Ο Σύλλογος μας Η -Ιδρυση !!!!!



Τον Ιούνιο του 1925 μια ομάδα συντοπιτών μας ακριβώς 88 χρόνια πριν ,συμφώνησαν πως έπρεπε ,για να μην χαθούν στο διάβα του χρόνου οι παραδόσεις ,να μην χαθεί στο βάρος των προβλημάτων και του μόχθου για το μεροκάματο ΄΄   η Πατρίδα "" και ο πόθος   γι αυτή , που κρυφόκαιγε στις καρδιές     ναποκτήσουν και ένα συλλογικό  αποκούμπι ,να μπορούν να μαζεύονται ,να τα λένε ,να τα διεκδικούν !

μια Κυριακή πρωί λοιπόν ,ήπιαν ένα καφέ στο καφενείο του Φίλιππου Σίδερη ( Μπουκαούρη ) και εκεί ,έτσι απλά συνυπέγραψαν την πρώτη -την γενέθλια Ιδρυτική πράξη του συλλόγου ,που του έδωσαν και το ονομα ,Τί άλλο ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ !

Οι πρώτοι είκοσι εννέα Αποκιστές  -Ιδρυτές  Λευκαδίτες  ήταν : 
Νικόλαος Σταματέλος ,Δελετάτος Κων/νος  , Μεσσήνης Χαρ.,βασ.( δυσανάγνωστο επώνυμο )Δαμ.Μεσσήνης ,Παν.Μπογόρδος ,  Ευαγγ. Μπογόρδος  , Γεωργ.Σίδερης ,Φίλιπ.Σίδερης Αγγελος Χόρτης ,Αναστ.Καρφάκης ,Θεόδ.Κατωπόδης  ,Παν.Αρνής , Σπυρ.Δρακονταειδής ,Γερ.Κτενάς ,Αγγ.Ρομποτής ,Νικ.Καράμπαλης ,Σπύρος Δούκερης ,Νικ.Χαλικιόπουλος ,Σπ.καπόνης ,Σπ.παπανελόπουλος ,Β.Σίδερης ,Ελευθ.Ζαβαγιάννης ,Νικ.Αρνής    
ΕΤΣΙ ΣΥΓΚΡΟΤΉΘΗΚΕ Ο ΣΎΛΛΟΓΟΣ      μια Κυριακή Πρωί του θεριστή από 29 Λευκαδίτες  ! Ούτε ήξεραν γράμματα ,ούτε ήτανε διαβασμένοι ,ούτε και σκεφτότανε ότι κάποια στιγμή ,θα γραφότανε στο INTERNET τα ονόματά τους ,για να τα βλέπουν οι ανα τον κόσμο αδελφοί μας συντοπίτες ! 

Και περπάτησε ο Σύλλογος ! Η μικρή -τότε κοινότητα Λευκαδίων η οποία ζούσε σκόρπια από τα Συχαινά ίσαμε τα Βραχναίικα ,αποκτούσε μια εκπροσώπηση ,μια ευκαρία εντοπισμού και αναγνώρισης  .
Εφτασε μέχρι  ανεμπόδιστα μέχρι και το πόλεμο του 40 . και .τότε χάθηκε ! 
Μές τη μεγάλη συμφορά ,όπως χάθηκαν πολλά και  τόσα  άλλα , σημαντικά .
Ηρθε η κατοχή ,ο μαύρος εμφύλιος...Πέρασε η δεκαετία του 50 . σαν μια περίοδο ανάρρωσης για τη ρημαγμένη Ελλάδα ! 
Τον Απρίλη του 1962 , μια άλλη ομάδα , από 29 Λευκαδίτες  , συμφώνησαν και ανάστησαν το πεθαμένο ,μέχρι τότε Σύλλογο .Ηταν η ανάγκη ! ήταν ο πόθος να μην χαθεί ο σκοπός ,να μην ξωφίγουν οι αναμνήσεις και   ο δεσμός με τη  πατρίδα απ τα παιδιά ! ,απ  τη δεύτερη και τρίτη γεννιά 
Από τότε πορεύεται ο κανονικά , ,μπροστάρης σε μια κοινότητα τεσσάρων  ολόκληρων  γεννεών .
Συμπληρώνονται 88 χρόνια από την ιδρυσή του ,χρόνια ,παρουσίας  και προσφοράς στην κοινότητα  και στη τοπική κοινωνία της Αχαικής πρωτεύουσας .
Εστω κι αν χρειάστηκε να πέσει σε λήθαρβο τα μαύρα χρόνια του πολέμου ,έστω και αν πέθανε τα μαύρα χρόνια ,της κατοχής και του εμφυλίου !

