8 λόγοι για να επισκεφθείτε την Λευκάδα.


Λευκάδα

Το νησί που σύμφωνα με την παράδοση πήρε προίκα το 1300 ο Ενετός ηγεμόνας Ιωάννης Ορσίνι όταν παντρεύτηκε την κόρη του Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου του Α’.

1.Για να περιπλανηθείτε στα σοκάκια της πρωτεύουσας, κάνοντας ρομαντικές «περαντζάδες» στα καντούνια του νησιού, υπό τον ήχο της κιθάρας, και να δείτε το σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας, καθώς και το Λαογραφικό. Εξερευνήστε το παραμυθένιο κάστρο της Αγίας Μαύρας, που θα σας ταξιδέψει στους μεσαιωνικούς χρόνους και σε παραμύθια με πριγκίπισσες και ιππότες.

2.Γιατί σε αυτό το νησί υπάρχουν αμέτρητες παραλίες, με πολλές από αυτές να συγκαταλέγονται στις λίστες των καλύτερων, βραβευμένων παραλιών σε όλον τον κόσμο!!! Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την πιο ωραία παραλία του νησιού και μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα το Πόρτο Κατσίκι, με νερά σαν σε πισίνα! Επίσης, κάντε τις βουτιές σας στο Κάθισμα, τον Άγιο Νικήτα, αλλά και στα «ανοιχτά» των Εγκρεμών!


(Πόρτο Κατσίκι)

3.Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η περιήγηση στον επιβλητικό ορεινό όγκο του Σκάρου, με τα υπεραιωνόβια δέντρα. Ανακαλύψτε τα καταπράσινα και γραφικά ορεινά χωριά, θαυμάστε την θέα του απέραντου γαλάζιου του Ιονίου. Επιβάλλεται να πάτε στο χωριό Εξάνθεια για να δείτε, το μοναδικό, ίσως, εστιατόριο στην Ελλάδα που…»τρως ή πίνεις το ποτό σου πάνω από τα σύννεφα»!!!

4.Για να «χορτάσουν» τα μάτια σας ομορφιά, στη μονοήμερη κρουαζιέρα με τα καραβάκια που ξεκινούν από το Νυδρί με προορισμό τα μαγευτικά καταπράσινα Πριγκιπόννησα (Σκορπιός, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός) με τις εκπληκτικές παραλίες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την Καραϊβική ή την Χαβάη.


(Ηλιοβασίλεμα στη γέφυρα της Λευκάδας)

5. Γιατί στο Μεγανήσι Λευκάδας, βρίσκεται το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο στον κόσμο!!!

6.Για να ανεβάσετε την αδρεναλίνη σας, κάνοντας το δημοφιλές extreme sport windsurfing, δίπλα σε επαγγελματίες του είδους, στη διάσημη παραλία της Βασιλικής, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 10 καλύτερα ανά τον κόσμο πεδία δράσης windsurfing!!! Επίσης νιώστε τη μαγεία του παρα-πέντε στην παραλία Κάθισμα, πετώντας κυριολεκτικά πάνω από το Ιόνιο! Θα σας κόψει την ανάσα!


(Παρά-πέντε στο Κάθισμα)

7.Σήμα κατατεθέν του νησιού, είναι τα άπειρα εξωκκλήσια και μοναστήρια! Επισκεφθείτε και θαυμάσετε, εκκλησίες, οι πιο πολλές σε ρυθμό μπαρόκ, με επτανησιακή εικονογράφηση και πανέμορφα ξυλόγλυπτα τέμπλα, όπως ο Ιερός Ναός Παντοκράτορα (ιδιοκτησίας Βαλαωρίτη), ηΑγία Μαύρα, ο Άγιος Μηνάς και ο Άγιος Σπυρίδωνας.

8.Τέλος, γιατί εδώ θα τέρψετε τον ουρανίσκο σας ευχάριστα, με παραδοσιακές νοστιμιές, όπως τσιγαρίδια με κολοκυθοκορφάδες, παστό μπακαλιάρο , σκορπιό, μπουρδέτο, μαριδόπιτα(απλά δεν υπάρχει), λιγδοπούλες τηγανητές, κοκοτό μακαρονάδα, βοδινό στιφάδο και «μεθύστε» από το άρωμα της λευκαδίτικης σουμάδας, “ το ποτό της χαράς”, όπως το ονομάζουν οι Λευκαδίτες!!! ( μπορεί να πάρεις 3 κιλά σε μια εβδομάδα αλλά γεμίζεις την ψυχή σου με γεύσεις και μυρωδιές για πάντα)!!!

by Giota Magkoura
http://lovelovegreece.com/