Με αυτά τα υλικά φτιάχνεται το καλύτερο κοκτέιλ της Λευκάδας 13/07/2019


Διακοπές στη θάλασσα
Γαστρονομικός και οινικός τουρισμός






Το 7 Islands Cocktail & Food Pairing Festival, που στις 17-19 Ιουλίου θα φέρει στη Λευκάδα μερικά από τα καλύτερα bars της Ελλάδας, είναι η ιδανική αφορμή για να ετοιμάσουμε βαλίτσες για το πιο εύκολα προσβάσιμο νησί του Ιονίου.

Λιγότερες από τέσσερις ώρες χρειάζονται, για να βρεθούμε στο νησί που καμαρώνει για μερικές απ’ τις πιο διάσημες παραλίες του Ιονίου. Όμως, εκτός απ’ τις ατέλειωτες αμμουδιές της, η Λευκάδα έχει να επιδείξει ολοένα αυξανόμενη δυναμική σε γεύσεις, εμπειρίες και υποδομές φιλοξενίας, που κάνουν το πιο κοντινό νησί των Επτανήσων έναν ολότελα γοητευτικό προορισμό. Επιλέξαμε πέντε από τις πολλές όψεις του




Παραλίες για όλα τα γούστα

Παραλίες όπως οι Εγκρεμνοί φιγουράρουν ανάμεσα στις κορυφαίες της Μεσογείου

Από το κοσμικό Κάθισμα μέχρι το διάσημο Πόρτο Κατσίκι, αλλά και τους δυσπρόσιτους, πλέον, Εγκρεμνούς (προσβάσιμοι μόνο με ιδιωτικό σκάφος ή με καραβάκι από τη Βασιλική), η Λευκάδα καμαρώνει για μερικές από τις εντυπωσιακότερες παραλίες του Ιονίου. Το μεγάλο ατού του νησιού, όμως, είναι ότι πλάι στις πολυδιαφημισμένες αμμουδιές της, η Λευκάδα έχει να παραθέσει κι άλλες τόσες συναρπαστικές προτάσεις για βουτιές. Ο Μύλος, που συναγωνίζεται τον κεφαλονίτικο Μύρτο στην αντίθεση του καταγάλανου νερού με το πάλλευκο φόντο, είναι ιδανική αφορμή για βόλτα στο κοντινό γραφικό χωριό του Αγ. Νικήτα, το καθαρό και πάντα δροσερό Κρυονέρι, που παίρνει το όνομά του από τις πηγές γλυκού νερού στον πυθμένα του, είναι το μυστικό των λουόμενων της πόλης, ενώ η Μεγάλη Πέτρα και τα Καβαλικευτά, κάτω από το χωριό Καλαμίτσι, εντυπωσιάζουν με την αγριάδα του τοπίου τους.
Τουρνέ στην ανατολική costa

Η αμμουδιά του NV beach bar

Πιο ήρεμες και ρηχές, οι παραλίες της εσωτερικής ακτής ενδείκνυνται για ραχάτι και οικογενειακό beach fun, συνδυασμένο με απολαυστικές εξορμήσεις σε κρυφά χαρτιά του νησιού. Απολαύστε τον πρωινό καφέ σας στην αμμουδιά του «NV beach bar»(2645025363), ρουφώντας ήλιο στις άνετες ξαπλώστρες κι ύστερα ανηφορίστε στο σχεδόν εγκαταλειμμένο χωριό Αλέξανδρος, όπου η οργιώδης βλάστηση σφιχταγκαλιάζει τα παλιά πέτρινα σπίτια, συνθέτοντας σκηνικό για ταξίδι στο χρόνο. Ύστερα, περπατήστε στα βήματα του Αριστοτέλη Ωνάση στην προμενάντ του Νυδριού, προτού βυθιστείτε στο μονοπάτι προς τους καταρράκτες του Δημοσάρη ανάμεσα σε θεόρατους βράχους.

Το εστιατόριο «Vivarium» μιξάρει την επτανησιακή γευστική παράδοση με μοντέρνες τεχνικές και προσεγμένη wine list

Ή μουλιάστε στη ζεν απανεμιά στα γραφικά Σύβοτα, αγναντεύοντας τον κόλπο απ’ την ακριανή πλευρά του, στο καφέ «Λιοτρίβι» (2645031870). Στρίψτε ξανά το τιμόνι προς Βορρά, για φινάλε με δείπνο στο «Vivarium», το δροσερό rooftop restaurant του boutique ξενοδοχείου «Thomais», όπου τοπικά προϊόντα και γεύσεις απ’ την παράδοση των Επτανήσων συναντούν τις μοντέρνες τεχνικές.
Αμαξάδα στα ορεινά



