Στρούμπειο Ελλάδα




Το Στρούμπειο οφείλει το όνομα του στον Ηπειρώτη ευεργέτη Γεώργιο Στρούμπο.

Ήταν μέλος παλιάς αρχοντικής οικογένειας από το Κουκούλι της Ηπείρου. Γενάρχης ήταν ο Κωνσταντής Στούμπος που είχε 2 παιδιά, τον Στέφανο και τον Γεώργιο. Ήταν εύπορη οικογένεια εμπόρων με καταστήματα στα Γιάννενα. Εγκαταστάθηκαν το 1830 στην Πάτρα και διακρίθηκαν ως έμποροι και τραπεζίτες.



Ο Γεώργιος Στρούμπος

Ο Γεώργιος Στρούμπος κληροδότησε χρηματικό ποσό για να ολοκληρωθεί το ημιτελές Παρθεναγωγείο που είχε ιδρύσει και το οποίο βρισκόταν στην οδό Μαιζώνος στην Πάτρα( στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Σχολείο μας).

Είχε αρχίζει να χτίζεται το 1859 σε οικόπεδο 1200 τετ. πήχεων (675 μέτρα) με οίκημα 800 τπ (450 τμ) που είχε δωρίσει η οικογένεια Στρούμπου για να στεγαστεί το Αχαϊκόν Παρθεναγωγείο, δηλαδή σχολείο φοίτησης Θηλέων, καθώς μέχρι τότε στεγαζόταν σε ενοικιασμένα από τον Δήμο κτίρια. Το Αχαϊκό Παρθεναγωγείο μετανομάσθηκε σε Στρούμπειο. Στον κήπο του οικήματος υπήρχε και το τότε παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης. Σύμφωνα με την παράδοση, το παρεκκλήσι πήρε το όνομα του από την σύζυγο του Γ. Στρούμπου.

Η πρόσοψη του Στρουμπείου σε φωτό τού 1969 λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες κατεδάφισής του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την προσφορά στην συνεδρίαση της 13ης Φεβρουαρίου του 1886

Η Πάτρα στα τέλη του 19ου αιώνα είναι μια πλούσια και όμορφη κοσμοπολίτικη πόλη, η οποία αριθμεί πλέον πολλά δημόσια και ιδιωτικά παρθεναγωγεία που συναγωνίζονται μεταξύ τους διεκδικώντας το καθένα τις μαθήτριες του όχι μόνο από τις ανώτερες αλλά ακόμα και από τις μεσαίες κοινωνικά τάξεις.



Η πρόσοψη του Στρουμπείου σε φωτό τού 1969 λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες κατεδάφισής του.

Από τα δημόσια σχολεία, το Στρούμπειο έχει την καλύτερη φήμη. Το 1896 παρακολούθησαν τα μαθήματα τόσα κορίτσια όσα σε όλα τα άλλα σχολεία της πόλης μαζί. Επισημαίνεται ότι στα τέλη του 1900 ( 6 Δεκεμβρίου 1900) άρχισε να λειτουργεί στις αίθουσες του Στρουμπείου και την Σχολή Θρησκευτικών μαθημάτων.

Πολλοί από τους μαθητές και τις μαθήτριες, που αποφοίτησαν από το Στρούμπειο, είχαν και έχουν ενεργό ρόλο στην πολιτική, πολιτισμική και οικονομική ζωή του τόπου μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κω/νος Στεφανόπουλος ήταν μαθητής του Στρουμπείου.

Το αρχικό κτίριο εσώζετο μέχρι το 1972 οπότε το Δημόσιο ανακατασκεύασε νέο διδακτήριο που από τότε συνεχίζει την λειτουργία του ως 12/θέσιο 2ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Πατρέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα εκδηλώσεων βρίσκεται και λειτουργεί η μεταφερθείσα από το προαύλιο του πρώτου παλαιού κτιρίου εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Αικατερίνη.

Πηγή: PaliaPatra.gr - http://2dim-patron.ach.sch.gr

http://patrasurbex.eap.gr/index.php