Εκδήλωση αφιερωμένη στον εξέχοντα και δεύτερον τη τάξει εθνικό μας ποιητή, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη γέννησή του


     

                         Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας Η Φανερωμένη    

     Εκδήλωση ,για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη

        Δευτέρα   11-11-2024, στην Αγορά Αργύρη και ωρα 6.00 μ.μ.
 
Καλωσόρισμα από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου μας  κ Νικόλαου Ασπρογέρακα ο οποίος  λόγω έκτακτου γεγονότος    απουσίασε ( εκφώνηση  από κ Γιάννη Σίδερη  πρόεδρο  του Συλλόγου  }

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι των Λευκαδίων.

Θα ήταν ανεπίτρεπτη παράλειψη του Συλλόγου μας να μη διοργανώσει εκδήλωση αφιερωμένη στον εξέχοντα και δεύτερον τη τάξει εθνικό μας ποιητή, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη γέννησή του.  

   Δικαιολογημένα του δόθηκε ο τίτλος του Εθνικού ποιητή, όχι μόνο γιατί αντλούσε τα θέματά του από τη νεότερη ελληνική ιστορία και γιατί υπερασπίστηκε έμπρακτα την Εθνική ιδέα (πράγμα που έκαναν και άλλοι λογοτέχνες της εποχής του), αλλά κυρίως επειδή ταίριαξε με τη δημοτική γλώσσα το ήθος των ηρώων του και τους πρόβαλε με πάθος και τραγικό μεγαλείο.

Από τους πρωταγωνιστές του ενωτικού κινήματος για την ένωση των επτανήσιων με τη μητέρα Ελλάδα. Εκλεγμένος θριαμβευτικά από τους Λευκαδίτες βουλευτής στη 13η Βουλή των Ιονίων νήσων συνέταξε την απόφαση του σώματος για την Ένωση, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή στις 23 Οκτώβρη του 1863. Ας συναισθανθούμε κι εμείς τη χαρά του ποιητή: “΄Άπειρος λαός ώρμησε έξαλλος εις τον προωρισμένον δια τους βουλευτάς περίβολον. Αι επευφημίαι ήσαν διαρκείς και είχον τι το άγριον. Και εάν επρόκειτο να ζήσω χίλια έτη δεν θα λησμονήσω την αγιότητα εκείνης της σκηνής. Εγώ έκλαιον κρουνηδόν ουδέ ηδύναντο να με καθησυχάσουν τα συγχαρητήρια των συναδέλφων και των λοιπών.. Καθ όλον τον δρόμον μας έραιναν δι ανθέων και ζαχαρωτών. ΄Ημουν όλως έξαλλος με την κεφαλήν αποκαλυμμένην, μολονότι έβρεχεν απεθαύμαζον εκστατικώς την μεγαλοπρεπή εκείνην σκηνήν”.

Πρωταγωνιστής επίσης στην Ελληνική βουλή την ημέρα της ορκωμοσίας των επτανήσιων αντιπροσώπων (22 Ιουλίου του 1864), όπου εκφώνησε εκ μέρους των λόγο σημαντικό και θριαμβευτικό: “H προσάρτηση της Επτανήσου δεν εννοούμεν να μείνει άγονος και στείρα. Δεν φέρομεν μεθ΄ημών εκ προμελέτης ούτε συμπαθείας ούτε αντιπαθείας δια της δείνα ή δείνα πολιτικής μερίδας. Εννοείτε ότι δεν δυνάμεθα να εμπιστευθούμεν εις τας χείρας του τυχόντος την διεύθυνσιν του εθνικού σκάφους. Αλλ΄ ο οιοσδήποτε είναι ο κυβερνήτης, ας αποδείξει δια των έργων του ότι είναι κατάλληλος να κυβερνήσει, και τότε ημείς είμεθα μετ΄ αυτού”.

Πρωταγωνιστής για τρίτη φορά (αναφέρομαι στις τρεις σημαντικές στιγμές της ζωής του) όταν απήγγειλε το ποίημα στα αποκαλυπτήρια του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, στις 25 Μαρτίου του 1872, μπροστά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.. Η απαγγελία με όσα ακολούθησαν στην Αθήνα και στη Λευκάδα στάθηκε ο πιο μεγάλος ποιητικός θρίαμβος του Βαλαωρίτη και η πιο γλυκιά ώρα της ζωής του. Παραλείπω τις εκδηλώσεις του κόσμου και περιορίζομαι στα αισθήματα του ίδιου και του λευκαδίτικου λαού:

΄Οταν γύρισε στο ξενοδοχείο οι σφυγμοί είχαν φτάσει τους 150, τον έπιασε τέτοια καρδιακή κρίση, ώστε λίγο έλειψε να τελειώσει, πράγμα που φοβότανε άλλωστε, γι αυτό και την παραμονή της απαγγελίας είχε συντάξει τη διαθήκη του και είχε γράψει αποχαιρετιστήριο γράμμα στη γυναίκα του.

Τέλος ο λαός της ιδιαίτερής του πατρίδας, της Λευκάδας, διαψεύδοντας τη ρήση του Ευαγγελιστή Λουκά “ουδείς προφήτης δεκτός εστίν εν τη πατρίδι αυτού” και επί το λαϊκότερον “κανείς δεν άγιασε στον τόπο του” , αφού συγκεντρώθηκε πανδημεί στην πλατεία μέσα σε κλίμα απερίγραπτου ενθουσιασμού αποθέωσε τον εθνικό του ποιητή: “Καταβάντα της αψίδος με περιέφερεν όλος ο κόσμος καθ΄ άπασαν την πόλιν μεταμορφωθείσαν εις δάσος δάφνης και μυρσίνης. Ραγδαία βροχή ζαχαρωτών και ανθέων έπιπτεν αδιακόπως επί της κεφαλής μου. Τέλος με επανέφερον εις το οίκημά μου. Ηναγκάσθην να ασπασθώ όλους μικρούς και μεγάλους, εχθρούς και φίλους Το εσπέρας εφωταγωγήθη η πόλις λαμπρά και εκάησαν πάμπολλα πυροτεχνήματα.. Ούτως έληξαν αι τελεταί της πτωχής πατρίδος μου. Και εάν μου ήτο γεγραμμένον να ζήσω επί αιώνες ουδέποτε θα λησμονήσω την εν Αθήναις τελεσθείσαν πανήγυριν και την εν Λευκάδι υποδοχήν μου. Ποτέ δεν θα επανέλθουν τοιαύται ημέραι”.

Αναφέρθηκα σε τρεις σημαντικούς σταθμούς,δύο πολιτικούς και έναν ποιητικό, του Βαλαωρίτη.. Περισσότερα , αναλυτικότερα και εμβριθέστερα θα αναφερθεί στη ζωή και το έργο του ποιητή μας, η κ. Πολίτη, που θα πάρει αμέσως το λόγο.

Η κ. Ευσταθία Πολίτη σπούδασε Ιστορία- Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετά από κατατακτήριες εξετάσεις συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο ειδικεύτηκε στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Συγκριτική Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Από το 2021 είναι Υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Παν/μίου Δυτικής Αττικής με θέμα: Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (1824-1879): εργογραφική και βιβλιογραφική καταγραφή, σημασιολογική αποτύπωση και σχεδιασμός ψηφιακής συλλογής.

Έχει εργαστεί σε ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια ως ερευνήτρια σε επιστημονικά προγράμματα. Σήμερα εργάζεται στη βιβλιοθήκη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στο πλαίσιο της ταξινόμησης και περιγραφής του αρχείου του Νίκου Εγγονόπουλου.

Ομιλία από την κ. Ευσταθία Πολίτη , Ιστορικό ,Υποψήφια Διδάκτορα Παν/μίου Δυτικής Αττικής




    Πάτρα Αγορά Αργύρη  
Δευτέρα ,11-11-2024

 Ευσταθία Πολίτη


        Αριστοτέλης Βαλαωτίτης (1824-1879): μια ποιητική γραφή στραμμένη   στην ιστορία


 Εφλόγισε τον ουρανό  αστέρι μου μιαν ώρα

  Ποιος το θυμάται τώρα;…                                                                                                      

Επέτειος μνήμης για τον μεγάλο ποιητή του νησιού μας και έτος Βαλαωρίτη το 2024 για την Λευκάδα. Χρόνια πριν σε μια συγκέντρωση ανάλογη με την δική μας ο Λίνος Πολίτης, μιλώντας για τον Σολωμόέλεγε ότι οι επέτειοι είναι ευκαιρίες για να επιστρέψει κάθε γενιά σε παλιότερα κείμενα για να δει αν έχουν κάτι να της πουν, αν έχουν να της μιλήσουν. Ας δούμε λοιπόν αυτή την επέτειο ως μια ευκαιρία να επιστρέψουμε στον βίο και το έργο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και να αναστοχαστούμεπώς συνδιαλέγεται με τη δική μας εποχή ένας από τους κορυφαίους ποιητές της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

 Πριν λίγους μήνες - τον Μάρτιο του 2024 - στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πολίτη Διαβάζοντας Ποίηση στο βιβλιοπωλείο Ιανός ο Τίτος Πατρίκιος που συμμετείχε στην παρουσίαση του τόμου, όταν ρωτήθηκε πότε άρχισε ο ίδιος να διαβάζει ποίηση και να συνδέεται μαζί της απάντησε:

 Ποίηση από πολύ νωρίς άρχισα να διαβάζω ή να ακούω, πήγαινα και σε θέατρα που γινόταν απαγγελία ποίησης από πολύ μικρός. Θυμάμαι λ.χ. τον Ορέστη Λάσκο και τα σατιρικά του ποιήματα για τον πόλεμο των Ιταλών στην Αιθιοπία – Αβυσσηνία. Αλλά, εκεί που αισθάνθηκα πραγματικά να με σαγηνεύει η ποίηση και να θέλω πραγματικά να την ακολουθήσω και να γράψω και εγώ με τον ίδιο τρόπο είναι ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο οποίος με καταμάγεψε και με κατενθουσίασε όταν μας επετέθη η Ιταλία και άρχισε ο πόλεμος και όλη η πατριωτική φλόγα που μας άναψε η Αντίσταση. Και οι πρώτες νίκες απέναντι στους εισβολείς με οδήγησαν στη συστηματική για να μη πω μανιακή ανάγνωση του Βαλαωρίτη που μας έδινε ποιητική απάντηση και ποιητική διέξοδο στα όσα συνέβαιναν στο μέτωπο. 

