Εγκαίνια του πρώτου Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν στην Ευρώπη

 Λευκάδα > ΠολιτισμόςΕγκαίνι
  
Μια σημαντική εκδήλωση για την Λευκάδα, έλαβε χώρα εχθές στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας καθώς πραγματοποιήθηκαν  τα εγκαίνια του πρώτου Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Παρόντες στην έκθεση ήταν η πολιτική ηγεσία του τόπου, πολίτες της Λευκάδας, και πλήθος Ιαπώνων που ήρθαν στην Λευκάδα προκειμένου να παρευρίσκονται στα εγκαίνια του μουσείου, αλλά και για το διήμερο συμπόσιο για το Λευκάδιο Χερν. Μεταξύ των Ιαπώνων επισκεπτών, παρευρίσκονταν ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, το ζεύγος Κοϊζούμι, καλλιτέχνες, αλλά και εκπρόσωποι Ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης. Παρών στην εκδήλωση ήταν επίσης  πρόεδρος του Αμερικανικού κολλεγίου Αθηνών και ο μορφωτικός ακόλουθος της Ιρλανδίας στην Ελλάδα.
Η τελετή ξεκίνησε με μια μουσική εισαγωγή από το ιστορικό σωματείο της Φιλαρμονικής εταιρίας Λευκάδας, η οποία ιδρύθηκε τη χρονιά που γεννήθηκε ο τιμώμενος Λευκάδιος Χερν, το 1850.
Προηγήθηκε των εγκαινίων του μουσείου ένας σύντομος απολογισμός πολιτιστικού έργου από τον απερχόμενο αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Τάσο Γαζή.

«Το πνευματικό κέντρο του Δήμου Λευκάδας τα τρία τελευταία χρόνια πέραν της καθιερωμένης δράσης του στο χώρο των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, με κορυφαία διοργάνωση το διεθνές φεστιβάλ Φολκλόρ προσπάθησε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες Πανελλήνιας και Διεθνούς προβολής των πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και πνευματικών θησαυρών της Λευκάδας μας. Έτσι με επίπονη και επίμονη προσπάθεια καταφέραμε να ανοίξουμε τρία παράθυρα προς την Λευκάδα και τον κόσμο. Παράθυρα φωτεινά μέσα από τα οποία μπορεί να διαχέεται το φως της γνώσης, του πολιτισμού, της αλληλεγγύης των λαών, της προβολής των ηθών και εθίμων και της ιδιαίτερης κουλτούρας περιοχών και πληθυσμών από όλα τα μέρη της πατρίδας, αλλά κυρίως από και προς τον κόσμο και τη λευκαδίτικη διασπορά», είπε αρχικά
Στη συνέχεια πρόσθεσε

