Μουσείο Άγγελου Σικελιανού: Ένα κόσμημα για την Λευκάδα!

Παρουσιάστηκε πριν λίγη ώρα στα τοπικά ΜΜΕ το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού που βρίσκεται στην πόλη της Λευκάδας και στεγάζεται στην οικία του ποιητή.
Οι Λευκαδίτες που έχουν εντρυφήσει στο έργο του Άγγελου Σικελιανού δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με το τελικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι η αύρα του ποιητή είναι παρούσα, “ο Άγγελος είναι εδώ! Είναι μοναδικό”.

Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται αύριο το απόγευμα με οικοδεσπότες την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, που αγόρασε την οικία Σικελιανού, χρηματοδότησε τις μελέτες αποκατάστασης, καθώς και τις μουσειολογικές μελέτες για την μετατροπή της σε Μουσείο και τον Δήμο Λευκάδας στον οποίο παραδίδεται. Παρόντες θα είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής και η δισέγγονη του Σικελιανού κ. Heleni Sikelianos.



Τους δημοσιογράφους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κων/νος Δρακονταειδής, ο οποίος τόνισε ότι ο Δήμος Λευκάδας επιθυμεί το Μουσείο να γίνει γνωστό στην άκρη της γης και να έχει έναν οικουμενικό χαρακτήρα, όπως ακριβώς και οι ιδέες που υπηρέτησε ο Άγγελος Σικελιανός.

Εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας μίλησε η κ. Καμπάνη που έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο πως παρέλαβαν την ερειπωμένη οικία στις 24 Απριλίου του 2007 και πως παραδίδεται πλέον. Αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που αναλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα διαχρονικά στα 176 χρόνια της λειτουργίας της.




Την παρουσίαση του Μουσείου ανέλαβαν η κ. Ματούλα Σκαλτσά, Δρ, Ιστορικός Τέχνης, Μουσειολόγος, καθηγήτρια ΑΠΘ και ο κ. Πάνος Τζώνος, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ. Και οι δυο επεσήμαναν ότι πρόκειται για ένα μοναδικό μουσείο παγκοσμίως και δημιουργήθηκε με στόχο να μιλά στην καρδιά, στο νου και στην ψυχή κάθε επισκέπτη, μυημένου ή μη στο τεράστιο έργο του Σικελιανού, η ξενάγηση να αποτελεί βίωμα. Οι ίδιοι και οι συνεργάτες τους δούλεψαν πολλά χρόνια για το Μουσείο, μελετώντας πρώτα το έργο του Λευκάδιου ποιητή και τις βιογραφίες των γυναικών που τον συντρόφευσαν.





Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε σε όλους τους χώρους του οικίας-Μουσείου ενώ άνοιξε και το Κηποθέατρο που επίσης παραδίδεται ολοκληρωμένο και αναμένεται να αποτελέσει ένα εξαιρετικό χώρο για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του 2018.


Δείτε τις φωτογραφίες του My Lefkada και διαβάστε αναλυτικά για το Μουσείο και τις θεματικές του [εδώ]. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι ημέρες και οι ώρες που θα είναι επισκέψιμο του Μουσείο.