 Έτσι «μίλησε» η ποίηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη στο δωδεκάχρονο αγόρι - που ήταν το 1940 ο Τίτος Πατρίκιος - μεσούντος του ελληνοϊταλικού πολέμου αφυπνίζοντας τη δική του μούσα. Ας πιάσουμε όμως το νήμα από την αρχή και να θυμηθούμε τα μεγάλα γεγονότα σταθμούς που όρισαν τον βίο του ποιητή και καθόρισαν την προσωπικότητα και το έργο του, αλλά και πλευρές του που είναι λιγότερο προβεβλημένες.                    

                                                                                                                                                        1

  Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης γεννήθηκε στην Λευκάδα την 1η Σεπτέμβρη του 1824, όταν η Λευκάδα και όλα τα Επτάνησα βρίσκονταν υπό την Αγγλική Προστασία, ενώ στον τουρκοκρατούμενο ελλαδικό χώρο ήταν σε εξέλιξη η Επανάσταση. Γονείς του ήταν ο γερουσιαστής Ιωάννης Βαλαωρίτης με απώτερη καταγωγή από αρματολούς της Ευρυτανίας που είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Βενετών κατά τους ΒενετοΤουρκικούς πολέμους και είχαν λάβει ως αντάλλαγμα μεγάλη κτηματική περιουσία στην Λευκάδα. Μητέρα του η Αναστασία Τυπάλδου Φορέστη από αριστοκρατική οικογένεια της Κεφαλλονιάς. Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης μετά τις εγκύκλιες κατ’ οίκον σπουδές του και την φοίτησή του στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας, κατά το σύνηθες της Επτανησιακής ελίτ θα ακολουθήσει την peregrinaƟo academica (ακαδημαϊκή περιήγηση) σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης: Γενεύη, Παρίσι, Πίζα – όπου από το τελευταίο θα ανακηρυχθεί διδάκτωρ της Νομικής Σχολής. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Ιταλία θα μετάσχει στις επαναστατικές κινήσεις και τις πατριωτικές οργανώσεις για την απελευθέρωση της Ιταλίας. Είναι η περίοδος που στην Ευρώπη επικρατεί ένα γενικότερο κλίμα ξεσηκωμού εναντίον των μοναρχικών καθεστώτων. Παράλληλα με την επαναστατική του δράση, ταξιδεύει, διαβάζει Ιταλούς και Γάλλους ποιητές επηρεάζεται από τον ιταλικό και γαλλικό ρομαντισμό και έρχεται σε επαφή με την φιλοσοφία του Κάντ και του Χέγκελ. Το 1847 θα εκδώσει και ο ίδιος την πρώτη του ποιητική συλλογή Στιχουργήματα, πρώτα στην Κέρκυρα και μετά στην Αθήνα, με τη γενική αφιέρωση «εις την πατρίδα μου». Το 1852 παντρεύεται την Ελοϊσία Τυπάλδου – Πρετεντέρη, κόρη του Αιμίλιου Τυπάλδου, επιφανούς λογίου της ελληνικής παροικίας της Βενετίας και το 1853 εγκαθίστανται στην Λευκάδα όπου η ενασχόληση με τον πολιτική θα γίνει ακόμα πιο έντονη. 

 Το 1857 εκδίδει την δεύτερη ποιητική συλλογή του Μνημόσυνα, και την ίδια χρονιά εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Λευκάδας στη Βουλή των Ιονίων Νήσων. Ως πολιτικός θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Ένωση των Επτανήσων με το ελληνικό βασίλειο και μετά το 1864 από το αθηναϊκό κοινοβούλιο ως βουλευτής του κόμματος του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου – εκλέχτηκε δύο φορές (το 1865 και το 1868) - θα αγωνιστεί για τα εθνικά ζητήματα, την απελευθέρωση της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Κρήτης. Η πολιτική σύντομα θα τον απογοητεύσει, αντιλαμβανόμενος τα παιχνίδια εξουσίας, τις αυθαιρεσίες, τη διαφθορά και τις νοθείες σε κάθε έκφανσή της. Δύο φορές θα του προταθεί υπουργική θέση, και τις δύο θα αρνηθεί, θεωρώντας τον εαυτό του ακατάλληλο για την ενεργή πολιτική με τους όρους που ασκούνταν. Και αν η δημόσια ζωή του Βαλαωρίτη ήταν γεμάτη απογοητεύσεις η ιδιωτική ζωή του ήταν οδυνηρότερη. Από νωρίς την σημαδεύει ο θάνατος. Το 1853 χάνει την πρωτότοκη κόρη του Μαρία σε ηλικία 2 ετών. Ο Βαλαωρίτης τότε θα γράψει το «Ψυχοσάββατο»:

                                                                                                                                                            2

  Τη νύχτα τα μεσάνυχτα 

 εκεί που καρτερούσα 

νά ’λθει η Μαρία να με βρει 

 κι έστεκα κι αγρυπνούσα, 

 μέσα στο φως του φεγγαριού 

 μου φάνη πως την είδα 

 πὄφευγε σαν αχτίδα.       

                                                                                                                                                                  Την επόμενη χρονιά πεθαίνουν οι γονείς του. Το 1866 χάνει ακόμη μια κόρη, Μαρία κι εκείνη, που πεθαίνει ολιγοήμερη. Το 1869 ο σεισμός στο Ιόνιο ισοπεδώνει το πατρικό του σπίτι. Στις εκλογές του ίδιου έτους δεν θα επιδιώξει να θέσει υποψηφιότητα για το βουλευτικό αξίωμα, θα αποχωρήσει από την Αθήνα και θα εγκατασταθεί στο ιδιόκτητο νησάκι του, τη Μαδουρή, όπου ο χρόνος του θα μοιράζεται στη μελέτη, την συγγραφή , την άσκηση πολιτικής σε τοπικό επίπεδο και την εμπλοκή του στην οργάνωση απελευθερωτικών κινήσεων στην Ήπειρο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής θα σημαδευτούν από αλλεπάλληλα οικογενειακά ατυχή συμβάντα που θα κλονίσουν ανεπιστρεπτί την υγεία του. Το 1875 πεθαίνει στη Βενετία η πεντάχρονη κόρη του Ναθαλία. Το 1878 ο γιος του Αιμίλιος νοσεί βαριά από φυματίωση για το λόγο αυτό εγκαθίσταται στην Μαδέρα της Ισπανίας όπου έχει κοντά του τη μητέρα του. Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης χωρίς κανέναν δικό του στο πλευρό του πεθαίνει από καρδιακή προσβολή στις 24 Ιουλίου 1879 πριν κλείσει τα 55 του χρόνια. Στον τάφο του, πίσω από το ιερό βήμα της οικογενειακής εκκλησίας του Παντοκράτορα στην Λευκάδα είναι χαραγμένοι σύμφωνα με την επιθυμία του οι εξής στίχοι από το Δεύτερο Άσμα της Κυρά Φροσύνης:

 Τί φιλί που ’ταν εκείνο! Έχει μέσα του κρυμμένη

 τη στιγμή, που τον επάνω με τον κάτω κόσμο δένει.

 Έχει μέσα του το σχώριο, το τρισάγιο, το λιβάνι, 

 το λουλούδι που βλαστάνει 

 εις τη χέρσα γη του τάφου! Έχει μέσα την ελπίδα,

 τ’ όνειρο του πεθαμένου, το κιβούρι, τη σανίδα, 

 που μας κάνει κι αναπλέμε μέσα στο άβαθο το μνήμα,

 μες στου απέραντου του χρόνου το κατάμαυρο το κύμα.

 Το θυμούμαι κι εγώ ακόμα!

 Όταν το ’ριξα στα μάτια, όταν το ’ριξα στο στόμα

                                                                                                                                                     3

  του παιδιού μου, της μητέρας… Το θυμούμαι, δεν μ’ αφήνει 

 κι από τώρα το γυρεύω, Χριστιανοί μου, ελεημοσύνη.

