Περί συστάσεως και εξελίξεως των Δήμων και κοινοτήτων 1836-1939


Νομός Κερκύρας
Επαρχία Λευκάδος 
(1)

lefkada at
Πίναξ της εις Δήμους διαιρέσως της Επαρχίας Λευκάδος κατά το Β. Δ. της 8ης Ιανουαρίου 1866 (Ε. Κ. αρ. φυλ. 9 της 28 Ιαν. 1866).
1). Λευκάδος (Β’)
Λευκάς — Απόλπενα, Φρύνι, Καλλιγόνι, Τσουκαλάδες, Καρυώτες, Κατούνα.
2). Σφακιωτών (Γ’) (2)
Λαζαράτα — Σπανοχώρι, Πινακοχώρι, Κάββαλος, Ασπρογερακάτα, Πρεμεντινού, Βουνόν.
3). Καρυάς (Β’)
Καρυά — Εγκλουβή, Βαφκερή, Πλατύστομα, Αλέξανδρος.
4). Εξανθείας (Γ’) (2)
Επάνω Εξάνθεια — Κάτω Εξάνθεια, Καλαμίτσι, Άγιος Νικήτας.
5). Απολλωνίων (Β’)
Άγιος Πέτρος — Αθάνι, Δράγανον, Κομιλιό, Δαμηλιάνη.
6). Ευγήρου (Β’)
Σύβρος — Κοντάρενα, Βουρνικά, Άγιος Ηλίας, Μαραντοχώρι, Εύγηρος, Όρμος Βασιλικής.
7). Ελλομένου (Γ’) (2)
Κατωχώρι — Χαραδιάτικα, Φτερνό, Πόρος, Άλατρον, Νεοχώρι.
8). Ταφίων (Γ’)
Μεγανήσιον — Βαθύ, Σπαρτοχώρι, Σπάρτη, Σκορπίδι, Σκορπιός, Καστρί, Θηλιά, Πετάλα, Κόθρος (νησίς), Μαδουρή (νησίς), Χελώνι (νησίς).

