Ο Λέων που στέκει στην κορυφή του λόφου Καστά - ΦΩΤΟ - thesstoday.gr
Ο Λέων που στέκει στην κορυφή του λόφου Καστά – ΦΩΤΟ – thesstoday.gr
Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται και στην ανακάλυψη τμήματος της ράχης του Λέοντα που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, αλλά και τμήματος της ανωδομής του κτιρίου: “Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο. Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα. Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων”.
Οι επισκέπτες θέλουν να πάρουν άρωμα… αρχαιότητας!
Την εξέλιξη των αρχαιολογικών ανασκαφών στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης παρακολουθεί, εν τω μεταξύ από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία έφτασε στην περιοχή γύρω στις 8 το πρωί της Τετάρτης, συνοδευόμενη από στενή συνεργάτη της. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαρμάρινοι λίθοι -βάρους 500 κιλών έκαστος- απομακρύνονται δεξιά και αριστερά από το νέο αρχαιολογικό εύρημα, ενώ από το απόγευμα της Τρίτης στήνεται ειδικό ξύλινο σκέπαστρο προκειμένου να προστατευτούν οι Σφίγγες από τυχόν αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Την ίδια ώρα, ένα ιδιότυπο “κυνηγητό” βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των φυλάκων του αρχαιολογικού χώρου και επισκεπτών, που στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής, ανεβαίνουν με τζιπ στους γύρω λόφους προκειμένου να αποσπάσουν έστω και μια μακρινή φωτογραφία από τα ευρήματα, που παραμένουν καλυμμένα.
Πηγή: Palmografos.com