η Δικιά μας Λευκαδίτισσα '' Εύη Βουτσινά ''




Βουτσινά, Εύη





τετάρτη 11-12-2013 
Αγαπημένη Βαγγελία !
Τώρα ανήκεις στην γειτονιά των Αγγέλων 
καλό σου ταξίδι  !    ΝΗΡΙΚΟΣ


http://www.biblionet.gr/author/
Η Εύη Boυτσινά γεννήθηκε το 1950 στη Λευκάδα, όπου και έζησε μέχρι το 1968.

 Έκανε σπουδές αγγλικής φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και 

δίδαξε αγγλικά, ιδιωτικά, για μερικά χρόνια. Εδώ και μια εικοσιπενταετία ασχολείται 

επαγγελματικά με τη μαγειρική. Παράλληλα ασχολείται και με τη θεωρητική 

πλευρά της γαστρονομίας και αρθρογραφεί σχετικά. Επίσης καταγράφει 

συστηματικά την παραδοσιακή κουζίνα, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα. 

Αυτό το υλικό των καταγραφών είναι και η αφετηρία για το δημιουργικό

 κομμάτι της δουλειάς της ως μαγείρισσας. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο 
"
Το ψωμί" κυκλοφόρησε το 1995 από τις Εκδόσεις Τροχαλία και η Β' έκδοση

το 2000 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Η τετράτομη "Γεύση Ελληνική" 

είναι το δεύτερο έργο της γύρω από τη γαστρονομία 

(Εκδόσεις Καστανιώτη 1998, 2007). 

Ακολούθησε η τρίτομη "Απλή μαγειρική της αγίας καθημερινότητας"

(Εκδόσεις Καστανιώτη, 2004) και το "Κρόκος-σαφράν"

(Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, 2004). 

Έχει εκδώσει επίσης το τρίτομο έργο "Βιογραφίες 360 Ελλήνων συγγραφέων

 Και μικρό ανθολόγιο" (Εκδόσεις Κτίστη, 1981). Θα ήθελε να μαγειρέψει 

για τον Θεόδωρο Ντοστογιέφσκι, για τους Μπητλς, για τον Μάρκο Βαμβακάρη

και για τον Βαν Γκογκ και πιστεύει πως μια μέρα θα τα καταφέρει.

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2010)Authentic Greek Cooking, Fagotto
(2010)Αυθεντική ελληνική κουζίνα, Fagotto
(2010)Μαγειρική για δύσκολους καιρούς, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2009)The Cookery of Lefkada, Fagotto
(2009)Ημερολόγιο 2010: Άρτος ο περιούσιος, Μίλητος
(2009)Καθημερινή μαγειρική, Η Καθημερινή
(2009)Τα νηστήσιμα, Η Καθημερινή
(2008)Λευκαδίτικα μαγειρέματα, Fagotto
(2007)Γεύση ελληνική, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2007)Γεύση ελληνική, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2007)Γεύση ελληνική, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2007)Γεύση ελληνική, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2007)Ημερολόγιο 2008: Άρτος ο περιούσιος, Μίλητος
(2005)Ημερολόγιο 2006, της γης το χρυσάφι, Καλειδοσκόπιο
(2004)Απλή μαγειρική της αγίας καθημερινότητας, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2004)Απλή μαγειρική της αγίας καθημερινότητας, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2004)Κρόκος - σαφράν, Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης
(2003)Απλή μαγειρική της αγίας καθημερινότητας, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2003)Άστεων γεύσεις, ημερολόγιο 2004, Καλειδοσκόπιο
(2002)Γεύση ελληνική, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2002)Γεύση ελληνική, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2002)Γεύση ελληνική, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2002)Γεύση ελληνική, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2000)Όσες γεύσεις φέρνει ο χρόνος, Η Καθημερινή
(2000)Το ψωμί, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1998)Βιογραφίες ελλήνων συγγραφέων και μικρό ανθολόγιο, Εκδόσεις Κτίστη
(1998)Γεύση ελληνική, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1998)Γεύση ελληνική, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1998)Γεύση ελληνική, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1998)Γεύση ελληνική, Εκδόσεις Καστανιώτη
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2012)Ζύμες για πίτες, Η Καθημερινή
(2012)Ζύμες για τάρτες και πίτσες, Η Καθημερινή
(2012)Κουλούρια και μπισκότα, Η Καθημερινή
(2012)Κρέμες, γιαούρτι, τυρί, Η Καθημερινή
(2012)Λικέρ, σιρόπια, αναψυκτικά, Η Καθημερινή
(2012)Μυρωδικά στο μπαλκόνι, Η Καθημερινή
(2012)Σπιτικές κονσέρβες, Η Καθημερινή
(2012)Σπιτικό ψωμί, Η Καθημερινή
(2012)Φρούτα στο βάζο Άνοιξη - Καλοκαίρι, Η Καθημερινή
(2012)Φρούτα στο βάζο Φθινόπωρο - Χειμώνας, Η Καθημερινή
(2012)Χειροποίητα ζυμαρικά, Η Καθημερινή
(2011)Τάξη + αταξία, Ακρίτας



