Συγκίνησε τους Λευκαδίτες το ντοκιμαντέρ για τον Fritz Berger 2 Μαρτίου 2016





Το απόγευμα της Τετάρτης (2/3/2016) η ζεστή αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου Λευκάδας «Απόλλων» φιλοξένησε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Fritz Berger – Ο φωτογράφος των αναμνήσεων» σκηνοθεσίας του «δικού μας» Νίκου Καββαδά και του Δημήτρη Ε. Σολδάτου.

Το θερμό χειροκρότημα και τα δακρυσμένα μάτια μαρτυρούν πώς αυτό το ταξίδι στις αναμνήσεις και στην ιστορία του τόπου μας αγγίζει τις επόμενες γενιές, συγκινεί, αφυπνίζει, μεταφέρει το μήνυμα της αλληλεγγύης των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκεύματος, φυλετικών και άλλων διαφορών.

Εκ μέρους του Δήμου Λευκάδας και της ΔΕΠΟΚΑΛ απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Περδικάρης.

Για το έργο των εθελοντών της ελβετικής χριστιανικής οργάνωσης μίλησε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών κ. Θανάσης Μελάς, προβάλλοντας παράλληλα φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες αυτής της ομάδας στα χωριά της νοτίου Λευκάδας. Κλείνοντας αναφέρθηκε στον επίλογο ενός δημοσιευμένου άρθρου του το 1966 για το έργο των εθελοντών μεταφέροντας ταυτόχρονα κι ένα επίκαιρο μήνυμα: «…ήταν καλόπιστοι συνεργάτες που άφησαν το δικό τους έργο, ένα έργο ολότελα χριστιανικό, που μεριάζει τα σύνορα, καταργεί τις διακρίσεις και βλέπει όλους τους ανθρώπους σαν δημιουργήματα ενός πλάστη, σαν παιδιά του ίδιου πατέρα».

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ και στη συνέχεια ο κ. Περδικάρης έδωσε το λόγο στον κ. Νίκο Καββαδά ο οποίος ευχαρίστησε τους συντελεστές, τον Δήμο Λευκάδας, τον κ. Μελά και όλους τους παρευρισκόμενους και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού, που μετέφερε τα καλύτερα σχόλια και θερμά συγχαρητήρια.

Την ερχόμενη εβδομάδα το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Για το My Lefkada: Ειρήνη Βονιτσάνου


Τα μέλη του κλιμακίου

1963. Τα χωριά της νότιας Λευκάδας λιμοκτονούν.

Μια ελβετική χριστιανική οργάνωση αποτελούμενη από δασκάλους, νοσηλευτές, οικοδόμους, κηπουρούς και άλλες ειδικότητες έρχεται να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν.

Μαζί τους ο νεαρός, τότε, Ελβετός κηπουρός Fritz Berger, ο οποίος απαθανατίζει με τον φακό του την καθημερινή ζωή των κατοίκων των χωριών της νότιας Λευκάδας, αλλά και τις εργασίες που η ομάδα εκτελεί.

Το καλοκαίρι του 2014 ο Fritz Berger επιστρέφει στην Λευκάδα και συναντά τους ανθρώπους που είχε φωτογραφίσει πριν από χρόνια.






















































































http://www.mylefkada.gr/