“Το αποτύπωμα της μνήμης”

03/12/2017

  


ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Η ιστορία μέσα από τα μάτια των αφανών ηρώων της

Το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θωμά Σίδερη παρουσιάζεται στην ΕΣΗΕΑ, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, στις 7 το βράδυ.Κάποια από τα σημαντικότερα γεγογονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα μέσα από προφορικές αφηγήσεις, κείμενα και ημερολόγια των ανθρώπων που βρέθηκαν στη δίνη τους και που στην πλειοψηφία τους ήταν παιδιά και έφηβοι.

Το βιβλίο “Το αποτύπωμα της μνήμης” είναι ένα ανθολόγιο αφηγήσεων σε πρώτο πρόσωπο, έτσι όπως ακριβώς τις ξετύλιξαν στον συγγραφέα του, δεκάδες χρόνια μετά, οι αφανείς ήρωες της Ιστορίας, χωρίς να διεκδικήσουν ποτέ μερίδιο φήμης ή και υστεροφημίας.

Ανάμεσα στις αφηγήσεις αυτές ξεχωρίζει εκείνη της Νάνσυ Χόρτον, κόρης του Αμερικανού Προξένου στη Σμύρνη και μεγάλου φιλέλληνα Τζορτζ Χόρτον, αλλά και του Σταυρίκου Παπαβραμίδη, ο οποίος είναι σήμερα ο γηραιότερος Πόντιος πρόσφυγας της Ανταλλαγής των Πληθυσμών.

Το βιβλίο διατρέχει την περιόδο της γερμανικής κατοχής μέσα από τις μαρτυρίες παιδιών που επέζησαν των σφαγών που διέπραξαν οι Ναζί μεταξύ 1942-1944. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η αφήγηση-ντοκουμέντο ενός εφήβου από την Κοζάνη, που στην καρδιά του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου κατάφερε να κατασκευάσει τον “αργαλειό”, ένα πρωτότυπο δίκτυο επικοινωνίας του ιδίου με τους συνομηλίκους του, έναν προπομπό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν οι σημερινοί έφηβοι.

Το “Αποτύπωμα της μνήμης” θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Τσούτσιας, γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ, Νίκος Μερτζάνης, δημοσιογράφος ΕΡΤ και Θέμης Μπερεδήμας, πρόεδρος ΕΣΠΗΤ. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Γεωργία Μαυρογεώργη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αντώνης Βασιλόπουλος.

http://www.typologies.gr/