Συλλογικό έργοΜυρωδικά στο μπαλκόνι :
 Καλλιέργεια, 35 συνταγές / Συλλογικό έργο
Ντίνος ΚιούσηςΑλέξανδρος Γιώτης,
 Νένα ΙσμυρνόγλουΕύη Βουτσινά,
 Χριστόφορος Πέσκιας,Αλέξανδρος Παπανδρέου.
 - Αθήνα : Η Καθημερινή, 2012. - 71σ. · 26x18εκ.
- (Βιβλιοθήκη Γεύσης: Κάν'το Μόνος Σου)

ISBN 978-960-475-210-2 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 2,50 (Τελ. ενημ: 29/1/2013) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Μαγειρική [DDC: 641.5] 
Συλλογικό έργοΚρέμες, γιαούρτι, τυρί : 36 συνταγές /
Συλλογικό έργο, Στέλιος Παρλιάρος,
Γρηγόρης ΓαστεράτοςΝίκη ΧρυσανθίδουΕύη Βουτσινά.
- Αθήνα : Η Καθημερινή, 2012. - 83σ. · 26x18εκ. -
 (Βιβλιοθήκη Γεύσης: Κάν' το Μόνος Σου)

ISBN 978-960-475-208-9 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 2,50 (Τελ. ενημ: 29/1/2013) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Ζαχαροπλαστική [DDC: 641.86]
Τυρί [DDC: 641.373] 
Συλλογικό έργοΚουλούρια και μπισκότα /
Συλλογικό έργο, Ντίνα Νικολάου,
Χριστόφορος ΠέσκιαςΣτέλιος Παρλιάρος,
Εύη Βουτσινά. - Αθήνα : Η Καθημερινή, 2012. -
71σ. · 26x18εκ. - (Βιβλιοθήκη Γεύσης:
 Κάν'το Μόνος Σου)

ISBN 978-960-475-206-5 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 2,50 (Τελ. ενημ: 29/1/2013) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Ζαχαροπλαστική [DDC: 641.86] 
Συλλογικό έργοΣπιτικές κονσέρβες :
 Λαχανικά στο λάδι, τουρσιά,
ελιές, πελτέδες, μαγιονέζα, πέστο, αλίπαστα:
 36 συνταγές / Συλλογικό έργο,
 Εύη ΒουτσινάΑλέξανδρος Γιώτης,
 Νένα Ισμυρνόγλου,
 Χριστόφορος Πέσκιας. - Αθήνα :
Η Καθημερινή, 2012. - 71σ. · 26x18εκ. -
Βιβλιοθήκη Γεύσης: Κάν'το Μόνος Σου)

ISBN 978-960-475-203-4 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 2,50 (Τελ. ενημ: 29/1/2013) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Μαγειρική [DDC: 641.5] 
Συλλογικό έργοΣπιτικό ψωμί : 36 συνταγές
/ Συλλογικό έργο,
Αλέξανδρος Παπανδρέου,Ντίνα Νικολάου,
Εύη Βουτσινά. -
Αθήνα : Η Καθημερινή, 2012. - 71σ. · 26x18εκ.
 - (Βιβλιοθήκη Γεύσης:
 Κάν'το Μόνος Σου)

ISBN 978-960-475-205-8 (Μαλακό εξώφυλλο)
 [Κυκλοφορεί]
€ 2,50 (Τελ. ενημ: 29/1/2013) ·

 Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.
Ψωμί [DDC: 641.815] 
Συλλογικό έργοΦρούτα στο βάζο Φθινόπωρο 
- Χειμώνας :
Μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, κομπόστες,
 διατηρητέα: 31 συνταγές /
 Συλλογικό έργο, Ντίνος Κιούσης,
 Εύη ΒουτσινάΝένα Ισμυρνόγλου,
 Στέλιος Παρλιάρος. - Αθήνα :
Η Καθημερινή, 2012. - 71σ. · 26x18εκ. -
(Βιβλιοθήκη Γεύσης: Κάν'το Μόνος Σου)

ISBN 978-960-475-204-1 (Μαλακό εξώφυλλο)
 [Κυκλοφορεί]
€ 2,50 (Τελ. ενημ: 29/1/2013) ·

 Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.
Ζαχαροπλαστική [DDC: 641.86] 
Συλλογικό έργοΛικέρ, σιρόπια, αναψυκτικά :
 33 συνταγές /
Συλλογικό έργο, Εύη Βουτσινά
,Μερόπη Παπαδοπούλου,
 Στέλιος Παρλιάρος. - Αθήνα :
Η Καθημερινή, 2012. - 71σ. · 26x18εκ. -
 (Βιβλιοθήκη Γεύσης:
Κάν'το Μόνος Σου)

ISBN 978-960-475-201-0 (Μαλακό εξώφυλλο) 
[Κυκλοφορεί]
€ 2,50 (Τελ. ενημ: 29/1/2013) · Η τιμή περιλαμβάνει

 Φ.Π.A. 6,5%.
Ζαχαροπλαστική [DDC: 641.86]
Ποτά (Μη αλκοολούχα) [DDC: 641.2] 
Συλλογικό έργοΦρούτα στο βάζο Άνοιξη -
 Καλοκαίρι :
 Μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, κομπόστες, τσάτνεϊ:
37 συνταγές
/ Συλλογικό έργο, Εύη Βουτσινά,
 Στέλιος Παρλιάρος,Αλέξανδρος Γιώτης.
- Αθήνα : Η Καθημερινή, 2012.
- 83σ. · 26x18εκ. - (Βιβλιοθήκη Γεύσης
: Κάν'το Μόνος Σου)

ISBN 978-960-475-200-3 (Μαλακό εξώφυλλο)
[Κυκλοφορεί]
€ 2,50 (Τελ. ενημ: 29/1/2013) · 

Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.
Ζαχαροπλαστική [DDC: 641.86] 
Συλλογικό έργοΧειροποίητα ζυμαρικά :
 30 συνταγές /
 Συλλογικό έργο, Χριστόφορος Πέσκιας,
Αλέξανδρος Παπανδρέου,
 Νίκη Χρυσανθίδου,
 Μανώλης ΑσλάνογλουΝτίνα Νικολάου,
Αλέξανδρος Γιώτης,
Εύη Βουτσινά. - Αθήνα
Η Καθημερινή, 2012. - 71σ. · 26x18εκ.
 (Βιβλιοθήκη Γεύσης:
Κάν'το Μόνος Σου)

ISBN 978-960-475-199-0 (Μαλακό εξώφυλλο) 
[Κυκλοφορεί]
€ 2,50 (Τελ. ενημ: 29/1/2013) · 

Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.
Μαγειρική (Ζυμαρικά) [DDC: 641.865] 
Συλλογικό έργοΖύμες για τάρτες και πίτσες
: 42 συνταγές /
 Συλλογικό έργο, Χριστόφορος Πέσκιας,
Ντίνα Νικολάου,
Εύη ΒουτσινάΝένα Ισμυρνόγλου,
Νίκη Χρυσανθίδου - Παρλιάρου. -
 Αθήνα : Η Καθημερινή, 2012. - 83σ. · 26x18εκ. -
 (Βιβλιοθήκη Γεύσης: Κάν'το Μόνος Σου)

ISBN 978-960-475-198-3 (Μαλακό εξώφυλλο)
 [Κυκλοφορεί]
€ 2,50 (Τελ. ενημ: 29/1/2013) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Μαγειρική (Ζύμες) [DDC: 641.865] 
Συλλογικό έργοΖύμες για πίτες :
 56 συνταγές /
 Συλλογικό έργο, Εύη Βουτσινά,
Αλέξανδρος Γιώτης,
 Ντίνα ΝικολάουΝίκη Χρυσανθίδου,
 Νένα Ισμυρνόγλου,
Χριστόφορος Πέσκιας. - 1η έκδ. - Αθήνα :
Η Καθημερινή, 2012. - 84σ. · 26x18εκ. -
 (Βιβλιοθήκη Γεύσης: Κάντ'το Μόνος Σου)

