Ομιλία Φλογαΐτη: Μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνδεση Λευκάδας-Οδησσού και επανάστασης του ‘21!


04/05/2014





Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προέκυψε η ομιλία του συμπατριώτη μας καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε απ’ τον Σύλλογο των Φίλων της Φανερωμένης.



Ο διακεκριμένος καθηγητής παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο στο ακροατήριο μια υπόθεση εργασίας (του) -η οποία βρίσκεται ακόμη στην αρχή και όπως διευκρίνισε χρήζει περεταίρω διερεύνησης- σύμφωνα με την οποία συνδέεται η Λευκάδα της Ενετοκρατίας και της Αγγλοκρατίας με την δημιουργία της Οδησσού, με τον Ιωάννη Καποδίστρια και τελικά με την εθνική μας επανάσταση του 1821. Συνδετικός αλλά και καθοριστικός κρίκος σ’ αυτή την αλληλουχία τόπων και δράσεων, σύμφωνα με τον καθηγητή, αναδεικνύεται το Μαραντοχώρι της Λευκάδας (που τότε ήταν ίσως ο σημαντικότερος οικισμός της Νότιας Λευκάδας, η οποία κυριαρχούσε στο νησί εξ αιτίας της πιο γόνιμης γης που διέθετε στην αμιγώς αγροτική οικονομία της εποχής) και κάποιες επιφανείς οικογένειες αυτού του χωριού, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια ενός προγόνου του καθηγητή, του Θεόδωρου Φλογαΐτη.

Πολύ περιληπτικά, η υπόθεση εργασίας που παρουσιάστηκε ήταν η εξής: Αποφασίζοντας να ξενιτευτεί ο εν λόγω πρόγονος του καθηγητή στην ιδρυόμενη τότε Οδησσό, κατάφερε να γίνει ο πρώτος δήμαρχος αυτής της πόλης και μαζί με ανθρώπους από δυο ακόμη οικογένειες ευγενών του Μαραντοχωρίου αλλά και της Κέρκυρας, συνδέθηκαν με την οικογένεια του Ιωάννη Καποδίστρια, με αποτέλεσμα τόσο την εμπλοκή της Λευκάδας στα δρώμενα της Φιλικής Εταιρείας όσο και την δράση του Ιωάννη Καποδίστριααυτοπροσώπως (κατά την νεανική του ηλικία) στην ενίσχυση της άμυνας της Λευκάδας, που εκτιμάται πως λειτούργησε αποτρεπτικά και σωτήρια απ’ την απειλή του Αλή πασά που την επιβουλεύονταν!

Αναφερόμενος στην συνέχεια στα ιστορικά μνημεία αλλά και στα ιστορικά έγγραφα και ντοκουμέντα που υπάρχουν από εκείνη την περίοδο (κυρίως στην Οδησσό), εξέφρασε την άποψη πως με τις κατάλληλες ενέργειες, αυτά θα μπορούσαν ίσως ν’ αποτελέσουν έναν νέο συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο τόπων (Λευκάδας και Οδησσού), που θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά προς την δημιουργία ξεχωριστού δεσμού και την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος απ’ την πόλη και τη χώρα αυτή προς τον τόπο μας…



Η ομιλία ολοκληρώθηκε κι ο πρόεδρος των “Φίλων της Φανερωμένης” κ. Γ. Κοντομίχης από του βήματος ευχαριστεί τον ομιλητή.

Συμπερασματικά, η ομιλία του καθηγητή καθήλωσε τους ακροατές και τους έδωσε την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για μια αρκετά θολή για να μην πω άγνωστη στους πολλούς περίοδο της τοπικής μας ιστορίας. Και απ’ αυτή την άποψη, αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στον ίδιο όσο και στον Σύλλογο των “Φίλων της Φανερωμένης” που διοργάνωσε την εκδήλωση.