Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Ιρά Αθανίου http://www.lefkada-ionio.gr/

http://www.lefkada-ionio.gr/

Στη νότια Λευκάδα, αρκετά κοντά στο ακρωτήριο Λευκάτας, βρίσκεται το παλιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Η ονομασία "Ιρά" (στη χερσόνησο της "Ιεράς Νηράς" ή "Νιρά", όπως το λένε συνήθως οι ντόπιοι), πιθανώς έχει σχέση με το Ιερό του Λευκάτα Απόλλωνα που βρίσκεται στο ακρωτήρι.
Άγιος Νικόλαος
Το 1087 πέρασε από την περιοχή το λείψανο του Αγίου Νικολάου, το οποίο μετέφεραν Σταυροφόροι από τα Μύρα της Μικράς Ασίας στο Μπάρι της Ιταλίας και λίγο αργότερα λέγεται ότι χτίστηκε εκεί το μοναστήρι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακαινίστηκε τον 17ο αιώνα. Σε ανάμνηση της μεταφοράς του λειψάνου από εκεί, το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 10 Μαϊου.
μοναστήρι Αγίου Νικολάου
Στη Μονή σώζεται σε καλή κατάσταση το τέμπλο (έργο του 1799, από τον Ανδρέα Μπέτζο) ενώ επίσης σε αυτή ανήκει και η εικόνα του Αγίου Νικολάου (έργο του 1699, από τον Δημήτριο Φώσκαρη).
φωτογραφία της Μονής
Έξω από το μοναστήρι βρίσκεται παλιό αλώνι καθώς και πέτρινες κατασκευές που χρησίμευαν ως κυψέλες για μελίσσια, καθώς η περιοχή είναι πολύ γνωστή για το μέλι που παράγει από το άφθονο θυμάρι που υπάρχει εκεί.
εκκλησίαφωτογραφία ερειπίων
Λόγω της απομακρισμένης θέσης του μοναστηριού, λέγεται ότι αυτό χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα και ως τόπος εξορίας κληρικών.