Απολαύστε εντυπωσιακές βίστες προς τη θάλασσα, σκαρφαλώνοντας με το αμάξι σε γραφικά χωριά όπως το Δράγανο και το Αθάνι. Περνώντας πάνω απ’ τους φαμόζους Εγκρεμνούς και το Πόρτο Κατσίκι και καταλήγοντας στην άγρια ομορφιά της πέτρας που αντιμάχεται τα κύματα στο Ακρωτήρι Λευκάτας, η θέα στην Αδριατική κόβει την ανάσα. Στην Εξάνθεια, το εντυπωσιακό «Fly Me Bar», αποτελεί προορισμό από μόνο του, χάρη στα προσεγμένα κοκτέιλ με θέα το αποστομωτικό ηλιοβασίλεμα, όμως, την πρωτοκαθεδρία των ορεινών κρατά αναμφίβολα το κεφαλοχώρι της Καρυάς, με την τεράστια παράδοση στα ονομαστά υφαντά, αλλά και την υπέροχη, δροσερή πλατεία στην παχιά σκιά των γέρικων πλατάνων – εδώ θα καταλήξετε σίγουρα, είτε για μια δροσερή βανίλια-υποβρύχιο στα παλιά καφενεία είτε για παραδοσιακή ριγανάδα και μεζέδες στην «Ελένη» (6932236897), μετά την πεζοπορία σας στο κοντινό Φαράγγι της Μέλισσας, με τα μονοπάτια που φιδογυρίζουν πάνω και δίπλα από ρυάκια δέντρα, φτέρες και κισσούς, ξυπνώντας μέσα σας τη Λάρα Κροφτ.
Foodie περίπατοι στην πόλη

Σε στρατηγικό σημείο στην προμενάντ της Λευκάδας, το café bar «Χάρτες» εποπτεύει τη νυχτερινή σκηνή της πόλης

Γνωρίστε τα στενάκια, τις πλατείες και τους μόλους της Λευκάδας, ξεδιπλώνοντας το χάρτη που συνδέει μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια και ταβερνάκια της πόλης: σε μια όμορφη, δροσερή αυλή πίσω απ’ την παραλιακή πιάτσα των μπαρ, το «Θυμάρι»προσεγγίζει δημιουργικά παραδοσιακές συνταγές με ιδιαίτερη έμφαση στην πρώτη ύλη, αλλά και στη δυνατή wine list, ενώ στα καντούνια πέριξ της κεντρικής Αγοράς, βρίσκεται το «Ευ Ζην» (6974641160), το sui generis μαγέρικο του Αλέξη, που ανακατεύει στα τηγάνια του ιδιοσυγκρασιακές εμπνεύσεις και συνταγές του κόσμου. Στην κορυφή της κεντρικής αγοράς, οι «Γωγώς Γεύσεις» (2645300509) γεμίζουν τα τραπεζάκια τους με σπιτικούς μεζέδες σε λογική βολιώτικου τσιπουράδικου, ενώ τα κατάρτια των ιστιοπλοϊκών χαζεύει η «Φρύνη στο Μώλο» από τη σοφιστικέ σάλα και τα τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα, σερβίροντας προσεγμένες τοπικές σπεσιαλιτέ, αλλά και δημιουργικά πιάτα.
Η Λευκάδα… στο σέικερ

Το 7 Islands Cocktail and Food Pairing Festival φέρνει μερικά από τα καλύτερα μπαρ της Ελλάδας στο νησί

Ταιριάζει το Negroni με το σαλάμι Λευκάδας; Ποιο βερμούτ πάει καλύτερα με τις φακές Εγκλουβής; Και ποιο κοκτέιλ θα αναδείξει την παραδοσιακή σουμάδα; Αυτές και άλλες αποστολές mixology και food pairing θα φέρουν εις πέρας μερικά από τα καλύτερα μπαρ ολόκληρης της Ελλάδας, στο τριήμερο 7 Islands Cocktail & Food Pairing Festival. Στις 17, 18 και 19 Ιουλίου, pop ups από bars όπως τα αθηναϊκά «Clumsies», «Bank Job» και «Odori» θα εμφανιστούν στα σοκάκια, στις πλατείες και τις παραλίες του νησιού. Το πρώτο event γίνεται δίπλα στο café bar «Χάρτες»(2645023790), ήδη εδραιωμένο στο ρόστερ της Λευκάδας με μια από τις πιο ενημερωμένες κάβες της περιοχής, αλλά και έννοιες όπως το local και το homemade να αποτελούν βασικά συστατικά στην περιπετειώδη cocktail list του. Κρατήστε το στο ραντάρ σας και βάλτε δίπλα του τo «Joy» (2645024386) στην κεντρική αγορά, το «Taratsa Open» (2645022232) στην ανατολική παραλία, αλλά και το «Havana Cuban Café» (6906067216) στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης, κι έχετε φτιάξει το χάρτη του ανανεωμένου bar scene της πόλης.
Που να μείνετε

Το Thomais Boutique Hotel ξεχωρίζει για την αισθητική του

Hotel Lefkas: Ανακαινισμένα δωμάτια σε εντυπωσιακό κτίριο, στρατηγικά τοποθετημένο σε ήσυχο σημείο, μια ανάσα από την πιάτσα των μπαρ και την κεντρική αγορά της πόλης. (Λευκάδα, 2645023916)
Thomais Boutique Hotel: Δωμάτια υψηλής αισθητικής με προσωπικότητα (καθένα με το δικό του θέμα), σε ντιζαϊνάτο ξενοδοχείο με μινιμαλιστικές πινελιές και έμφαση στο ποιοτικό, σπιτικό πρωινό. (Επίσκοπος, 2645071985)
Secret Boutique Hotel: Σοφιστικέ boutique hotel τεσσάρων δωματίων, «κρυμμένο» στα σοκάκια της πόλης. (Βεντούρα 9, Λευκάδα, 2645021474)
Crystal Waters: Καινούργιο συγκρότημα σουιτών με εντυπωσιακό pool area και μεγάλη γκάμα υπηρεσιών ευεξίας. (Νικιάνα, 2645072383)


Ιωσήφ Πρωϊμάκης jproimakis@athinorama.gr