«Το 2012 γιορτάζοντας τα 50 χρόνια του διεθνούς φεστιβάλ φολκόρ εγκαινιάσαμε το πρώτο παράθυρο με την έκθεση ενθυμημάτων του διεθνούς φεστιβάλ φολκλόρ η οποία ήταν όνειρο και στόχος όλων των διοικήσεων του Πνευματικού Κέντρου, καθιερώνοντας μόνιμη βάση προβολής αυτού του κορυφαίου θεσμού. Το 2013 ανοίξαμε το δεύτερο μεγάλο παράθυρο με το μεγάλο και πολύτιμο για τα συμφέροντα της Λευκάδας κεφάλαιο των αδελφοποιημένων πόλεων. Η δραστηριότητα που ακολούθησε με την πρώτη συνάντηση αδελφοποιημένων πόλεων και ιδιαίτερα οι επαφές με μία μόνο από αυτές, τη Λεκάτ της Νότιας Γαλλίας, μας έδειξαν τις δυνατότητες που ανοίγονται σε αυτόν τον τομέα. Φέτος το 2014 ανοίγουμε το τρίτο παράθυρο, το ιστορικό κέντρο Λευκάδιου Χερν. Στις 07 Οκτωβρίου 1984 στην 80η επέτειο από τον θάνατο του Λευκάδιου Χερν, ο Δήμος μας αποκάλυψε προτομή του στο πάρκο της παραλίας. Στις 12 Οκτωβρίου 1989, ο Δήμος Λευκάδας ποτισμένος με όλη αυτή τη ζωντανή παράδοση του Λευκάδιου Χερν, προέβη στην αδελφοποίηση με την πόλη Σουντζούκου. Έκτοτε πέρασαν 25 χρόνια. Το Πνευματικό Κέντρο διατήρησε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με πολλούς τρόπους. Όπως με την καθιερωμένη πλέον ετήσια έκθεση παιδικής ζωγραφικής με την οποία εκατοντάδες παιδιά των δύο πόλεων μέχρι σήμερα έρχονται σε επαφή μέσα από τα έργα τους με τον Λευκάδιο Χερν».
Ο κ. Γαζής θέλησε να ευχαριστήσει τέλος, τον Ιάπωνα πρέσβη, την οικογένεια Κοϊζούμι, τον συλλέκτη έργων τέχνης και δωρητή έργων του μουσείου κ. Τάκη Ευσταθίου και την εικαστικό  Μαρία Γενιτσαρίου, και τον γλύπτη Μασαάκι Νώντα, για την προσφορά της σύνθεσής του με τίτλο  «Το ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν και η Οδύσσεια αυτού» και τους εθελοντές που εργάστηκαν για την σημερινή εκδήλωση.
Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν στη συνέχεια: ο βουλευτής της Λευκάδας και πρόεδρος της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της βουλής των Ελλήνων Θοδωρής Σολδάτος, ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής, ο νέος Δήμαρχος Λευκάδας Κωστας Δρακονταειδής.
Ο νέος δήμαρχος, μάλιστα  υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι « το ανθρωπιστικό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν που γεννήθηκε στην Ελλάδα και διασταυρώθηκε με τις αξίες του ιαπωνικού πολιτισμού, υπάρχει και παραμένει ζωντανό στις προκλήσεις των σημερινών δύσκολών καιρών. Εκείνο που θα πρέπει να ανακαλύψουμε είναι το πολιτικό περιεχόμενο αυτού του ανθρωπιστικού πνεύματος και κυρίως να διδασκόμαστε από αυτό στην πολιτική πράξη μας. Αυτή είναι η δύναμη των μεγάλων συγγραφέων που αναζητούν πάντοτε ευαίσθητη ακρόαση.  Εμείς από την πλευρά μας με τις δυνατότητες του θεσμικού μας ρόλου θα το επιδιώξουμε. Ας είναι λοιπόν η μέρα αυτή μία εισαγωγή σε ένα μεγάλο έργο που όλοι μας θα μοιραστούμε την χαρά αλλά και την ευθύνη του».
Ακολούθησε στη συνέχεια με κάθε επισημότητα η τελετή των εγκαινίων του πρώτου Ιστορικού Κέντρου του Λευκάδιου Χερν στην Ελλάδα και  η ξενάγηση στο μουσείο  από την κα Μαρία Γενιτσαρίου και τον κ. Τάκη Ευσταθίου.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά φαγητού, ποτού και γλυκών, στον χώρο υποδοχής της αίθουσας συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου.
Ας είναι λοιπόν τα εγκαίνια αυτά μία αρχή για την προβολή , ανάδειξη και διατήρηση του πολιτιστικού έργου και άλλων εξαιρετικά σημαντικών προσωπικοτήτων του πολιτισμού και του πνεύματος, οι οποίοι όχι μόνο γεννήθηκαν αλλά και έζησαν στο νησί της Λευκάδας, το οποίο αποτέλεσε σημαντική πηγή έμπνευσής τους.
Οι εκάστοτε αρμόδιες Αρχές  του νησιού έχουν χρέος να αναλάβουν την ευθύνη διατήρησης αλλά και συνέχειας της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, φέρνοντας σε επαφή, μέσω καινούργιων πολιτιστικών δράσεων, τόσο τους πολίτες της Λευκάδας, όσο και τους επισκέπτες της με το έργο αυτών των σπουδαίων προσωπικοτήτων, το οποίο άλλωστε στάθηκε στο παρελθόν πηγή πνευματικής αφύπνισης για το ελληνικό έθνος.
ΣΣ. Να σημειωθεί ότι παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η μεταφράστρια των έργων του Χερν  η κα Τέτη Σώλου, η οποία όπως με πληροφόρησε ασχολείται τον τελευταίο καιρό με την δημιουργία σκίτσου (δείτε δουλειά της στo μπλόγκ της  skitsografeio.blogspot.gr ).
Σπυριδούλα Γιαννουλάτου
2014-07-05