ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΠΕΤΡΑΔΙΑ Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Κουκούλογλου.



Μέσα σε άκρως συγκινητική και συναισθηματική ατμόσφαιρα, για πρώτη φορά στα κοινωνικά, πνευματικά, πολιτιστικά και αθλητικά εξελισσόμενα της Λευκάδας, η Δημόσια Βιβλιοθήκη του νησιού, «πλημμύρισε» από κόσμο όλων των ηλικιών στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Κουκούλογλου υπό τον τίτλο: «Λευκάδας Πετράδια», καντάδα… θύμησης και νοσταλγίας στις ομάδες και στα παιδιά της αλάνας, της γειτονιάς και της ξωμεριάς μιας άλλης εποχής.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε την 1η Αυγούστου 2016 με κεντρικούς ομιλητές τον αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Λευκάδας Θεόδωρο Χαλικιά, την προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Μαρία Ρούσσου, τον πρόεδρο του Τηλυκράτη Τριαντάφυλλο Βλάχο, τον εκπρόσωπο τον γηραιότερων βετεράνων ποδοσφαιριστών Πάνο Ορφανό, τον νεότερων των παλαιμάχων Λάμπρο Φούκα, την εκπαιδευτικό Νανά Αραβανή, σύσυγο του συγγραφέα και τον Βαγγέλη Κουκούλογλου, ενώ τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο διακεκριμένος Λευκαδίτης δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Γεωργάκης.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Καββαδάς, ο δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής, επίσης, πρώην νομάρχες και δήμαρχοι όπως οι Χρήστος Λάζαρης, Κώστας Αραβάνης, Κώστας Σταματέλος, Πάνος Σκληρός, οι κληρικοί π. Νεκτάριος Μάλφας(εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ Θεόφιλο), π. Γεράσιμος Ζαμπέλης και ο ηγούμενος της Μονής Παναγίας Φανερωμένης π. Νικηφόρος Ασπρογέρακας, πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, μεγάλος αριθμός παλαιμάχων μπαλαδόρων και πλήθος άλλων ανθρώπων με μεγάλη προσφορά στα κοινωνικά δρώμενα της Λευκάδας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Πρόκειται για μια ωδή στη γενέτειρα των ποιητών και των θρύλων, των Τεχνών και των Γραμμάτων, του αθλητισμού και γενικότερα των απλών ανθρώπων, εγγράμματων και ολιγογράμματων, που ύμνησαν και υμνούν το κορμί της με ραψωδίες, μουσικές, τραγούδια, χρώματα και πινελιές μοναδικής ωραιότητας και ομορφιάς. Για ένα υπέροχο προπολεμικό και μεταπολεμικό σεργιάνι στα ποδοσφαιρικά στέκια της διάσημης «Σάντα Μαύρα», για ένα μεγάλο και ονειρικό ταξίδι στο χρόνο με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και λεπτομέρειες άγνωστες στο ευρύ κοινό της όμορφης νήσου. Το βιβλίο κοσμείται από εκατοντάδες ανεκτίμητης αξίας παλιές φωτογραφίες επίσημων και ανεξάρτητων συλλόγων και χιλιάδες ονόματα παικτών και αθλητών, αλλά και ανθρώπων του Λόγου και της Τέχνης, που αναδείχθηκαν και ακτινοβόλησαν μέσα από τα καντούνια και τους αθλητικούς «ναούς» της πεντάμορφης Λευκάδας στα ψηλώματα της οποίας ακτινοβολεί πάντα ο ναύαρχος και φάρος του νησιού Α.Σ. Τηλυκράτης. Μεγάλη η διαδρομή, ονειρική η εκδρομή, γοητευτική αυτή η ιστορία. Δώρα αγάπης από καρδιάς και συναντήσεις σαν παλιό σινεμά με υπέροχες ασπρόμαυρες φωτογραφίες και εικόνες μνήμης, σενάρια και πρωταγωνιστές μιας ρομαντικής εποχής και ανταμώσεις με θύμησες και θυμιάματα ενός κόσμου ιστορικά ατσάκιστου και πεισματάρη, που αστραποβόλησε και διακόνησε και σμίλεψε εθελοντικά και χωρίς σταματημό πολιτιστικά, πνευματικά, κοινωνικά και αθλητικά καζάντια.
Ενός κόσμου περήφανου, του κόσμου του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού
γενικότερα, του κόσμου της απλωσιάς και της ξωμεριάς, του κόσμου που μέσα από τα καντούνια και τα στενά σοκάκια από τα χρόνια της πιτσιρικαρίας, τα ανέμελα χρόνια των καμπίσιων και των βουνίσιων του νησιού, αρμένισε τη ζωή και τα όνειρα του σαν τους γλάρους και τους ερωδιούς, για να αγναντεύει τώρα, να μνημονεύει και να υμνεί, όσο αντέχει και μπορεί, μέρες δόξας και μεγαλείου. Θρύλους και μύθους και πρότυπα άσπιλων και άχραντων πολιτισμών, όλους όσοι έγραψαν ιστορία στα αθλητικά ταμπούρια και αργότερα σε άλλους μεγάλους και σκληρούς προμαχώνες της ζωής για τη ζωή, με τον ιδρώτα, το αίμα και τη μεγάλη αγάπη τους, για την μπάλα, ιδίως σε ζαρωμένους, μίζερους και θολωμένους καιρούς.

Το βιβλίο «ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΠΕΤΡΑΔΙΑ», θα παρουσιαστεί σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ε.Σ.Η.Ε.Α (Ακαδημίας 20) και η πρόσκληση απευθύνεται στους απανταχού Λευκαδίτες και όχι μόνο.


Αναρτήθηκε από leukada petrin στις 2:23 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια: