Χορεύουμε για την Κύπρο ! 20 Μάη 2017 στο θεατράκι στη μαρίνα Πάτρας 20.15 μ.μ.Γραμματόσημο της Πολιτικής Διοίκησης του ΕΔΕΣ στη Λευκάδα (1944)


Στις 12 Σεπτέμβρη του 1944 οι Γερμανοί φεύγουν από τη Λευκάδα. Τρεις περίπου μήνες νωρίτερα, τα μέσα Ιούνη του 1944, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ στο νησί έχουν υποστεί με την καθοριστική συμβολή των γερμανικών δυνάμεων κατοχής και των συνεργατών τους, που πολέμησαν δίπλα-δίπλα με τους «οπλαρχηγούς» της Δεξιάς, συντριπτική ήττα στη λεγόμενη Μάχη της Λευκάδας, στα υψώματα του Λαϊνακιού. Εκατοντάδες τα θύματα μέσα στις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ από το άγριο, κυρίως, κυνηγητό που ακολούθησε.Γράφει ο Τάσος Γιάννη Κονιδάρης (Η Λευκάδα στη σκιά του εμφυλίου πολέμου 1943-1947, Ι. Σίδερης, 1985) για τα γεγονότα μετά τη μάχη: «Επακολούθησε μακελειό… Περίπου 80 άντρες του ΕΛΑΣ πότισαν με το αίμα τους την πεδιάδα της Βασιλικής…». Ο Ζώης Τ. Κουτσαύτης (Η εθνική αντίσταση στη Λευκάδα – Ιταλική και Γερμανική Κατοχή, Έκδοση Π.Ε.Α.Ε.Α. Λευκάδας, Αθήνα 1991) επισημαίνει για την αποχώρηση των Γερμανών: «Δεν είναι ανάγκη να διηγηθούμε τα ευτράπελα και γελοία που έγιναν με την κατευόδωση των Γερμανών από τους δεξιούς «οπλαρχηγούς» κλπ. Αρκεί να τονίσουμε ότι τους απέδωσαν τιμές, ότι τους ζητωκραύγαζαν και ότι πυροβολούσαν δηλ. έριχναν αποχαιρετιστήριες βολές. Ακόμα είχαν το θράσος να γράψουν οι ΕΔΕΣίτες σε μια εφημερίδα τους, ότι κατέλαβαν τη Λευκάδα ύστερα από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς. Ξεχνάνε όμως να πούνε ότι οι Γερμανοί έφυγαν από τη Λευκάδα στις 12 του Σεπτέμβρη του 1944».Στις 14 Σεπτέμβρη του 1944 ο λευκαδίτης ταγματάρχης Μαραγκός μαζί με τον Ιωάννη Φωτόπουλο και 150 άνδρες αποβιβάζονται στον Άγιο Νικήτα, ύστερα από επαφές των «οπλαρχηγών» της Λευκάδας με το Στρατηγείο του Ζέρβα.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ήρθε «η Απελευθέρωσις της Λευκάδος» από τον ΕΔΕΣ. Στις 21 Σεπτέμβρη του 1944 ο «Γενικός Αρχηγός των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών Στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας» κηρύσσει, μεταξύ άλλων, και το νησί της Λευκάδας σε «κατάσταση πολιορκίας» και θέτει σε ισχύ «τον Στρατιωτικόν Νόμον αναστέλλοντες τας συνταγματικάς διατάξεις περί ελευθεροτυπίας, δικαιώματος του συνέρχεσθαι κτλ. περί αρμοδιότητος και διαδικασίας διώξεως και εκδικάσεως αδικημάτων». Η εκτέλεση ανατίθεται «εις τους κατά τόπους στρατιωτικούς διοικητάς δυναμένους να εκδίδουν προς εκτέλεσιν λεπτομερεστέρας διαταγάς».

Την εποχή εκείνη εκδόθηκε από τον ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος), με απόφαση της πολιτικής διοίκησης του νησιού, και το πιο πάνω γραμματόσημο με την επισήμανση: «Ε.Δ.Ε.Σ. – Απελευθ. Λευκάδος – Πολιτ. Διοίκησις – 12-9-1944» και νέα αξία 5.000.000 δραχμών. Είναι ένα Τοπίο Κατοχής, η (Παναγία) Εκατονταπυλιανή της Πάρου, κι όπως αναφέρει το site greekstamp.blogspot.gr κυκλοφόρησαν στην ίδια σειρά («Επισήμανση Λευκάδας») δυο ακόμη κλάσεις ίδιας αξίας με Τοπία Κατοχής. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι στη πίσω όψη τα γραμματόσημα σφραγίστηκαν ανά τέσσερα ή δύο με τη σφραγίδα της Ε.Ο.Ε.Α. «Εθνικαί Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών ΕΔΕΣ Ε.Ο.Ε.», κι αυτό φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία.

Το βρήκαμε, για κάθε ενδιαφερόμενο, στον ηλεκτρονικό οίκο γενικών δημοπρασιών eBay και κοστίζει γύρω στα 32 ευρώ.

Από εκεί είναι επίσης και τα πιο κάτω γραμματόσημα του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) που προοριζόταν για τις ταχυδρομικές ανάγκες της ελεύθερης Ελλάδας και την ταυτόχρονη οικονομική ενίσχυση του Ε.Α.Μ. Τα γραμματόσημα δεν χρησιμοποιήθηκαν, απλώς κάποια σφραγίστηκαν με τις διοικητικές σφραγίδες του Ε.Α.Μ.


 

Για όσους τέλος θα ήθελαν να εμβαθύνουν στα γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης προτείνουμε την εδώ κατατοπιστική ανάρτηση του greekstamp.blogspot.gr.


http://www.kolivas.de