 Όταν έλθει εκείνη η ώρα σε παράμερη μιαν άκρη 

 να με χώσετε κι εμένα μ’ ένα σχώριο, μ’ ένα δάκρυ

 H νεοελληνική κριτική στο πρόσωπο και το έργο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, αναγνώρισε τον διάδοχο του Σολωμού και τον ενέταξε στην ποιητική τριανδρία των κορυφαίων του αιώνα του, μαζί με τους δύο Επτανήσιους ομοτέχνους του, τον Διονύσιο Σολωμό και τον Ανδρέα Κάλβο. Το πλαίσιο που διαμόρφωσε την προσωπικότητα και τον ποιητικό του λόγο και μέσα στο οποίο πρέπει να επιχειρούμε την αξιολόγησή του είναι τα εθνικά, πολιτικοκοινωνικά και πνευματικά γεγονότα των πρώτων πενήντα χρόνων του ελεύθερου κράτους (1830-1880) που ορίζονται από την Επανάσταση, τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους, τις πολιτικές και πολιτειακές αλλαγές, την πολιτική διάσπαση των Ελλήνων, την αμφισβήτηση της καταγωγής τους, την αφύπνιση της εθνικής συνείδησης, τη Μεγάλη Ιδέα, τη θεμελίωση της εθνικής ιδεολογίας και της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού στο τρίσημο σχήμα Αρχαιότητα-Βυζάντιο-Νέος Ελληνισμός, όπως το αποτύπωσαν ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος και ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος. Στην ζοφερή εκείνη πραγματικότητα της πεντηκονταετίας που ακολούθησε την Επανάσταση η ποίηση απέκτησε έναν ρόλο εκτονωτικό και παραμυθητικό. Μέσα από την ποιητική δημιουργία η ελληνική κοινωνία ήλπιζε σ’ ένα απότομο ποιοτικό άλμα που θα τις χάριζε το καινούργιο, επιθυμητό πρόσωπο. Η Μεγάλη Ιδέα ήταν η πρώτη ουτοπία που ενστερνίστηκαν οι Έλληνες για να ανακάμψουν ηθικά. Η ποίηση ήταν το δεύτερο αποκούμπι τους. Ιδίως η ρομαντική ποίηση, με τη ρητορεία, την παραφουσκωμένη έκφραση, την υπερβολή που την χαρακτηρίζει, τους πρόσφερε μια διέξοδο από την πεζή και αντίξοη πραγματικότητα. Η Μεγάλη Ιδέα γίνεται το κέντρο της ποιητικής δημιουργίας του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη επειδή η ποίηση για εκείνον νοείται ως «εθνική δράση και διαρκής επανάσταση», ως ηρωικό άσμα και «πιστή εξιστόρησις των παθημάτων και μαρτυρίων του Έθνους». Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ρομαντικό ποιητή της εποχής του, η ποίησή του διακρίνεται για την αντιστοιχία της με τα ορατά, εθνικά, πολιτικά και ιδεολογικά προβλήματα του καιρού του

. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η μόνη δυνατή ποίηση είναι μια ποίηση ιστορική. Στα Ποιήματά του (Μνημόσυνα, Κυρά Φροσύνη, Αθανάσιος Διάκος, Φωτεινός) –πηγαίνει να συναντήσει τα ιστορικά πρόσωπα στην ιστορική «στιγμή» τους και να αφηγηθεί την προσωπική θυσία τους στο βωμό του έθνους με το πάθος του ιστορικού. Ο πνιγμός της κυρά Φροσύνης (παρουσιασμένος με λεπτομέρειες πραγματιστικές λαογραφικής ή ιστορικής μελέτης), ο Αθανάσιος Διάκος, προλογισμένος με την ίδια φροντίδα να δοθούν ακριβώς οι περιστάσεις και τα προηγούμενα της μάχης και της 

                                                                                                                                                4

ύψιστης θυσίας ο,Φωτεινός – που μια και μόνο χειρονομία – η εκδίωξη των σκύλων του Γρατσιανού Τζώρτζη, πλασματικά οδηγεί στον ξεσηκωμό – την Επανάσταση της Βουκέντρας – είναι όλες κορυφαίες στιγμές όπου συνοψίζεται η ιστορία σε μια μόνη πράξη ηρωισμού. Αλλά και στα μικρότερα ποιήματα στον Κατζαντώνη, στον Αστραπόγιαννο, τον Σαμουήλ, τη Φυγή, τον Ευθύμιο Βλαχάβα, το ποίημα για τον Ανδριάντα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ συνοψίζονται οι πράξεις των ηρώων του ’21 και των προηγηθέντων αγώνων των Κλεφτών και των Αρματολών. Οι εισαγωγές και οι σημειώσεις που συνοδεύουν τα ποιήματά του σε λόγια διάλεκτο αποτελούν το αναγκαίο συμπλήρωμα αλλά και την προϋπόθεση της ανάγνωσης των ποιημάτων του τοποθετώντας τα με ακρίβεια στον χωροχρόνο της ιστορίας. Οι λεπτομέρειες που βρίθουν στα ποιητικά του έργα ως συμπληρώματα, κατάλογοι, λεξιλόγια, αποτελούν έναν ενιαίο ποιητικό κόσμο, αναπόσπαστο από τη στιχουργία και αναδεικνύουν τον ποιητή ως ιστορικό, ερευνητή ηθών και εθίμων και παραδόσεων του ελληνικού έθνους. Έχει μια ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι συγκέντρωνε ιστορικά στοιχεία για τους ήρωες του από έρευνές του στο Αρχειοφυλάκιο Λευκάδας και ότι μέχρι τα τέλη περίπου του 19ου αιώνα το ποιητικό του έργο λειτούργησε και ως ιστορικό ανάγνωσμα που διαβάστηκε ή ακούστηκε από όλα τα στρώματα της λευκαδίτικης κοινωνίας. Από το 1884 και μετά, τα ποιήματά του καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος των σχολικών αναγνωστικών λόγω των πατριωτικών θεμάτων και του περιγραφικού χαρακτήρα τους, αλλά και θεωρούνται η καλύτερη δυνατή πηγή για τη μελέτη των Νέων Ελληνικών λόγω της στενής εγγύτητας τους με τα δημοτικά τραγούδια. 

 Επίκεντρο του ποιητικού κόσμου του Α. Βαλαωρίτη είναι η υπέρτατη θυσία – η θυσία που επανέρχεται ποικιλοτρόπως κάθε φορά – είτε πρόκειται για ένα «Ξερριζωμένο δέντρο», ή για τον θάνατο προσφιλών συγγενών και φίλων. Ο θάνατος ιδωμένος ως μια μοίρα, του θνητού όντος, που με κάποιο τρόπο θυσιάζεται και αυτό, συχνά πρόωρα, στην παιδική ηλικία ή στα νιάτα του, σε έναν εξίσου σκληρό και αδυσώπητο αφέντη όπως ήταν ο Τούρκος – τον Χάρο. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με την θυσία της ανθρώπινης ζωής σε έναν ιστορικό και έναν υπαρξιακό αδυσώπητο και αλύγιστο δυνάστη που δεν σπλαχνιέται κανέναν.

 Οι απώλειες που σημάδεψαν την προσωπική ζωή του είναι η ανοιχτή πληγή που τροφοδοτεί τα πολυάριθμα μνημόσυνα που έγραψε: Επί τω θανάτω της θυγατρός μου Ναθαλίας, Επί του τάφου Μάρκου Φλαμπουριάρου, Επί του τάφου της θυγατρός Δρουμμόνδ Ουλφ, Μνημόσυνον επί του εν τω αθηναϊκώ νεκροταφείω μνήματος της οικογένειας Βερέττα: Τη Κυρία Χρυσούλα Βερέττα Σπέιδ, Εις τον φίλον μου Στέφανον Πιερρήν, Ρωξάνῃ Σούτσου κ.ά.

 Από την άλλη επιτάφια ποιήματα είναι και αυτά που έγραψε για τους ιστορικούς ήρωες, τον Αστραπόγιαννο, τον Ευθύμη Βλαχάβα, το ποίημα για τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, το Δ΄ άσμα του Αθανάση Διάκου, που συνιστά γενικό προσκλητήριο των νεκρών μαρτύρων του έθνους: 

                                                                                                                                             5

ιλιάδες ήρθανε μεμιάς τριγύρω στο Θανάση 

 ψυχές μεγαλοδύναμες από τον άλλον κόσμο 

 με τα παλιά τους βάσανα, με την παλικαριά τους,

 και του φιλούν το μέτωπο και τον περιδροσίζουν. 

 Στη σκοτεινή του φυλακή, γαλανοφορεμένες,

 απλώνουν τα φτερούγια τους κι επάνωθέ του ανοίγουν 

 βαθύν απέραντο ουρανό και του τον αστερώνουν 

 μ’ αθάνατες ενθύμησες, μοσχοβολιές του τάφου. 

