Ο αρχαιότερος χριστιανικός ναός της Λευκάδας – Το ξωκκλήσι του Αϊ-Γιάννη του Αντζούση


Το ξωκκλήσι του Αϊ-Γιάννη του Αντζούση βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού, κοντά στην πόλη της Λευκάδας, εκεί όπου τερματίζει η ομώνυμη παραλία. Το εκκλησάκι είναι κτισμένο σε μια προϋπάρχουσα σπηλιά, που μεγεθύνθηκε όταν χτίστηκε ο ναός, καμιά εκατοστή μέτρα πιο πάνω από ένα μικρό κολπίσκο. Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μαχαιράς στο σύγγραμμά του “Ναοί και μοναί της Λευκάδος” (Βιβλιοθήκη Ιστορικών Μελετών, Αθήναι 1957, Σελ. 176) πρόκειται για τον αρχαιότερο Ναό της Λευκάδος. Δεν είναι όμως απολύτως εξακριβωμένο πότε ιδρύθηκε.
Ο Μαχαιράς είναι αυτός που πρώτος αντίκρουσε τις μυθοπλασίες του “ιστορικού” Περιτσόπουλου -τις αναπαράγει αβασάνιστα και ο μεταγενέστερος ιστορικός Σπυρ. Βλαντής στο έργο του “Η Λευκάς υπό τους Φράγκους, τους Τούρκους και τους Ενετούς (1204-1797)”- περί της ιδρύσεως του ναού από τον Επίσκοπο Λευκάδας Σωσίωνα, που χειροτονήθηκε, όπως αναφέρει ο Περιτσόπουλος, από τον Επίσκοπο Ηρωδίωνα στα μέσα του πρώτου μετά Χριστόν αιώνα, και ότι ο Απόστολος Παύλος, διερχόμενος από τη Λευκάδα για να μεταβεί στη Ρώμη, αποβιβάστηκε στο νησί και τέλεσε μαζί με τους προαναφερόμενους επισκόπους τη θεία μυσταγωγία στον εν λόγω ναό.
Ο Μαχαιράς, βασιζόμενος και στο ιστορικό γεγονός ότι τους τρεις πρώτους μετά Χριστόν αιώνες δεν συνηθιζόταν να ανεγείρονται ναοί ως τόποι λατρείας από τους πρώτους χριστιανούς, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σπήλαιο όπου είναι χτισμένος ο ναΐσκος, μπορεί μεν να λειτούργησε από παλιά ως προσευχητήριο για τους πρώτους Λευκαδίτες χριστιανούς, αλλά ότι ο ναός χτίστηκε πολύ αργότερα το 1331 από τους Φράγκους, τους Ανδηγαυούς ιππότες, επ’ ονόματι του Αγίου Ιωάννου, όταν αυτοί κατάλαβαν το νησί υπό τον δούκα Βάλτερο Β’ Βριέννιο (Ουαλτέριος κατά τον Χοπφ-Ρωμανό), κόμητα της Βριέννης. Έτσι εξηγείται και η ονομασία του ναΐσκου Άγιος Ιωάννης ο Αντζούσης (d’ Anjou, εξελληνισμένα Ανδηγαυϊκός – το δουκάτο του Ανζού βρισκόταν στα όρια του σημερινού γεωγραφικού νομού της Γαλλίας Μαίν – ε – Λουάρ, στη Δυτική Γαλλία).
Από το 16ο αιώνα ο ναός ήταν μετόχι της Παναγίας της Γύρας, ενώ σήμερα είναι ξωκκλήσι του ναού του Αγίου Νικολάου της πόλης της Λευκάδας.
[Στις πιο κάτω φωτογραφίες φαίνονται πλάκες του δαπέδου του ναΐσκου με παραστάσεις ανάγλυφου δικέφαλου αετού]

BY 

100 ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΒΒΑΔΑΣ http://www.lefkadapress.gr/

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 07:57

100 ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΒΒΑΔΑΣ Κύριο

Γράφτηκε από τον  
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
100 ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΒΒΑΔΑΣ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ Π.ΚΑΒΒΑΔΑ
  


Με τον τίτλο αυτό ιδρύθηκε… με τον τίτλο αυτό γιορτάζει τα 100 του χρόνια.

Γίναμε 100 λοιπόν… Και ξεδιπλώνονται μνήμες από το παρελθόν και συγχρόνως εγκαινιάζουμε την προοπτική του μέλλοντος.

Χρειάζεται προσαρμογή στις νέες συνθήκες με καινούργια τμήματα με νέες προοπτικές…

Βότανα – φυσική διατροφή – καλλυντικά τρίτης γενιάς- παιδικές τροφές- προϊόντα με γλουτένη για διαβητικούς και ότι αφορά το παιδί – σε αυτό τον τομέα δώσαμε ιδιαίτερη σημασία.

Το φαρμακείο θα αποκτήσει σύγχρονο παρασκευαστήριο ενώ θα αυξηθούν οι ώρες λειτουργίας του.

Σας καλούμε λοιπόν το ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19/04/2014 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι σε μία γιορτή…

Σας περιμένουμε…