Η Φραγκοκλησιά στη Μεγάλη Βρύση κοντά στην πόλη της Λευκάδας





Λίγο έξω από το κέντρο της πόλης της Λευκάδας, στον δρόμο για το Νυδρί, στην τοποθεσία Μεγάλη Βρύση, υπάρχει ένα ξεχασμένο θρησκευτικό μνημείο, που ελάχιστοι γνωρίζουν. Η Φραγκοκλησιά.



Πρόκειται για λατινικού δόγματος εκκλησία η οποία πλέον είναι ερειπωμένη. Βρίσκεται σε κάθετη στον επαρχιακό δρόμο Λευκαδάς Νυδριού, οδό, η οποία οδηγεί σε τοποθεσίες στον λόφο Κούλμο, στη θέση Μεγάλη Βρύση.



Την ονομάζουν Φραγκοκλησιά, χωρίς άλλο όνομα να τη συνοδεύει, καθώς στοιχεία σχετικά με το σε ποιον άγιο ή αγία της καθολικής εκκλησιάς ήταν αφιερωμένη δεν υπάρχουν. Πληροφορίες πιθανολογούν ότι πρόκειται για καθολικό μοναστήρι που ιδρύθηκε από καπουκίνους μοναχούς στα μέσα του 19ου αιώνα και έπαψε τη λειτουργία του στα μέσα της δεκαετίας του ΄20. Εκεί ήταν ο χώρος ταφής των καθολικών που ζούσαν στο νησί.

Πρόκειται για μικρό ναό, με θολωτή πόρτα και ημικυκλικά παράθυρα, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν δυο ταφικές πλάκες. Σχετικά με τις πλάκες αυτές είναι και η μόνη ξεκάθαρη πληροφορία που έχουμε για αυτό το μνημείο.



Πρόκειται για τους τάφους του Ιταλού συνταγματάρχη Ottalevi και ενός ανθυπασπιστή του, οι οποίοι εκτελέστηκαν από Γερμανό στρατιώτη, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1943, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων παράδοσης των ιταλικών στρατευμάτων του νησιού στους Γερμανούς. Ο Ottalevi αργούσε να δώσει απάντηση στον Γερμανό αξιωματικό, καθώς περίμενε εντολές από την προϊστάμενη του στρατιωτική αρχή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μικροσυμπλοκή που οδήγησε στο θάνατο του Ιταλού συνταγματάρχη, του ανθυπασπιστή του και ενός Γερμανού αξιωματικού.



Η κηδεία του Ottalevi και του ανθυπασπιστή, έγινε την επόμενη ημέρα (10 Σεπτεμβρίου 1943), σε λατινική εκκλησία (ναός των Φλάρων) που υπήρχε στην παραλία της Λευκάδας, περίπου εκεί που σήμερα είναι το ξενοδοχείο Ionian Star, και η ταφή τους έγινε το απόγευμα της ίδια μέρας στην Φραγκοκλησιά. Μάλιστα οι Ιταλοί παρακολούθησαν την κηδεία χωρίς όπλα, με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα της Καραμπιναρίας που της επετράπη οπλισμός για την απόδοση τιμών στον νεκρό. Ο ναός δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμος.



Να σημειώσουμε εδώ ότι στη Λευκάδα υπήρχαν λατινικοί ναοί σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού. Κάποιες από αυτές δεν είναι παρά ερείπια, όπως η συγκεκριμένη, αλλά και ο ναός του Παντοκράτορα (San Salavatore) που βρίσκεται στο κάστρο της Αγίας Μαύρας στην είσοδο του νησιού, που μετατράπηκε από τζαμί σε λατινικό ναό το 1684 από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι.Σε λατινικό επίσης μετετράπη την ίδια χρονολογία (1684) και ο ναός της Αγίας Μαύρας επίσης στο κάστρο, που βρισκόταν όμως σε διαφορετική θέση από τη σημερινή.



Υπήρχε, και πλέον είναι γνωστή μόνο η θέση της, όπως ήδη αναφέραμε στο παραπάνω ιστορικό, και λατινική εκκλησία στην παραλία της πόλης της Λευκάδας. Λατινικού δόγματος ναός (Ασπίλου Συλλήψεως), υπήρχε και στην κεντρική πλατεία της πόλης της Λευκάδας από το 1723 μέχρι και το 1825 όπου κατέρρευσε από σεισμό.