Οι μεγάλοι ποιητές εκφράζονται μυθιστορικά προσλαμβάνοντας τον Ελληνισμό είτε φιλοσοφικά, όπως ο Σολωμός, είτε ως Ύμνο Πινδαρικό, όπως ο Κάλβος στις Ωδές του, είτε από τις ρίζες της νεότερης ιστορίας μας, όπως ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Άλλωστε η λογοτεχνία είναι το κατεξοχήν προνομιακό όχημα μεταξύ μύθου και ιστορίας για να αποτυπώσει μνήμες και εμπειρίες, και ο Βαλαωρίτης στο έργο του με σχολαστικότητα αποδίδει ποιητικά την ιστορία με ακριβείς περιγραφές και αναφορές, άγνωστες ή λιγότερο γνωστές, σε πρόσωπα του αγώνα. Ωστόσο ο Βαλαωρίτης δεν είναι μόνο ο ιστορητής ποιητής, είναι βάρδος με το πλατύ περιεχόμενο του όρου, όπως επικράτησε τον 19ο αιώνα. Δηλαδή ποιητής που συνδέει οργανικά και αναπόσπαστα τον επικό με τον λυρικό και ελεγειακό τόνο. Η λυρική πλευρά του Βαλαωρίτη, αν και ποιοτικά σημαντική, είναι λιγότερο προβεβλημένη και σχολιασμένη. Τα λυρικά κομμάτια του τα απαντάμε είτε ως πρελούδια και ιντερμέδια να παρεμβάλλονται στα αφηγηματικά έργα του είτε σε αμιγώς λυρικά ποιήματα (Η δάφνη και το αηδόνι, Το Σήμαντρον, Παράπονο, Το δάκρυ, Το φιλί, η ξανθούλα, η αχτίδα, Το ρόδο και η δροσούλα κ.ά) είτε σε αποσπάσματα ανολοκλήρωτων ποιημάτων του: 

                            Καλός καιρός οπού ’τανε! Το ’χα κρυφό καμάρι 

                           να μη με σκιάζει η ομορφιά και δίχως χαλινάρι

                           να τρέχω θάλασσα και γη. Έβλεπα τον πετρίτη,

                           αντί να βάφει στη σφαγή τη σιδερένια μύτη, 

                           να ξεψυχάει μες στη φωλιά. Και τη μονομερίδα 

                           ανέλπιστα την είδα

                          αγκαλιασμένη ερωτικά στα χόρτα με το ταίρι 

                           να μη θυμάται τον οσκρό, γλυκιά σαν περιστέρι.

                                                                                                                         

                                                                                                                                              6

Είναι αλήθεια ότι αυτή η λυρική, μελαγχολική, σχεδόν αντιηρωική πλευρά του Βαλαωρίτη, ακόμα αναζητά την αποτύπωσή της στο δημόσιο πορτραίτο που του έχουμε φιλοτεχνήσει. Αναμφισβήτητα η θέση του Βαλαωρίτη στην ελληνική λογοτεχνία είναι κορυφαία. Ανήκει στους λίγους, στους ελάχιστους εκφραστές του ελληνικού 19ου αιώνα. Το έργο του διακρίνεται για την έκτασή του, τη συνθετική δύναμη, την δραματική ένταση, την επική ανάπτυξη, την τεχνοτροπική ποικιλία, την θεματική ευρύτητα, την διαχρονική επιρροή και απήχηση. Στα μέσα του 19ου αιώνα κανένας άλλος ποιητής μετά την δραματική και ημιτελή προσπάθεια του Σολωμού και την αναχρονιστική ιδιορρυθμία του Κάλβου – δεν έδωσε με τέτοια πληρότητα τον χώρο και τα όρια της δραματικής ποίησης – στο πλαίσιο του μυθιστορικού είδους. Αν σήμερα εμείς αυτό δεν το βλέπουμε έχει να κάνει με τη δική μας αποκλειστικά αδυναμία, δηλ. την αδυναμία της εποχής μας να προσλάβει τις μεγάλες αρετές του έργου του. Η ιστορία της λογοτεχνίας είναι γεμάτη από μεγάλους συγγραφείς που κατέληξαν σε δυσμένεια ή και εντελώς στη λήθη επειδή οι επόμενες γενιές απλώς απέτυχαν να τους διαβάσουν. Θα πρέπει από την άλλη να δεχτούμε ότι κάθε εποχή είναι δασκαλεμένη να ανασκοπεί το παρελθόν με τον παραμορφωτικό φακό των αναγκών της και να δυσκολεύεται να διακρίνει ό,τι υπερβαίνει τον ορίζοντα της. Η γλαφυρή περιγραφή του ποιητή από τον βιογράφο του Βασίλειο Βυθούλκα την χρονιά του θανάτου του αποδίδει εύστοχα τα γνωρίσματα του χαρακτήρα του. Ας τα κρατήσουμε. Ισχύουν και για την ποίηση του: 

 Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης φύσεως δεξιάς, ευειδής, ευμήκης, ιπποτικός πλην απλοϊκός, αγαθός και λίαν δημοκρατικός, έχων φρόνημα υψηλόν, αίσθημα ευγενές, καρδίαν τρυφεράν και πάλλουσαν πάντοτε υπέρ πάσης γενναίας ιδέας, ενθουσιασμόν πυρώδη, λάτρης του λαού μειλίχιος, κατεκήλει το ακροατήριον αγορεύων εν ταις βουλαίς. Τις των γνωρισάντων αυτόν δεν εθαύμασε τον τε ποιητήν και πολιτικόν άνδρα; 

                                                                                                                                    7 

 Βιβλιογραφία: 

 Αριστοτέλης Βαλαωρίτης: Ένας ρομαντικός, επιμέλεια και ανθολόγηση Νάνος Βαλαωρίτης, εκδόσεις Ερμής, Αθήνα, 1998, 230 σ

 Γρηγόρης Γεράσιμος (Σύνθεση – επιμέλεια), Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο αρματολός της λύρας, 1824-1879, Βίος, έργα, ανθολογία, κριτική, εικόνες, βιβλιογραφία, Αθήνα, Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, 1975, Αθήνα 22008, 8+160 σ.

 Ιστορητής και βάρδος: ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (1824-1879), εισαγωγή ανθολόγηση  Κώστας Κουτσουρέλης, Σειρά: Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης, Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος, Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης, Αθήνα 2022, 208σ. 

 Π. Δ. Μαστροδημήτρης, «Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (1824-1879). Ο Ιστορικός – Εθνικός ποιητής και οι θέσεις της κριτικής», ανακοίνωση στην Η’ Επιστημονική Συνάντηση (Μνήμη Γ. Π. Σαββίδη. Θέματα νεοελληνικής φιλολογίας: Γραμματολογικά, εκδοτικά, κριτικά) του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ανάτυπο από την «Επιστημονική Επετηρίδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών», τ. ΛΑ΄ (1996-1997), 13σ.

 Γιάννης Παπαθεοδώρου, Ρομαντικά Πεπρωμένα. Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης ως «εθνικός 

ποιητής», Βιβλιόραμα 2009, 439 σ.






                                     

Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας Η Φανερωμένη
Εκδήλωση ,για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη

Την Δευτέρα το απόγευμα ,11-11-2024, στην Αγορά Αργύρη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Συλλόγου μας Λευκαδίων Πάτρας Η Φανερωμένη ,για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
Αν και ο βροχερός καιρός δεν βοήθησε την προσέλευση , η αίθουσα ήταν γεμάτη από μέλη και φίλους του συλλόγου μας.
Ευχαριστούμε την κ Έφη Πολίτη Ιστορικό και υποψήφια Διδάκτορα του Παν. Δυτ. Αττικής για την εξαιρετική ομιλία της, την κ. Ιωάννα Κατσιγιάννη και τον κ. Κων. Τρίγγο για τις ξεχωριστές απαγγελίες- ερμηνείες έργων του ποιητή, τους κανταδόρους μας SANTA MAURA και τη μαέστρο μας Δήμητρα Αψωμότου με τους μικρούς ( μεγάλους) μουσικούς που έδωσαν το μουσικό χρώμα στην εκδήλωση με τρία μελοποιημένα ποιήματα του Βαλαωρίτη.
Ευχαριστούμε για την παρουσία τους τον κ. Νικ. Κοτρωνιά περιφερειακό σύμβουλο, τον κ.Αργυρη Αργυρόπουλο αντιπρόεδρο συλλόγου Κλειτορολευκασίων, κ. Κων. Κονίδα επίτιμο πρόεδρο Ναυπακτίων, και αντιπρόεδρο συλ. Πολ. συνταξιούχων και την φίλη και εικαστικό Μαίρη Τασσοπούλου που βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, μαζί μας .
Ευχαριστούμε επίσης τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου μας που παραβρέθηκαν αυτό το βροχερό απόγευμα στην εκδήλωση και το Δήμο Πατρέων για την παραχώρηση του χώρου.
Ένα τελευταίο μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που προετοίμασαν, κουράστηκαν και οργάνωσαν την εκδήλωση. ( Νίκο Ασπρογέρακα, Θόδωρε Κακογιάννη, Ελένη Περδικάρη









Εκδήλωση αφιερωμένη στον εξέχοντα και δεύτερον τη τάξει εθνικό μας ποιητή, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη γέννησή του


 

                                        Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας Η Φανερωμένη                                                    Εκδήλωση ,για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη
                              Δευτέρα   11-11-2024, στην Αγορά Αργύρη και ωρα 6.00 μ.μ.
 
