Η Λευκάδα ξέρει να πλανεύει… πάσης φύσεως ταξιδιώτες


12 Μαΐου 2017




Υπέροχα ηλιοβασιλέματα, εντυπωσιακές παραλίες με διεθνείς διακρίσεις, μακραίωνη Ιστορία, κοσμοπολίτικες διαδρομές, παραδοσιακοί οικισμοί και ντόπιες γεύσεις συνθέτουν το σεργιάνι μας σε τούτο το ξακουστό κομμάτι γης, που «πλέει» διαφορετικά από τα συνηθισμένα νησιά!

Γιατί η Λευκάδα είναι το μοναδικό νησί που μπορείτε να επισκεφτείτε με το αυτοκίνητο, χωρίς να πάρετε φεριμπότ, λόγω της πλωτής γέφυρας που την ενώνει με την Ακαρνανία. Στα δυνατά χαρτιά της σημειώστε τη δροσιά του απόλυτου γαλάζιου και τη φρεσκάδα του βουνού. Οσο για τη διαμονή και τη διασκέδαση σας, το νησί προσφέρει προτάσεις για όλους: από κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι πολυτελή και διακεκριμένα ξενοδοχεία. Για τους πιο περιπετειώδεις τύπους το νησί προσφέρει εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, μέρη για αλεξίπτωτο πλαγιάς αλλά και για πεζοπορίες σε πολυθρύλητα φαράγγια.

Με όλες αυτές τις ομορφιές να ξεδιπλώνονται στα μάτια ντόπιων και επισκεπτών, καταλαβαίνει κανείς τι ενέπνευσε σπουδαίους ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων -τέκνα του νησιού-, όπως τους Ιωάννη Ζαμπέλιο, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Αγγελο Σικελιανό και Νάνο Βαλαωρίτη. Η πρώτη γνωριμία με το νησί γίνεται στην πόλη της Λευκάδας. Η πρωτεύουσα του νησιού απλώνεται πάνω στο… απάνεμο λιμάνι, απ’ που ξεκινούν καΐκια και ιστιοπλοϊκά για το γύρο του νησιού.

Περπατήστε στα σοκάκια της πόλης. Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1825 η πόλη ανοικοδομήθηκε εκ νέου με βάση τον αγγλικό αντισεισμικό κανονισμό. Ανάμεσα στα σοκάκια θα δείτε και θα θαυμάσετε κάποια επιβλητικά κτίρια, όπως είναι οι Ναοί του Αγίου Σπυρίδωνα, του Αγίου Νικολάου, του Παντοκράτορα, το τριώροφο κτίριο της οικογενείας Σταματοπούλου. Ο κεντρικός πεζόδρομος ονόματι Ντέρπφελντ αποτελεί την αρχή και το φινάλε των περιπάτων σας. Το όνομα της οδού οφείλεται στο μεγάλο Γερμανό αρχαιολόγο Γουλιέλμο Ντέρπφελντ, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του σε ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Λευκάδας. Στην είσοδο της Λευκάδας υψώνεται το εντυπωσιακό κάστρο της Αγίας Μαύρας, πρότυπο οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα.



Χτίστηκε περίπου το 1300 από τους Ορσίνι με σκοπό την απόκρουση των πειρατών. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή Φανερωμένης, την προστάτιδα των Λευκαδιτών, που αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό μνημείο του νησιού. Πλήθος πιστών την επισκέπτονται του Αγίου Πνεύματος που εορτάζει. Το σημείο όπου είναι χτισμένη προσφέρει μοναδική θέα, ενώ απέχει 4 χλμ. από την πόλη.



Για πιο κοσμικές εμφανίσεις, στο χάρτη της Λευκάδας ξεχωρίζει ο πεζόδρομος μπροστά στο μόλο, στην ανατολική παραλία, απέναντι από τη μαρίνα με τα σκάφη. Εάν κυνηγάτε ηλιοβασιλέματα, επιλέξτε την ξύλινη γέφυρα των στεναγμών ή των ερωτευμένων όπως την αποκαλούν. Για τον καλύτερο προσανατολισμό σας να θυμάστε ότι από τη Χώρα ξεκινούν δύο κύριοι δρόμοι που οδηγούν στα ανατολικά με τα ήπια τοπία και στα δυτικά παράλια με τις εξωτικές παραλίες. Προς την ανατολική ακτή, που είναι και η πλέον αναπτυγμένη τουριστικά, θα συναντήσετε ψαροχώρια, όπως η Λυγιά και η Νικιάνα. Ο δρόμος θα σας φέρει στο πολυσύχναστο, κοσμικό Νυδρί. Πρόκειται για την πρώτη περιοχή στη Λευκάδα που αναπτύχθηκε τουριστικά κυρίως λόγω του Σκορπιού του Αριστοτέλη Ωνάση που βρίσκεται απέναντί του. Τα καραβάκια στο λιμάνι πραγματοποιούν εκδρομές στα κοντινά νησάκια και τις παραλίες. Τρία χιλιόμετρα από το Νυδρί βρίσκεται το Βλυχό, με τον πανέμορφο κόλπο του, καταφύγιο ιστιοπλοϊκών σκαφών.

