Lefkas Trail Run 2015: Κάτι πολύ όμορφο γεννιέται στο Ιόνιο! 13 Οκτωβρίου 2015

Προπαρουσίαση του αγώνα από το Advendure.com

Η Λευκάδα έχει πανέμορφες παραλίες. Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Κάθισμα και άλλες πολλές και εντυπωσιακές που γεμίζουν κόσμο κάθε καλοκαίρι. Είναι επίσης ένας παράδεισος για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, όπως το Kitesurfing, το Windsurf, οι καταδύσεις, το θαλάσσιο σκι, αλλά και άλλων extreme σπορ όπως το παραπέντε. Ταυτόχρονα όμως η Λευκάδα διαθέτει μεγάλο πολιτισμό και ιστορία η οποία χάνεται στα βάθη των χρόνων. Κατοικείται από την αρχαιότητα, με τους ανθρώπους που έζησαν και μόχθησαν πάνω σε αυτό το όμορφο νησί του Ιονίου να χρησιμοποιούν ένα ευρύ δίκτυο μονοπατιών για τις μετακινήσεις τους. Πάνω σε κάποια από αυτά τα μονοπάτια που διασχίζουν τον ορεινό όγκο πάνω από το λιμάνι της Νικιάνας, σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται το Lefkas Trail Run2015. Το Advendure επισκέφτηκε το νησί, ξεναγήθηκε στα μονοπάτια του αγώνα, συζήτησε με τους ανθρώπους που τον οργανώνουν και σας παρουσιάζει σήμερα όλες τις πληροφορίες που θα ήθελε να έχει ένας αθλητής που θα θελήσει να τρέξει τον αγώνα στις25 Οκτωβρίου.

Φθάνοντας στην σύγχρονη εποχή, τα μονοπάτια που χρησιμοποιεί ο αγώνας χαράχτηκαν και διατηρήθηκαν έτσι ώστε να κατεβαίνουν οι κάτοικοι των ορεινών οικισμών Αλεξάνδρου και Κολυβάτων στα χωράφια τους στα πεδινά. Ήταν μέρος ενός δικτύου μονοπατιών που απλωνόταν σε ολόκληρο σχεδόν το νησί. Όταν οι οικισμοί αυτοί εγκαταλείφθηκαν και οι κάτοικοι μετακόμισαν προς τα πεδινά – δίπλα στην θάλασσα – και έφτιαξαν τους οικισμούς Νικιάνα και Επίσκοπο, τα συγκεκριμένα μονοπάτια συνέχισαν να χρησιμοποιούνται από βοσκούς για να πηγαίνουν στα ζώα τους στα ορεινά. Με την πάροδο των χρόνων όμως έκλεισαν από την επεκτατική δύναμη της φύσης, αφού τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια με τη διάνοιξη των δρόμων, σταμάτησαν πλέον να χρησιμοποιούνται.



Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές στο Advendure, ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος δεν είναι απλά ένα αθλητικό γεγονός. Αφορά και τον πολιτισμό, αφού η διάνοιξη και η συντήρηση παλαιών μονοπατιών που χάθηκαν στην λήθη του χρόνου δίνει σε όλους – αθλητές, περιπατητές, κατοίκους της περιοχής – την δυνατότητα ενός “ταξιδιού στον χρόνο” και μιας περιήγησης μέσα στην φύση, σε μονοπάτια, αγροτικούς δρόμους, παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά μνημεία και παλαιά μοναστήρια. Ο Αντρέας, ο Γιώργος, ο Χάρης, ο Δημήτρης, ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Προστασίας Περιβάλλοντος Νικιάνας – Λευκάδας και ο Ορειβατικός της Πρέβεζας, έκαναν όπως διαπιστώσαμε αυτό ακριβώς που περιγράψαμε. Ανακάλυψαν, διάνοιξαν, συντήρησαν και σηματοδότησαν τα παλιά μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής της Νικιάνας και μας προσφέρουν την δυνατότητα να τα χαρούμε μέσα από τον αγώνα που διοργανώνουν.