Καλωσόρισμα από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου μας  κ Νικόλαου Ασπρογέρακα ο οποίος  λόγω έκτακτου γεγονότος    απουσίασε ( εκφώνηση  από κ Γιάννη Σίδερη  πρόεδρο  του Συλλόγου  }

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι των Λευκαδίων.

Θα ήταν ανεπίτρεπτη παράλειψη του συλλόγου μας να μη διοργανώσει εκδήλωση αφιερωμένη στον εξέχοντα και δεύτερον τη τάξει εθνικό μας ποιητή, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη γέννησή του.                                                                                     Δικαιολογημένα του δόθηκε ο τίτλος του Εθνικού ποιητή, όχι μόνο γιατί αντλούσε τα θέματά του από τη νεότερη ελληνική ιστορία και γιατί υπερασπίστηκε έμπρακτα την Εθνική ιδέα (πράγμα που έκαναν και άλλοι λογοτέχνες της εποχής του), αλλά κυρίως επειδή ταίριαξε με τη δημοτική γλώσσα το ήθος των ηρώων του και τους πρόβαλε με πάθος και τραγικό μεγαλείο.

Από τους πρωταγωνιστές του ενωτικού κινήματος για την ένωση των επτανήσιων με τη μητέρα Ελλάδα. Εκλεγμένος θριαμβευτικά από τους Λευκαδίτες βουλευτής στη 13η Βουλή των Ιονίων νήσων συνέταξε την απόφαση του σώματος για την Ένωση, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή στις 23 Οκτώβρη του 1863. Ας συναισθανθούμε κι εμείς τη χαρά του ποιητή: “΄Άπειρος λαός ώρμησε έξαλλος εις τον προωρισμένον δια τους βουλευτάς περίβολον. Αι επευφημίαι ήσαν διαρκείς και είχον τι το άγριον. Και εάν επρόκειτο να ζήσω χίλια έτη δεν θα λησμονήσω την αγιότητα εκείνης της σκηνής. Εγώ έκλαιον κρουνηδόν ουδέ ηδύναντο να με καθησυχάσουν τα συγχαρητήρια των συναδέλφων και των λοιπών.. Καθ όλον τον δρόμον μας έραιναν δι ανθέων και ζαχαρωτών. ΄Ημουν όλως έξαλλος με την κεφαλήν αποκαλυμμένην, μολονότι έβρεχεν απεθαύμαζον εκστατικώς την μεγαλοπρεπή εκείνην σκηνήν”.

Πρωταγωνιστής επίσης στην Ελληνική βουλή την ημέρα της ορκωμοσίας των επτανήσιων αντιπροσώπων (22 Ιουλίου του 1864), όπου εκφώνησε εκ μέρους των λόγο σημαντικό και θριαμβευτικό: “H προσάρτηση της Επτανήσου δεν εννοούμεν να μείνει άγονος και στείρα. Δεν φέρομεν μεθ΄ημών εκ προμελέτης ούτε συμπαθείας ούτε αντιπαθείας δια της δείνα ή δείνα πολιτικής μερίδας. Εννοείτε ότι δεν δυνάμεθα να εμπιστευθούμεν εις τας χείρας του τυχόντος την διεύθυνσιν του εθνικού σκάφους. Αλλ΄ ο οιοσδήποτε είναι ο κυβερνήτης, ας αποδείξει δια των έργων του ότι είναι κατάλληλος να κυβερνήσει, και τότε ημείς είμεθα μετ΄ αυτού”.

Πρωταγωνιστής για τρίτη φορά (αναφέρομαι στις τρεις σημαντικές στιγμές της ζωής του) όταν απήγγειλε το ποίημα στα αποκαλυπτήρια του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, στις 25 Μαρτίου του 1872, μπροστά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.. Η απαγγελία με όσα ακολούθησαν στην Αθήνα και στη Λευκάδα στάθηκε ο πιο μεγάλος ποιητικός θρίαμβος του Βαλαωρίτη και η πιο γλυκιά ώρα της ζωής του. Παραλείπω τις εκδηλώσεις του κόσμου και περιορίζομαι στα αισθήματα του ίδιου και του λευκαδίτικου λαού:

΄Οταν γύρισε στο ξενοδοχείο οι σφυγμοί είχαν φτάσει τους 150, τον έπιασε τέτοια καρδιακή κρίση, ώστε λίγο έλειψε να τελειώσει, πράγμα που φοβότανε άλλωστε, γι αυτό και την παραμονή της απαγγελίας είχε συντάξει τη διαθήκη του και είχε γράψει αποχαιρετιστήριο γράμμα στη γυναίκα του.

Τέλος ο λαός της ιδιαίτερής του πατρίδας, της Λευκάδας, διαψεύδοντας τη ρήση του Ευαγγελιστή Λουκά “ουδείς προφήτης δεκτός εστίν εν τη πατρίδι αυτού” και επί το λαϊκότερον “κανείς δεν άγιασε στον τόπο του” , αφού συγκεντρώθηκε πανδημεί στην πλατεία μέσα σε κλίμα απερίγραπτου ενθουσιασμού αποθέωσε τον εθνικό του ποιητή: “Καταβάντα της αψίδος με περιέφερεν όλος ο κόσμος καθ΄ άπασαν την πόλιν μεταμορφωθείσαν εις δάσος δάφνης και μυρσίνης. Ραγδαία βροχή ζαχαρωτών και ανθέων έπιπτεν αδιακόπως επί της κεφαλής μου. Τέλος με επανέφερον εις το οίκημά μου. Ηναγκάσθην να ασπασθώ όλους μικρούς και μεγάλους, εχθρούς και φίλους Το εσπέρας εφωταγωγήθη η πόλις λαμπρά και εκάησαν πάμπολλα πυροτεχνήματα.. Ούτως έληξαν αι τελεταί της πτωχής πατρίδος μου. Και εάν μου ήτο γεγραμμένον να ζήσω επί αιώνες ουδέποτε θα λησμονήσω την εν Αθήναις τελεσθείσαν πανήγυριν και την εν Λευκάδι υποδοχήν μου. Ποτέ δεν θα επανέλθουν τοιαύται ημέραι”.

Αναφέρθηκα σε τρεις σημαντικούς σταθμούς,δύο πολιτικούς και έναν ποιητικό, του Βαλαωρίτη.. Περισσότερα , αναλυτικότερα και εμβριθέστερα θα αναφερθεί στη ζωή και το έργο του ποιητή μας, η κ. Πολίτη, που θα πάρει αμέσως το λόγο.

Η κ. Ευσταθία Πολίτη σπούδασε Ιστορία- Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετά από κατατακτήριες εξετάσεις συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο ειδικεύτηκε στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Συγκριτική Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Από το 2021 είναι Υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Παν/μίου Δυτικής Αττικής με θέμα: Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (1824-1879): εργογραφική και βιβλιογραφική καταγραφή, σημασιολογική αποτύπωση και σχεδιασμός ψηφιακής συλλογής.

Έχει εργαστεί σε ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια ως ερευνήτρια σε επιστημονικά προγράμματα. Σήμερα εργάζεται στη βιβλιοθήκη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στο πλαίσιο της ταξινόμησης και περιγραφής του αρχείου του Νίκου Εγγονόπουλου.


                                                ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 


 Ο Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ   ἐν όψει της Μεγάλης Εορτής  της Λευκαδίτικης Κοινότητας Πάτρας ,στις   24 Ιουνίου -2024 ημέρα Δευτέρα  κάνει γνωστό στα μέλη του και στους ευλαβείς προσκυνητές  οτι όπως κάθε Χρόνο και Φέτος . έχουμε την χαρά να τελέσουμε ,με την λαμπρότητα που αρμόζει, τον πανηγυρισμό της Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης με διάφορες εκδηλώσεις                 

      προσκαλεί  ως εκ τούτου 

τα μέλη της Λευκαδίτικης Κοινότητας Πάτρας 

και τους φίλους του  Συλλόγου στις   24 Ιουνίου -2024 ημέρα Δευτέρα ,στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παραλίας Πατρών  να τιμήσουμε όλοι μαζί την Eoρτή της προστάτιδας του νησιού της Λευκάδας  Κυράς Φανερωμένης μας 
 
                 Η παρουσία σας τιμή για τον Σύλλογό μας

    ο Στολισμός της θαυματουργής Ιεράς Εικόνας – Προσφορά της Οικογένειας Μαυρομάτη Νίκης ,μέλους του Συλλόγου μας        

Πρόγραμμα Εορτής 

 Εορταστική θεία Λειτουργία με αρτοκλασία -Λιτάνευση  της θαυματουργής Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης ,

Ομιλία από το καθηγητή θεολογίας και μέλος του Συλλόγου μας κ Λεωνίδα Βουκελάτο

Παρουσίαση ,στο προαύλιο του ιερού Ναού  ,Παραδοσιακών χορών , από το Χoρευτικό τμήμα του Πολιτιστικού & Εξωραιστικού Συλλόγου Παραλίας Πατρών – ¨Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ¨

Λευκαδίτικα  κεράσματα με παραδοσιακά γλυκίσματα και Αναψυκτικά 

Απόγευμα Ι. Παράκληση & Χαιρετισμοί  προς την Παναγία την Φανερωμένη

Ἡ Υπεραγία Θεοτόκος η Φανερωμένη, η Προστάτης και Πολιούχος του Νησιού μας και των Λευκαδιτών όλου του κόσμου , ας μας αξιώσει και φέτος να αξιωθούμε της Χάριτος και της ευλογίας της.