 Η συλλογική συνείδηση  βαθειά στις καρδι΄ές   αγρυπνούσε ! έτσι φάνηκε ¨
ετσι αποδείχθηκε .'ετσι αποδεικνύεται καθημερινά !!!! 

οι καιροί μας ,είναι αλήθεια ,δεν προσφέρονται και τόσο για συλλογικές δραστηριότητες ,ειδικά όταν περισσεύουν οι έγνοιες , και οι αγωνίες   του μέσου πολίτη ,για την καθημερινότητά του .
Ομως ,στην εποχή μας  χρειάζονται  αντιστάσεις   ! 
.Αντιστάσεις στην ισοπέδωση ,την αδιαφορία ,τον απομονωτισμό ,την κατάθλιψη των καιρών .αντιστάσεις που μπορεί να προσφέρει   και να σφυρηλατήσει ένας Σύλλογος  , δηλαδή μια σύγκλιση ενδιαφερόντων σε κοινές εκφράσεις .
Ο δικός μας Σύλλογος ,όπως και οι συναφείς ,ως  κυρίαρχό του στοιχείο  και   χαρακτηριστικό έχει   τον παροικιακό του χαρακτήρα .
Δεν έχει κανένα άλλο ρόλο και αντικείμενο από το αναδεικνύει τις κοινές καταγωγικές μας αναφορές ,να ποτίζει και να λυπαίνει τις ρίζες μας ,να γεφυρώνει το νησί μας ,με τον αποικισμό του στην Αχαική γή .Κι αυτό γίνεται με τη συλλογική μας συνείδηση  άγρυπνη  και  το ενδιαφέρον μας  ,  όσα και αν τα προβλήματα ,μας στροβιλίζουν ,για την ευπραγία της  κοινοτικής μας οντότητας  ,.  
μια κοινότητα άλλωστε ,  που  , όπως οι αιώνες και η ιστορία έχουν αποδείξει ,θα έχανε τον χαρακτήρα της ,τις ιδιατερότητές της ,τις παραδόσεις ,τα ήθη και τα έθη της ,χωρίς μια συλλογική εκπροσώπηση !
αυτό είναι η αναγκαιότητα του συλλόγου .και μόνο αυτό !
 και ας μην το φιλοσοφούσαν τόσο βαθειά, οι πρωτοιδρυτές του Συλλόγου μας ,τότε , ! 
ηταν μεροκαματιάρηδες ,φιλόσοφοι της ζωής ,από άλλη ,αλλά απλή  διάσταση .
Η μικρή αυτή ,αφιέρωση ,εν όψει της συμπλήρωσης 88 χρόνων από τη Ιδρυση  του συλλόγου και η ειδική αφιερωματική έκδοση του  Συλλόγου μας ,με το βιβλίο  που εξέδωσε   <<ΑΦΙΕΡΩΜΑ >>    80 χρόνια από την Ιδρυση  1925-2005-  φέρνει στη μνήμη μας ανθρώπους ,που υπηρέτησαν την ιδέα της σύναξης των συντοπιτών μας .
Τους θυμόμαστε με συγκίνηση και νοιώθουμε την αγάπη τους για την ανάδειξη της Λευκαδίτικης κοινότητας  και την αναγκαιότητα του σκοπού των 
Ενα μικρό εύσημο μνήμης γι αυτούς ,και για όλους που από το 1925 μέχρις σήμερα ,στρατεύτηκαν και διατέθηκαν με τον τρόπο και το μέτρο τους ,για  το σκοπό αυτό 

Σήμερα όμως απευθυνόμαστε περισσότερο  και  στα νεότερα  μέλη  της Λευκαδίτικης Κοινότητας ,
Τα Λευκαδιτόπουλα της 3ης και 4ης γεννιάς ,που βλασταίνουν στο βαθύριζο δένδρο που στήσαν οι παλιότεροι !
Ο Σύλλογός μας υπακούει στην  Μακρυγιάννεια σοφία : << εγώ και Σύ φκιάνουμαι το ΕΜΕΙΣ  >>  
 :Ας συστρατευτούμε όλοι στο Σύλλογο.
Ας μην απορρίψουμε τους πόθους και τους σκοπούς , των Ιδρυτών του .
Ο Σύλλογος είναι ---  τ ο ζητούμενο ΕΜΕΙΣ  
ι  Ας μην το ξεχνάμε .
 Ας μην ξεχνάμε  και την απλότητα των συναισθημάτων, που ένωσε κάποιο Κυριακάτικο πρωινό  του Ιουνίου  του 1925 , κάποιους απλούς ανθρώπους  ,  όχι σε συνεδριακά κέντρα   , αλλά σένα καφενείο 
Σ ένα καφενείο  ,στο καφενείο του Σίδερη ...για το ΕΜΕΙΣ .......

Νηρικος