Συνεχίζοντας την πορεία σας προς το Νότο, θα συναντήσετε εικόνες με πλατάνια, κρήνες, ελιές και βελανιδιές. Προς τα δυτικά, το τοπίο αλλάζει. Απόκρημνοι βράχοι που κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα συνθέτουν εικόνες που προκαλούν πολλά επιφωνήματα θαυμασμού. Σε αυτή την πλευρά του νησιού, λοιπόν, πρωταγωνιστούν το διάσημο Πόρτο Κατσίκι, μία από τις πρώτες καλύτερες παραλίες της Μεσογείου, και οι πολυφωτογραφημένοι Εγκρεμνοί.

Η διαδρομή προς τον Βορρά περιλαμβάνει παραλίες λιγότερο διάσημες αλλά εξίσου εντυπωσιακές. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν το Κάθισμα, με νερά να τα… πιεις σε σφηνάκι, και ο Αγιος Νικήτας, με τα δυνατά ντεσιμπέλ. Ο όρμος της Βασιλικής αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, με έντονο nightlife και πληθώρα επιλογών για διαμονή και φαγητό. Εάν θέλετε να κάνετε εκδρομές στα ορεινά, αξίζει να πάτε στη γραφική Εξάνθεια σε υψόμετρο 600 μέτρων, στην παραδοσιακή Καρυά με την πλακόστρωτη πλατεία και φυσικά στον οικισμό Εγκλουβή με την ιδιαίτερη φακή της, όπου στις αρχές Αυγούστου πραγματοποιείται μια γιορτή αφιερωμένη αποκλειστικά στο συγκεκριμένο όσπριο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε περισσότερα [εδώ]

https://www.mylefkada.gr




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι  Σύλλογοι των Επτανησίων Πάτρας:
Ιθακησίων «Ο Οδυσσεύς»,  Ζακυνθίων «Διονύσιος Σολωμός», Κερκυραίων «Ο Άγιος Σπυρίδων»,  Κεφαλλήνων «Ο Άγιος Γεράσιμος» και Λευκαδίων «Η Φανερωμένη»
σας προσκαλούν
να τιμήσετε με την παρουσία σας
τις εκδηλώσεις που ετοίμασαν
για την 153η Επέτειο
 της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

KYΡIAKH   21  ΜΑΪΟΥ 2017
Στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου στην Ακτή Δυμαίων    

 ΩΡΑ 10:00  π.μ.                   Πανηγυρική Δοξολογία
Επίκαιρη ομιλία από τον κ. Ιωάννη Καραντζή,
Πρόεδρο του Συλλόγου  Ιθακησίων  Πάτρας
Μετά το τέλος της δοξολογίας θα προσφερθούν αναψυκτικά και γλυκά

ΣΑΒΒΑΤΟ  27  ΜΑΪΟΥ 2017              
Στον προαύλιο χώρο του   Ι.Ν. Αγίου Γερασίμου, Ακτή Δυμαίων
ΩΡΑ 08:00  μ.μ.                     Χορευτική – Μουσική βραδιά
 Συμμετέχουν τα χορευτικά  των Συλλόγων Κεφαλλήνων,  Λευκαδίων   και Δήμου Πατρέων  και  το Μουσικό συγκρότημα του Δήμου Πατρέων
                                 
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2017          
Στο Συνεδριακό Κέντρο  του Πανεπιστημίου Πατρών
                   
ΩΡΑ 8:30 μ.μ.   Συναυλία  «Μουσική και Τραγούδια για τα παιδιά της Κιβωτού»
Συμμετέχουν  Οι  «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος»  και    η «Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας»
(Οργάνωση: ΚΙΒΩΤΟΣ  ΑΓΑΠΗΣ  -
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ)

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ιδρύματος  «Κιβωτός της Αγάπης»

Άρωμα Ιόνιου με Μοσχοβόλημα αγάπης στην Αχαική Πρωτεύουσα

                         
             
Με  Άρωμα  Ιόνιου και   Μοσχοβόλημα αγάπης  

 θα πλημμυρίσουν οι καρδιές όλων

το  βράδυ   της Κυριακής   , της 28 του  Μάη,   για τον Ορέστη ,την Μαρία

τον Νικόλα και όλα τα παιδιά της Κιβωτού της Αγάπης !

Με την πρωτοβουλία των Επτανησίων της Πάτρας

η  ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΉ ΧΟΡΩΔΙΑ της Πάτρας  

και οι "ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑΔΕΣ ΤΣΗ ΖΑΚΥΘΟΣ"

 φιλοδοξούν να σας σεργιανίσουν...σε Μουσικούς δρόμους 

Αγάπης και προσφοράς, με τα μοναδικά χρώματα του Ιονίου !!! 

Τραγουδούν για τα Παιδιά της "ΚΙΒΩΤΟΥ ΑΓΑΠΗΣ" ,,

Κυριακή 28 ΜΑΗ ,ωρα 8.15 μμ στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου  , σας περιμένουν..

. Είσοδος 8 ευρώ !