Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού στις 11 Νοεμβρίου




07/11/2018, 11:01

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009 και εορτάζεται κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων – μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή οινοτουριστικών δικτύων
Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού συμμετέχουν την Κυριακή 11 Νοεμβρίου τα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας», μαζί με εκατοντάδες άλλα οινοποιεία της Ευρώπης.

Οι επισκέπτες των οινοποιείων θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αμπελοοινικές περιοχές, να γνωρίσουν τους Έλληνες οινοπαραγωγούς, να απολαύσουν το τοπίο στους αμπελώνες, να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, να δοκιμάσουν νέες και παλαιωμένες σοδειές, αλλά και να ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου που μόλις ολοκληρώθηκε.


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009 και εορτάζεται κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων – μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή οινοτουριστικών δικτύων.

Στον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού» συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας και συγκεκριμένα:


- Η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος»

- Η Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας

- Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής

- Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου


- Η Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου

- Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης.

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα οινοποιεία των οινοτουριστικών δικτύων, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκονται.

Περισσότερες πληροφορίες για τα οινοποιεία της κάθε περιοχής και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν από τις Περιφερειακές Ενώσεις Οινοπαραγωγών:

Οίνοι Βορείου Ελλάδος (EN.O.A.B.E.) www.wineroads.gr – www.winesofnorthgreece.gr

Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝ.Ο.Α.Κ.Ε.) www.enoake.gr

Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Αττικής (EN.O.A.A.) www.enoaa.gr

Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝ.Ο.Α.Π.) www.peloponnesewineroads.com

Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝ.Ο.Α.Ν.Α.) e. enoanawines@gmail.com

Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete) www.winesofcrete.gr

ή στο ιστότοπο του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού: www.winesofgreece.org

Η είσοδος στα οινοποιεία είναι δωρεάν. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού τελεί υπό την αιγίδα της FedHATTA (Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού).

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