(1) Η Επαρχία Λευκάδος αρχικώς κατά το από 17-12-1864 Δ/μα (Φ.Ε.Κ. 2/1865) απετέλει ίδιον αυτοτελή Νομόν Λευκάδος περιλαμβάνοντα τας Επαρχίας Λευκάδος και Ιθάκης, δια του Νόμου όμως ΡΜΓ’ της 9-1-1866 (Φ.Ε.Κ. 6/1866) απετέλεσε η μεν Λευκάς επαρχίαν του Νομού Κερκύρας, η δε Ιθάκη Επαρχίαν του Νομού Κεφαλληνίας.
(2) Οι Δήμοι Σφακιωτών, Εξανθείας και Ελλομένου προήχθησαν από της Γ’ εις την Β’ τάξιν. Δ/μα 27.9.1890 (Φ.Ε.Κ. 324/1890).
Μέτρησα συνολικά 41 χωριά στους 7 Δήμους -εκτός Μεγανησίου- της Λευκάδας. Δεν αναφέρεται π.χ. το Νυδρί -τι στο καλό δεν υπήρχε ως οικισμός τότε;- ενώ δεν ξέρω ακόμη και σήμερα που βρίσκoνται οι αναφερόμενοι οικισμοί, Βουνόν και Δαμηλιάνη.
arxeia_dhmwn_koinothtwn
Αυτός ήταν λοιπόν ο αυτοδιοικητικός χάρτης της Λευκάδας από το 1864 που ενώθηκε, μαζί με τα άλλα Επτάνησα, με την Ελλάδα, και ίσχυσε μέχρι το 1912. Η Λευκάδα αποτέλεσε στην αρχή για ένα μικρό χρονικό διάστημα -1864 μέχρι 1866-, μαζί με την Ιθάκη, αυτοτελή νομό. Έγινε αργότερα Επαρχία και ανήκε μέχρι το 1912 στο Νομό Κέρκυρας. Μετά πάλι αποτέλεσε Επαρχία του Νομού Πρέβεζας.
Με το νόμο ΔΝΖ’ (4057) 14.2.1912 θα γίνει νέα διοικητική αλλαγή, οι πιο πάνω Δήμοι θα διαλυθούν και θα συσταθούν Κοινότητες.
Η πρώην Κοινότητά μας, του Αλεξάνδρου, ήταν μέχρι το 1912 Τ.Δ. του Δήμου Καρυάς της Επαρχίας Λευκάδας. Ο Δήμος Καρυάς απαρτίζονταν από τους κάτωθι οικισμούς: Καρυά (ήταν η πρωτεύουσα του Δήμου), Αλέξανδρος, Βαφκερή, Εγκλουβή, Κολυβάτα, Νυδρί, Πηγαδησάνοι, Ρεκατσινάτα, Πλατύστομα, Μονή Αγίου Γεωργίου, Μονή Ασωμάτων, Μονή Κόκκινης Εκκλησίας και Μονή Αγίου Ιωάννου. Με το Δ)γμα 31.8.1912 (Φ.Ε.Κ. 161/1912) θα συσταθεί η Κοινότητα Αλεξάνδρου που περιλάμβανε τον Αλέξανδρο, τα Κολυβάτα, τη Μονή του Αγίου Γεωργίου και τη Μονή της Κόκκινης Εκκλησιάς.
=====================================================
Πηγή:
Αρχεία περί της συστάσεως και εξελίξεως των Δήμων και Κοινοτήτων 1836-1939 και της διοικητικής διαιρέσεως του κράτους : (Τέως Δήμοι, Δήμοι, Κοινότητες, Σύνδεσμοι Κοινοτήτων, ανοργάνωτοι Κοινότητες, Συνοικισμοί, Μοναί, θέσεις-αναγνωρίσεις, προσαρτήσεις, αποσπάσεις, μετονομασίαι, συγχωνεύσεις), Αλεξ. Θ. Δρακάκης, Στυλ. Ι. Κουνδούρος, Τύποις “Γραφικαί Τέχναι”, Μάρτιος 1940, Τόμος Α’ και Β’
Παραθέτω και το σύνδεσμο για όποιον θέλει να εμβαθύνει περισσότερο στο θέμα. Μπορεί κάποιος να διαβάσει τα βιβλία πατώντας με το ποντίκι «View Document».
Filed under ΒιβλίαΧωριά της Λευκάδας

Το χωριό Νικιάνα, ένα από τα τουριστικά θέρετρα του νησιού της Λευκάδας

Παίνεψε το σπίτι σου μην πέσει και σε πλακώσει! Η φετινή τουριστική σεζόν έχει αρχίσει, καιρός λοιπόν να κάνουμε και κάποια διαφήμιση στο χωριό μας αναρτώντας κάποιες φωτογραφίες του που έχω κατά καιρούς τραβήξει. Όχι βέβαια ότι το έχει κι ανάγκη, όμορφος και βλογημένος είναι ο τόπος μας -παρά τα όσα ενδεχόμενα μπορεί να έχω γράψει σε πιο παλιές αναρτήσεις- και θα ήταν ακόμη πιο όμορφος αν τον προσέχαμε και εμείς λιγάκι περισσότερο…
nikiana_01
nikiana_02
nikiana_03
nikiana_12
nikiana_04
nikiana_05
nikiana_06
nikiana_07
nikiana_08
nikiana_10
nikiana_11
nikiana_12
nikiana_013
Κάποιες άλλες φωτογραφίες από τις παραλίες του χωριού έχουν ήδη αναρτηθεί και μπορείτε να τις δείτε δεξιά στη ρουμπρίκα Κατηγορίες —> Παραλίες Νικιάνας. Στη ρουμπρίκα Κατηγορίες —> Ξενοδοχεία —> Καταλύματα στη Νικιάνα μπορείτε να βρείτε ένα κατάλογο με τα περισσότερα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του χωριού. Ο κατάλογος δεν έχει ως ώρας ανανεωθεί με τα καινούργια (νεόκτιστα) καταλύματα. Κάποια ώρα θα το κάνουμε κι αυτό.
Filed under ΝικιάναΠαραλίες ΝικιάναςΤουρισμός,Χωριά της Λευκάδας

lefkada at

Δεν υπάρχουν σχόλια: