Η Μαρία Κάλλας τραγουδά στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης της Λευκάδας, το καλοκαίρι του 1964 - σπάνιο βίντεο


Εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" - 31 Μαΐου 2005

Λευκάδα, το σπάνιο βίντεο θα προβληθεί στις "Γιορτές Λόγου και Τέχνης"


Η Μαρία Κάλλας τραγουδά στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης της Λευκάδας, το καλοκαίρι του 1964.  Το πολύτιμο βίντεο θα προβληθεί για πρώτη φορά φέτος στο ιστορικό Φεστιβάλ της Λευκάδας. 

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο θα δει το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά στα πενηντάχρονα των "Γιορτών Λόγου και Τέχνης" της Λευκάδας τον Αύγουστο.  Πρόκειται για ένα ερασιτεχνικό φίλμ με την ολιγόλεπτη εμφάνιση της Μαρίας Κάλλας στην πλατεία της Λευκάδας τον Αύγουστο του 1964, που θεωρείται ότι ήταν και η τελευταία εμφάνιση της ντίβας σε ελληνικό κοινό.  Η Μαρία Κάλλας είχε επισκεφθεί τότε για δύο βράδια το φεστιβάλ της Λευκάδας με τον Αριστοτέλη Ωνάση στο πλευρό της.  Κατόπιν παροτρύνσεων του κοινού ερμήνευσε μια άρια από την "Καβαλερία Ρουστικάνα", ζητώντας "συγνώμη" γιατί είχε πολύ καιρό να κάνει πρόβα.  Μέχρι σήμερα σώζονταν μόνο φωτογραφίες από την εμφάνιση της Κάλλας στη Λευκάδα.  Χρειάστηκαν 15 χρόνων προσπάθειες από τον Λευκαδίτη εικονολήπτη Γιάννη Βλάχο Φαλκώνη, για να βρεθεί τελικά ένας τουρίστας που είχε κινηματογραφήσει την ερμηνεία της.  Το απρόβλητο φιλμ θα παρουσιαστεί στις αρχές Αυγούστου, στα πλαίσια του εορτασμού των 50 χρόνων των "Γιορτών Λόγου και Τέχνης" που επιμελείται το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας.  Το Λευκαδίτικο Φεστιβάλ ξεκίνησε το 1955 παράλληλα με το Φεστιβάλ Αθηνών.
Εκδηλώσεις:
Οι επετειακές φετινές "Γιορτές Λόγου και Τέχνης" που γίνονται στη Λευκάδα μεταξύ 7-14 Αυγούστου κρύβουν και άλλες εκπλήξεις.  Καταρχήν, πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα του Ο.Η.Ε. που γιορτάζει φέτος 60 χρόνια από την ίδρυσή του, θα παρουσιαστεί και το έργο της Λευκαδίτισσας μαέστρου Κωνστάντιας Γουρζή "Πέντε τραγούδια για τη Λευκάδα", από την "Καμεράτα" στις 7 Αυγούστου και ο "Φωτεινός" του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη από την χορωδία και την ορχήστρα "Οbilic" του Πανεπιστημίου "Branko Krsmanovic" του Βελιγραδίου στις 8/8.
Μια ακόμα έκπληξη του φετινού φεστιβάλ είναι και η διοργάνωση μεταξύ 1 και 15 Αυγούστου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διεθνούς Τριενάλε και Χαρακτικής με θέμα το βιβλίο, στην οποία συμμετέχουν 75 χαράκτες από όλον τον κόσμο. Θα ακολουθήσει στις 21 έως 28/8 το 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ.

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ" - Μ. Μπούτση

Δημόσια Βιβλιοθήκη



Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Λευκάδας ιδρύθηκε το 1953, υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και στεγάζεται στο αρχοντικό Ζουλίνου, ιστορικά διατηρητέο κτίσμα στο κέντρο της πόλης,  το οποίο είχε στεγάσει την Εθνική Τράπεζα, το διοικητήριο των κατακτητών, τις αντιστασιακές οργανώσεις κλπ. 
 . Η ίδρυση της είναι αποτέλεσμα προσπαθειών κάποιων πνευματικών ανθρώπων,Έτσι ο Γυμνασιάρχης Ιστορικός  Πάνος Ροντογιάννης με τη βοήθεια του τότε Μητροπολίτη Δωρόθεου, του Δημάρχου Γιαννουλάτου, του Συμβολαιογράφου Τάκη Μαμαλούκα και πολλών άλλων, συγκέντρωσε παλιά βιβλία και κειμήλια που υπήρχαν σε ιδιωτικές συλλογές, εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη από ναούς και μοναστήρια που είχαν καταστραφεί από σεισμούς, τα οποία απετέλεσαν τον πυρήνα της δημοτικής αρχικά βιβλιοθήκης. 
 Κύριος σκοπός της  Δημόσιας  Βιβλιοθήκης της Λευκάδας  είναι η προώθηση της γνώσης και της έρευνας, η εξυπηρέτηση των πληροφοριακών αναγκών των κατοίκων της Λευκάδας αλλά και του κάθε χρήστη μέσα από υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που τους παρέχει και να αποτελεί το πολιτιστικό κέντρο των πολιτών που την επισκέπτονται. 
Αρχικά συγκεντρώθηκαν βιβλία και κειμήλια που αποτέλεσαν τον αρχικό της πυρήνα, ενώ σήμερα περιλαμβάνει περισσότερα από 55.000 βιβλία που καλύπτουν όλο το φάσμα της γνώσης και πολλά με τοπική ιστορία που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για την χώρα.
Για πολλά χρόνια στεγάσθηκαν στο ισόγειο του κτιρίου ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών, που σήμερα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο και η Συλλογή μεταβυζαντινών Εικόνων Επτανησιακής τέχνης, που άνοιξε για το κοινό το 1966. Στον πρώτο όροφο στεγάσθηκαν τα βιβλία. 
Σήμερα στο ισόγειο του κτιρίου βρίσκονται σύγχρονα βιβλίαχειρόγραφα, παλαίτυπα, χαρακτικά και χάρτες, έργα σύγχρονης τέχνης Λευκαδίων καλλιτεχνών και άλλα κειμήλια. Στον 1ο όροφο στεγάζεται η Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων και Θρησκευτικών κειμηλίων από το 16ο αιώνα και μεταγενέστερα. Η συλλογή της εμπλουτίζεται με αγορές που καλύπτουν τις πληροφοριακές ανάγκες των χρηστών και με δωρεές που δέχεται από ανθρώπους του πνεύματος και άλλους φορείς.
 Η συλλογή εικόνων δέχεται πολυάριθμους επισκέπτες κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και σχολεία και επιστήμονες στη διάρκεια του χειμώνα