Στο υπόλοιπο νησί, λατινικοί (και στη συνέχεια ορθόδοξοι), υπήρξαν, ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Καλιγόνι (προάστιο της πόλης στο δρόμο προς το Νυδρί) και ο ναός των Αγίων Αποστόλων στον Άγιο Πέτρο, χωριό της νότιας Λευκάδας.

Είναι σίγουρα λυπηρό που μνημεία σαν κι αυτό δεν είναι επισκέψιμα, καθώς πολλοί είναι οι επισκέπτες καθολικού δόγματος που επισκέπτονται το νησί και θα ήθελαν να τα επισκεφτούν.

Πηγές:
Ζωής Τ. Κουτσαύτης, Η Εθνική Αντίσταση στη Λευκάδα
Κωνστ. Γ. Μαχαιράς, Ναοί και Μοναι Λευκάδος

Πηγή: Go Lefkas

/www.mylefkada.gr

Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς στην Πάτρα . Ενα Πολύτιμο Κόσμημα για την πόλη !


Aνοίγει τις πόρτες του το σπίτι του Κωστή Παλαμά στην Πάτρα, στις 30 Ιουνίου - Τι περιλαμβάνει




Την Παρασκευή 30 Ιουνίου θα ανοίξει τις πόρτες του για όλους, το ανακατασκευασμένο σπίτι, στο οποίο γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς. Το σπίτι αυτό βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας, στην οδό Κορίνθου και το ΑΠΕ-ΜΠΕ ξεναγήθηκε στους χώρους του από τον αρχιτέκτονα Νίκο Μπακρώζη και τον πολιτικό μηχανικό Σπύρο Δεμαρτίνο, οι οποίοι είχαν αναλάβει την ανακατασκευή του σπιτιού.

Όμως, το έργο της ανακατασκευής δεν θα είχε υλοποιηθεί, χωρίς τη δωρεά τού ομογενούς Αθανάσιου Στεφανόπουλου.

Έτσι λοιπόν στις 30 Ιουνίου θα γίνει μία προ εγκαινίων εκδήλωση και θα παρουσιαστούν τα «Σατιρικά Γυμνασμάτα» που είναι έκδοση του ιδρύματος «Κωστή Παλαμά», σχολιασμένα από τον καθηγητή Μιχάλη Μερακλή.

Φθάνοντας λοιπόν έξω από το σπίτι που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, το πρώτο που αντικρίζει κανείς είναι η προσεκτική ανάπλαση της εξωτερικής όψης του κτιρίου και οι τρεις ξύλινες πόρτες.

Στην είσοδο του σπιτιού μάς υποδέχθηκε ο κ. Μπακρώζης και αμέσως μάς οδήγησε στην μεγάλη αίθουσα του ισογείου. Εκεί θα βρίσκεται το εκθετήριο και ήδη ολοκληρώνονται οι εργασίες, ώστε να είναι έτοιμο στις 30 Ιουνίου.

Μέσα στο εκθετήριο υπάρχει ήδη η προτομή του Κωστή Παλαμά που είναι έργο του Κων. Δημητριάδη και αποτελεί δωρεά της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου.

Όταν θα λειτουργήσει, θα υπάρχει μία μόνιμη έκθεση της ιστορίας του κτιρίου και παράλληλα θα εκτίθενται διάφορα χειρόγραφα του Κωστή Παλαμά, ενώ, όπως τονίζει σε αυτό το σημείο ο Ν. Μπακρώζης, ο βασικός στόχος της λειτουργίας του εκθετηρίου, είναι να είναι εναλλασσόμενο το περιεχόμενό του.

Επίσης, μέσα στη μεγάλη αίθουσα του εκθετηρίου υπάρχει μια λεπτομερής απεικόνιση του κελιού του Κωστή Παλαμά, όπως διασώζεται στο ίδρυμα που λειτουργεί στην Αθήνα.

Βγαίνοντας από το χώρο του ισογείου δεσπόζει η μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί τον επισκέπτη στον πρώτο όροφο. Η σκάλα έχει ίδιο σχήμα και μορφή με την ξύλινη που προϋπήρχε.

Φθάνοντας λοιπόν στο διάδρομο του πρώτου ορόφου, το πρώτο δωμάτιο στα δεξιά είναι ο χώρος όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, στις 13 Ιανουαρίου του 1859.

Το ενιαίο μεγάλο δωμάτιο που «βλέπει» στην οδό Κορίνθου, θα λειτουργήσει ως ψηφιακό μουσείο, όπου εκεί θα τοποθετηθούν οθόνες τηλεόρασης και προτζέκτορες και θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ και του History Channel, σχετικά με τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά. Επίσης, θα υπάρχει και ένα διαδραστικό τραπέζι, για τις νεότερες ηλικίες.