Όταν ο υπογράφων βρέθηκε μαζί με την Άντζυ Τερζή για την πρώτη συνάντηση στην Λευκάδα με την ομάδα που βρίσκεται πίσω από το Lefkas Trail Run, αυτό που αμέσως σκεφτήκαμε καθώς προχωρούσε η συζήτηση είναι ότι απέναντί μας βρίσκονταν άνθρωποι που είχαν μεγάλο πάθος, αγάπη και μεράκι, τόσο για το άθλημα μας, όσο και για την ανάδειξη των μονοπατιών και της ομορφιάς που διαθέτει η περιοχή που θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο την επόμενη μέρα που όλοι μαζί κάναμε την διαδρομή του αγώνα.



Πολύ πράσινο και μεγάλη εναλλαγή στα τοπία και στα μονοπάτια είναι το κύριο χαρακτηριστικό της διαδρομής του Lefkas Trail Run. Ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής κινείται στο όρος των Σκάρων, που δεσπόζει πάνω από την Νικιάνα και αποτελεί το ομηρικό “Νήιον” σύμφωνα με τον μεγάλο Γερμανό αρχαιολόγο Dörpfeld. Το δάσος που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού αποτελείται από ένα μοναδικό είδος βελανιδιάς (ρουπάκι), που αυτοφυώς αναπαράγεται εκατοντάδες χρόνια τώρα και έγινε από νωρίς αντικείμενο έρευνας ξένων επιστημόνων. Τεράστιες σε μέγεθος βελανιδιές που δεσπόζουν σε κάποια σημεία της διαδρομής.

Η πρώτη μεγάλη έκπληξη ήταν η απίστευτη βλάστηση που συναντήσαμε μετά το 6οχιλιόμετρο της διαδρομής, στο πανέμορφο μονοπάτι που ενώνει τον Σκάρο με τα Κολυβάτα, η οποία θύμιζε τα χρώματα των δασών της Ροδόπης με τις κιτρινοκόκκινες αποχρώσεις των πλατύφυλλων δέντρων. Καθώς προχωρήσαμε σε αυτό το μονοπάτι, “πέσαμε” λίγο αργότερα πάνω σε γιγάντιες βελανιδιές, που και αυτές έδιναν μια άγρια ομορφιά στο τοπίο.



Πανέμορφο μονοπάτι, μέσα σε πυκνή βλάστηση, αλλά και με σημεία με απόκοσμους σχηματισμούς βράχων και γεωλογικών στρωμάτων στις πλαγιές, είναι κατόπιν αυτό που οδηγεί στην Κολυβιάτικη βρύση, ενώ η πραγματική αποκάλυψη έρχεται λίγα χιλιόμετρα αργότερα στο μοναδικό “θολωτό” μονοπάτι που οδηγεί στην κόκκινη εκκλησιά. Πάνω από ένα χιλιόμετρο χωμάτινο, σχεδόν επίπεδο μονοπάτι, που κινείται μέσα σε ένα πεπλεγμένο τούνελ από πυκνά δέντρα, με την οροφή του να βρίσκεται μόλις 2.5-3 μέτρα πάνω από το έδαφος και μεγάλους βράχους διάσπαρτους γεμάτους πράσινα βρύα από την υγρασία. Το σημείο αυτό είναι όντως από τα εντυπωσιακότερα που θα συναντήσουν οι αθλητές που θα τρέξουν στο Lefkas Trail Run.



Εκτός όμως από την φύση που θα συναντήσουν οι αθλητές στην διαδρομή του αγώνα, υπάρχουν σημεία που πραγματικά η θέα κόβει την ανάσα. Στο 15ο χιλιόμετρο της διαδρομής ο αθλητής φτάνει σε μια βουνοκορφή που του δίνει την δυνατότητα να “χαθεί” το μάτι του στην άπλετη θέα που προσφέρουν τα “Πριγκηπονήσια του Ιονίου”, το Μεγανήσι, ο Σκορπιός, ο Κάλαμος, η Καστός, η Άτοκος αλλά και μακρύτερα η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. Το ίδιο απαράμιλλη είναι η θέα όταν μόλις 2.5 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό φτάσει ο αθλητής στο σημείο που αρχίζει η κάθοδος από το βουνό των Σκάρων προς τον τερματισμό, μόνο που εδώ δεσπόζει χαμηλά ο οικισμός της Νικιάνας, αριστερά μακριά η πόλη της Λευκάδας, απέναντι η Αιτωλοακαρνανία και το γαλάζιο του Ιονίου. Ενδιάμεσα, οι αθλητές θα περάσουν από ιστορικά εξωκλήσια και νερόμυλους συμπληρώνοντας μια όμορφη διαδρομή 23 χιλιομέτρων, υψηλής αισθητικής αξίας.



