεστές

Οι Κανταδόροι της Santa Maura με Μαέστρο: την κ. Αψόμωτου Δήμητρα.

Οι Μουσικοί: Ζακυνθινός Στάθης, Καλαματαρας Γιώργος, Λουκοπούλου Ελένη, Μιχαλόπουλος Γιώργος, Μπάσσης Αντώνης, Μπράβος Ηλίας.

Οι Κανταδόροι: Αναστασόπουλος Νίκος, Γρηγορόπουλος Βασίλης, Γασπαρινάτος Δημήτρης, Γασπαρινάτου Γιόλα, Γιαννακοπούλου Μαρία - Κακλαμάνη Νόνη,Κάνιστρα Μαρία, Κάτσιου Μαντώ, Κλωναράκης Σπύρος, Κονδύλης Βασίλης, Κονδύλη Άννα, Κούτση Ουρανία, Μουζακίτη Μαρία, Μπαρδακλής Γρηγόρης, Μπάσση Τώνια, Μακρυγιώργου Βιργινία, Μακρυγιώργος Θέμις, Μακρυγιώργου Μαρία-Πάλμου, Κόκκινου Ρένα, Παρίση Μάρθα, Τζωρτζοπούλου Μαίρη.


Η εκδήλωση γίνεται ως καλωσόρισμα στο φθινόπωρο αποχαιρετώντας παράλληλα το καλοκαίρι.


                                

Μια Κοντυλένια του Νησιού γεννιέται.. by Justine Frangouli-Argyris



Μια Κοντυλένια του Νησιού γεννιέται... 
με την πίκρα της ομορφιάς ζωγραφιςμένη στο πρόσωπό της.
Το πρώτο δείγμα για το τελικό εξώφυλλο.

                                                By Justine Frangouli-Argyris