Παράλληλα, θα υπάρχουν τρία επίπεδα παρουσίασης, δηλαδή ένα επίπεδο για το απλό επισκέπτη, σχετικά με τον Κωστή Παλαμά, ένα δεύτερο για τους μικρούς μαθητές με διαδραστικό παιχνίδι και ένα ακόμα για τους φοιτητές, οι οποίοι θα μπορούν να εισέρχονται στον κατάλογο του ψηφιακού αρχείου.

Κατευθυνόμενος ο επισκέπτης στο πίσω μέρος του σπιτιού θα βλέπει το καθημερινό καθιστικό της οικογένειας Παλαμά, με τζάκι του 1840. Μάλιστα, το τζάκι είναι και το μόνο διατηρητέο καλλιτεχνικό στοιχείο του κτιρίου.

Στον ίδιο χώρο υπάρχει ένα δωμάτιο, το οποίο όπως τονίζει ο Νίκος Μπακρώζης έχει μία ιστορική αξία και συνδέεται με το λυρισμό του Κωστή Παλαμά. Συγκεκριμένα στο δωμάτιο αυτό κοιμόντουσαν τα παιδιά της οικογένειας και ο Κωστής Παλαμάς έβλεπε την ανατολή του ήλιου και του φεγγαριού από τον προμαχώνα του κάστρου μέχρι τα επτά του χρόνια, όταν έφυγαν από το σπίτι, λόγω του θανάτου και των δύο γονιών.

Επίσης, στο χώρο υπάρχει και ένα πιάνο το οποίο έχει κατασκευαστεί στα 1880 στη Βιέννη και δωρήθηκε από πατρινή οικογένεια.

Ακολουθεί ο χώρος της βιβλιοθήκης, στον οποίο ήδη έχουν τοποθετηθεί εκδόσεις του Ιδρύματος «Κωστή Παλαμά», οπού εκεί ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα μελέτης του έργου του ποιητή.

Όπως μας ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μπακρώζης, η αγορά του σπιτιού έγινε το 2014 από τον Πατρινό επιχειρηματία Αθανάσιο Στεφανόπουλο, ο οποίος ζει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, διότι ήταν προσωπική του επιθυμία να σωθεί το σπίτι που γεννήθηκε ο Παλαμάς.

Έτσι λοιπόν το σπίτι ανακατασκευάστηκε κατ’ ομοίωση του αρχικού κτιρίου και με πλήρη σεβασμό στην ιστορία του. Ταυτόχρονα, έχει «δεθεί» αισθητικά με τη σύγχρονη τεχνολογία, με την οποία είναι εξοπλισμένο το σπίτι, ενώ είναι προσβάσιμο και για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Μετά την αγορά του σπιτιού, ο κ. Στεφανόπουλος έφτιαξε με συνεργάτες του μια μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία ονομάζεται «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς». Το όνομα αυτό, σύμφωνα πάντα με τον Ν. Μπακρώζη, προϋπήρχε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας το 1946, ύστερα από πίεση του τότε δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Συναδινού, ο οποίος ήταν δικηγόρος, ποιητής και λάτρης του Παλαμά, ενώ ήταν ένας από τους έξι που σήκωσαν το φέρετρο στην κηδεία του ποιητή.

Ακόμη, υπάρχει η ρητή απόφαση του Αθ. Στεφανόπουλου ότι δεν θα πληρώσει κανείς για είσοδο, συμμετοχή σε εκδήλωση και χρήση του χώρου.

Επίσης, ο Νίκος Μπακρώζης τονίζει ότι υπάρχει μία εξαιρετική συνεργασία με το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ώστε να χρησιμοποιείται το σπίτι για μεταπτυχιακά έργα στην ελληνική λογοτεχνία. Τέλος, προσθέτει ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και με το δήμο Πατρέων, για εκδηλώσεις πνευματικού χαρακτήρα

.http://www.thebest.gr

Πάτρα:Το σπίτι του Παλαμά γίνεται μουσείο – Η ... - The Best News

ετοιμο το σπιτι του κωστη παλαμα στην πατρα, δειτε ... - The Best News

Έτοιμο το σπίτι του Παλαμά – Στην Πάτρα βρέθηκε ο ... - The Best News

ΑΠΕ-ΜΠΕ