Σε τεχνικό επίπεδο θα λέγαμε ότι η διαδρομή έχει μεγάλη ποικιλομορφία εδαφών. Τα πρώτα 2.5 χιλιόμετρα της ανόδου (που τα ίδια θα τα συναντήσει ο αθλητής και στην κάθοδο στο τέλος του αγώνα, μιας και η διαδρομή έχει ένα σχήμα τηγανιού με το πρώτο και το τελευταίο κομμάτι κοινά και το ενδιάμεσο να κάνει έναν μεγάλο κύκλο σχεδόν 17 χιλιομέτρων) είναι πολύ τεχνικά με φυτεμένη πέτρα. Θυμίζει έντονα την τελευταία κάθοδο προς την Αμφίκλεια στο Μονοπάτι Παρνασσού. Θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν, ιδιαίτερα στην τελευταία κατάβαση που η κούραση θα είναι έντονη και τα πόδια βαριά. Πολύ τεχνικό πεδίο υπάρχει και σε μικρότερου μήκους σημεία της διαδρομής, αλλά χωρίς μεγάλες κλίσεις. Το υπόλοιπο μονοπάτι είναι πολύ βατό και μπορεί κάποιος να το τρέξει με ταχύτητα αν έχει δυνάμεις. Η διαδρομή έχει συνεχή σκαμπανεβάσματα με δυο μεγάλες αναβάσεις στην αρχή και το μέσο του αγώνα, έχοντας το σχήμα της “διπλής καμπούρας”. Υπάρχουν και χωματόδρομοι που θα ξεκουράσουν τον αθλητή και θα δώσουν την δυνατότητα για ελεύθερο απροβλημάτιστο τρέξιμο.



Επτά σταθμοί τροφοδοσίας θα καλύψουν τις ανάγκες των αθλητών, κατανεμημένοι όχι με βάση τις χιλιομετρικές αποστάσεις αλλά την ανάγκη του αθλητή σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής, ενώ η σηματοδότηση θα είναι πυκνή και σαφής όπως μπορέσαμε να διαπιστώσουμε αφού ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη κατά την χρονική στιγμή της επίσκεψής μας. Σε γενικές γραμμές το Lefkas Trail Run έχει μονοπάτια για όλα τα γούστα και θα φανεί πιστεύουμε απαιτητικό και μια δυνατή εμπειρία σε πολλούς αθλητές. Στο μέλλον βέβαια, όπως μας ανέλυσαν τα παιδιά της διοργάνωσης, υπάρχει στα σκαριά μεγαλύτερο project στο επίπεδο ορεινού μαραθωνίου το οποίο θα περνάει και από ψηλότερα εντυπωσιακά σημεία όπως το οροπέδιο της Εγκλουβής!

Το Lefkas Trail Run 2015 που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Επαγγελματιών και Προστασίας Περιβάλλοντος Νικιάνας – Λευκάδας σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο Λευκάδας «ΦΙΛΑΝΔΡΟΣ», θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου 2015 και περιλαμβάνει 2 αγώνες, με μήκος 5 χιλιόμετρα (ώρα εκκίνησης 10:15) και 23 χιλιόμετρα (ώρα εκκίνησης 10:00). H θετική υψομετρική του αγώνα των 23 χιλιομέτρων είναι περίπου 1.300 μέτρα, ενώ την αναλυτική προκήρυξη μπορείτε να την διαβάσετε εδώ. Οι εγγραφές είναι ανοιχτές και θα διαρκέσουν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου. Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να πάρετε μια γεύση της διαδρομής μέσα από το gallery των φωτογραφιών που τραβήξαμε κατά την επίσκεψη μας στην Λευκάδα.



