Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Fritz Berger στη Λευκάδα

Published On: Πα, Μάι 16th, 2014

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Fritz Berger στη Λευκάδα

21 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου στην ΑRTηρία
O φωτογράφος Fritz Berger
O φωτογράφος Fritz Berger
Ο Ελβετός Fritz Berger έζησε τη δεκαετία 1962-1972 στη Λευκάδα συμμετέχοντας στη δραστηριότητα που είχε αναπτύξει η οργάνωση Διεθνής Χριστιανική Ειρηνευτική Βοήθεια προσφέροντας σημαντική βοήθεια στους κατοίκους της νότιας κυρίως Λευκάδας. Στο διάστημα αυτό κατέγραφε με τη φωτογραφική μηχανή όλα τα στιγμιότυπα της ζωής των κατοίκων.
b3
Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Τις αναμνήσεις από τη Λευκάδα τις κουβαλώ σαν εικόνες μέσα μου. Είναι εικόνες γεμάτες φως και σκιά, μορφές και χρώματα. Γεμάτες ανθρώπους, λουλούδια, δέντρα, λόφους και θάλασσα. Βλέπω θλιμμένα μάτια γυναικών με κομψές τοπικές φορεσιές, βλέπω ένα καφενείο γεμάτο άνδρες που παίζουν. Γεύομαι το μυρωδάτο, χειροποίητο ψωμί της Ακριβής και τις ελιές που το συνοδεύουν, το πικάντικο τυρί. Ακούω τα γαϊδούρια, τις κατσίκιες, τα πρόβατα,το τερέτισμα των τζιτζικιών ασταμάτητα και παντού. Είναι εικόνες που μένουν ή που φωτίζονται μόνο για λίγο. Έπειτα εμφανίζονται σπίτια που έχουν πληγεί από το σεισμό, μια κρύα νύχτα, η γριά Αρσενία καθισμένη μόνη μπροστά στη φωτιά.»
b2
Ο F.B αγάπησε τη Λευκάδα και δεν έπαψε ποτέ να την επισκέπτεται. Σε κάθε του επίσκεψη αποτύπωνε τις αλλαγές που συνέβαιναν στο νησί με τον ευαίσθητο φακό του.
Αυτή η διαδρομή της Λευκάδας από το 1962 μέχρι το 2013 θα είναι και το αντικείμενο αυτής της πολύ σημαντικής έκθεσης.
b4
Στη διάρκεια της έκθεσης θα προβληθεί -για πρώτη φορά- ένα φιλμ ντοκουμέντο με τη Λευκάδα της δεκαετίας του ’60 επίσης του Fritz Berger.
Από τις εκδόσεις fagottobooks κυκλοφορούν τα λευκώματα: