Η λέξη μελομακάρονο έχει τις ρίζες του από την Αρχαία Ελλάδα. Ψάχνοντας στοιχεία για αυτήν την σύνθετη λέξη ο καθένας θα μπορούσε να καταλάβει ότι το πρώτο συνθετικό είναι το μέλι… και έχει δίκιο και είναι και εύκολο. Τι γίνεται όμως με το δεύτερο συνθετικό της λέξης; Μελο-μακάρονο …. Μέλι + Μακαρόνι… Η λέξη Μακαρόνι προέρχεται από τη λέξη Μακαρωνία που ήταν ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά. Η Μακαρωνία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη Μακαρία, που ήταν ένα είδος ψυχόπιτας που την πρόσφεραν μετά τη κηδεία..Σας έφτιαξα τη διάθεση;; Στα νεότερα χρόνια ωστόσο ένα παρόμοιο γλύκισμα με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και ονομάστηκε Μελομακάρονο… Το μέλι στην Αρχαία Ελλάδα αποτελούσε σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας και ο λαός έχει συνδέσει τα μελομακάρονα ως τα επιθυμητά που θα φέρει ο καινούργιος χρόνος. Συνεχίστε να τα τρώτε γιατί είναι πεντανόστιμα και μην σας επηρεάζει κανένας μύθος και καμία ιστορία…
Συνταγή για Μελομακάρονα από το Φούρνο Δ.Κόγιας για τους αναγνώστες του arive.gr
Υλικά
250γρ. Μαργαρίνη
250γρ. Ηλιέλαιο
250γρ Ζάχαρη
250γρ. χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκάλι
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι αλάτι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
750γρ νερό
Και μέλι για το άλειμα και καρύδια για το στόλισμα
Μικρά μυστικά
Λίγο δούλεμα τη ζύμη ως ελάχιστο
Κοντό μελομακάρονο, κρύο σιρόπι
Extra tips να γίνονται με αγάπη, μεράκι και φαντασία.
Χρόνια πολλά και γλυκά
Ευτυχισμένο το έτος 2013
250γρ. Μαργαρίνη
250γρ. Ηλιέλαιο
250γρ Ζάχαρη
250γρ. χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκάλι
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι αλάτι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
750γρ νερό
Και μέλι για το άλειμα και καρύδια για το στόλισμα
Μικρά μυστικά
Λίγο δούλεμα τη ζύμη ως ελάχιστο
Κοντό μελομακάρονο, κρύο σιρόπι
Extra tips να γίνονται με αγάπη, μεράκι και φαντασία.
Χρόνια πολλά και γλυκά
Ευτυχισμένο το έτος 2013