Τηλ. 6932883826 , 6978226610  ,6938762466  2614016018 ,2610453233

για τον Συλλογο   

Ο Πρόεδρος     Τα μέλη

Η Παραλία Πατρών είναι ως επί το πλείστων η περιοχή της Λευκαδίτικης κοινότητας -Πάτρας .Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου φιλοξενεί την Ιερά εικόνα της Κυρά- Φανερωμένης , προστάτιδας του νησιού της Λευκάδας

Η εορτή της Παναγίας Φανερωμένης, αποτελεί  κορυφαία ευκαιρία προσευχητικής αναφοράς στην Κυρία Θεοτόκο, και εκζήτησης της χάρης και της μεσιτείας της, σε καιρούς οριακούς για τον αποσταμένο άνθρωπο της εποχής μας.

                       το ΔΣ του Συλλόγου

    







                                                   Σαπφώ η Δεκάτη Μούσα !

Σαν άνεμος    μου τίναξε ο έρωτας τη σκέψη 

σαν άνεμος που σε βουνό  βελανιδιές λυγάει. 

'Ηρθες, καλά που έκανες, που τόσο σε ζητούσα 

δρόσισες την ψυχούλα μου, που έκαιγε ο πόθος. 

Από το γάλα πιο λευκή απ' το νερό πιο δροσερή 

κι από το πέπλο το λεπτό, πιο απαλή. 

Από το ρόδο πιο αγνή  απ' το χρυσάφι πιο ακριβή 

κι από τη λύρα πιο γλυκιά, πιο μουσική...

--------

"Να 'σαι ευτυχισμένη, πήγαινε, άλλωστε τίποτα δε διαρκεί. 


Να θυμάσαι όμως πάντα  πόσο σ' αγάπησα, 


κρατιόμασταν χέρι χέρι μέσα στη νύχτα που ευωδίαζε,


 πηγαίναμε στην πηγή ή τριγυρίζαμε στους λόγγους


κι έφτιαχνα για το λαιμό σου  γιρλάντες μεθυστικές".

Παραδοσιακά κτίρια και πολιτιστική παράδοση στην Λευκάδαhttps://aromalefkadas.gr





Οἱ πολιτιστικές ἐγκαταστάσεις καί ἡ θεματολογία τους, προσδιορίζει τό μορφωτικό ἐπίπεδο μιᾶς Κοινότητας ἀνθρώπων. Άλλά καί ἡ στέγαση τῶν πολιτιστικῶν αὐτῶν ἐγκαταστάσεων μπορεῖ νά καθορίζει τήν ἱστορική συνέχεια, ὃταν γιά αὺτές χρησιμοποιοῦνται προβεβλημένα κτίρια, πού δέθηκαν μέ τήν ἱστορία τοῦ τόπου. Τό σύστημα αὐτό χρησιμοποιοῦν σχεδόν ὅλες οἱ χῶρες, διασώζοντας τήν ἱστορία μέσα ἀπό σημαντικά κτίρια, μέ τήν μετατροπή τους σέ πολιτιστικά κέντρα.

Κανονικά θά ἔπρεπε νά γίνει ἕνας προγραμματισμός τῶν άναγκῶν καί τῶν προσφερομένων χώρων μέ προτεραιότητα στά προβεβλημένα παραδοσιακά κτίρια καί νά προχωρήσει κανείς σην ὀργάνωση ἑνός μεγάλου δικτύου πολιτιστικῶν χώρων.

Οἱ χῶροι αὺτοί μέ σωστή οὶκονομική διαχείριση, ὥστε νά εἶναι οἱκονομικά αὐτόνομοι, θά μποροῦσαν νά προσφέρουν πολλές θέσεις ἐργασίας σέ νέα παιδιά πού τώρα τά καταδικάζουμε νά γίνουν γκαρσόνια, δηλαδή ὑπηρέτες ξένων. Καί συγχρόνως νά προσελκύσουμε ποιοτικότερο τουρισμό.
Άρκετά πιά μέ τίς ἀμμουδιές μας, τά φαγάδικά, τά ξενυχτάδικα, πού ἔχουν καταρρακώσει κάθε ἔννοια σοβαρότητας καί ἔχουν φθάσει στό ναδίρ τό μορφωτικό μας ἐπίπεδο.

Ποῦ; σέ μιά Λευκάδα μέ τέτοια μεγάλη παράδοση στόν μορφωτικό καί καλλιτεχνικό τομέα. Τά ξεχάσαμε ὅλα μπροστά στήν λεγομένη κατ΄εὐφημισμόν βέβαια, βαριά βιομηχανία τοῦ τουρισμοῦ πού φοῦ τῆς ἔκανε ὁ κορονοϊός καί χάθηκε.

Αὐτή τήν στιγμή στήν Λευκάδα ἀρκετά σημαντικά κτίρια χρησιμοποιοῦνται γιά πολιτιστικούς σκοπούς. Ὑπάρχουν ὅμως καί ἄλλα πού τά άφήνουμε νά φυτοζωοῦν καί ἄλλα πού θά μποροῦσε ὁ Δῆμος νά χρησιμοποιήσει καί διασώσει.

Τό κτίριο πρώην ΤΕΒΕ,(1850), ἕνα σημαντικό κτίριο τῆς ἁρχιτεκτονικῆς τῆς πόλεως, πού ἐδρεύει ὁ Μουσικοφιλολογικός Όμιλος «ΟΡΦΕΥΣ». Τό κτίριο μαζί μέ τό κτίριο Σερεπίσου εἶναι πλέον τά μόνα πού καταλαμβάνουν ὁλόκληρο οἱκοδομικό τετράγωνο καί ἔχουν τέσσερα ἀρμενάλια. Τό κτίριο τοῦ Ορφέα ἔχει καί ἕνα κεντρικό, συνολικά πέντε.Εἰκ.:1. Κτίριο Μουσικοφιλολογικοῦ ὁμίλου ΟΡΦΕΑ τό1975. Εἶναι ἡ μόνη φωτογραφία πού ἔχω πού φαίνεται ὁλόκληρο τό κτίριο μιά καί δίπλα τότε εῖχε ἀρχίσει νά κτίζεται νέο κτίριο, πού σήμερα τό κρύβει.

Τό κτίριο Ζουλίνου (1905), εἶναι ἕδρα τῆς Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας καί στόν ὅροφο ἐκτίθεται ἡ Συλλογή Μεταβυζαντινών Eἰκόνων Λευκάδας. Βέβαια θά πρέπει τονίσουμε ὅτι ἀπό ὅσο ξέρω ἡ βιβλιοθήκη ἔχει άνάγκη ἀπό χῶρο. Καί εἶναι κρίμα πού, τόσο ἀπό τήν Βιβλιοθήκη ὅσο καί ἀπό τόν Δῆμο δέν ἔγινε δεκτή ἡ μεγάλη προσφορά τοῦ κτιρίου Σερεπίσου, ἕνα ἅλλο ἱστορικό ἀπό πλευρᾶς ἀρχιτεκτονικῆς καί κατασκευῆς κτίριο, τό ὁποῖο μέ τήν Διαθήκη του, ἀφησε ὁ ἀείμνηστος Κ. Σερεπίσος στήν Βιβλίοθήκη ἤ στόν Δῆμο. Αὐτή τήν στιγμή δέν θά εἶχε κανένα πρόβλημα καί θά μποροῦσε νά ἀναπτυχθεῖ στό Μέγαρο αὐτό καί νά ἀναπτύξει καί πολλές δράσεις.Εἰκ.:2. Οἰκία Ζουλίνου, Δημόσια Βιβλιοθήκη ΛευκάδαςΕἰκ.:3. Οὶκία Σερεπίσου (1864) ,μέ ἐμβαδόν 340 μ2 ἀνά ὄροφο. Ἐκτός ἀπό τά ἀρμενάλια.
(Φωτ.:1975). Θά μποροῦσε τώρα νά τό ἔχει ἡ Βιβλιοθήκη ἤ ὁ Δῆμος.

Ἔχω στήν διαθεσή μου τήν πρώτη ἔκδοση τῶν ἁπάντων τοῦ J. J. Rousseau στήν Γενεύη: Collection complete des Oeuvres de J. J,Rousseau 1782-1789. Genève, (published by Paul Moultou and du Peyron), 1782-1789, πρίν ἀπό 238 χρόνια,πού προέρχεται ἀπό τήν βιβλιοθήκη τοῦ πρώην δημάρχου Λευκάδος Άποστόλου Φατούρου, τήν ὁποία μοῦ ἐμπιστεύθηκε ὁ γιός του καί καλός μας φίλος, ἀείμνηστος καί αὑτός πλέον, Σταῦρος Φατοῦρος. Θεώρησα ὅτι ἔχει θέση στήν Δημόσια Βιβλιοθήκη, λόγω τῆς σπουδαιότητας τῆς ἐκδόσεως καί τῆς προελεύσεώς της. Πλήν ὅμως μοῦ εἶπαν ὅτι δέν εἶναι δυνατόν διότι δέν ὑπάρχει χῶρος. Ἔτσι θά ὁδεύσει σέ βιβλιοθήκη ἐκτός Λευκάδος.