ISBN 978-960-475-197-6 (Μαλακό εξώφυλλο
 [Κυκλοφορεί]
€ 2,50 (Τελ. ενημ: 29/1/2013) ·

 Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.
Μαγειρική (Ζύμες) [DDC: 641.865]
Μαγειρική (Πίτες) [DDC: 641.82] 
Συλλογικό έργοΤάξη + αταξία :
 Οι νέοι φωνάζουν /
 Συλλογικό έργο, Εύη Βουτσινά,
Σταύρος Γιαγκάζογλου,
Τερέζα Γιακουμάτουπ. Ευάγγελος Γκανάς,
 Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής,
Ισίδωρος ΖουργόςΠρωτ. Βασίλειος Θερμός,
Μητροπολίτης Δημητριάδος
 και Αλμύρού Ιγνάτιος
Αλκίνοος Ιωαννίδης,
Τζένη Κατσαρή - Βαφειάδη,
 Χρήστος ΚεχαγιόγλουΓιάννης Λιγνάδης,
Πάσχος Μανδραβέλης,
Νίκος ΞυδάκηςΖαχαρίας ΠαληόςΖωή Πλιάκου,
Νίκος Σιδέρης,
Χρυσόστομος Σταμούληςπ. Φιλόθεος Φάρος ·
 επιμέλεια Μάριος
 Κουκουνάρας - Λιάγκης
. - 1η έκδ. - Αθήνα :
Ακρίτας, 2011. - 394σ. · 21x14εκ. - (Ελληνική και
 Ξένη Λογοτεχνία · 68)

Εισαγωγή: Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης.
ISBN 978-960-328-426-0 (Μαλακό εξώφυλλο)

 [Κυκλοφορεί]
€ 15,00 (Τελ. ενημ: 2/11/2011) · 

Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.
Νεολαία [DDC: 305.2]
Κοινωνικές επιστήμες - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις [DDC: 300.4] 
Βουτσινά, ΕύηAuthentic Greek Cooking
Evie L. Voutsina ·
 μετάφραση Doolie Sloman. - 1η έκδ.
- Αθήνα :
 Fagotto, 2010. - 104σ. · 24x20εκ.

Γλώσσα: αγγλικά
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Αυθεντική ελληνική κουζίνα
ISBN 978-960-6685-34-7 (Μαλακό εξώφυλλο)

 [Κυκλοφορεί]
€ 15,00 (Τελ. ενημ: 3/3/2011) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Μαγειρική, Ελληνική - Μεταφράσεις στα αγγλικά [DDC: 641.549 504 2] 
Βουτσινά, ΕύηΑυθεντική ελληνική κουζίνα
Εύη Λ. Βουτσινά. -
 1η έκδ. - Αθήνα : Fagotto, 2010. - 104σ. ·
 24x20εκ.

ISBN 978-960-6685-27-9 (Μαλακό εξώφυλλο)
 [Κυκλοφορεί]
€ 15,00 (Τελ. ενημ: 3/3/2011) 

· Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.
Μαγειρική, Ελληνική [DDC: 641.549 5] 
Βουτσινά, ΕύηΜαγειρική για δύσκολους καιρούς :
Πώς να τρώμε καλύτερα και να μην πετάμε τίποτα
 / Εύη Βουτσινά.
- 1η έκδ. - Αθήνα : Εκδόσεις Καστανιώτη,
 2010. - 129σ. · 22x22εκ.

ISBN 978-960-03-5104-0 (Μαλακό εξώφυλλο)
 [Κυκλοφορεί]
€ 12,78 (Τελ. ενημ: 7/6/2010) ·

 Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.
Μαγειρική [DDC: 641.5] 
Βουτσινά, ΕύηΤα νηστήσιμα :
 Συνταγές χωρίς ζωικά προϊόντα /
 Εύη Βουτσινά · φωτογράφισηΓιώργος 
Δρακόπουλος ·
 επιμέλεια σειράς Σωκράτης Τσιχλιάς. -
1η έκδ. - Αθήνα : Η Καθημερινή, 2009.
- 143σ. · 24x20εκ. -
 (Γαστρονόμος· Οι Σεφ Προτείνουν · 8)

Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 7.12.2009.
ISBN 978-960-475-099-3 (Μαλακό εξώφυλλο)