Είναι μια πολύ όμορφη πρόταση για να τρέξει ο αθλητής κάθε επιπέδου μια πανέμορφη διαδρομή, να νιώσει συγκινήσεις, να επιβραβεύσει την μεγάλη προσπάθεια των ανθρώπων που έκαναν σημαντική δουλειά ανοίγοντας ένα “παράθυρο στο παρελθόν” μέσα από την διάνοιξη και συντήρηση παλιών μονοπατιών και κυρίως να διασκεδάσουν κάνοντας το χόμπι τους στο πανέμορφο νησί του Ιονίου.

Το Advendure θα είναι εκεί συμμετέχοντας στον αγώνα και θα σας μεταφέρει με αρθρογραφία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό την ατμόσφαιρα της διοργάνωσης αλλά και το πως εξελίχτηκε συνολικά το αγωνιστικό διήμερο στην όμορφη Λευκάδα.

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Angie Terzi- Advendure

Αποτελέσματα 1ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού


2ο Βραβείο: Θεόδωρος Σίδερης («Αθανίτης») με το ποίημα Στο ακρωτήριο

Ο Θεόδωρος Σίδερης είναι μέλος του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας .Θερμά Συγχαρητήρια Θόδωρε και σανότερα !!




ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, προκήρυξαν για το 2015 τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης, με θέμα: «Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί». (Martin Luther King, 1929-1968)

Στόχος του ποιητικού διαγωνισμού ήταν η κατάθεση ελάχιστης αντιπροσφοράς στην ποιητικότητα της λευκαδίτικης φύσης και στην πηγαία ποιητική δημιουργία-λαϊκή και λόγια- που διαχρονικά χαρακτηρίζει τους κατοίκους του νησιού. Η συνάντηση στον τόπο μας δημιουργών που διακονούν την ποίηση και η μεταξύ τους ευγενική άμιλλα είναι, πιστεύουμε, μια πράξη που προάγει την ομορφιά της τέχνης και μετατρέπει το συναίσθημα του ποιητή σε πράξη ανθρωπιάς για όλους.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποτελούσαν οι:

Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, Διδάκτωρ Φιλολογίας, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας
Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση, Αρχιτέκτων, Ποιήτρια, Αντιπρόεδρος Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών
Γιάννης Παπαοικονόμου, Συγγραφέας, Γεν. Γραμματέας Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών
Αντώνης Φωστιέρης, Ποιητής, Εκδότης και Διευθυντής του Λογοτεχνικού Περιοδικού «Η Λέξη»
Σπύρος Λ. Βρεττός, Ποιητής

Ευχαριστούμε θερμά την επιτροπή κρίσης για τη σοβαρότητα και την ποιότητα του έργου της αποτίμησης των συμμετοχών και προσβλέπουμε σε μια διαρκέστερη συνεργασία.

Συγχαίρουμε θερμά τους διακριθέντες και ευχαριστούμε όλους και όλες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Και καθώς θα αποτελέσει στο εξής ετήσιο θεσμό, προσδοκούμε μια συνεχή και ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή.

Αποτελέσματα του Διαγωνισμού

1ο Βραβείο: Παναγιώτης Κουμπούρας («Φωτεινός») με το ποίημα Αστερισμός της αγάπης
2ο Βραβείο: Θεόδωρος Σίδερης («Αθανίτης») με το ποίημα Στο ακρωτήριο
3ο Βραβείο: Ελένη Αντωνίου-Κωνσταντίνου («Λαμπηδόνα») με το ποίημα Και το σκοτάδι υποτάχτηκε στο φως
1ος Έπαινος: Κώστας Σώκος («Ωρίων») με το ποίημα Αγάπη και φως
2ος Έπαινος: Καλλιόπη Δημητροπούλου («Καλυψώ») με το ποίημα Φωτός και αγάπης στέμμα
3ος Έπαινος: Γεώργιος Μπίμης («Πλούταρχος») με το ποίημα Αλώβητο μίσος

Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου στη Λευκάδα.

Με επόμενη ανακοίνωση θα σας πληροφορήσουμε για τον ακριβή χρόνο πραγματοποίησης της τελετής.

Η Οργανωτική Επιτροπή!