πλουσιότεροι Έλληνες της Αυστραλίας



3 Απρίλιος 2019, 16:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2019, 15:23


- Τμήμα σύνταξης Pontos news





Ο Νικ Πολίτης (φωτ.: roosters.com.au)

Ο πιο πλούσιος Έλληνας της Αυστραλίας είναι ο Νικ Πολίτης από το Σίδνεϊ, ενώ αυξήθηκαν και οι ομογενείς δισεκατομμυριούχοι, σύμφωνα με δύο νέους καταλόγους που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο (30-31 Μαρτίου). Ειδικότερα, στον κατάλογο της εφημερίδας The Australian Financial Review, όπου έχουν καταγραφεί οι 200 πλουσιότεροι κάτοικοι της Αυστραλίας, στην πρώτη θέση βρίσκεται η οικογένεια του Anthony Pratt με περιουσία που αγγίζει τα 12,9 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά τους Έλληνες της ομογένειας, στην πρώτη θέση (και 55η της γενικής κατάταξης) βρίσκεται ο Νικ Πολίτης με περιουσία που φτάνει τα 1,35 δισ. δολάρια. Ο Νικ Πολίτης μπαίνει για πρώτη φορά στη λίστα των δισεκατομμυριούχων της Αυστραλίας με κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες την πώληση αυτοκινήτων και τα ακίνητα, ενώ είναι και πρόεδρος της αυστραλιανής ομάδας Sydney Roosters. Ακολουθεί ο Κώστας Μακρής (από το Λυξούρι) και η οικογένειά του (από την Αδελαΐδα) με περιουσία 1,26 δισ. δολάρια. Η οικογένεια Μακρή ελέγχει πολλά εμπορικά κέντρα και άλλα ακίνητα. Στην 3η θέση βρίσκεται ο Σπύρος Αλυσανδράτος από τη Μελβούρνη (αλλά με ρίζες από την Κεφαλονιά) με 869 εκατ. δολάρια. Έχει στην κατοχή του ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία του κόσμου σήμερα.

Στα ακίνητα έχει επενδύσει και ο Θίο Καρύδης (4ος Έλληνας του καταλόγου) με προσωπική περιουσία 737 εκατ. δολαρίων. Στην 5η θέση των πλουσιοτέρων Ελλήνων της Αυστραλίας βρίσκεται η οικογένεια του Χάρη Σταμούλη με 660 εκατ. δολάρια. Και ο Χ. Σταμούλης (με έδρα τη Μελβούρνη) δραστηριοποιείται κυρίως με ακίνητα. Στην 6η θέση με 654 εκατ. δολάρια βρίσκεται ο Κέρι Χαρμάνι με επενδύσεις σε ορυχεία.

Κατάλογο με τους 250 πλουσιότερους Αυστραλούς δημοσίευσε για πρώτη φορά η εφημερίδα The Australian. Και στον κατάλογο αυτό πλουσιότερος Αυστραλός εμφανίζεται ο Anthony Pratt με 13,14 δισ. δολάρια. Πλουσιότεροι Έλληνες εμφανίζονται οι ακόλουθοι: Νικ Πολίτης (1,52 δισ. δολάρια), Θίο Καρύδης (1,15 δισ. δολάρια), Κώστας Μακρής (1,03 δισ. δολάρια), Σπύρος Αλυσανδράτος (1,02 δισ. δολάρια), Χάρης Σταμούλης (769 εκατ. δολάρια), Κέρυ Χαρμάνης (609 εκατ. δολάρια), Καΐλα
TAGSΊτσινες (487 εκατ. δολάρια), Νικ Γεωργαλής (356 εκατ. δολάρια).

Πηγή: neoskosmos.com