Η Ολυμπιακή φλόγα φώτισε την Λευκάδα


http://lefkadapress.gr/pr


22/04/2016      824 Προβολές

Ήταν μοναδικές στιγμές. Η Λευκάδα έζησε στιγμές υπερηφάνειας, στιγμές ενότητας και ελπίδας. Ήταν μία άψογη διοργάνωση έτσι όπως άξιζε στα μηνύματα και τους συμβολισμούς που μεταφέρει στα πέρατα του κόσμου η Ολυμπιακή φλόγα. Η Ολυμπιακή φλόγα λοιπόν έκανε το δεύτερο επίσημο σταθμό της πριν το μεγάλο ταξίδι της για το Ρίο της Βραζιλίας. Λίγο μετά τις 16.00 η πομπή έφτασε στην πλωτή γέφυρα και έτσι ξεκίνησαν όλα. Από τον Αστακό πλήρωμα της Πυροσβεστικής με επικεφαλής τον διοικητή της, Θωμά Ρίζο, οδήγησε την πομπή μέχρι την Λευκάδα. Από κάθε χωριό που πέρασε έτυχε θερμών εκδηλώσεων.








Οχήματα της αστυνομίας την υποδέχτηκαν στην είσοδο της πόλης. Ο ναυτικός όμιλος δια θαλάσσης, ο Φίλανδρος και ο Γυμναστικός σύλλογος στη διαδρομή της γέφυρας έκαναν τιμητικό άγημα γύρω της και περνώντας την παραλία, με τον κόσμο να την αποθεώνει, έφτασε στον πρώτο σταθμό της. Στην 8ης Μεραρχίας εκεί στο παλιό ΚΤΕΛ. Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος ο Φίλιππος Γουρούνας με την καθηγήτριά του, Μαρία Πολίτη, από τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ θα ανάψει την πρώτη δάδα και θα ξεκινήσει μια μικρή διαδρομή με μεγάλους συμβολισμούς. Γύρω του τα παιδιά των σχολείων και ο ίδιος με πείσμα και θέληση ξεπερνά τον εαυτό του και φτάνει στη δεύτερη στάση όπου εκεί περίμενε ο βετεράνος δρομέας μας , Φώτης Κούρτης. Παρέλαβε τη φλόγα και με μάτια δακρυσμένα την οδήγησε στο βωμό μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο που έγινε και η σεμνή τελετή. Η Δανάη Γιαννουλάτου ήταν η εθελόντρια που παρουσίασε με άψογο τρόπο και προσεγμένη εμφάνιση την τελετή. Πρώτα ο Ολυμπιακός ύμνος και μετά οι εθνικοί ύμνοι της Βραζιλίας και της Ελλάδας. Παιδιά με ελληνικές και σημαίες της Βραζιλίας είχαν πλημμυρίσει τους χώρους γύρω από το Πνευματικό Κέντρο. Για τους συμβολισμούς της Ολυμπιακής Φλόγας μίλησε ο δήμαρχος, Κώστας Δρακονταειδής ενώ στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών «Ρίο 2016», βραζιλιάνος, Μάρκος Ελίας «Είμαι εντυπωσιασμένος από την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας στην Λευκάδα», είπε ο βραζιλιάνος εκπρόσωπος δηλώνοντας μεγάλη τιμή για την Βραζιλία να διοργανώνει για πρώτη φορά τους Ολυμπιακούς αγώνες.








Ο Ιωάννης Καρράς εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς ολόκληρης της Ολυμπιακής επιτροπής στην Λευκάδα, στην ομιλία του εκτός των άλλων διευκρίνισε ότι«’όλη η τελετή της αφής που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία, της λαμπαδηδρομίας σε όλη την Ελλάδα, της τελετής παράδοσης στις 27 Απριλίου που θα γίνει στο Ολυμπιακό στάδιο δεν στοίχισε στον Ελληνικό λαό ούτε ένα ευρώ. Τα έξοδα καλύφθηκαν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και χορηγούς.» Η συνέχεια είχε ανταλλαγή δώρων και παραδοσιακούς χορούς από χορευτές από όλους τους συλλόγους της Λευκάδας. Και ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού. Η Κάρμεν Γράψα, η δότρια μυελού των οστών πήρε την φλόγα και ξεκίνησε για να την παραδώσει στην τελευταία λαμπαδηδρόμο μας Κορίνα Πολίτη. Η Κάρμεν έλαμπε από χαρά και υπερηφάνεια. Κρατούσε την φλόγα σαν κάτι τόσο πολύτιμο σε μια μικρή διαδρομή που ευχόταν να μην τελειώσει. Και έφτασε η ώρα της Κορίνας. Της πρωταθλήτριάς μας στα 200 μ. που μας έχει χαρίσει τόσες νίκες. Και η Κορίνα έκανε την τελευταία διαδρομή για να παραδώσει τη φλόγα και να συνεχίσει το ταξίδι της με επόμενο σταθμό την Νικόπολη της Πρέβεζας. Η φιλαρμονική ακολουθούσε ενώ μέχρι που η φλόγα πέρασε την πλωτή γέφυρα και χάθηκε ακούγονταν ένα παρατεταμένο χειροκρότημα…





Ένα μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές. Αυτή τη φορά κέρδισαν και στις λεπτομέρειες. Μπράβο στον Σπύρο Πολίτη που είχε αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της διοργάνωσης, μπράβο στην αστυνομία γιατί η πόλη λειτούργησε άψογα , μπράβο στην Πυροσβεστική για την συμβολική και ουσιαστική της παρουσία, το λιμενικό, τους εθελοντές, την Φιλαρμονική που μπορεί να μην παιάνισε τελικά τον Ολυμπιακό ύμνο όμως ήταν άψογη, τον ναυτικό όμιλο. Μπράβο στους αθλητικούς μας συλλόγους για την παρουσία τους. Μια ιδιαίτερη αναφορά στη Δημοτική Αστυνομία για την άψογη εμφάνισή της.
Βιβιάννα Βαρδή






















Πώς κάλυψαν τα ξένα ΜΜΕ την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας








Στραμμένα στην Αρχαία Ολυμπία τα βλέμματα όλου του κόσμου το πρωί της Πέμπτης, με τα μεγαλύτερα μέσα να μεταδίδουν ζωντανά την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας (Pics)
Λευτέρης Σαββίδης
Απρίλιος 21 2016 19:25


Ξεκίνησε και επίσημα η ολυμπιακή περίοδος με την καθιερωμένη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στα ερείπια του ναού της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία. Μεγάλα ΜΜΕ κάλυψαν ζωντανά την πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου να ανάβει τη δάδα από τις ακτίνες του ηλίου και περιέγραψαν στους αναγνώστες και τηλεθεατές τους το συμβολισμό της τελετής που κρατά από την αρχαία Ελλάδα.

http://news247.gr/


Δείτε ένα απόσπασμα από την τελετή: