Ολοκληρώθηκε η διημερίδα για τους σεισμούς στην Λευκάδα





Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016 ολοκληρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου Λευκάδας οι εργασίες της διημερίδας «Οι σεισμοί και οι επιπτώσεις τους –Εμπειρίες Σεισμών–Η Διαχείριση της πρόσφατης σεισμικότητας», που συνδιοργάνωσαν το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και ο Δήμος Λευκάδας.

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας μεταβλήθηκε λόγω ενός σοβαρού τροχαίου ατυχήματος που είχαν συνεργάτες του ΟΑΣΠ.



Εκ μέρους του Δήμου Λευκάδας απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής αναφερόμενος στον σεισμό της 17ης Νοεμβρίου από την πλευρά του Δήμου, που χρειάστηκε να αλλάξει όλο το σχεδιασμό για να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες. Ο Δήμος Λευκάδας υιοθετεί την πρόταση της κ. Χαράς Παπαδάτου, που ειπώθηκε την πρώτη ημέρα των εργασιών, περί ένταξης του δομικού σχεδίου των παραδοσιακών κατασκευών της Λευκάδας ως μνημείου της UNESKO και θα το διεκδικήσει.



Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κ. Ευθύμη Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο της 35χρονης πορείας του ΟΑΣΠ και στις πολλές και επιτυχημένες παρεμβάσεις του σε σεισμούς στην Ελλάδα.



Χαρακτήρισε το σεισμό της 17ης Νοέμβρη αναμενόμενο, δεδομένου ότι το ρήγμα δεν είχε σπάσει μετά το σεισμό του 2003 και των σεισμών της Κεφαλονιάς, ωστόσο δεν μπορούσαν να προβλέψουν το που και το πότε θα εκδηλωθεί σεισμός. Στην Λευκάδα η έκτακτη ανάγκη διήρκεσε 6-7 ημέρες ενώ στην Κεφαλονιά πριν 2 χρόνια περίπου 15 ημέρες. Παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στην Λευκάδα, ανέφερε ότι οι περιοχές που παθαίνουν βλάβες θα συνεχίσουν να πλήττονται από τους σεισμούς γιατί διαχρονικά κυριαρχεί η φύση (π.χ. Άγιος Νικήτας) και τόνισε, όπως και ο Δήμαρχος Λευκάδας, ότι τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά του δυτικού τμήματος το νησί τα οφείλει στους σεισμούς που έχουν διαμορφώσει αυτό το μοναδικό τοπίο. Η παρέμβαση του ΟΑΣΠ στη σεισμόπληκτη Λευκάδα κρίνεται επιτυχημένη και η κοινωνία της Λευκάδας προσαρμοσμένη στο σεισμικό φαινόμενο.



Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λευκάδας, Αρχιτέκτων Μηχανικός, κ. Δημήτρης Γεωργουλόπουλος, αναφέρθηκε στο ρόλο του Δήμου στη διαχείριση της πρόσφατης σεισμικότητας της Λευκάδας και παρουσίασε εκτενώς τις αρμοδιότητες και τις δράσεις του Δήμου Λευκάδας από τη στιγμή της εκδήλωσης του φαινομένου. Στον επίλογο της εισήγησής του τόνισε τον ρόλο της πολιτικής προστασίας που χρειάζεται αναβάθμιση στο Δήμο Λευκάδας δεδομένης της στελέχωσης του τμήματος από ένα και μόνο άτομο και τον ρόλο του Δήμου που αποτελεί τον πιο κοντινό θεσμό στον πολίτη, ένα κρίσιμο κόμβο που συνδέει πολίτη και κρατικό μηχανισμό.



Η κ. Δανάη Καζαντζίδου-Φιρτινίδου, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Msc, έκανε μια σύντομη αποτίμηση των βλαβών στη Λευκάδα επισημαίνοντας συμπερασματικά την πολύ καλή απόκριση των κατασκευών, εξαιρουμένων των παλαιών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων και αυτών που παρουσιάζουν αστοχίες και κατασκευαστικά λάθη.



Ο κ. Κασσάρας Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής Σεισμολογίας του Ε.Κ.Π.Α., παρουσίασε μια υπόθεση εργασίας, σενάρια σεισμικής διακινδύνευσης της πόλης της Λευκάδας. Η απόκριση των κτιρίων αναμένεται να είναι πιο καλή από την αντίστοιχη του σεισμού του 2003 ενώ σε κάποιες περιοχές αναμένονται βλάβες. Τα σενάρια είναι αξιοποιήσιμα από τους φορείς ώστε να παρθούν μέτρα πρόληψης.



Ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις με σημαντικότερες αυτή του προέδρου του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κ. Ιωάννη Δραγώνα που δήλωσε ότι το ΤΕΙ θα συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να αναγνωριστεί η πόλη της Λευκάδας ως μνημείο της UNESKO και αυτή της κ. Χαράς Παπαδάτου που εμφατικά τόνισε ότι δεν είναι προβληματικός ο αντισεισμικός κανονισμός αλλά οι Έλληνες που χτίζουν όπου θέλουν, κάτι που ρητά απαγορεύεται.