Ἄρα άφοῦ δέν ἔγινε ἀποδεκτή ἡ τεράστια προσφορά τοῦ Σερεπίσου, ἡ βιβλιοθήκη ἔχει πρόβλημα χώρου, πού κάπου πρέπει νά βρεθεῖ. Ἴσως θά ἔπρεπε νά βρεθεῖ χῶρος γιά τήν Συλλογή τῶν Μεταβυζαντινῶν Εἱκόνων σέ κάποιο ἄλλο ἀξιόλογο κτίριο, ὥστε νά μπορέσει νά ἐπεκταθεῖ ἡ Βιβλιοθήκη στόν ἐπάνω ὄροφο. Θεωρῶ ὅτι ὑπάρχει χῶρος γιά τήν Συλλογή τῶν Μεταβυζαντινῶν Εἱκόνων. Θά ἀφήσω ὅμως νά τό σκεφθοῦν οἱ ἁρμόδιοι.

Ἐδῶ θά πρέπει νά άναφέρουμε ὅτι καί ἡ Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη, ἡ πρωτότυπη καί σημαντική γιά τήν Λευκάδα αὺτή Βιβλιοθήκη, στεγάζεται σέ ἓνα άμφιβόλου εὺσταθείας κτίριο. Καί αὺτή ἔχει πρόβλημα χώρου. Καί ὲδῶ θεωρῶ ὅτι ὑπάρχει θέμα μεταφορᾶς. Σέ συνδυασμό μέ τήν βιβλιοθήκη τοῦ Ν. Σβορώνου.

Τό κτίριο Αὶγιαλίδου, πού άνασκευάσθηκε πλήρως εἶναι ἕδρα τοῦ ἱστορικοϋ σωματείου τῆς Φιλαρμονικῆς.Εἰκ.:4. Τό κτίρο Αἰγιαλίδου πού ἔχει πλήρως ἀνακατασκευασθεῖ.

Ἡ πατρική οὶκία τοῦ Ἄγγελου Σικελιανοῦ μετατράπηκε σέ μουσεῖο Ἄγγελου Σικελιανοῦ. Ἦταν καί αὺτό ἕνα κεφάλαιο πού εὐτυχῶς ἔκλεισε.Εἰκ.: 5. Μουσεῖο Ἄγγελου Σικελιανοῦ.

Ἡ οἰκία Ζαμπελίων, τό πιό ἱστορικό κτίριο τῆς Χώρας. Χρονολογεῖται ἀπό τό τέλος τοῦ 18ου αἰῶνα, εἶναι ἕνα ἔξοχο παράδειγμα τῆς λευκαδίτικης παραδοσιακῆς ἀρχιτεκτονικῆς μέ μοναδικές κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Αὐτή τήν στιγμή ὰναπαλαιώνεται καί ἐλπίζουμε νά γίνει σεβαστή ἡ παραδοσιακή του μορφή καί νά μήν ἀλλοιωθεῖ.

Καί ακόμη εἶναι ἡ κατοικία δύο μεγάλων, πανελληνίου ἐμβελείας προσωπικοτήτων, τοῦ Ἰωάννη Ζαμπελίου (1787-1856), τοῦ θερμοῦ φιλικοῦ καί πρώτου δραματουργοῦ τῆς νεωτέρας Ἑλλάδας καί τοῦ γιοῦ του Σπυρίδωνα Ζαμπελίου (1813-1881), τοῦ μεγάλου ἱστορικοῦ πού πρῶτος ξεκίνησε τίς Βυζαντινές του μελέτες καί πρῶτος αὐτός καθόρισε τά τρία στάδια τῆς ἱστορίας τῆς Ἑλλάδας, τήν Ἀρχαία τήν Βυζαντινή καί τήν Νεωτέρα. Κάτι πού ἀπεδέχθηκε καί ὁ Παπαρρηγόπουλος καί ἔγραψε τό μνημειῶδες ἔργο του, τήν Ἱστορία τοῦ Ἑλληνικοῦ ἔθνους.Εἰκ.: 6. Οὶκία Ζαμπελίων (Φωτ.: 1975)

Φυσικά θά ἀφιερωθεῖ σέ αὺτούς ὰλλά καί σέ ἄλλους σπουδαίους λευκαδίτες, πού εἶναι πάρα πολλοί καί τούς ἔχει φάει τό μαῦρο (τουριστικό) σκοτάδι. Στό ἱσόγειο σύμφωνα μέ τίς χρήσεις πού ὁρίσθηκαν ἀπό τό Δημοτικό Συμβούλιο κατά τήν παράδοση τῆς Μελέτης μποροῦν νά ὰναπτυχθοῦν χῶροι ὲκθεσιακοί καί ὁ κῆπος ἔχει προγραμματισθεῖ νά γίνει κῆπος ἀλλά καί χῶρος ἐκδηλώσεων μέ ὅλες τίς μηχανολογικές καί ψηφιακές δυνατότητες γιά τήν διενέργεια πολλῶν εἰδῶν ὲκδηλώσεων. Μπορεῖ νά φιλοξενήσει περίπου 300 ἄτομα. Εἶναι δέ σέ σημεῖο πού ὑπάρχει ἀπόλυτη ἡσυχία, ὥστε νά μή ἐνοχλοῦνται οἱ ὅποιες ὲκδηλώσεις, ἀπό ἐξωτερικούς θορύβους. Ἐπίσης εἶχε προγραμματισθεῖ σέ αἴθουσα στό ἱσόγειο, Μουσεῖο τῆς Λευκαδίτικης ἀντισεισμικῆς κατασκευῆς.Εἰκ.: 7. Προτεινόμενη διάμόρφωση ἰσογείου, κτιρίου Ζαμπελίων.

Ὑπάρχει καί τό κτίριο Ὰφέρωφ τό ὁποῖο χρόνια τώρα εὐρίσκεται σέ χειμερία νάρκη. Εἶναι κρίμα νά παραμένει ἀναξιοποίητο. Στά πλαίσια ἑνός εύρύτερου σχεδιασμοῦ γιά τίς πολιτιστικές ἐγκαταστάσεις θά ἔπρεπε νά χρησιμοποιηθεῖ. Ἀνάγκες ὑπάρχουν πολλές.Ὑπάρχουν ὅμως καί πολλά ἄλλα κτίρια πού θά μποροῦσαν νά καταγραφοῦν καί νά ἀποτελέσουν ἕνα μεγάλο δίκτυο πολιτισμοῦ. Μιά μεγάλη καί ὰνεξερεύνητη πηγή ἐσόδων γιά τό νησί.Εἰκ.:9. Κτίριο Άβέρωφ, (1850-1860) .
Φωτ.: 1975.

Κλείνω τή μικρή αὐτή ἀναφορά μέ τά Κτίρια Δικαστηρίων καί Γυμνασίου (1830), ἰδιοκτησίας σήμερα τοῦ Δημοσίου. Δύο ἱστορικά κτίρια πού συνδέθηκαν μέ τήν πνευματική ζωή τοῦ Νησιοῦ ἀπό τό 1836 καί μετά. Εἶναι ἐπίσης δύο ἐξαιρετικά δείγματα τῆς ὰντισεισμικῆς κατασκευῆς τῆς Χώρας. Ὁ σεισμός τοῦ 1825 ὁδήγησε τούς τοπικούς μαστόρους νά ἐνισχύσουν τό ποντελάρισμα καί νά τό ὀργανώσουν καλλίτερα, κάτι πού βλέπουμε παραστατικά στά δύο αύτά κτίρια. Δέν εἶναι λοιπόν κατανοητό, τά σημαντικά αὐτά κτίρια νά ἀφήνονται νά καταρρέουν ὅπως ἔγινε, κατά τραγικό τρόπο, μέ τόν Ἁγ. Σπυρίδωνα, ὃταν μάλιστα ὑπάρχουν τόσες ἀνάγκες.Εἰκ.:8. Κτίρια Γυμνασίου καί Δικαστηρίων.( Φωτ.: 1998).

Καί φυσικά θά πρέπει νά πῶ ὅτι δέν εἶναι δυνατόν νά ἔχουμε ὁλόκληρη πτέρυγα γιά τόν Λευκάδιο Χέρν, πού μεταξύ μας μπορεῖ γιά τούς Ίάπωνες νά εἶναι σημαντικός, μιά καί δέν ἔχουν φαίνεται κανέναν ἄλλον, γιά ἐμᾶς ὅμως δέν εἶναι τίποτε καί δέν καταλαβαίνω ὅλη αὺτή τήν φασαρία πού γίνεται γιά αὐτόν. Ἀποικία τῆς Ίαπωνίας εἴμαστε;

Παράλληλα δέ νά μήν ἔχουμε ἕνα τετραγωνικό μέτρο, οὔτε μιά ρίζα κισσό, γιά τόν πολύ – πολύ μεγάλο Ὰριστοτέλη Βαλαωρίτη. Έγώ προσωπικά ντρέπομαι βαθύτατα.

