3.500.000 ευρώ στο ΠΔΕ της ΠΙΝ για την παράκαμψη Καλαμιτσίου, στη Λευκάδα



Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων το έργο «Αποκατάσταση επαρχιακού δρόμου Αγ.Νικήτα – Καλαμίτσι ,από περιοχή κατολίσθησης έως τη διασταύρωση προς Εξάνθεια και Χορτάτα» (παράκαμψη Καλαμιτσίου), στη Λευκάδα με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη.

Το έργο, προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ ,κρίνεται εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή , καθώς ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα για τη βελτίωση του βορειοδυτικού άξονα της Λευκάδας.
Σύμφωνα με τη μελέτη η υπάρχουσα οδός Αγ. Νικήτα - Καλαμίτσι, συνδέει τον Αγ. Νικήτα (παραλιακός οικισμός) με τον οικισμό Καλαμιτσίου (υψόμετρο 375 μ.). Ακολούθως διέρχεται μέσα από τον οικισμό, όπου αποκτά δυσμενή γεωμετρικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία της να είναι αδύνατη η ταυτόχρονη κυκλοφορία οχημάτων στα δύο ρεύματα και κατόπιν συνδέεται με τον δρόμο προς Εξάνθεια και Χορτάτα.

Η οδός που μελετήθηκε έχει συνολικό μήκος 1.488 μ. Το πλάτος του οδοστρώματος είναι 6μ. ασφαλτικό + 1μ. έρεισμα (0,50μ. εκατέρωθεν). Με την παρούσα μελέτη, βελτιώνεται η πρόσβαση προς τον οικισμό Καλαμιτσίου και από τις δύο εισόδους αυτού, αποκαθίσταται η διαμπερής κυκλοφορία μέσα στον οικισμό και η σύνδεση του οικισμού με το επαρχιακό δίκτυο του νομού. 

Δημιουργείται ένας κεντρικός άξονας με άνετα πεζοδρόμια και ηλεκτροφωτισμό στο κέντρο του οικισμού, ο οποίος συνδέεται και με την περιμετρική οδό του αλσυλλίου, κατόπιν κατευθύνεται προς το κέντρο του οικισμού όπου συναντά ξανά την υπάρχουσα οδό.
Δεν ρυμοτομούνται κύρια κτίσματα εκτός από δύο μικρά βοηθητικά κτίσματα. Προβλέπονται πεζοδρόμια πλάτους 1.85μ. εκατέρωθεν της οδού, αγωγός και φρεάτια αποχέτευσης όμβριων υδάτων και ηλεκτροφωτισμός της οδού. Βελτιώνεται η χάραξη της υπάρχουσας οδού, που οδηγεί από το κέντρο του οικισμού έως την διασταύρωση προς Εξάνθεια και Χορτάτα. 
Το οδόστρωμα διαπλατύνεται στα 6μ. και βελτιώνονται οι στροφές. Σε όλο το μήκος του δρόμου από θέση ΧΘ 1+0,50 έως ΧΘ 1+488 (μήκους 445 μ) θα γίνει εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού και από τις δύο πλευρές της οδού. Η πλακόστρωση θα γίνει από τη χ.θ. 1+050 έως τη χ.θ. 1+392 με μέσο πλάτος πεζοδρομίου 1,85μ. Για την ασφαλή διακίνηση των ατόμων προβλήματα όρασης επιβάλλεται η κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών που αποβλέπει στην καθοδήγησή τους σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους πόλεων και οικισμών, που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών. Επίσης η οδός θα σημανθεί επαρκώς με πινακίδες πληροφοριακές και ρυθμιστικές καθώς και με διάβαση πεζών.

Δευτερεύουσα οδός

Η δευτερεύουσα οδός συνδέει την κύρια οδό με την περιμετρική οδό αλσυλλίου Καλαμιτσίου και έχει συνολικό μήκος 99 μ. Η περιμετρική οδός αλσυλλίου Καλαμιτσίου, είναι χωματόδρομος με πολύ μικρή κίνηση οχημάτων και μεταβλητό πλάτος, κατά μέσο όρο 4 μ. στην περιοχή που αποτυπώθηκε. Η περιμετρική οδός έχει την μορφή δακτυλίου γύρω από το αλσύλλιο και συνδέεται με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο σε ένα μόνο σημείο το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο του οικισμού Καλαμιτσίου. 

Το αλσύλλιο είναι κατάφυτη λοφώδης έκταση με πεύκα και κυπαρίσσια. Το πλάτος του οδοστρώματος είναι 3,5μ. ασφαλτικό + 1μ. έρεισμα (0,50μ. εκατέρωθεν). Πρόκειται για έναν δρόμο, που σήμερα αποτελεί τον κύριο οδικό άξονα του οικισμού, αλλά και όλου του νησιού, για την προσπέλαση από την πόλη της Λευκάδας των ανατολικών και νοτίων οικισμών.