Ειρήνη Βονιτσάνου













































1η ημέρα των εργασιών της διημερίδας για τους σεισμούς

DSCN6350 (1024x768)


Η πρώτη ημέρα μιας πολύ ενδιαφέρουσας διημερίδας με θέμα τους σεισμούς και τις επιπτώσεις αυτών ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Λευκάδας.



Η διημερίδα έχει τίτλο “Οι σεισμοί και οι επιπτώσεις τους – Εμπειρίες Σεισμών – Η Διαχείριση της πρόσφατης σεισμικότητας” και συνδιοργανώνεται από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και τον Δήμο Λευκάδας.



Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, καθηγητής κ. Ιωάννης Δραγώνας, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα κτήρια του ΤΕΙ σε όλα τα νησιά είναι ασφαλή και ότι το ίδρυμα μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ, καθηγητής κ. Θανάσης Καλαφάτης, ο οποίος τόνισε ότι η διημερίδα αποτελεί ευρύτερη πολιτιστική εκδήλωση και όχι εκδήλωση συντονισμού φορέων και τοποθετήσεων αναφορικά με τον πρόσφατο σεισμό.



Ακολούθησαν οι πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις της κ. Χαράς Παπαδάτου και του κ. Ευθύμη Λέκκα. Η κ. Χαρά Παπαδάτου-Γιαννοπούλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στους σεισμούς της Λευκάδας ξεκινώντας από το 1469 και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Μίλησε για τις επιπτώσεις τους στην υγεία, στο περιβάλλον, στην οικονομία, κ.α. Έκανε σημαντικές επισημάνσεις που προκύπτουν από τις ιστορικές καταγραφές και την παρακολούθηση του φαινομένου, παρουσίασε την δομή των κτηρίων και τις εξαιρετικές παραδοσιακές κατασκευές της Λευκάδας, που τις συσχέτισε με τη ναυπηγική τεχνική, και πρότεινε στο τέλος των εργασιών ο Δήμος Λευκάδας να αιτηθεί στην UNESCO την καταγραφή και ανάδειξη της παραδοσιακής κατασκευαστικής τεχνικής ως μνημείο, μια τεχνική που διασώζει μια μεγάλη ιστορική διαδρομή της Ελλάδας.



Ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας παρουσίασε μεγάλα σεισμικά γεγονότα στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο πλανήτη και μίλησε για τις εμπειρίες που προέκυψαν από αυτά τα γεγονότα με σκοπό να μετουσιωθούν σε γνώση και ασφάλεια για το μέλλον.

Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ήταν το 1923 στο ΝΑ Αιγαίο, της τάξης των 7,5 R. Όμως ένας τόσο μεγάλος σεισμός μπορεί να συμβεί κάθε 50 ή 100 χρόνια. Στο ερώτημα εάν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε απάντησε «Ανάλογα τις εντάσεις… όμως μπορούμε να τις διαχειριστούμε» ενώ αναφερόμενος στις προβλέψεις κατέληξε λέγοντας «θέλουμε δρόμο για την έγκαιρη πρόβλεψη ενός σεισμού».



Όσον αφορά τον πρόσφατο σεισμό της Λευκάδας είπε σύντομα ότι οι καλοί αντισεισμικοί κανονισμοί και οι οδηγίες είχαν σαν αποτέλεσμα μικρές επιπτώσεις στο δομημένο ιστό κι έδωσε το λόγο στον Επίκουρο Καθηγητή Σεισμολογίας κ. Ιωάννη Κασσάρα να παρουσιάσει στοιχεία και αποτελέσματα του σεισμού της 17ης Νοεμβρίου 2015 στη Λευκάδα.



Έγιναν δυο καμπάνιες καταγραφής βλαβών από τον ΟΑΣΠ στο νησί μας. Συνολικά εγκαταστάθηκαν 15 σεισμογράφοι από διαφορετικά ινστιτούτα. Μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου κατεγράφησαν περισσότεροι από 2600 μετασεισμοί! Ο κ. Κασσάρας προχώρησε σε μια συγκριτική παρουσίαση του πρόσφατου σεισμού σε σχέση με τις επιπτώσεις του σεισμού το 2003. Συμπερασματικά τα κτήρια επέδειξαν πολύ καλή αντισεισμική συμπεριφορά λόγω της κατασκευής τους και των επισκευών που ακολούθησαν το σεισμό του 2003.

Περισσότερα σχετικά με τον πρόσφατο σεισμό θα αναπτυχθούν στη δεύτερη ημέρα που θα ξεκινήσει στις 17:00 μ.μ. στον ίδιο χώρο το απόγευμα του Σαββάτου 6/2.

Σύντομα το My Lefkada θα δημοσιεύσει αποσπάσματα από τις ομιλίες της πρώτης ημέρας εργασιών. Ακολουθούν φωτογραφίες από τη σημερινή, πρώτη ημέρα.

Κείμενο-φωτογραφίες: Ειρήνη Βονιτσάνου