Θεωρῶ λοιπόν ὅτι τό κτίριο τοῦ Γυμνασίου, τό ὁποῖο συνδέθηκε μέ τήν παιδευτική ἱστορία τῆς Λευκάδας γενεές ὁλόκληρες καί πέρασαν ἀπό τά ἑδρανά του ὅλοι, μεταξύ αὐτῶν καί οἱ μεγάλοι τοῦ πνεύματος τοῦ νησιοῦ μας, πρέπει νά χρησιμοποιηθεῖ άνάλογα μέ τήν ὶστορία του. Κατά τήν ἄποψή μου στό κτίριο αὐτό πρέπει νά ὀργανωθεῖ Μουσεῖο Ὰριστοτέλη Βαλωρίτη. Καί δέν χρειάζονται πολλά πράγματα. Τό κτίριο εἶναι καλό, μόνο μιά συντήρηση θέλει. Ἐν ὄψει δέ καί τῶν ἑορτῶν γιά τά 200 χρόνια ἀπό τό 1821, εἶναι νομίζω ἐπιβεβλημένη ὑποχρέωσή μας.

Βέβαια άπέχουμε πολύ ἀπό τήν έποχή τοῦ 1925 πού ἡ Λευκάδα σύσσωμος μέ ἐπί κεφαλῆς τόν Σύλλογο Λευκαδίων Ἀθηνῶν καί Πειραιῶς αἰσθάνεται τήν ὑποχρέωση νά κατασκευάσει προτομή πρός τιμήν του, στόν Παραλιακό Ανθῶνα καί ἔκανε ἔρανο γιά αὐτό.

Τώρα βρισκόμαστε στήν ἐποχή τῶν βανδαλισμῶν. Δέν εἶναι μόνο ὁ Ἁγ. Σπυρίδων εἶναι καί ὁ Βαλαωρίτης, μή ποῦμε καί τήν τραγική κατάσταση πού εἶχε περιέλθει τό ἱστορικό κτίριο Ζαμπελίων πρίν άρχίσει νά ἀναπαλαιώνεται. Καί ὲκεῖ ὁδεύουν καί τά δύο κτίρια τῶν Δικαστηρίων καί τοῦ Γυμνασίου ὅπως καταδείχθηκε πρόσφατα καί στό πολύ ἐνδιαφέρον ἄρθρο τῆς παρούσας ὶστοσελίδας. Ἄρωμα Λευκάδας.

Τά Δικαστήρια τώρα. Στό ἱσόγειο εἶναι τά ἐξαιρετικῆς σημασία ΓΑΚ Λευκάδας. Θεωρῶ ὅτι ὅλο τό κτίριο πρέπει νά δοθεῖ στά ΓΑΚ, ὥστε νά έπεκταθοῦν καί στόν πρῶτο ὄροφο. Τά ΓΑΚ Λευκάδας εἶναι πολύ σημαντικά διότι παρά τούς σεισμούς διασώθηκαν καί ἔχουν πολύτιμες ὶστορικές μαρτυρίες, προσφέρουν δέ μιά τεράστια ὑπηρεσία στήν τοπική ἱστορική ἔρευνα, καί ὄχι μόνον. Τά Γενικά Ἀρχεῖα τοῦ Κράτους ἔχουν τήν δυνατότητα άναπτύξεως σημαντικῶν δράσεων σέ συνδυασμό καί συνεργασία μέ άνάλογα ἱστορικά άρχεῖα τῆς Ἑλλαδας καί τοῦ Ἐξωτερικοῦ καί νά ἔχουν καί αὺτἀ ὅπως ὅλες οἱ πολιτιστικές δράσεις, πολλά ἔσοδα.

Τό θέμα δέν ἐξαντλεῖται μέ τά παραπάνω. Ἡ Λευκάδα διαθέτει γιά τό μέγεθός της ἀρκετούς χώρους κλειστούς καί ἀνοιχτούς. Ἀλλά γιά τήν ἀποτύπωση τοῦ ἱστορικοῦ της παρελθόντος δέν εἶναι ἀρκετοί. Καλόν εἶναι νά τό σκεφθοῦμε. Ἰδιαίτερα δέν τό Μουσεῖο Βαλαωρίτη.

Βεβαίως γιά τήν ὑλοποίηση τοῦ παραπάνω μεγάλου προγράμματος ζητοῦνται μορφωμένοι ἄνθρωποι. Ὑπάρχουν;

Ἔχω τίς ἐλπίδες μου στήν νέα γενιά. Διότι ἠ μεταδιδακτορική ἀρχοντοχωριάτικη γενιά, ὑπῆρξε μιά χαμένη γενιά γιά τήν Ἑλλάδα.

ΡΕΝΕ ΤΣΑΡΛΑΜΠΑ ΕΚ ΛΕΥΚΑΔΟΣ*

https://eptanisos.blogspot.com/2024/04/blog-post.html

Posted on 11:17 π.μ. by gregorio_marcheto | No comments






Την 1η Απριλίου 2024 μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι πέθανε η Αικατερίνη (Ρενέ) Τσαρλαμπά με καταγωγή από την Λευκάδα και σύζυγος του άλλοτε βουλευτή του νησιού Μάρκου Τσαρλαμπά (1894-1964).

Δυστυχώς τα χρόνια που ζούμε κυριαρχούνται από μια ισοπεδωτική αντίληψη και έτσι σχεδόν σε όλα τα διαδικτυακά μέσα γράφτηκαν ελάχιστα στοιχεία για το τέκνο αυτό του νησιού των Επτανήσων, που γεννήθηκε το 1931 και είχε δημιουργήσει οικογένεια με τον πρώην βουλευτή.

Η οικογένεια Τσαρλαμπά υπήρξε από τις επιφανέστερες οικογένειες του νησιού από την εποχή της Βενετοκρατίας και συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821, σημειώνοντας ότι η Ακριβή Τσαρλαμπά (από τον κλάδο της Πρέβεζας), ήταν η μητέρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Η θανούσα Αικατερίνη, άφησε δύο παιδιά, την δημοσιογράφο Έλλη Στάη και τον φυσικό Σπύρο Τσαρλαμπά ο οποίος πριν χρόνια είχε την ευγένεια να ενημερώσει τον συντάκτη της ''Επτανήσου Πολιτείας'' για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της οικογενειακής εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα Λευκάδας. Υπήρξε διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Αναστάσιου Πεπονή και του υπουργού Απόστολου Λάζαρη και εβοήθησε κατά γενική ομολογία πολλούς ανθρώπους.

Ο παππούς του Μάρκου Τσαρλαμπά με το ίδιο όνομα διετέλεσε έπαρχος της Λευκάδας και γαμπρός του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ενώ ο ίδιος ο βουλευτής Μάρκος Τσαρλαμπάς από τον πρώτο γάμο είχε αποκτήσει την φιλόλογο και μελετητή του έργου του Άγγελου Σικελιανού, Βιβέτ Τσαρλαμπά και την γιατρό Ειρήνη Τσαρλαμπά.

Ακολουθεί επιστολή Λευκαδίτη που αναρτήθηκε στο aromalefkadas.gr και συνεισφέρει στην εικόνα της θανούσης.

Θεμιστοκλής Δευτεραίος (Μούστας)

«Έφυγε» η Ρενέ Τσαρλαμπά.

Εμείς οι Συβριώτες, την ευχαριστούμε για τα καλά που έχει κάνει για το χωριό μας, «το χωριό της» τον Σύβρο.
Την ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ (και την οικογένεια της), ειδικά οι νέοι του χωριού για την «ανεπανάληπτη δωρεά», οικοπέδου 6 στρεμμάτων εντός οικισμού, για την κατασκευή γηπέδου στο χωριό.
Και όχι μόνον αυτό, αλλά και από την θέση που είχε σε υπουργεία, βοήθησε να βγουν χρήματα για να τελειώσει το γήπεδο. Το γήπεδο που εμείς τότε, το Δ,Σ, του Α.Ο. Σύβρου, και το κοινοτικό συμβούλιο, τιμής ένεκεν το ονομάσαμε: Κοινοτικό γήπεδο «ΜΑΡΚΟΣ ΤΣΑΡΛΑΜΠΑΣ».

Την ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ για τότε, πριν 40 με 45 χρόνια περίπου όταν γίνονταν διαπλάτυνση, του δρόμου Σύβρου-Βασιλικής, έδωσε άδεια, να κόψουν χωράφια και δέντρα ελιές όπου χρειάζεται, χωρίς να την ρωτήσουν. Και δεν ήταν μόνον αυτά αλλά και πολλά αλλά, όπως τα παλιά δύσκολα χρόνια, όταν χωριανοί μας «παιδιά» ειδικά, με προβλήματα υγείας, που έπρεπε να ταξιδέψουν στην Αθήνα, εκτός το τρέξιμο στους γιατρούς, μερικές φορές τους φιλοξενούσε και στο σπίτι της.
Πάντα πρώτη η κυρία Ρενέ, στην εκκλησία σε χαρές και σε λύπες, στον Σύβρο και στα Βουρνικά, το χωριό τις καταγωγής της, και όταν έλειπε στην Αθήνα, με την πρώτη επίσκεψη στο χωριό, έπρεπε να περάσει από το σπίτι για τις ευχές της, στους παλιούς χωριανούς τουλάχιστον που είχε με όλους φιλικές σχέσεις.

Θερμά συλλυπητήρια, Σπύρο και Έλλη.




* Γρηγ. Μαρκέτος