 [Κυκλοφορεί]
€ 8,90 (Τελ. ενημ: 11/12/2009) · 

Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.
Μαγειρική, Ελληνική [DDC: 641.549 5] 
Βουτσινά, ΕύηΚαθημερινή μαγειρική : 60 εύκολες και πρωτότυπες
 συνταγές / Εύη Λ. Βουτσινά· φωτογράφιση Γιώργος Δρακόπουλος ·
 επιμέλεια σειράς Σωκράτης Τσιχλιάς. - 1η έκδ. - Αθήνα
:Η Καθημερινή, 2009. - 144σ. · 24x20εκ. -
(Γαστρονόμος· Οι Σεφ Προτείνουν · 2)

Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 23.11.2009.
ISBN 978-960-475-093-1 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 8,90 (Τελ. ενημ: 2/12/2009) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Μαγειρική, Ελληνική [DDC: 641.549 5] 
Βουτσινά, ΕύηΗμερολόγιο 2010: Άρτος ο περιούσιος :
Συνταγές για ψωμί από την Εύη Λ. Βουτσινά / Εύη Λ. Βουτσινά ·
 φωτογράφιση Κανάρης Τσίγκανος. - 1η έκδ. - Αθήνα :
Μίλητος, 2009. - 140σ. · 23x25εκ.

ISBN 978-960-464-082-9 (Σκληρό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 19,36 (Τελ. ενημ: 14/10/2009) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Ημερολόγια [DDC: 529.3]
Αρτοποιία [DDC: 641.815]
Ψωμί [DDC: 641.815] 
Βουτσινά, ΕύηThe Cookery of Lefkada / Evie L. Voutsina.
- 1η έκδ. - Αθήνα : Fagotto, 2009. - 208σ.

Γλώσσα: αγγλικά
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Λευκαδίτικα μαγειρέματα
ISBN 978-960-6685-19-4 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
€ 22,00 (Τελ. ενημ: 3/3/2011) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Μαγειρική, Ελληνική - Μεταφράσεις στα αγγλικά [DDC: 641.549 504 2] 
Βουτσινά, ΕύηΛευκαδίτικα μαγειρέματα : Γεύσεις, αφηγήσεις
 και έθιμα στον κύκλο του χρόνου /Εύη Λ. Βουτσινά.
- 1η έκδ. - Αθήνα : Fagotto, 2008. - 228σ. · 19x21εκ.

ISBN 978-960-6685-14-9 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 22,00 (Τελ. ενημ: 3/3/2011) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Μαγειρική, Ελληνική [DDC: 641.549 5] 
Βουτσινά, ΕύηΓεύση ελληνική : Παστά, καπνιστά, λιόκαυτα, ελιές,
 τουρσιά, τυριά, γαλακτερά /Εύη Λ. Βουτσινά ·
 φωτογράφιση Κωνσταντίνος Καφίρης. -
5η έκδ. - Αθήνα : Εκδόσεις Καστανιώτη, 2007. - 142σ. · 22x22εκ.

τ.4
1η έκδοση: 1998.
ISBN 978-960-03-4610-7(set).
ISBN 978-960-03-4609-1 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 15,98 (Τελ. ενημ: 22/10/2008) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Μαγειρική, Ελληνική [DDC: 641.549 5] 
Βουτσινά, ΕύηΓεύση ελληνική : Καλούδια / Εύη Λ. Βουτσινά ·
 φωτογράφιση Κωνσταντίνος Καφίρης. -
 5η έκδ. - Αθήνα : Εκδόσεις Καστανιώτη, 2007. - 154σ. · 22x22εκ.

τ.2
1η έκδοση: 1998.
ISBN 978-960-03-4610-7(set).
ISBN 978-960-03-4607-7 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 15,98 (Τελ. ενημ: 22/10/2008) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Μαγειρική, Ελληνική [DDC: 641.549 5] 
Βουτσινά, ΕύηΓεύση ελληνική : Ψωμιά, κουλούρια, παξιμαδερά, πιτίτσες
 / Εύη Λ. Βουτσινά · φωτογράφιση Κωνσταντίνος Καφίρης. -
5η έκδ. - Αθήνα : Εκδόσεις Καστανιώτη, 2007. - 162σ. · 22x22εκ.

