Η πλωτή γέφυρα της Λευκάδας



Αρχική > Αφιερωματα http://www.diakopes.gr/


Η πλωτή γέφυρα που ενώνει τη Λευκάδα με τις ακαρνανικές ακτές

Η πλωτή γέφυρα που ενώνει τη Λευκάδα με τις ακαρνανικές ακτές
Φωτό: Γιάννης Τούντας





Από όλα τα ελκυστικά και φιλόξενα νησιά που συγκροτούν το σύμπλεγματων Επτανήσων, η Λευκάδα ξεχωρίζει για την εύκολη πρόσβαση, καθώς συνδέεται οδικώς με την ηπειρωτική Ελλάδα.




Μια στενή λωρίδα γης και μια πλωτή γέφυρα ενώνουν την πόλη της Λευκάδας με τις ακαρνανικές ακτές. Η γέφυρα περιστρέφεται καιανοιγοκλείνει, επιτρέποντας τη διέλευση πλοίων, σκαφών και οχημάτωναπό τη διώρυγα (δίαυλο) της Λευκάδας.




Έως το 1986 τα οχήματα διαπεραιώνονταν στην αντίπερα ακτή με τη βοήθεια ενός συστήματος αλυσοκίνησης (περαταριές). Η πλωτή γέφυρα, που σχεδιάστηκε από έλληνες τεχνικούς και άλλαξε εντελώς τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στη Λευκάδα, παραδόθηκε στην κυκλοφορία τονΟκτώβριο του 1986.




Η οδική σύνδεση του νησιού με τον κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδας μέσω της πλωτής γέφυρας, οι κατάφυτες περιοχές και οι μαγευτικές παραλίες, τα ορεινά παραδοσιακά χωριά και οι γραφικοί παραλιακοί οικισμοίκαθιστούν τη Λευκάδα έναν από τους σημαντικότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας μας και δικαιολογούν απόλυτα το χαρακτηρισμό της ως "προσιτής απόλαυσης"!


Γιάννης Τούντας