 Η Βιβλιοθήκη μας είναι μια από τις 45 Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Επικράτειας, που υπάγονται και στο Υπουργείο Παιδείας.

Η βιβλιοθήκη συμμετέχει ενεργά στην πνευματική ζωή του τόπου και στα πολιτιστικά δρώμενα και έχει επιδείξει αξιοσημείωτη εκδοτική δραστηριότητα, με βιβλία που αφορούν την περιοχή και είναι τα εξής:

  • Το Γλωσσάρι της Λευκάδας.
  • Εργογραφία του Λαογράφου Πανταζή Κοντομίχη.
  • Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας.
  • Λεύκωμα με χάρτες & χαρακτικά της Λευκάδας.
  • Δύο χειρόγραφα ποιήματα του Άγγελου Σικελιανού.
  • Κάρτες από τη Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων Επτανησιακής Τέχνης.
  • "Έτη Φωτός".
  • "Ημερολόγιο 2008".
  • "Λευκάδα αντισεισμική δόμηση".

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης [Επεξεργασία]

Η βιβλιοθήκη προσφέρει τις εξής υπηρεσίες σε όσους την επισκέπτονται:
  • Το Αναγνωστήριο. Η βιβλιοθήκη παρέχει μία αίθουσα αναγνωστηρίου για να μπορεί ο χρήστης να ψυχαγωγηθεί και να μελετήσει υλικό που τον ενδιαφέρει.
  • Το Δανειστικό Τμήμα. Δικαίωμα δανεισμού του υλικού της έχουν μόνο οι χρήστες που έχουν εγγραφεί ως μέλη της και έχουν εκδώσει την ειδική κάρτα με την ένδειξη της αστυνομικής ταυτότητας του ίδιου ή του κηδεμόνα του σε περίπτωση ανηλίκου.
  • Το Παιδικό Τμήμα. Το παιδικό τμήμα είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος με εκπαιδευτικό υλικό, με συλλογή από παιδικά και νηπιακά βιβλία και οπτικοακουστικό υλικό (CD-ROMS) για την εξυπηρέτηση των πληροφοριακών αναγκών των παιδιών και την ενημέρωση τους. Επίσης διαθέτει για τους μικρούς της φίλους, αναγνωστήριο και δικαίωμα δανεισμού.
  • Το Ερευνητικό Τμήμα. Το Ερευνητικό Τμήμα περιλαμβάνει υλικό που αποτελείται από βιβλιογραφία ιστορίαςτέχνηςανθρωπιστικών επιστημών κ.λπ. και δε δανείζονται παρά μόνο για επιτόπια χρήση εντός του αναγνωστηρίου.
  • Σημαντικές Συλλογές. Εκτός από τη κύρια συλλογή της, διαθέτει και άλλες τρεις σημαντικές οι οποίες είναι: η Συλλογή Δημητρίου Γκίνη (κυρίως νομικά βιβλία, 2.000 περίπου τόμοι), η Συλλογή Αντωνίου Τζεβελέκη (κυρίως λευκώματα, περίπου 1.000 τόμοι) και η Συλλογή Σπύρου Κατσαϊτη (κυρίως βιβλία φυσικής - μηχανολογίας).
  • Το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης. Στο Κέντρο Πληροφόρησης υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστέςεκτυπωτέςσαρωτής και πληροφοριακό υλικό (CD - ROMs κ.ά.) στη διάθεση του κοινό που επιθυμούν τη χρήση τους.
  • Τμήμα ατόμων με ειδικές ανάγκες. Διατηρείται ένα τμήμα κατάλληλα εξοπλισμένο με ειδική τεχνολογική υποδομή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Α.Μ.Ε.Α.

Ωράριο λειτουργίας για το κοινό [Επεξεργασία]

Πρωί: από Τρίτη έως Σάββατο λειτουργεί τις ώρες 08:30-13:30. Απόγευμα: Τρίτη και Πέμπτη λειτουργεί τις ώρες 17:00-19:30 ενώ από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο λειτουργεί τις ώρες 18:00-20:30.

Πηγές [Επεξεργασία]




Σήμερα ,η από ετών   Προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας: ,κ Ρούσσου Μαρία  ,με απλά και όμορφα λόγια ,θα μας κάνει μια μικρή ξενάγηση  στους χώρους της  , θα μας κάνει να την αγαπήσουμε και να την επισκεφτούμε .
Ας τη γνωρίσουμε