τ.1
1η έκδοση: 1998.
ISBN 978-960-03-4610-7(set).
ISBN 978-960-03-4606-0 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 15,98 (Τελ. ενημ: 22/10/2008) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Μαγειρική, Ελληνική [DDC: 641.549 5]
Ψωμί [DDC: 641.815] 
Βουτσινά, ΕύηΓεύση ελληνική : Μεζέδες, φαγάκια / Εύη Λ. Βουτσινά · φωτογράφισηΚωνσταντίνος Καφίρης. - 5η έκδ. - Αθήνα
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2007. - 154σ. · 22x22εκ.

τ.3
1η έκδοση: 1998.
ISBN 978-960-03-4610-7(set).
ISBN 978-960-03-4608-4 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 15,98 (Τελ. ενημ: 22/10/2008) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Μαγειρική, Ελληνική [DDC: 641.549 5] 
Βουτσινά, ΕύηΗμερολόγιο 2008: Άρτος ο περιούσιος :
Συνταγές για ψωμί / Εύη Βουτσινά · φωτογράφιση Κανάρης Τσίγκανος.
 - 1η έκδ. - Αθήνα : Μίλητος, 2007. - 136σ. · 20x24εκ.

ISBN 978-960-8460-86-7 (Σκληρό εξώφυλλο) [Εξαντλημένο]
€ 19,36 (Τελ. ενημ: 10/9/2007) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6,5%.

Ημερολόγια [DDC: 529.3]
Ψωμί [DDC: 641.815]

1)



ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΤΡΑΣ



by Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας (Σημειώσεις) on Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013 στις 2:58 π.μ.



Ανάμεσα σε πολλές πολυπρόσωπες και ανθούσες παροικίες της ευρύτερης περιοχής της Αχαικής πρωτεύουσας  συναριθμείται και αυτή των Λευκαδίων.Μια κοινότητα που σήμερα ορίζεται από τρείς και τέσσαρες γενεές.
Εκεί γύρω στα  1915-1920 φαίνεται πως πρωτόκαμαν εδώ κάποιοι Λευκαδίτες ξώμαχοι που αναζητούσαν την τύχη τους.Μαρτυτείται πως οι πρώτοι εκείνοι Λευκαδίτες απάγκειασαν στην περιοχή των Συχαινών κυρίως αρχικά.Υστερα ακολούθησαν περισσότεροι που συνέταξαν τις πρώτες μικρές παροικιακές ομάδες  εδώ.

Η μεγάλη ωστόσο φυγή ,απ   το  νησί ο πρώτος μαζικότερος αποικισμός ,σημειώθηκε στα χρόνια του πολέμου  και κυρίως κατά και μετά τον εμφύλιο σπαραγμό.Τότε θες από την  την  αδυναμία του τόπου να θρέψει τα φαμέλια του,θες από τα επόμενα και τα παρεπόμενα  του πολέμου και του εμφυλίου , η Πάτρα και κυρίως οι νότιες περιοχές (  Βραχνέικα ) δέχτηκαν κυματισμούς Λευκαδίων .Οι περισσότεροι ήταν ξωτάρηδες που αναζητούσαν καλύτερη τύχη στα σταφιδάμπελα των Νοτίων περιοχών ,στηνπατατοσυλλογή αλλά και στα πολλά εργοστάσια του τόπου ( Πειραική-Πατραική )Λαδόπουλου,Πιρέλι-Βέσο κ.ά.
Από τότε είχαμε συνεχείς ματακινήσεις Λευκαδίων από το γενέθλια τόπο στην γή της Αχαιας.Ετσι συγκροτήθηκε εδώ μια πολυπρόσωπη κοινότητα τριών -τεσσάρων  γενεών Πολυπλόκαμη,πολυσύνθετη ,πολυδιάστατη,σιγά-σιγά πολυδύναμη.
Και οιι πρώτοι  Λευκαδίτες της Πάτρας ,και η συνέχεια αυτών ,βάσταξαν τις παραδόσεις τους ,τα ήθη και τα έθιμά τους .Και καθώς είναι μια ανάσα δρόμος  από το νησί και μπορούσαν να πηγαινοέρχονται ,κράτησαν και τα κονάκια τους εκεί.¨Αλλα  με τα γονικά , τους παππούληδες και τις βαβάδες , άλλα  έρμα και σιωπηλά ,πάντα όμως έτοιμα να υποδεχτούν τους αφεντάδες και να ματανοίξουν στο φώς και τον αέρα του ερχομού.
Η πόλη της Πάτρας και η ευρεία αστική ,περιαστική και μακροαστική περιοχή δέχτηκαν όλους τους επήλυδες απ όλες τις Ελλαδικές μεριές.Αναγνώρισαν στις Οργανωμένες Κοινότητες που συγκροτήθηκαν ,συνεκτικές πληθυσμιακές ομάδες  με    την  δική τους  ετερότητά τους   την εθιμική ,την πολιτισμική την χαρακτηριολογική . 
    Είναι πέρα από κάθε επιφύλαξη γεγονός ότι,¨οπως κάθε αστική περιοχή ,έτσι και η Πάτρα χρωστάει στους επήλυδες ,στην παροικιακή ανθρωπογραφία ,την διαρκή την ακατάπαυστη προσφορά τους στην καθολική μορφοποίηση της αστικής της φυσιογνωμίας.
Φυσικά και οι παροικίες το ίδιο .Χρωστάνε στην πόλη και τον τόπο που τους δέχτηκε ,το σύνολο των ευκαιριών ,συνθηκών ,όρων και ορίων για τη φυσική και κοινωνική τους  προσαρμογή και προκοπή. 
Αναπτύχθηκε ,αναπτύσσεται  και ομοσαρκώνεται ,όπως κυλούν τα χρόνια ,μια αμφίδρομη και πολύσημη σχέση ,επόμενη της εσωτερικής αυτής μετανάστευσης.
Οι Λευκάδιοι που ρίζωσαν με το διάβα των καιρών βλαστοκόπησαν ανθοφόρησαν και καρποδοτούν ,χωρίς σταματημό ,και συγκροτούν πλέον ,μια κοινότητα 10.000-15.000 ατόμων ,κάπου το 7% του συνόλου του πληθυσμού.
Το βέβαιο είναι, ότι η κοινότητα ,αν και αφομοιώθημε στην Πατραική Κοινωνία ,δεν έχασε τίποτα από τα καταγωγικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ..΄΄Ολα τα Λευκαδίτικα νοικοκυριά διατηρούν τη εθιμική και πολιτιστική τους παράδοση ,την γλωσσική,την ιδιωματική τους λεκτική.
Εύκολο να εξηγηθεί αυτό.Πρώτα-πρώτα κρατήθηκε η πυρηνικότητα της Λευκαδίτικης Οικογένειας ,με την αρμονική συμβίωση τριών γενεών σε μεγάλη κλίμακα  .Παππούς-Βαβά--Παιδιά.
Σχήμα ζηλευτό ,σε μια εποχή που με τρομακτικές ταχύτητες ,σαρώνει ήθη,έθιμα,παραδόσεις και αξίες .Μέσα από μια τέτοια συμβίωση και συνεπικοινωνία είναι φυσικό και εύλογο να γεφυρώνονται τα γενεολογικά περάσματα και να παραμένουν ζωντανά όλα τα στοιχεία και γνωρίσματα της Λευκαδίτικης κουλτούρας .
Ενας άλλος λόγος που εξηγεί την αδιατάραχτη συνέχεια ,είναι η εύκολη χρονικά και τοπογραφικά πρόσβαση στη γενέθλια γή.Η δυνατότητα και το εύκολο της πρόσβασης βοηθά το κράτημα της παράδοσης .
Η Λευκάδα ,ευτυχεί να έχει αδιατάραχτη Οδική προσέγγιση.Είναι η Δεύτερη μετά την Εύβοια ,περίπτωση νησιού με οδική προσέγγιση .Η πλωτή γέφυρα    στα ακαρνανικά ακροθίνια γεφυρώνει το δύσκολο. Ενθαρρύνεται η ευλαβική συνήθεια όλων να μην αποξενωθούμε από τις καταγωγικές μας εστίες  
Σήμερα μετά από τόσο διάστημα  Μπορούμε να΄μαστε ήσυχοι πως όπως βαστάξανε οι πριν από μας για κοντά ένα αιώνα τη συλλογικότητα της Λευκαδίτικης φυσιογνωμίας εδώ,έτσι θα την κουβαλήσουμε και εμείς στο μακρινό μέλλον ,γιατί ο σκοπός μας είναι ι να διαφυλάξουμε τις γεννιές που΄ρχονται .Είνα τα ι βλαστάρια μας .
Βλαστάρια  απ ΄τα ίδια βαθύριζα δέντρα που θρέφονται με τοπέρασμα των καιρών  με Ιόνιες μνήμες





1
ap;o ΝΗΡΙΚΟΣ περιοδικό Συλλόγου λευκαδίων Πάτρας